INTERVIU/Custodele Coroanei: Suntem pentru reconciliere naţională, pentru asta a luptat tatăl meu

Familia Regală doreşte o "reconciliere naţională", acesta fiind obiectivul pentru care a luptat Regele Mihai, afirmă Custodele Coroanei Române, Margareta, într-un interviu acordat AGERPRES.
În acelaşi interviu, Principele Radu declară că atunci când ţara este mai divizată, Coroana iese mai mult în evidenţă, fiind "singura care menţine un anume echilibru".
"Regele Mihai şi-a câştigat în ultimii ani un fel de adoraţie din partea oamenilor. S-a bazat mult pe contrast. Când toată lumea ţipa, el tăcea. Când toată lumea era subiectivă, el era bun cu toţi şi îi înţelegea pe toţi. Nu se poate ca acest lucru să nu meargă în sufletul românilor, pentru că românii văd. Noi credem că ei sunt orbi, dar ei văd perfect, mult mai mult decât credem noi. Şi contrastul acesta a fost mult în favoarea Coroanei, în ultimii ani", spune principele.
De asemenea, Familia Regală vorbeşte în interviu despre modul în care promovează în lume interesele României, dar şi ale Republicii Moldova.
Custodele Coroanei Române, Margareta, şi Principele Radu se află, săptămâna aceasta, în vizită în Franţa, unde au incluse în agendă întâlniri cu reprezentanţi ai Preşedinţiei, Ministerului de Externe şi Crucii Roşii.
În debutul vizitei, cei doi au participat la deschiderea unei expoziţii dedicate Reginei Maria, la Reims.
AGERPRES: Majestate, vizita la Paris este o vizită în oglindă, oarecum, a vizitei Reginei Maria de acum 100 de ani. Ce aţi aflat?
Custodele Coroanei: Într-un fel, da, dar nu suntem în aceeaşi poziţie, nici nu se întâmplă ce se întâmpla după Războiul Mondial. Totuşi, noi am mers pe urmele ei, pentru că este mai interesant, cred, să nu facem ceva teoretic, ci ceva practic. După 100 de ani, urmărim ce a făcut ea în aceleaşi locuri şi putem să fim utili acum.
Principele Radu: Urmărim aceleaşi scopuri, într-o realitate diferită.
AGERPRES: Tocmai pentru că urmăriţi aceleaşi scopuri într-o o realitate diferită, la Reims, Majestatea voastră a vorbit despre Regina Maria ca fiind un exemplu de ceea ce acum se numeşte "soft power". Cât de greu sau cât de diferit credeţi că i-ar fi fost Reginei Maria în lumea de astăzi?
Custodele Coroanei: E dificil de a suprapune o persoană în altă epocă. Este făcută în alt fel. Eu am acţionat cum am putut. (...) Totuşi şi principesa Diana a fost puternică, cum a fost Regina Maria şi a acţionat la fel cum facem noi. Putem să acţionăm cu inima, cu dragostea pentru ţară şi să acţionăm în secolul nostru, cu forţa pe care o avem, cu dragostea pe care o avem, cu ideile. Cred că ar fi fost similar, sper.
Principele Radu: Cred că similară e loialitatea pe care fiecare generaţie a familiei noastre a dovedit-o şi iubirea faţă de ţară. Ea a trecut prin momente cumplite în domnia ei şi anii în care a fost principesă moştenitoare. Niciun om pe această lume nu poate să rămână fidel unei cauze, fără iubire.
Custodele Coroanei: Şi pasiune.
Principele Radu: E singurul combustibil care poate să ţină pe cineva, chiar şi în momente imposibile. Şi acest lucru îl puteţi aplica Regelui Mihai, acest lucru îl puteţi aplica Regelui Ferdinand, Reginei Elisabeta - Carmen Sylva, încă o regină care şi-a pierdut copilul pentru ideile progresiste ale ţării. Carol I, ce să mai spun? Probabil că această loialitate este un dat al tuturor generaţiilor şi sper să fie aşa şi de aici încolo.
Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO
AGERPRES: Ce aţi aflat despre relaţia România-Franţa din întâlnirile de până acum cu înalţii oficiali francezi?
Custodele Coroanei: Că e ceva foarte puternic, legătura este puternică şi este continuă şi asta mă bucură foarte, foarte mult, pentru că e ca o ţară soră. Şi asta a durat. Am simţit asta în timpul schimbării din '89. Din Franţa au venit multe ajutoare şi cu ajutorul politic. Acum este acelaşi lucru şi cred că avem nevoie unii de alţii.
