logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

#CentenarDiplomatic Ambasadorul Republicii Coreea: Am primit o şansă de a realiza denuclearizarea - o schimbare semnificativă în istoria lumii

Imagine din galeria Agerpres

Ambasadorul Republicii Coreea la Bucureşti, Kim Eun-joong, vorbeşte, într-un interviu acordat AGERPRES, despre "şansa unică" de realizare a denuclearizării în Peninsula Coreeană, de care va beneficia întreaga lume.

Declaraţia lui Kim Eun-joong vine în contextul în care, vineri, începe summit-ul Coreea de Nord-Coreea de Sud.

"Am primit o şansă deosebită de a realiza denuclearizarea, de a instaura pacea în Peninsulă şi a deschide calea către prosperitatea celor două Corei. Dacă summitul intercoreean şi summitul SUA - Coreea de Nord vor avea loc unul după celălalt, în intervalul următoarelor două luni, ne putem aştepta la transformări importante. Reuşita noastră va duce la o schimbare semnificativă în istoria lumii", evidenţiază diplomatul sud-coreean.

El susţine că denuclearizarea totală a Peninsulei Coreene şi instaurarea păcii "vor depinde de fructificarea acestei oportunităţi".

Mai mult, Kim Eun-joong subliniază că priorităţile summitului ce începe vineri sunt denuclearizarea în regiune şi un acord de pace.

"În detrimentul încheierii unui acord pe numeroase fronturi, accentul acestui summit - între Coreea de Sud şi Coreea de Nord - va fi pus pe fundamentarea denuclearizării şi a unui acord de pace în Peninsula Coreeană, precum şi pe consolidarea progresului în relaţiile intercoreene. Având în vedere că aceste relaţii au fost suspendate pe o perioadă lungă de timp, fapt ce a condus la deteriorarea acestora, summitul va avea o importanţă deosebită pentru liderii celor două ţări, în scopul construirii încrederii reciproce prin discuţii sincere şi deschise", punctează diplomatul.

El vorbeşte în interviul pentru AGERPRES şi despre relaţia economică România - Republica Coreea.


AGERPRES: Coreea de Sud a fost în centrul atenţiei, la începutul anului, datorită Olimpiadei de Iarnă, pe care a găzduit-o. Există o estimare a impactului pe care Olimpiada l-a avut asupra turismului din Coreea de Sud?
Kim Eun-joong: În opinia mea, Jocurile Olimpice de Iarnă de la PyeongChang au oferit Coreei de Sud o ocazie unică de a străluci. Ţara noastră a înregistrat, se pare, circa 1,4 milioane de turişti veniţi să ia parte la Jocurile Olimpice din luna februarie, punctând un procent însemnat al vizitatorilor din Europa şi Statele Unite.

În plus, sunt şanse mari ca aceste Jocuri să contribuie la dezvoltarea turismului pe termen lung în regiune. De exemplu, alte oraşe relativ mici, despre care nu se cunoşteau foarte multe înaintea găzduirii Jocurilor Olimpice, au raportat venituri din turism notabile în anii care au succedat acestor Jocuri. În cazul Coreei, investiţiile în dezvoltarea regiunii - de aproximativ 14 trilioane de won (12,9 miliarde de dolari americani) - destinate construcţiei staţiunilor, drumurilor, autostrăzilor şi trenurilor, nu au avut ca destinaţie finală doar această Olimpiadă de Iarnă. PyeongChang, asemenea oraşelor Nagano şi Salt Lake City, îndeplineşte condiţiile necesare accederii la statutul de destinaţie veritabilă a sporturilor de iarnă, prin atragerea turiştilor interesaţi de aceste sporturi, dar care nu beneficiază de infrastructură specifică în ţara acestora.

