logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Dan Valentin Vizanty, un as al aviaţiei româneşti, omagiat la Alba Iulia

Image

Unul dintre aşii aviaţiei româneşti în cel de-Al Doilea Război Mondial, Dan Valentin Vizanty, cu victorii de răsunet atât pe frontul de Est, cât şi pe cel de Vest, dar şi în luptele pentru apărarea Bucureştiului şi a zonei petroliere Ploieşti-Câmpina, marginalizat de comunişti, dar care a beneficiat de recunoaşterea meritelor sale de către autorităţile franceze, este omagiat printr-o expoziţie, care a fost vernisată vineri, la Cercul Militar Alba Iulia.

Expoziţia conţine fotografiile puse la dispoziţie de fiica marelui aviator, Ana Maria Vizanti, şi înfăţişează viaţa şi, în special, cariera militară a pilotului de vânătoare Lt. Comandor Dan Valentin Vizanty. Intitulată "Asul regăsit...Dan Valentin Vizanty", expoziţia reconstituie în mare parte atmosfera epocii, fiind prezentate şi câteva brevete ale decoraţiilor, plus câteva reviste prestigioase din presa vremii - "Aripi Româneşti" şi "Realitatea Ilustrată".

Dan Valentin Vizanty, considerat asul incontestabil al avionului IAR 80, este cel care s-a aflat la comanda unităţii care, în 10 iunie 1944, zi memorabilă pentru aviaţia românească, a reuşit ca, în doar 12 minute, să doboare 24 de avioane Lightning P-38.

O victorie deosebită a aviaţiei româneşti despre care mult timp însă, mai exact câteva decenii, americanii au crezut că a aparţinut germanilor şi că piloţii nemţi au fost cei care le-au doborât avioanele.

"Mult timp, americanii au crezut că aviatorii germani au fost cei care i-au doborât în acea zi. Un pilot american, supravieţuitor al războiului, a dezvăluit în cartea sa de memorii, că în focul luptei nu au identificat corect tipul de avion, IAR 80, unul mai puţin cunoscut de ei, crezând că era unul german. De abia prin anii 80, pilotul respectiv şi-a dat seama că adversarul acelei zile a fost Grupul român de IAR 80, şi nu germanii", a dezvăluit Ana Maria Vizanti.

Ea susţine că acea confuzie a perpetuat până prin anii 2000 poate şi din cauza orgoliului, fiindcă piloţii germani aveau o anumită notorietate, iar americanii au preferat să creadă că au fost învinşi de către aceştia. Pe de altă parte, nemţii au recunoscut că nu au avut nicio contribuţie în acea zi memorabilă, de 10 iunie 1944.

Ana Maria Vizanti a menţionat că a copilărit nu cu poveşti spuse seara de tatăl său despre zâne şi Făt-Frumos, ci despre poveşti reale de eroism din timpul războiului, despre el şi camarazii lui.

Despre cum s-au derulat faptele în acea zi de 10 iunie, despre care Dan Valentin Vizanty a considerat că s-a aflat sub semnul miracolului, fiica acestuia a dat citire cuvintelor scrise, cu mulţi ani în urmă, chiar de către tatăl său.

"La ora 8, ofiţerul de gardă, ca urmare a unei neatenţii, a lăsat ecranul radarului nesupravegheat un timp nedeterminat. Revenindu-şi, speriat, cu un reflex de aviator, el declanşează fără ezitare alarma pe întregul teritoriu. În paranteză fie spus, în general, raidurile americane se desfăşurau după ora 10. Era puţin probabil ca la ora 8 dimineaţa să apară un asemenea raid. Tocmai intrasem în birou ca să-mi parcurg corespondenţa, când am auzit alarma. Surprins pe moment de ora neobişnuită, îmi iau pistolul de alarmă, ies repede şi lansez racheta verde prin care dau unităţilor mele ordinul de decolare imediată. După 1 minut şi 36 de secunde, prima patrulă decolează, urmată fără întrerupere de restul formaţiei. (...). În ziua aceea, în timp ce mă aflam la 1.500 de metri altitudine, în fruntea formaţiei, am auzit în cască, codificat, 'Atenţie, Paris! Atenţie, Paris! Indieni deasupra cuibului". Am recunoscut imediat vocea lui Traian Gavriliu, şeful Biroului Operaţii, care mă anunţa astfel că avioanele de aviaţie americane, 'indienii cu două pene', se îndreptau spre aerodrom, spre 'cuib'. Atunci, privind, (...) văd val după val, la foarte joasă altitudine, formaţiuni de Lightning P-38, avioane americane cu dublu fuselaj, care se îndreptau venind dinspre Est, când de obicei veneau de la Vest, direct spre aerodromul nostru. Imediat şi fără ezitare, ordon prin radio 'Paris, către Paris, 1,2,3 (Paris era numele de cod al grupului şi 1,2,3 cele trei escadrile - n.r.), atacăm, urmaţi-mă'", a scris, în urmă cu mulţi ani, pilotul.

