REPORTAJ/Aglomeraţie mare la târgul de joburi. Angajator: ''Citim toate CV-urile, altfel n-am putea angaja oamenii de care avem nevoie''

Târgul de joburi şi cariere "Angajatori de top", care are loc vineri şi sâmbătă la Sala Palatului din Bucureşti, a stârnit şi în acest an interesul unui număr foarte mare de oameni de toate vârstele aflaţi în căutarea unui loc de muncă, dar şi interesul companiilor din diverse domenii, care au nevoie de noi angajaţi.
Interesul foarte mare s-a văzut încă dinainte de ora 10:00, ora deschiderii, când la coadă aşteptau peste 100 de persoane, majoritatea tineri, dar şi bărbaţi şi femei cu par cărunt şi chiar cu copii mici de mână.
Ei s-au putut înregistra dinainte pe site-ul Hipo.ro, astfel că, la intrare, doar li se scanau CV-urile şi totul mergea foarte repede. În scurt timp, aglomeraţia s-a mutat înăuntru şi a devenit destul de dificil să te mişti printre oameni, mai ales că reprezentanţii companiilor opreau vizitatorii: "Sunteţi în căutarea unui job? Haideţi să vă povestim despre compania noastră!".
Foto: (c) SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO
"În cadrul ediţiei din această primăvară a târgului de carieră "Angajatori de top", cel mai mare târg de acest fel de ţară, sunt prezente peste 130 de companii şi 6.000 de oportunităţi de carieră, deschise pentru tineri, profesionişti, care sunt în căutarea unui loc de muncă în această perioadă", ne-a declarat Delia Şerban, reprezentantul firmei Calatyst, organizatorii evenimentului.
Organizatorii se aşteaptă ca, pe parcursul celor două zile, târgul să aibă peste 10.000 de vizitatori. Noutatea acestei ediţii este o zonă dedicată orientării în carieră.
"Noi am numit-o cartierul orientării în carieră şi este împărţită în mai multe zone: una unde consultanţii în resurse umane vor evalua CV-urile candidaţilor şi vor oferi o notă, un număr de puncte. Vom avea şi o zonă pentru candidaţii fără experienţă şi provocările cu care se confruntă aceştia, precum şi partea de reconversie profesională, dedicată celor care vor să-şi schimbe domeniul de activitate", a continuat Şerban.
Ediţia aceasta înregistrează şi un record al numărului de joburi deschise de companiile participante. Sunt prezente companii care au şi peste 400 de joburi vacante. Companiile cele mai interesate să angajeze oameni în acest weekend sunt Gi Group, Genpact, Renault, Deloitte, Accenture, Societe Generale European Business Services, BCR, Orange, ADP, Hornbach sau Kellogg.
Creşterea economică, fenomenul de emigrare şi scăderea natalităţii sunt factori care influenţează puternic procesele de recrutare din România. Se caută atât profesionişti, cât şi candidaţi entry-level şi proaspăt absolvenţi, mai spun organizatorii.
Forfotă mare este la standul companiilor din IT, precum Oracle, Orange, dar şi la Renault, Genpact şi la bănci.
Reprezentantul unei companii din domeniul serviciilor petroliere spune că ei sunt într-o expansiune vertiginoasă în această perioadă. "Am angajat anul trecut o sută de oameni şi la fel vrem pentru anul acesta, tot cam aşa. În principal vrem finanţişti, oameni de contabilitate, dar şi ingineri petrolişti".
El a arătat că târgurile de joburi sunt un fel de mină de aur pentru companiile care caută noi angajaţi într-un timp foarte scurt. "Citim cu atenţie toate CV-urile, altfel n-am putea angaja toţi oamenii de care avem nevoie", a completat el.
Foto: (c) SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO
Mai încolo, o angajată a unei companii financiare este de acord că nu va pleca de acolo fără nişte CV-uri foarte valoroase pentru firma ei: "Tinerii din ziua de azi, ca să folosesc o sintagmă care are mai mult conotaţie peiorativă, sunt foarte bine pregătiţi. Noi căutăm vorbitori de limbi străine, iar studenţii ies de pe băncile facultăţii foarte bine pregătiţi pe partea asta".