AGERPRES: Totodată, Olimpiada a fost şi arena unor discursuri legate de politica SUA-Coreea de Sud-Coreea de Nord. Cât de mult a evoluat relaţia cu ţara vecină, Coreea de Nord, după Olimpiadă?
Kim Eun-joong: Pe lângă succesul înregistrat ca Olimpiadă a Păcii, Jocurile Olimpice de la PyeongChang au reprezentat un pas important către denuclearizare, pacea permanentă în Peninsula Coreeană şi îmbunătăţirea relaţiilor intercoreene. Toate acestea pot fi atribuite dialogului între cele două Corei şi unei puternice susţineri venite din partea Statelor Unite. Dacă rezultatul final va însemna denuclearizarea Coreei de Nord şi normalizarea relaţiilor Washington-Phenian, atunci vom avea parte de o reală evoluţie în asigurarea păcii nu numai în Peninsulă, ci şi la nivel global.

În momentul de faţă, Coreea de Sud se află într-un dialog constant atât la nivel înalt, cât şi la nivel operaţional cu Coreea de Nord, în vederea pregătirii summitului din 27 aprilie. În data de 21 aprilie, Coreea de Nord a anunţat că îşi va închide centrul de teste nucleare şi va sista efectuarea de teste cu rachete balistice cu rază de acţiune medie spre lungă. Decizia Nordului este privită ca un pas înainte către denuclearizarea Peninsulei Coreene. În plus, această decizie va contribui la crearea unui cadru favorabil succesului summitului intercoreean, dar şi al celui între Coreea de Nord şi Statele Unite. Astfel, cred cu tărie că aceste două viitoare summituri vor constitui o şansă unică de a obţine o denuclearizare totală a Peninsulei Coreene, de a asigura pacea permanentă şi a stabili relaţii durabile între cele două Corei. De aceea, vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a valorifica această şansă.

AGERPRES: De asemenea, care sunt perspectivele acestei relaţii în contextul în care SUA plănuiesc deschiderea unui dialog cu Coreea de Nord - preşedintele Trump a anunţat că, probabil în mai, se va întâlni cu preşedintele Kim Jong-un?
Kim Eun-joong: Am primit o şansă deosebită de a realiza denuclearizarea, de a instaura pacea în Peninsulă şi a deschide calea către prosperitatea celor două Corei. Dacă summitul intercoreean şi summitul SUA - Coreea de Nord vor avea loc unul după celălalt, în intervalul următoarelor două luni, ne putem aştepta la transformări importante. Reuşita noastră va duce la o schimbare semnificativă în istoria lumii.

Denuclearizarea totală a Peninsulei Coreene şi instaurarea păcii vor depinde de fructificarea acestei oportunităţi. Nu este doar o întâmplare faptul că am reuşit să creăm această oportunitate - aceasta a devenit posibilă doar pentru că este calea cea mai potrivită de urmat. Întreaga lume aşteaptă cu nerăbdare pace, nu război, şi o soluţie diplomatică, nu o acţiune militară.

Guvernul sud-coreean va ţine cont de aceste aspecte şi se va pregăti intens pentru a făuri o punte solidă în asigurarea păcii în Peninsula Coreeană, prin intermediul summitul intercoreean din 27 aprilie, colaborând îndeaproape cu ţările vecine şi comunitatea internaţională.

AGERPRES: Spre finalul acestei luni va avea loc summit-ul Coreea de Sud-Coreea de Nord. În mare, care ar fi ţintele acestui summit şi care sunt marile teme de pe agendă?
Kim Eun-joong: În detrimentul încheierii unui acord pe numeroase fronturi, accentul acestui Summit - între Coreea de Sud şi Coreea de Nord - va fi pus pe fundamentarea denuclearizării şi a unui acord de pace în Peninsula Coreeană, precum şi pe consolidarea progresului în relaţiile intercoreene. Având în vedere că aceste relaţii au fost suspendate pe o perioadă lungă de timp, fapt ce a condus la deteriorarea acestora, Summitul va avea o importanţă deosebită pentru liderii celor două ţări, în scopul construirii încrederii reciproce prin discuţii sincere şi deschise.

