logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ/Dolj: Comunitatea romilor, migraţia medicilor, abandonul şcolar, teme de cercetare pentru 33 de masteranzi din Franţa

Image

Un număr de 33 de masteranzi de la Facultatea de Ştiinţele educaţiei şi Ştiinţe Sociale din cadrul Universităţii Paris Est Créteil (Franţa) şi-au ales ca teme de cercetare aspecte sociale privind comunităţile de romi, migraţia medicilor români, abandonul şcolar în rândul elevilor de la sate cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate, luând ca eşantion judeţul Dolj.

Ei se află în această perioadă la Universitatea din Craiova, care le-a facilitat întâlniri cu reprezentanţi ai multor instituţii şi ONG-uri, vizite în teren şi interviuri cu membri ai grupurilor vizate.

 


Foto: (c) MARIA MITRICĂ / AGERPRES


Profesorul Marcel Pariat, care a coordonat cercetarea din Dolj împreună cu profesorul Pascal Lafont, a afirmat că masteranzii au avut posibilitatea să îşi dezvolte competenţele prin intermediul unui proces de mobilitate internaţională şi să îşi contureze propria viziune despre identitatea europeană.

"Prin deplasarea într-o altă ţară, studenţii au posibilitatea să cunoască alte realităţi, dar în acelaşi timp să experimenteze şi ei personal un alt sisteme de educaţie, alte realităţi sociale, politice, să perceapă alt sistem de educaţie şi modul cum funcţionează acesta. Comparând sisteme diferite pot să perceapă indirect mult mai bine şi sistemul de educaţie şi realitatea socială a societăţii din care vin ei. Fără falsă modestie, prin acest seminar de cercetare, am sperat să ne dezvoltăm şi identitatea noastră europeană. Punctul forte al acestui seminar a fost că le-a permis studenţilor să intre în contact nu doar cu profesori din România, dar şi cu actori din diferite domenii, cu experţi, cu elevi din şcolile din Craiova, cu reprezentanţi ai unor grupuri minoritare, cu studenţi care au participat la acţiunile seminarului", a declarat Pariat pentru AGERPRES.

Potrivit profesorului francez, prin această metodă de studiu numită "pedagogia călătoriei", studenţii au posibilitatea de a întâlni alte culturi, oameni care vorbesc o altă limbă şi, în final, de a se îmbogăţi din punct de vedere cultural. În opinia sa, România reprezintă o provocare, pentru că Franţa, de foarte mulţi ani, este o ţară de destinaţie pentru emigranţii români.

"Pentru ei a fost o provocare să vină în România, pentru că Franţa este de ani buni o ţară de destinaţie pentru foarte mulţi români. În plus, sunt foarte multe întrebări, probleme de reprezentare socială pe care şi le-au pus cu privire la comunitatea de romi şi la problemele acesteia, iar acum a fost o ocazie să cunoască mai bine această comunitate. Am ales Craiova pentru că de fiecare dată când facem un seminar internaţional de cercetare nu alegem capitalele, pentru că acolo este destul de greu să poţi surprinde cu adevărat specificul comunităţii şi al modului de trai, ci un oraş mai mic", a mai spus Marcel Pariat.

La rândul său, profesorul Pascal Lafont a explicat că seminarul de cercetare comparată internaţională organizat la Craiova i-a ajutat pe masteranzi nu doar să cunoască alte realităţi sociale, ci şi să se familiarizeze cu alte tehnici de predare, cu alt gen de societate, cu un alt sistem care funcţionează după alte reguli.

"Ideea care a stat la baza acestui seminar a fost că trebuie să existe un pachet de informaţii din teren care să suplimenteze suportul teoretic de documentare. În principal am avut două obiective: cele ştiinţifice, de cunoaştere a unor informaţii din domeniul respectiv şi pe de altă parte obiectivele personale pedagogice care pot să îi ajute pe masteranzi să se familiarizeze cu alte tehnici de predare, cu alt gen de societate, cu un alt sistem care funcţionează după alte reguli, să vadă care sunt diferenţele între sistemele de educaţie", a spus Pascal Lafont.