Mai mult, târgul de cariere este şi o oportunitate pentru companii de a-şi face publicitate, după cum arată un tânăr care atrage vizitatorii la standul unei multinaţionale. "Noi facem HR, adică lucruri de genul distribuim fluturaşii de salariu. Nu avem un număr stabilit de joburi pentru care căutăm oameni, ci strângem CV-uri şi le păstrăm pentru când va fi cazul. Am venit şi pentru puţină publicitate, de altfel suntem şi printre sponsori", a arătat el.
De cealaltă parte, candidaţii îşi aleg cu mare atenţie companiile pentru care vor să lucreze, iar, din acest punct de vedere, poziţionarea companiei în piaţă şi brandul de angajator sunt aspecte foarte importante, au mai observat organizatorii.
"Clar aici găsim ceva de lucru. Sunt atâtea companii şi aproape fiecare are nevoie de finanţişti", spune Corina, o tânără care se pregăteşte să termine masterul. "Mi-ar plăcea să lucrez într-o companie mare, cu oameni tineri, cu spaţiu primitor, cu un şef profi, care să pună accent pe muncă, nu pe altele. Poate o multinaţională, de ce nu?", a mai spus ea.
Pe de altă parte, unii oameni nu au în plan o companie sau o carieră anume. Valentin este trecut de prima tinereţe, iar firma unde lucrează se pregăteşte să tragă obloanele. "Sunt om de vânzări. Sigur găsesc ceva aici. Cred că voi apela şi la specialiştii în reconversie profesională pe care îi au aici".
Organizatorii au mai observat şi o tendinţă a companiilor de a deschide mai multe programe de internship, trainee, stagii de practică sau diverse programe de pregătire a noilor angajaţi.
"Avem din acest an un program foarte bun de internship plătit pentru studenţi, de patru sau opt ore, în funcţie de cum au nevoie", spune reprezentanta unei companii industriale.
Foto: (c) SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO
Angajatorii au venit şi cu alte metode de a atrage potenţiali viitori angajaţi: tot felul de materiale promoţionale, de la pixuri şi brelocuri, la baloane colorate cu heliu, lanterne şi cuburi Rubik. La alte standuri găseşti, "din partea casei", cafea, ciocolată, îngheţată turcească, fructe şi chiar smoothie pe care ţi-l faci singur pedalând o bicicletă.
Târgul de cariere va fi deschis vineri până la ora 18:00 şi sâmbătă între 10:00 şi 18:00. AGERPRES/(AS - autor: Florentina Cernat, editor: Andreea Marinescu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Burduja: Am trecut cu bine de perioada cea mai dificilă pentru SEN; totul a fost gestionat impecabil
România a trecut cu bine de perioada cea mai dificilă pentru Sistemul Energetic Național (SEN) - prima și a doua zi de Paște, totul fiind gestionat impecabil atât din punct de vedere al echilibrului, cât și al tensiunilor din rețele electrice de transport și distribuție, a anunțat luni ministrul Energiei, Sebastian Burduja. &
INS: Producția de cărbune a scăzut cu 4,1% în primele două luni din 2025; importurile s-au redus cu 84,1%
Producția de cărbune a României s-a cifrat în primele două luni din 2025 la 330.600 tone echivalent petrol (tep), fiind cu 4,1% mai mică (minus 14.100 tep) față de cea din perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Importurile de cărbune au fost, în perioada men
ROMATSA plătește peste 19 milioane lei pentru pază și servicii de curățenie
Regia Autonomă ''Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian'' - ROMATSA organizează două licitații deschise, una pentru pază și monitorizare la sediile instituției, cu o valoare totală a contractului de 9,1 milioane lei și una pentru servicii de curățenie, cu o valoare a contractului de 11 milioane lei, fără TVA, potrivit unui anunț de
Șeful Salvamont Maramureș: Anul trecut am salvat 153 de cetățeni ucraineni; e tragic ce se întâmplă în țara vecină
Salvamont Maramureș a avut anul trecut 360 de intervenții și a salvat 477 de persoane, Maramureșul fiind din punct de vedere turistic un județ sigur, a transmis șeful salvatorilor, Dan Benga, la o întâlnire cu jurnaliști și tur-operatori. Din total, 71 de acțiuni de salvare s-au desfășurat în munți, în urma cărora au fo
Conturile Spotify pot fi monetizate fraudulos prin numeroase canale obscure (Eset)
Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase care pot fi monetizate prin multiple canale, inclusiv pe dark web sau, din ce în ce mai des, în rețelele obscure ale Telegram, avertizează experții Eset. Potrivit unui articol publicat pe blogul din România al producătorului de soluții antivirus, platforma de streaming mu