Subiectele principale de discuţie vor cuprinde denuclearizarea şi instaurarea păcii în Peninsulă şi aprofundarea relaţiilor intercoreene. Pentru a încuraja îmbunătăţirea acestor relaţii, teme precum dialogul intercoreean, schimburile şi cooperarea, dar şi interesele umanitare vor fi dezbătute într-o manieră echilibrată şi cuprinzătoare.

AGERPRES: Totuşi, încercarea acestui summit şi discuţiile SUA-Coreea de Nord legate de dosarul nuclear ar putea fi redirecţionate de către discuţiile Coreea de Nord-China. Care este poziţia ţării dumneavoastră privind acest aspect?
Kim Eun-joong: Nu numai cu ocazia recentului summit Phenian-Beijing, ci şi cu numeroase alte ocazii, China a contribuit în mod activ şi constructiv la readucerea Coreei de Nord la masa negocierilor privind denuclearizarea, susţinând totodată organizarea summitului intercoreean şi a celui între Statele Unite şi Coreea de Nord.

Guvernul Republicii Coreea va continua să aibă consultări strânse cu China. Momentan, acesta intenţionează să îşi redirecţioneze eforturile sale diplomatice în obţinerea unui succes în urma summitului între cele două Corei şi a celui între Statele Unite şi Coreea de Nord.

AGERPRES: Există posibilitatea ca Seulul să relaxeze sancţiunile contra Coreei de Nord în timpul summitului Coreea de Sud-Coreea de Nord şi SUA-Coreea de Nord?
Kim Eun-joong: Guvernul Republicii Coreea va depune toate eforturile pentru a pune în prim-plan dezideratul denuclearizării şi instaurării păcii în Peninsula Coreeană, prin reuşita celor două summituri. De asemenea, guvernul nostru va coopera în mod strâns cu celelalte state ale lumii în vederea implementării îndeaproape a sancţiunilor împotriva Nordului, cu excepţia cazului în care va exista un progres considerabil în denuclearizarea Coreei de Nord.

AGERPRES: La începutul anului trecut, a fost semnat un memorandum de cooperare între Coreea de Sud şi România la Ministerul Afacerilor Externe din Bucureşti. Puteţi spune ce progrese s-au făcut, de atunci, în relaţia economică a celor două ţări?
Kim Eun-joong: Memorandumul de Înţelegere cu privire la cooperarea şi consultarea între Ministerele Afacerilor Externe din Republica Coreea şi România evocă importanţa pe care ambele state o acordă Parteneriatului Strategic dintre Coreea de Sud şi România, care în acest an celebrează 10 ani de existenţă. În primul rând, am convenit asupra importanţei intensificării dialogului politic dintre cele două ţări. În acest sens, am reuşit să facilităm câteva reuniuni guvernamentale importante, în care oficiali ai celor două state şi-au reafirmat angajamentele faţă de valorile democratice pe care ambele ţări le împărtăşesc şi le susţin şi au promis să continue cooperarea. Pentru a oferi exemple recente, numeroşi oficiali români au vizitat Coreea anul trecut: fostul ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat Ilan Laufer, secretarul de stat pentru Afaceri Bilaterale Globale al Ministerului Afacerilor Externe, Monica Gheorghiţă şi Asociaţia Municipiilor din România.

În al doilea rând, discuţiile noastre din timpul vizitei oficiale de anul trecut în România a fostului ministru al Afacerilor Externe coreean au scos în evidenţă interesul deosebit al ţărilor noastre de a aprofunda cooperarea bilaterală economică. Ambasada noastră a contribuit la consolidarea legăturilor economice dintre Coreea şi România prin intermediul a diverse întâlniri de afaceri, dar şi evenimente, precum şi prin binecunoscutul program coreean KSP (Knowledge Sharing Program), a cărui ediţie (2016-2017) s-a încheiat recent. Ca urmare a acestui lucru, în noiembrie 2017, Korea Productivity Center şi Ministerul român pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat au semnat un Memorandum de Înţelegere privind înfiinţarea Centrului Român de Productivitate, care se doreşte a deveni operaţional în 2018. Mai mult, ambele state se susţin reciproc în organizarea de mecanisme de consultare, precum reuniuni în marja Comitetului de Cooperare Industrială, forumuri de afaceri, atât la Seul, cât şi la Bucureşti - cu un sprijin important oferit de către Camerele de Comerţ din Coreea şi România şi de către alte entităţi publice.