Despre întâlnirile avute la Craiova, el a spus că i-a atras atenţia în primul rând libertatea de exprimare, felul deschis în care au fost prezentate informaţiile, încât i-au făcut pe masteranzi nu doar să înţeleagă realităţi din România, ci să înţeleagă şi propriile lor realităţi pornind de la ceea ce au aflat în cadrul seminarului de practică.

 


Foto: (c) MARIA MITRICĂ / AGERPRES


Faustine Rouillon şi Emilie Brault, două dintre masterandele din Franţa care au ca temă de cercetare incluziunea tinerelor de etnie romă în şcoli, spun că au constatat că în România se fac eforturi în ceea ce priveşte incluziunea şcolară a acestei minorităţi, iar cei care îi reprezintă sau îi educă au o relaţie foarte apropiată cu membrii comunităţii.

"Am întâlnit mulţi profesionişti care sunt romi şi am sesizat legătura puternică dintre ei şi membrii comunităţii. Am remarcat că elevii sunt mult mai apropiaţi de profesori. De exemplu, am aflat de la o doamnă educatoare că unii elevi îi spun 'mami', situaţie pe care în Franţa nu o întâlneşti. Am observat că învăţătorii, profesorii sunt foarte dedicaţi meseriei lor", au spus cele două masterande.

Ele au caracterizat timpul petrecut la Craiova drept "o experienţă foarte bogată", care îi ajută să facă o paralelă între ceea ce ştiau teoretic şi ceea ce au văzut pe teren şi chiar să îşi schimbe perspectiva de cercetare: "La început tema noastră era să analizăm ceea ce spun profesioniştii despre incluziunea tinerelor de etnie romă în şcoli, pentru că ştiam că sunt acele mariaje şi sarcini precoce, iar fetele abandonează şcoala. Acum, după ce am avut posiblitatea să facem şi interviuri cu acestea, avem informaţii mult mai bogate".

Potrivit lect.univ.dr. Gabriela Motoi de la Facultatea de Ştiinţe Sociale din Craiova, coordonatorul seminarului, masteranzii francezi din domeniul ştiinţelor educaţiei sunt preocupaţi de dezvoltarea unor analize comparative la nivel internaţional pe sisteme de educaţie.

"Masteranzii sunt interesaţi şi de relaţia dintre familie şi şcoală în comunităţile rurale şi comunităţile urbane, de cine are cel mai greu cuvânt în luarea deciziei în orientarea şcolară a elevilor şi de încă trei probleme care au concentrat interesul a trei grupe de masteranzi: reabilitarea tinerilor deţinuţi care se află în Penitenciarul pentru Minori şi Tineri Craiova, efectele migraţiei românilor în afara graniţelor ţării asupra copiilor rămaşi acasă şi implicit asupra rezultatelor lor şcolare şi migraţia absolvenţilor de studii superioare în afara ţării, în special a absolvenţilor de medicină. Pentru noi, la nivel de societate, migraţia medicilor este o pierdere, iar pentru ei este un câştig, aşa o interpretează", a spus Gabriela Motoi.

Ea a adăugat că masteranzii francezi au vrut să vadă ce motive au stat la baza migraţiei medicilor din România în Franţa, iar ca să înţeleagă mai bine acest aspect, au realizat interviuri şi ateliere de lucru cu studenţi de la medicină (de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova), care beneficiază sau au beneficiat de burse de studiu în Franţa, pentru a vedea în ce măsură au contribuit aceste burse la migraţia lor în afara graniţelor ţării.

 


Foto: (c) MARIA MITRICĂ / AGERPRES


Masteranzii francezi au beneficiat de prelegeri şi servicii de expertiză oferite de către experţi din cadrul DGASPC Dolj, CJRAE Dolj, IŞJ Dolj, CJ Dolj, Partida Romilor, Penitenciarul pentru Minori şi Tineri Craiova, Universitatea din Craiova, iar vizitele în cadrul comunităţilor vulnerabile le-a trezit interesul de a continua să vină în România pentru alte stagii de practică şi de voluntariat, fie în cadrul Universităţii, fie în cadrul unor ONG-uri sau în cadrul unor instituţii publice.