AGERPRES: Despre Regina Maria ce aţi aflat, din această vizită în care i-aţi urmat paşii?
Custodele Coroanei: Poate că am aflat ceva la Ministerul Afacerilor Externe.
Principele Radu: Detalii de care nu ştiam, dar n-am aflat lucruri noi, pentru că am construit această vizită cunoscând paşii ei aici. Noi am considerat, de fapt, că vizita aceasta ar trebui să aibă loc după 100 de ani, pe urmele ei, în exact aceleaşi instituţii în care regina a venit, nu numai pentru sensul istoric al vizitei, ci şi pentru prezentul şi viitorul României. Nu există multe ţări în Uniunea Europeană care să fi avut în Franţa începutului de secol trecut o prezenţă atât de fantastică, care a lăsat urme. Şi după 100 de ani se vorbeşte despre asta. Majestatea sa a spus despre profunzimea relaţiilor dintre România şi Franţa. E un lucru important şi pentru Franţa, nu numai pentru noi. Franţa este un lider al Uniunii Europene, este un fondator al Uniunii, multă lume o priveşte ca pe forţa motrice a Uniunii şi puţine ţări din Europa sunt atât de fidele cauzei Uniunii şi Franţei pe cât este România - o ţară tot latină, tot creştină, tot cu sete de libertate şi democraţie, în cealaltă parte a continentului, unde este important să ai o ţară de talia României fidelă - şi militar şi politic şi economic. Nu e puţin lucru. Franţa trece prin momente foarte dificile, aşa cum şi noi trecem prin momente complicate.
Custodele Coroanei: România este un aliat important. Şi în plus, noi putem să fim foarte de folos pentru tot felul de lucruri pe care putem să le facem.
Principele Radu: În Uniunea Europeană.
Custodele Coroanei: Avem facilitate, puncte de legătură, mai departe, în Orientul Mijlociu, Africa.
Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO
AGERPRES: Puteţi fi diplomaţii României...
Principele Radu: Ai Uniunii Europene, de fapt. Pentru că, vorbea majestatea sa cu cei de la Senat şi de la Preşedinţia Republicii că Uniunea Europeană, din cauza preocupărilor interne şi a tuturor problemelor mari care sunt acum, nu a fost prezentă în vecinătatea europeană atât cât ar trebui - în Nordul Africii, în Orientul Mijlociu, în Caucazul de Sud. România, acolo, e ca acasă, pentru că toate aceste ţări, Iordania, Israel, toate, sunt ţări în care ne ducem şi - vorbim din experienţa proprie, nu din idealul de a merge - noi suntem ca acasă. Totul ne e familiar.
Custodele Coroanei: Vedeţi, se începe cu mâncarea, sunt lucrurile de bază, noi avem aceste legături.
Principele Radu: Şi limba, pentru că sunt studenţi ai lor care au venit şi au studiat la noi - Maroc, Libia, Algeria, Egipt şi Siria, sperăm într-o bună zi, Libanul, toate aceste ţări ne sunt aproape înrudite prin tradiţie şi dacă România ar merge prin noi sau prin altcineva în numele Uniunii şi ar vorbi în numele unui continent întreg pentru strângerea legăturilor, e mai mult decât doar în numele României.
AGERPRES: Majestatea voastră a vorbit în discursul de la Reims şi despre modul în care e percepută Casa regală română în România, dar şi în Republica Moldova.
Custodele Coroanei: Am văzut în Republica Moldova - noi mergem destul de des, când putem şi când sunt lucruri de făcut - şi am simţit dragoste, iubire pentru Coroană, pentru că este singura coroană. O singură limbă, religie şi coroană - acestea sunt nişte simboluri care merg mult mai departe, mult mai profund decât sunt diviziunile.
Principele Radu: Şi dualitatea politică sau statală.
Custodele Coroanei: Şi am simţit, de exemplu Regina Maria şi Regele Ferdinand sunt ca nişte părinţi ai acestei ţări. Şi noi putem să continuăm această tradiţie şi să dăm un fel de speranţă de completare. Am simţit o relaţie foarte bună şi apropiată.
Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO
Principele Radu: Şi cred că ar trebui spus că nu e vorba numai de un fel de simţământ, ci şi de lucruri pragmatice. Mai multe guvernări moldovene au cerut regelui, după care majestăţii sale să reprezinte dezideratul de a intra în Uniunea Europeană a Moldovei, în plan extern. Şi noi, chiar generaţia noastră, am urmat până acum două sau trei vizite oficiale în Europa, împreună cu, de exemplu preşedintele parlamentului lor, în Belgia, în Marea Britanie, făcând exact cum am făcut pentru România în anii cu NATO.
Custodele Coroanei: Dar mai soft, pentru că e altă ţară, totuşi, nu avem naţionalitatea, paşaportul... Dar putem să facem, se poate face mult.
Principele Radu: Pentru integrarea lor, pentru educaţia din ţară, pentru sănătate, pentru politica externă. Sunt o mulţime de lucruri pe care Coroana le face în mod natural în ţările unde este constituţional în funcţiune, nu inventăm ceva nou.
AGERPRES: În România, într-o societate care pare, la prima vedere, divizată, simţiţi că mai există loc de admiraţie pentru Coroana română?
Custodele Coroanei: Exact aşa, că noi nu cădem în aceste diviziuni şi pentru asta nu facem tot felul de declaraţii şi suntem acolo pentru reconciliere naţională, de fapt pentru asta a luptat tatăl meu, pentru asta. Şi o să continuăm legământul cu el şi cu ţara şi o să fim acolo pentru momentele grele, momente de bucurie.
Principele Radu: De cumpănă.
Custodele Coroanei: Tot felul. Şi suntem acolo. De 30 de ani sunt acolo şi o să continui. Nu abandonez.
Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO
Principele Radu: De fapt, curios este că tocmai atunci când ţara e mai divizată şi mai radicalizată pe grupuri, Coroana iese mai mult în evidenţă, că e practic singura care menţine un anume echilibru. Ştiţi că Regele Mihai şi-a câştigat în ultimii ani un fel de adoraţie din partea oamenilor. S-a bazat mult pe contrast. Când toată lumea ţipa, el tăcea. Când toată lumea era subiectivă, el era bun cu toţi şi îi înţelegea pe toţi. Nu se poate ca acest lucru să nu meargă în sufletul românilor, pentru că românii văd. Noi credem că ei sunt orbi, dar ei văd perfect, mult mai mult decât credem noi. Şi contrastul acesta a fost mult în favoarea Coroanei, în ultimii ani.
Custodele Coroanei: Pentru asta mergem des în ţară, în comune mici, sate, şcoli spitale, oameni normali. Şi mesajul este la fel: suntem împreună. AGERPRES/(A - autor: Oana Ghiţă, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
VIDEO Managera Spitalului Județean Constanța: Nu am vrut să fac discriminare când am schimbat-o din funcție pe șefa UPU
Managera Spitalului Județean Constanța, Raluca Ștefan, a afirmat, sâmbătă, că în declarațiile sale cu privire la schimbarea din funcție a șefei UPU, pentru care Departamentul pentru
VIDEO Prahova: Autobuz implicat într-un accident la Sinaia; este aşteptat elicopterul SMURD
Un autobuz în care se aflau 15 persoane a fost implicat, sâmbătă, într-un accident rutier care s-a produs pe raza orașului Sinaia, pe strada Mănăstirii, la fața locului fiind așteptat elicopterul SMURD. 'Din primele informații primite de la fața locului, a fost vorba despre o coliziune dintre un autoturism cu 2 ocupanți ș
Cod galben de averse, descărcări electrice și grindină, în București și în localități din județele Călărași și Ilfov
Meteorologii au emis, sâmbătă, o nouă avertizare nowcasting Cod galben de averse, descărcări electrice și grindină, în următoarea oră, în municipiul București și în zone din județele Călărași și Ilfov. Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), până la ora 18:30, în municipiul București se vor s
Raed Arafat susține că adăposturile de protecție civilă sunt obligatorii, chiar dacă riscurile sunt mici
Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a declarat, sâmbătă, la Focșani, că adăposturile de protecție civilă sunt obligatorii, chiar dacă riscurile sunt mici. 'A fi pregătit nu înseamnă că noi știm că va fi ceva. Dar există riscuri. Există riscul inundațiilor, există riscul fenomenelor meteo extr
Botoșani: Proiectil în perfectă stare de funcționare, descoperit de un culegător de ciuperci într-o pădure
Un element de muniție rămas neexplodat din timpul conflictelor armate, a fost descoperit, duminică, într-o pădure din localitatea Băiceni, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani. Potrivit acestora, muniția a fost găsită de un bărbat care era la cules ciuperci, care, realizând pericolul,
VIDEO Vrancea: Noul sediu al ISU și al Detașamentului de Pompieri Focșani, inaugurat la Focșani
Noul sediu al al Inspectoratului pentru Situații de Urgență 'Anghel Saligny' al județului Vrancea și al Detașamentului de Pompieri Focșani, o investiție de peste 34 de milioane de lei, realizată în cadrul programului național de modernizare a infrastructurii pentru intervenții în situații de urgență, a fost inaugurat, sâmbătă, la Focșani.
