REPORTAJ Mureş: Peste 900 de copii din Sângeorgiu de Mureş şi Gorneşti - antrenaţi de campioni la "Azi sunt profu' de sport!"

Peste 900 de copii din comunele Sângeorgiu de Mureş şi Gorneşti au fost antrenaţi, joi, timp de o oră, de campioni naţionali, balcanici şi mondiali în cadrul acţiunii "Azi sunt profu' de sport!", parte a proiectului Caravana Junior Sport, iniţiat şi demarat de Asociaţia Junior Sport.
La finalul orei de sport, fiecare dintre copii a primit câte un exemplar al ediţiei în limba maghiară a Revistei Junior Sport Mureş, al cărei tiraj de 6.500 de exemplare urmează să fie distribuit gratuit în şcolile din judeţ, în cadrul acţiunii "Azi sunt profu' tău de sport!".
"În Comuna Sângeorgiu de Mureş, la Şcoala Gimnazială Sfântul Gheorghe, a avut loc cea de-a doua acţiune "Azi sunt profu' de sport!", - ediţia în limba maghiară, prin care se distribuie cele 6500 de exemplare din Revista Junior Sport Mureş, ediţia în limba maghiară. În cazul acestei localităţi, cu sprijinul Primăriei, au fost editate şi tipărite 300 de exemplare din Revista Junior Sport Mureş în limba maghiară. Pentru aceşti 300 de elevi au fost profesori de sport Hajnal Gyula, o mare legendă a fotbalului mureşean, Ladislau Simon Jr., antrenor de lupte, dar şi sportivi originari din această localitate, respectiv Bartha Ilona, campioană mondială la popice, şi Berki András, multiplu campion naţional şi balcanic la tir cu arcul. La acţiune a fost invitat şi domnul Ilarie Opriş, o mare personalitate a comunei, care a editat şi o carte despre sportivii născuţi în această comună. Surpriza acţiunii a fost faptul că domnul primar Sófalvi Sándor Szabolcs, a organizat şi o mică gală de premiere în cadrul acţiunii", a declarat pentru AGERPRES, preşedintele Asociaţiei "Junior Sport", Beatrice Mercado.
Pe lângă legendele mureşene prezente la eveniment, unele născute la Sângeorgiu de Mureş, printre cei care au primit diplome s-au regăsit şi cei mai tineri sportivi din această comună, precum şi profesorii de educaţie fizică şi sport din şcoală.
Între cei premiaţi s-au regăsit şi Beatrice Mercado, iniţiatoarea proiectului naţional Caravana Junior Sport, fostul campion la lupte, Alin Romulus Păcurar, preşedintele Asociaţiei Sportul pentru Toţi Reghin, organizator al acţiunii "Azi sunt profu' de sport!" şi Zoltán Kádár, coordonatorul proiect Junior Sport Mureş, ediţia în limba maghiară.
În timpul acţiunii de la Sângeorgiu de Mureş, mai mulţi copii campioni au susţinut demonstraţii în faţa colegilor lor, între aceştia regăsindu-se Tamara Manea, campioană europeană la dans acrobatic, scrimerii Budai Robert şi Horvat Tamas de la CSU CSS Târgu Mureş, antrenaţi de Szabo Zoltan, şi luptătorii Gombos Erik, de patru ori campion naţional, Biró Krisztian, de şapte ori campion naţional şi campion balcanic în 2017, Nyulas Elöd, campion naţional, antrenaţi de Fazakas Csaba, o altă demonstraţie de lupte fiind susţinută de Dragoş Vlad.
În urmă cu o zi, în comuna Gorneşti, la Şcoala Gimnazială "Teleki Domokos', a avut loc cea de-a III-a acţiune "Azi sunt profu' de sport!" la care au luat partea 600 de elevi. De această dată, antrenamentul a fost ţinut de fostul coleg de echipă al lui Ladislau Boloni, Iuliu Hajnal, fost component de bază al echipei ASA Târgu Mureş în anii '80.
Sursa foto: Asociaţia Junior Sport
La acţiunea de la Gorneşti au participat primarul localităţii, Kolcsár Gyula, viceprimarul Szabó Ernö, Alin Romulus Păcurar, preşedintele Asociaţiei Sportul pentru Toţi Reghin, Budai Barna Lorand, antrenorul Clubului de fotbal ACS Sporting şi Ibolya - Teréz Szepessy, fostă atletă, actualmente director adjunct şi profesor de educaţie fizică şi sport al Şcolii Gimnaziale "Teleki Domokos" din Gorneşti.
Copiii de la Clubul ACS Sporting din Gorneşti, cei care au fost câştigătorii, la nivel judeţean, a Cupei Satelor, au disputat un meci demonstrativ cu elevii şcolii, meci la care a participat Iuliu Hajnal şi primarul Kolcsár Gyula.