Seminarul s-a derulat prin intermediul unui acord de cooperare de tip Erasmus +, încheiat anul trecut la nivelul celor două universităţi, însă profesorii francezi susţin că doresc continuarea colaborării cu Universitatea din Craiova pe o perioadă de mai mulţi ani, mai ales că există şi premisele scrierii unei cereri de finanţare pentru un proiect Orizont 2020 care, dacă va fi acceptată, ar putea continua proiectele de cercetare în România timp de încă trei ani. AGERPRES/(A - autor: Maria Mitrică, editor, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 26

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Educatie - Stiinta 17-04-2025 12:48

Prezidențiale2025/Cluj: UBB lansează busola pentru alegerile prezidențiale

Universitatea 'Babeș-Bolyai' (UBB) din Cluj-Napoca lansează busola RefreshVote.ro pentru alegerile prezidențiale din luna mai. 'Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca lansează, pentru al doilea an consecutiv, busola digitală pentru alegerile prezidențiale. RefreshVote.ro este o platformă digitală gratuită, cunoscută și ca '

Educatie - Stiinta 17-04-2025 11:15

Politehnica București organizează în perioada 9 - 11 mai ediția a III-a a SpaceFEST

Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, prin Facultatea de Inginerie Aerospațială, în colaborare cu Agenția Spațială Română (ROSA), va organiza, în perioada 9 - 11 mai, cea de-a treia ediție a SpaceFEST 2025, cel mai mare eveniment din Europa Centrală și de Est dedicat explorării spațiului. Cam

Educatie - Stiinta 16-04-2025 18:51

Rectorul UPB: Memorandumul semnat cu instituții din Coreea de Sud - un pas înainte în inovații în industria de apărare

Memorandumul de înțelegere semnat miercuri de către Hanwha Aerospace România- o filială a Hanwha Aerospace - cu Universitatea Națională Pusan (PNU) și Universitatea Politehnica de Știință și Tehnologie București (UPB) este 'un pas înainte' în ceea ce privește inovațiile în industria de apărare, a afirmat rectorul UPB, Mihnea Cost

Educatie - Stiinta 16-04-2025 17:15

Cluj: Omul de afaceri Dorel Goia a înființat un afterschool gratuit pentru elevii din cartierul Mănăștur

Omul de afaceri clujean Dorel Goia a înființat, prin intermediul fundației sale 'Ioan și Maria', un centru afterschool în Cluj-Napoca, unde elevii de la școlile din cartierul Mănăștur, în special cei cu dificultăți materiale, vor putea, ajutați de profesori, să-și consolideze informațiile primite la cursuri și să desfășoare diverse alte acti

Educatie - Stiinta 16-04-2025 16:27

Reprezentanții Universității din București au transmis un apel pentru o Românie democratică și euroatlantică

Universitatea din București a transmis miercuri un Apel pentru o Românie democratică și euroatlantică, în contextul în care, susțin reprezentanții instituției de învățământ superior, libertatea obținută 'cu sânge' în 1989 și 1990 este amenințată de 'vectorii regimurilor antidemocratice, autoritariste și dictatoria

Educatie - Stiinta 16-04-2025 14:52

Cursurile se pot desfășura online în unitățile de învățământ care vor fi centre de examen la Bacalaureat

Cursurile se pot desfășura în format online asincron în unitățile de învățământ desemnate centre de examen sau din care provin resursele umane implicate în desfășurarea examenului de Bacalaureat, la cererea inspectorului școlar general, cu aprobarea Ministerului Educației și Cercetării, în zilele în care sunt programate probe

Educatie - Stiinta 16-04-2025 13:36

CONAF/Peste 100 de elevi din Buzău și Iași, participanți în semifinale ale Maratonului pentru Educație Antreprenorială