Constanța: Femeie căzută într-o fântână adâncă de 18 metri, salvată de pompieri printr-o misiune contracronometru
Pompierii au reușit să salveze, sâmbătă, la Năvodari, o femeie care a căzut într-o fântână adâncă de circa 18 metri, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență 'Dobrogea'. Femeia, în vârstă de 38 de ani, a fost scoasă din fântână după o intervenție care durat aproximativ o
Vreme rece în București până luni seara; temperatura maximă nu va depăși opt grade
Vremea va fi caldă în București, sâmbătă, dar apoi valorile termice vor scădea semnificativ și vor fi precipitații mixte, conform prognozei de specialitate, publicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Astfel, în intervalul 5 aprilie, ora 10:00 - 6 aprilie, ora 9:00, în Capitală vremea va fi caldă. Cerul
ANM: Vreme deosebit de rece, precipitații mixte, intensificări ale vântului, până luni seara
Administrația Națională de Meteorologie a emis sâmbătă o informare meteorologică de instabilitate atmosferică, precipitații mixte, cantități de apă însemnate, intensificări ale vântului, răcire accentuată, brumă și îngheț la sol, și două atenționări Cod galben de vânt, valabile în cea mai mare parte a țării.
Cutremur cu magnitudinea 3,9 în județul Vrancea, sâmbătă dimineața
Un cutremur cu magnitudinea 3,9 s-a produs sâmbătă dimineața, la ora 4:33, în județul Vrancea, zona seismică Vrancea, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Seismul a avut loc la adâncimea de 139,9 kilometri (km) în apropierea următoarelor
Gorj: Trei adulți și un minor, transportați la spital în urma unui accident rutier la Piștești
Trei adulți și un minor au fost transportați la spital, vineri, în urma unui accident rutier care a avut loc în localitatea Piștești din comuna Scoarța, informează reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Gorj. În accident au fost implicate trei autoturisme. 'La fața locului s-au depl
Cutremur cu magnitudinea 3,2 în județul Vrancea, vineri după-amiaza
Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,2, s-a produs vineri, la ora 14:50, în județul Vrancea, zona seismică Vrancea, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Seismul s-a produs la adâncimea de 129 kilometri în apropierea următoarelor orașe: 45 km vest de Focșani, 57
Vaslui: Conducerea DSVSA face apel la consumatori să achiziționeze produse de Paști doar din locuri autorizate
Directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui, Mihai Ponea, le-a cerut consumatorilor să fie atenți de unde își procură alimentele pentru masa de Paști, avertizând, totodată, agenții economici care activează în industria alimentară să respecte legislația în vigoare. Șeful DSVSA
Bihor: Contract de 62 de milioane de lei nerambursabili, semnat pentru realizarea Grădinii termale Ioșia în Oradea
Primăria Municipiului Oradea a semnat contractul de finanțare pentru realizarea Grădinii termale Ioșia, un proiect ce va transforma o parte din actualul Ștrand Ioșia într-un complex modern de relaxare, printr-o finanțare totală de 214 milioane de lei, din care 62 de milioane sunt fonduri nerambursabile, a informat vineri, Biroul de presă al primăriei.
Proiectul 'Străzi deschise' revine din 12 aprilie pe Calea Victoriei și în cartiere
Proiectul 'Străzi deschise' revine din 12 aprilie pe Calea Victoriei și în cartiere, a anunțat, vineri, Centrul cultural ARCUB. Organizatorii promit, până în 12 octombrie, 24 de weekend-uri cu spectacole stradale, concerte, seri de dans, parade, ateliere pentru copii și activități creative, tururi ghidate și zone pent