El a povestit cum, în locul surprizei pe care americanii le-o pregăteau românilor, venind la o oră neobişnuită şi dintr-o direcţie neaşteptată, sperând astfel să scape de radarul de la Otopeni, ei au fost cei care au căzut în capcană, înainte de a fi declanşat primul atac.

"Ofensiva noastră fulgerătoare a fost o surpriză totală. În picaj vertiginos, ne-am năpustit asupra Lightning-urilor, care în cel moment se aflau la nivelul liniei de centură a Capitalei. Cădea cerul peste ei şi la propriu şi la figurat. Primul nostru atac a fost decisiv. A fost atât de rapid, încât niciunul din cele 100 de avioane americane nu a putut să tragă nici măcar un singur proiectil asupra avioanelor noastre de la sol", a relatat, potrivit fiicei sale, Lt. Comandor Dan Valentin Vizanty.

Lupta se desfăşura într-o evidentă inferioritate numerică pentru români, cu doar 26 de avioane faţă de 100, la joasă altitudine, respectiv între sol şi 200 de metri înălţime, şi la viteze care au atins şi 1.000 de kilometri pe oră.

"Principala noastră preocupare era să evităm ciocnirile între noi în acest vârtej. Bătălia a durat 12 minute", a povestit cel care a fost comandantul Grupului 6 Vânătoare.

În campania de pe frontul de Est, Vizanty a comandat Escadrila 43 Vânătoare, participând la zeci de misiuni. În perioada 1 august 1943 - 23 august 1944, a fost comandantul Grupului 6 Vânătoare, format din escadrilele 59, 61 şi 62, ce avea ca misiune apărarea Bucureştiului şi a zonei petroliere, principalele ţinte ale bombardamentelor anglo-americane.

Până în august 1945, a continuat campania din vest, până în Cehoslovacia, comandând Grupul 1 Vânătoare.

La sfârşitul războiului, totaliza peste 4.600 de ore de zbor şi, în funcţie de sistemul de referinţă luat în calcul, 16, sau 43, de victorii aeriene, clasându-se, astfel, pe poziţia a patra în topul aşilor români din al Doilea Război Mondial.

A fost premiat cu numeroase decoraţii şi distincţii - Ordinul "Virtutea Aeronautică", Ordinul militar "Mihai Viteazul", Ordinul "Coroana României", Ordinul "Steaua României" etc.

A fost trecut în 1947 în rezervă, deşi avea numai 37 de ani. Ulterior, regimul comunist l-a condamnat la cinci ani de închisoare, pentru "uneltire contra ordinii sociale", fiind graţiat după doi ani în penitenciarele de la Gherla, Jilava şi Cluj.

A fost marginalizat, iar pentru a-şi întreţine familia, a fost nevoit să lucreze, printre altele, ca macaragiu.

În 1977, a plecat în Franţa, la invitaţia Asociaţiei Aeronautice Internaţionale "Vieilles Tiges", fiind premiat de către Jacques Chirac, primar al capitalei la acea vreme, cu "Medalia de argint a oraşului Paris". Nu s-a mai întors, murind la Paris în 21 noiembrie 1992, la vârsta de 82 de ani.

Ţara nu prea i-a fost recunoscătoare nici după 1989. "A plecat dintre noi cu amărăciunea că nu i s-au recunoscut meritele în întregime. Acum, încercăm să reparăm, cumva, o parte din uitarea în care mulţi dintre aviatorii noştri au căzut", a afirmat Ana Maria Vizanti.

Cu sprijinul Asociaţiei "Aripi româneşti", în 2010, cu ocazia centenarului naşterii sale, a fost inaugurată, la Muzeul Aviaţiei din Bucureşti, expoziţia foto-documentară "Asul regăsit..." Până la cea de la Alba Iulia, expoziţia a făcut câteva escale, la Botoşani, oraşul în care s-a născut, într-o familie de boieri, pilotul, la Braşov, oraşul în care a fost construit IAR-ul, la Ploieşti şi Piteşti.

Potrivit fiicei pilotului, pe clădirea Primăriei din Popeşti Leordeni, localitate unde acolo în timpul războiului a fost arerodromul, există o placă comemorativă dedicată comandantului Dan Vizanty şi Grupului 6 Vânătoare.