La finalul acţiunii, toţi cei 600 de elevi prezenţi la acţiune au primit Revista Junior Sport Mureş, ediţia în limba maghiară, cu autograful fostului fotbalist Iuliu Hajnal.
Asociaţia Junior Sport, în calitate de iniţiator, şi Consiliul Judeţean Mureş, în calitate de partener principal, au lansat, în premieră naţională, ediţia în limba maghiară a Revistei Junior Sport Mureş, al cărei tiraj de 6.500 de exemplare va fi distribuit gratuit în şcolile din judeţ, în cadrul acţiunii "Azi sunt profu' tău de sport!".
Atât Revista Junior Sport, ediţia în limba maghiară, cât şi acţiunea "Azi sunt profu' tău de sport!" fac parte din Caravana Junior Sport, un proiect naţional iniţiat de Asociaţia Junior Sport, care a demarat în luna august a anului 2017, proiectul pilot desfăşurându-se în judeţul Mureş. În cadrul acestei caravane, până acum, au fost organizate Gala de premiere "Născut pentru Sport", şi a fost editată Revista Junior Sport Mureş, în limba română, tipărită în 8000 de exemplare şi distribuită gratuit elevilor din şcoli în cadrul acţiunii "Azi sunt profu' tău de sport!".
Din cele 6500 de exemplare, un număr de 3000 de exemplare din Revista Junior Sport Mureş, ediţia în limba maghiară, au fost realizate cu sprijinul Consiliului Judeţean Mureş, iar aceste 3000 de exemplare vor fi distribuite elevilor maghiari din clasele IV-VII, care studiază în Târgu Mureş, Reghin, Sighişoara (la Şcoala Gimnazială "Aurel Moşora") şi Târnăveni (Şcoala Gimnazială "Traian"), Luduş (Şcoala Gimnazială nr. 1), Sărmaşu (Liceul Teoretic "Samuil Micu").
Celelalte 3500 de exemplare au fost editate şi tipărite cu sprijinul administraţiilor locale din Sovata, Miercurea Nirajului, Sângiorgiu de Pădure, Sângiorgiu de Mureş, Pănet, Fîntînele, Acăţari, Livezeni, Bălăuşeri, Eremitu, Sînpaul, Aluniş, Brâncoveneşti, Gorneşti şi Ernei.
Ediţia în limba română, distribuită deja în şcoli, a fost sprijinită de Consiliul Judeţean Mureş şi de administraţiile locale din Reghin, Iernut, Luduş, Ungheni, Sărmaşu, Deda, Rîciu, Batoş, Răstoliţa, Solovăstru, Ruşii Munţi, Suseni, Ibăneşti şi Voivodeni. AGERPRES/(A - autor: Dorina Matiş, editor: Diana Dumitru, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/Cluj: UBB lansează busola pentru alegerile prezidențiale
Universitatea 'Babeș-Bolyai' (UBB) din Cluj-Napoca lansează busola RefreshVote.ro pentru alegerile prezidențiale din luna mai. 'Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca lansează, pentru al doilea an consecutiv, busola digitală pentru alegerile prezidențiale. RefreshVote.ro este o platformă digitală gratuită, cunoscută și ca '
Politehnica București organizează în perioada 9 - 11 mai ediția a III-a a SpaceFEST
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, prin Facultatea de Inginerie Aerospațială, în colaborare cu Agenția Spațială Română (ROSA), va organiza, în perioada 9 - 11 mai, cea de-a treia ediție a SpaceFEST 2025, cel mai mare eveniment din Europa Centrală și de Est dedicat explorării spațiului. Cam
Rectorul UPB: Memorandumul semnat cu instituții din Coreea de Sud - un pas înainte în inovații în industria de apărare
Memorandumul de înțelegere semnat miercuri de către Hanwha Aerospace România- o filială a Hanwha Aerospace - cu Universitatea Națională Pusan (PNU) și Universitatea Politehnica de Știință și Tehnologie București (UPB) este 'un pas înainte' în ceea ce privește inovațiile în industria de apărare, a afirmat rectorul UPB, Mihnea Cost
Cluj: Omul de afaceri Dorel Goia a înființat un afterschool gratuit pentru elevii din cartierul Mănăștur
Omul de afaceri clujean Dorel Goia a înființat, prin intermediul fundației sale 'Ioan și Maria', un centru afterschool în Cluj-Napoca, unde elevii de la școlile din cartierul Mănăștur, în special cei cu dificultăți materiale, vor putea, ajutați de profesori, să-și consolideze informațiile primite la cursuri și să desfășoare diverse alte acti
Reprezentanții Universității din București au transmis un apel pentru o Românie democratică și euroatlantică
Universitatea din București a transmis miercuri un Apel pentru o Românie democratică și euroatlantică, în contextul în care, susțin reprezentanții instituției de învățământ superior, libertatea obținută 'cu sânge' în 1989 și 1990 este amenințată de 'vectorii regimurilor antidemocratice, autoritariste și dictatoria