Peste 100 de elevi și-a expus viziunea asupra lumii de mâine în cadrul semifinalelor Maratonului pentru Educație Antreprenorială care au avut loc la Buzău și Iași. Potrivit unor comunicate transmise AGERPRES de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), Maratonul pentru Educație Antreprenorială face parte din pro

Educatie - Stiinta 16-04-2025 10:08

Cea de-a IV-a ediție a Poli AutoFEST în perioada 16 - 18 mai, în Campusul Politehnicii București

Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, prin Facultatea de Transporturi, va organiza, în perioada 16 - 18 mai, cea de-a IV-a ediție a Poli AutoFEST, un eveniment care va aduna pasionați ai industriei auto, inovatori și profesioniști în domeniu. 'Poli AutoFEST 2025 va aduce în prim-plan nu d

Educatie - Stiinta 16-04-2025 08:34

Elevii intră în vacanță joi, după finalizarea cursurilor

Elevii vor intra de joi, după finalizarea cursurilor, în vacanța prilejuită de Sărbătorile Pascale, urmând să se întoarcă la școală pe 28 aprilie, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației și Cercetării. Vacanța de vară va începe pe 20 iunie, după terminarea cursurilor. Pentru clasa a VIII-a,

Educatie - Stiinta 15-04-2025 14:50

Tulcea: O adolescentă de 14 ani, prima sportivă calificată de cinci ori în finalele unui Campionat național de înot

O elevă de clasa a VI-a de la Școala generală 'Alexandru Ciucurencu', Cristiana Melnic, este prima înotătoare din județul Tulcea care s-a calificat în cinci finale ale unui campionat național organizat de Federația Română de Natație și Pentatlon Modern (FRPNM), ea avându-l ca model pe David Popovici de la care încă nu a reușit să

Educatie - Stiinta 15-04-2025 13:44

Covasna: Polițiștii se alătură programului de transport școlar Pedibus

Inspectoratul Județean de Poliție (IPJ) Covasna a încheiat un protocol de colaborare cu Primăria municipiului Sfântu Gheorghe, prin care va susține programul Pedibus, lansat de către autoritățile locale în urmă cu aproape patru ani cu scopul de a determina elevii din clasele primare să meargă pe jos la școală. În baza acestei co

Educatie - Stiinta 14-04-2025 16:24

Cluj/ Daniel David: Dacă vrei performanță, trebuie să întărești resursa umană și infrastructura

Ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. Daniel David. a participat, luni, la inaugurarea noului sediu al Facultății de Drept a Universității ''Babeș-Bolyai'' (UBB) din Cluj-Napoca. El a amintit, în discursul său, că proiectul noului sediu al Facultății de Drept a început în timpul mandatului său de

Educatie - Stiinta 14-04-2025 11:43

Constanța: Universitatea Ovidius organizează o nouă ediție a evenimentului caritabil 'Gala Luminilor, dedicat tinerilor talentați

Universitatea Ovidius din Constanța (UOC), prin Facultatea de Arte, anunță organizarea celei de-a doua ediții a evenimentului caritabil 'Gala Luminilor', dedicat tinerilor talentați, ce se va desfășura pe 24 mai. Reprezentanții Universității Ovidius au informat, luni, că prima ediție a Galei, organizată în 2024, s-a remarcat prin impactul său soc

Educatie - Stiinta 12-04-2025 08:00

REPORTAJ Harghita: Centrul Fabton din Miercurea-Ciuc - locul unde zeci de copii deprind tainele lego-roboticii

Centrul Fabton din Miercurea este locul unde zeci de copiii deprind tainele lego-roboticii, iar opt dintre ei se pregătesc intens, în această perioadă, pentru a participa la o prestigioasă competiție de profil în Australia, în cadrul First Lego League. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu acest domeniu, centrul Fabton par

Educatie - Stiinta 11-04-2025 20:59

Ministerul Educației și Cercetării: Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională

Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională de studiu, potrivit unui ordin al ministrului Educației și Cercetării, publicat în Monitorul Oficial. Ordinul privind aprobarea unor programe școlare pentru discipline opționale din oferta națională, parte a curriculumului la decizia elevului din oferta școlii, prevede inclu