Nicio stradă însă nu îi poartă numele acestuia, a menţionat Ana Maria Vizanty.

La vernisajul expoziţiei care poate fi vizitată la Alba Iulia până în 10 iunie, au fost prezenţi şi elevi ai Colegiului Naţional Militar "Mihai Viteazul". Comandantul Colegiului, şi, totodată, al Garnizoanei Alba Iulia, colonel Marcel Domşa, a afirmat că Dan Valentin Vizanty reprezintă "un model" pentru tinerii elevi militari.

"Este o expoziţie care ne introduce în realitatea acelor zile", a spus, la rândul său, directorul Asociaţiei Române pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii Cluj, Laurenţiu Buzenchi.

În cadrul expoziţiei sunt expuse şi machete statice, construite cât mai fidel, după planul, poze şi alte documente istorice, reprezentând cât mai fidel aparatele reale, ale Asociaţiei de Modelism IPMS România.

Manifestarea omagială este menită a-l aşeza pe Comandorul Dan Valentin Vizanty, considerat asul incontestabil al avionului IAR 80, pe locul ce i se cuvine, şi anume în Cartea de Aur a Aviaţiei Române, dar şi a arăta, încă o dată în plus, că Modelismul românesc este de înaltă clasă, a menţionat directorul Cercului Militar Alba Iulia, Petruţa Pop. AGERPRES/ (A,AS - autor: Marinela Brumar, editor:Diana Dumitru, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 45

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Cultura - Media 12-05-2025 23:21

CNA condamnă ferm orice formă de presiune exercitată asupra presei

Consiliul Național al Audiovizualului își exprimă profunda îngrijorare față de recentele derapaje din discursul public și 'condamnă ferm' orice formă de presiune exercitată asupra presei. 'Consiliul Național al Audiovizualului își exprimă profunda îngrijorare față de recentele derapaje din discursul public,

Culte 12-05-2025 22:09

Mureș: Săptămână de rugăciune pentru unitatea creștinilor, la împlinirea a 1.700 de ani de la Sinodul de la Niceea

Reprezentații cultelor Evanghelic, Reformat, Ortodox, Romano-Catolic, Unitarian și Greco-Catolic se vor ruga împreună la Sighișoara, timp de șase zile, în cadrul evenimentului tradițional 'Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor', inițiat în urmă cu mai mulți ani de către Biserica Evanghelică C. A., ediția actuală fiind dedi

Cultura - Media 12-05-2025 18:53

Ministerul Culturii a semnat noul Contract Colectiv de Muncă la nivelul acestui sector

Ministerul Culturii anunță semnarea, luni, a noului Contract Colectiv de Muncă la nivelul acestui sector de activitate, documentul urmând să producă efecte juridice pentru toți salariații din domeniu, pe o durată de doi ani, odată cu înregistrarea acestuia la Ministerul Muncii. 'După o perioadă intensă de negocieri și un efort

Cultura - Media 12-05-2025 18:28

Tulcea: Dublu vernisaj, la Casa Avramide

Casa Avramide din orașul Tulcea găzduiește, începând de luni, două expoziții care-i invită pe vizitatori să exploreze lumea prin intermediul costumelor și al fotografiilor - 'Ocolul pământului în 80 de zile' și 'HumaNature'. Expoziția 'Ocolul pământului în 80 de zile' include piese ve

Cultura - Media 12-05-2025 18:11

Mureș: Expoziție cu cele mai importante cărți științifice din ultimii 500 de ani, la Noaptea Muzeelor

Cele mai importante cărți științifice din ultimii 500 de ani, prima tipăritură din Transilvania, din 1525, Biblia de la București și prima traducere a Bibliei în limba maghiară vor putea fi admirate în miez de noapte la Biblioteca Teleki din Târgu Mureș, cu ocazia Nopții Muzeelor, care va derula numeroase activități sub acest generic, atât vin

Cultura - Media 12-05-2025 17:10

Iași: 20 de lei biletul de vizitare a sălilor reprezentative ale Palatului Culturii, de Noaptea Muzeelor

Sălile reprezentative din Palatul Culturii vor fi deschise pentru vizitare cu prilejul celei de-a 21-a ediții a Nopții Europene a Muzeelor, în baza biletului ce poate fi achiziționat exclusiv online, la prețul de 20 lei/ persoană. Andrei Apreotesei, managerul Palatului Culturii din Iași - Complexul Muzeal Național 'Moldova' Iași,