Cursurile se pot desfășura online în unitățile de învățământ care vor fi centre de examen la Bacalaureat
Cursurile se pot desfășura în format online asincron în unitățile de învățământ desemnate centre de examen sau din care provin resursele umane implicate în desfășurarea examenului de Bacalaureat, la cererea inspectorului școlar general, cu aprobarea Ministerului Educației și Cercetării, în zilele în care sunt programate probe
CONAF/Peste 100 de elevi din Buzău și Iași, participanți în semifinale ale Maratonului pentru Educație Antreprenorială
Peste 100 de elevi și-a expus viziunea asupra lumii de mâine în cadrul semifinalelor Maratonului pentru Educație Antreprenorială care au avut loc la Buzău și Iași. Potrivit unor comunicate transmise AGERPRES de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), Maratonul pentru Educație Antreprenorială face parte din pro
Cea de-a IV-a ediție a Poli AutoFEST în perioada 16 - 18 mai, în Campusul Politehnicii București
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, prin Facultatea de Transporturi, va organiza, în perioada 16 - 18 mai, cea de-a IV-a ediție a Poli AutoFEST, un eveniment care va aduna pasionați ai industriei auto, inovatori și profesioniști în domeniu. 'Poli AutoFEST 2025 va aduce în prim-plan nu d
Elevii intră în vacanță joi, după finalizarea cursurilor
Elevii vor intra de joi, după finalizarea cursurilor, în vacanța prilejuită de Sărbătorile Pascale, urmând să se întoarcă la școală pe 28 aprilie, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației și Cercetării. Vacanța de vară va începe pe 20 iunie, după terminarea cursurilor. Pentru clasa a VIII-a,
Tulcea: O adolescentă de 14 ani, prima sportivă calificată de cinci ori în finalele unui Campionat național de înot
O elevă de clasa a VI-a de la Școala generală 'Alexandru Ciucurencu', Cristiana Melnic, este prima înotătoare din județul Tulcea care s-a calificat în cinci finale ale unui campionat național organizat de Federația Română de Natație și Pentatlon Modern (FRPNM), ea avându-l ca model pe David Popovici de la care încă nu a reușit să
Covasna: Polițiștii se alătură programului de transport școlar Pedibus
Inspectoratul Județean de Poliție (IPJ) Covasna a încheiat un protocol de colaborare cu Primăria municipiului Sfântu Gheorghe, prin care va susține programul Pedibus, lansat de către autoritățile locale în urmă cu aproape patru ani cu scopul de a determina elevii din clasele primare să meargă pe jos la școală. În baza acestei co
Cluj/ Daniel David: Dacă vrei performanță, trebuie să întărești resursa umană și infrastructura
Ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. Daniel David. a participat, luni, la inaugurarea noului sediu al Facultății de Drept a Universității ''Babeș-Bolyai'' (UBB) din Cluj-Napoca. El a amintit, în discursul său, că proiectul noului sediu al Facultății de Drept a început în timpul mandatului său de
Constanța: Universitatea Ovidius organizează o nouă ediție a evenimentului caritabil 'Gala Luminilor, dedicat tinerilor talentați
Universitatea Ovidius din Constanța (UOC), prin Facultatea de Arte, anunță organizarea celei de-a doua ediții a evenimentului caritabil 'Gala Luminilor', dedicat tinerilor talentați, ce se va desfășura pe 24 mai. Reprezentanții Universității Ovidius au informat, luni, că prima ediție a Galei, organizată în 2024, s-a remarcat prin impactul său soc
REPORTAJ Harghita: Centrul Fabton din Miercurea-Ciuc - locul unde zeci de copii deprind tainele lego-roboticii
Centrul Fabton din Miercurea este locul unde zeci de copiii deprind tainele lego-roboticii, iar opt dintre ei se pregătesc intens, în această perioadă, pentru a participa la o prestigioasă competiție de profil în Australia, în cadrul First Lego League. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu acest domeniu, centrul Fabton par
Ministerul Educației și Cercetării: Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională
Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională de studiu, potrivit unui ordin al ministrului Educației și Cercetării, publicat în Monitorul Oficial. Ordinul privind aprobarea unor programe școlare pentru discipline opționale din oferta națională, parte a curriculumului la decizia elevului din oferta școlii, prevede inclu