APCE: România a înregistrat în prima zi de Paște cel mai scăzut consum energetic din ultima perioadă
România a înregistrat în prima zi de Paște cel mai scăzut consum energetic din ultima perioadă, cu un minim istoric de doar 2.500 MW și un mix energetic dominat de surse curate, a anunțat Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România (APCE), care citează datele furnizate de Transelectrica. De asemenea
Programul a opt linii de transport în comun va fi prelungit luni seara pentru meciul Dinamo - Universitatea Craiova
Programul a opt linii de transport în comun va fi prelungit luni pentru preluarea spectatorilor meciului Dinamo - Universitatea Craiova, iar liniile 86, 90, 104 și 143 ar putea fi deviate, potrivit unei informări a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI). Liniile 1, 10, 40, 55, 86, 90, 10
ONRC: Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în ianuarie 2025
Numărul firmelor dizolvate a scăzut cu 8,73%, în ianuarie 2025, până la 3.564, față de 3.905 în anul anterior, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC). Cele mai multe dizolvări au fost înregistrate în București, respectiv 617 de firme (număr în scăde
Producția de țiței a României a scăzut cu 7, 6% în primele două luni din 2025; importurile s-au majorat cu aproape 10%
România a produs, în primele două luni din 2025, o cantitate de țiței de 415.400 tone echivalent petrol (tep), cu 34.000 tep mai mică (-7,6%) față de cea din perioada similară a anului anterior, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Importurile de țiței au totalizat, în ianuarie-februarie 20
Bursa de la București a câștigat peste 7 miliarde lei la capitalizare, în această săptămână
Bursa de Valori București (BVB) a câștigat 7,16 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 2%, în această săptămână, iar valoarea tranzacțiilor cu acțiuni s-a diminuat cu 139,7 milioane de lei (-38,97%), în comparație cu săptămâna anterioară. Potrivit datelor publicate de BVB și consultate de AGERPRES, capitalizar
CONAF: Forumul Național De Vocație Antreprenoare ajunge la Iași, pe 25 aprilie
Forumul Național De Vocație Antreprenoare, inițiativa Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), continuă cu cea de-a patra ediție, la Palatul Culturii din Iași, se arată într-un comunicat al CONAF transmis, vineri, AGERPRES. Prin acest forum itinerant, CONAF oferă comunității antreprenoriale un cadru de dialog, un set de instrumente
ROMPAN: Sectorul de panificație va avea 165 de milioane de euro pentru investiții în modernizarea și înființarea de unități noi
Sectorul de panificație din România va avea la dispoziție 165 de milioane de euro, din fonduri europene, pentru investiții în modernizarea și înființarea de unități noi, iar primele proiecte ar putea fi depuse începând cu luna iunie, a declarat pentru AGERPRES președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panif
CNAB a recepționat noi lucrări de modernizare a Aeroportului Henri Coandă
Compania Națională Aeroporturi București anunță că, joi, 17 aprilie, au fost recepționate noi lucrări de modernizare prevăzute în cadrul fazei a treia din proiectul de sistematizare a suprafeței de mișcare a Aeroportului Henri Coandă. Potrivit unui comunicat al CNAB, investiția a vizat lucrări de amploare la mai multe obiective și face parte din strategi
Poșta Română a finalizat distribuirea pensiilor, cât și livrarea anticipată a prestațiilor sociale aferente lunii aprilie
Poșta Română a finalizat, înaintea Sărbătorilor de Paște, distribuirea prestațiilor sociale aferente lunii aprilie, operatorul precizând că a efectuat atât plata pensiilor, cât și livrarea anticipată a alocațiilor, indemnizațiilor și altor ajutoare sociale. Un sprijin suplimentar în această lună l-a reprezentat ajuto
Producția de gaze a scăzut cu aproape 2% în primele două luni; importurile s-au majorat cu 23% (INS)
Producția de gaze naturale utilizabile a României a fost, în primele două luni din 2025, de 1,26 milioane tone echivalent petrol, cu 23.800 tep sub cea din perioada similară a anului trecut (minus 1,9%), conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Pe de altă parte, în primele două luni din acest an, import