Cultura - Media 12-05-2025 15:58

Iași: 500 de evenimente și peste 1.000 de artiști la Romanian Creative Week, între 14 și 25 mai

Peste 500 de evenimente sunt organizate în cadrul ediției din acest an a Romanian Creative Week (RCW), cel mai mare eveniment dedicat industriilor creative din Uniunea Europeană, care se desfășoară în perioada 14-25 mai, în mai multe locații din Iași. Irina Schrotter, președintele Federația Patronatelor din Industriile Creati

Cultura - Media 12-05-2025 15:02

Noaptea Muzeelor la Muzeul Hărților: Vizitarea expunerii permanente și a expoziției temporare; tururi ghidate, concerte

Vizitarea expunerii permanente și a unei expoziții temporare de artă textilă, organizarea unor tururi ghidate în grădină și un concert de jazz se numără printre activitățile care vor fi organizate, sâmbătă, între orele 12:00 și 22:00, în cadrul Nopții Muzeelor, la Muzeul Hărților din București. 'Vă invităm așadar să

Cultura - Media 12-05-2025 14:28

Peste 70 de muzee, sâmbătă, la Noaptea Muzeelor; în premieră, Ministerul Culturii susține oficial evenimentul

Peste 70 de muzee din întreaga țară vor participa, sâmbătă, la cea de-a XXI-a ediție a Nopții Muzeelor, Ministerul Culturii susținând oficial, în premieră, evenimentul. 'Evenimentul Noaptea Muzeelor își reconfirmă rolul esențial în peisajul cultural național și european, fiind un proiect de anvergură lan

Cultura - Media 12-05-2025 14:26

Suceava: Expoziție de fotografie contemporană din China și România, la Muzeul de Istorie

Muzeul Național al Bucovinei, în parteneriat cu Ambasada Republicii Populare Chineze în România și Asociatia Arts and Culture Promotion, va vernisa, pe 14 mai, la Muzeul de Istorie din Suceava, o expoziție de fotografie contemporană realizată de artiști fotografi din România și China, au anunțat, luni, reprezentanții Muzeului Național al Bucov

Cultura - Media 12-05-2025 13:36

Noaptea Muzeelor la Antipa: Expoziții, proiecții de film, momente artistice, activități de colectare a insectelor nocturne

Expoziții temporare, activități de colectare a insectelor nocturne și detectare a liliecilor, proiecții de film, momente artistice se numără printre propunerile Muzeului Național de Istorie Naturală 'Grigore Antipa' pentru evenimentul Noaptea Muzeelor, programat sâmbătă. Ediția specială a Nopții Europene a Muzeelor 2025 va avea l

Cultura - Media 12-05-2025 13:20

Timiș: O nouă expoziție la MNB, cu ultimele descoperiri arheologice de la Mănăstirea Cisterciană din Igriș

Muzeul Național al Banatului (MNB) vernisează pentru public joi, 15 mai, expoziția 'Mănăstirea cisterciană de la Igriș (1179-1500), din perspectiva cercetărilor arheologice', care reprezintă reluarea, într-o formă semnificativ îmbogățită, a unei inițiative expoziționale inaugurate în anul 2022. Actuala prezentare reun

Cultura - Media 12-05-2025 11:31

Bihor: Târgul de Carte Gaudeamus Radio România, la Oradea, în perioada 14 - 18 mai

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România își va deschide porțile, din nou, la Oradea, în Piața Unirii, miercuri, 14 mai, pentru cinci zile, până pe 18 mai, cu o ofertă bogată de carte, dar și evenimente conexe, a informat, într-un comunicat, Radio România, Serviciul Gaudeamus. Evenimentul este organizat

Cultura - Media 12-05-2025 10:21

România - la Salonul Internațional de Carte de la Torino; standul țării noastre, organizat de ICR

România participă la cea de-a XXXVII-a ediție a Salonului Internațional de Carte de la Torino, în perioada 15 - 19 mai, standul românesc, cu o ofertă editorială variată și un program de evenimente atrăgător, cu personalități din țară și Republica Moldova, fiind organizat de Institutul Cultural Român, prin Centrul Național al Cărții, și Institu

Culte 12-05-2025 10:15

Iași: Pelerinaj cu moaștele Sfântului Pantelimon la Mănăstirea Hadâmbu, în perioada 16-23 mai

Cu prilejul aniversării a 35 de ani de la reînființare, la Mănăstirea Hadâmbu din județul Iași va fi expusă, în perioada 16-23 mai, racla cu un fragment din moaștele Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon. Racla va fi adusă în așezarea monahală din Dealul Mare vineri, la ora 17:00, de la Mănăstirea 'I