S-au înregistrat progrese nu numai în domeniul politic şi economic, dar şi în alte domenii, cum ar fi cooperarea internaţională şi energia nucleară şi aici aş dori să menţionez perspectivele unei viitoare colaborări între cele două agenţii naţionale de cooperare pentru dezvoltare - RoAid, respectiv KOICA - şi recenta vizită de lucru a reprezentanţilor Nuclearelectrica în Coreea.

AGERPRES: Care sunt perspectivele viitoare ale colaborării economice cu România?
Kim Eun-joong: În baza angajamentelor asumate în cadrul Parteneriatului Strategic şi a dialogului instituţional substanţial, Coreea şi România şi-au consolidat în mod constant domeniile de cooperare, căutând noi oportunităţi de colaborare, în special în domeniul economic. În ultimii ani, diverse forumuri de afaceri şi alte mecanisme de consultare, organizate de Seul şi Bucureşti, au reunit oameni de afaceri, strategi şi reprezentanţi ai ambelor guverne pentru a discuta despre balanţa comercială, domenii strategice de investiţii şi dezvoltarea schimburilor economice. În urma acestor întâlniri s-a stabilit că cele două state au un potenţial nevalorificat, ce poate fi materializat în dezvoltarea viitoare a relaţiilor acestora economice, soluţia constând în creşterea investiţiilor pe ambele pieţe şi cooperarea între companiile coreene şi cele româneşti.

Pe de o parte, datorită modelului său economic de dezvoltare, a avantajelor competitive din industria de maşini şi echipamente electrice şi a schimburilor economice extinse cu statele membre ale Uniunii Europene, Coreea reprezintă o economie inovatoare, cu un mediu macroeconomic şi politic foarte stabil. Pe de altă parte, România poate să-şi valorifice avântul în mediul afaceri şi să devină una dintre primele 10 economii ale Uniunii Europene, concentrându-se pe creşterea economică actuală şi pe avantajele competitive însemnate din industria de maşini. Totodată, Coreea reprezintă o destinaţie importantă a bunurilor şi serviciilor româneşti în Asia, în timp ce produsele coreene sunt bine primite pe piaţa din România.

Prin urmare, cred cu tărie că, în baza acestor condiţii de afaceri favorabile şi a unor schimburi comerciale de succes, ambele state îşi pot dezvolta în continuare legăturile şi îşi pot maximiza potenţialul economic. Să nu uităm de candidatura României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), care va influenţa în mod pozitiv cooperarea solidă dintre ţările noastre. De aceea, sunt convins că atât companiile coreene, cât şi cele româneşti, împreună cu factorii de decizie, vor continua să fructifice aceste oportunităţi de afaceri.

AGERPRES: Care sunt, în mare, domeniile în care Coreea de Sud apreciază că ar putea investi în România?
Kim Eun-joong: În prezent, în România sunt înregistrate 248 de companii cu capital străin coreean, majoritatea fiind active pe piaţa construcţiilor de automobile, a serviciilor electronice şi a industriei chimice. În această privinţă, pot menţiona câteva companii coreene care investesc şi/sau activează în prezent în România: Samsung, un jucător de renume pe piaţa mondială a electronicelor, GST Global Hyosung, producător de textile pentru airbag-uri care furnizează ţesături şi perne industriei automobilelor, Doosan IMGB, o companie metalurgică din aria utilajului greu, precum şi GMB Korea, o companie din industria auto situată în Piteşti.

Pe lângă aceste pieţe tradiţionale de cooperare, cele două ţări sunt angajate în prezent în discuţii privind colaborarea în domeniul energiei nucleare. În plus, s-au făcut paşi importanţi în sectorul agricol. Datorită creşterii interesului pentru produsele agricole româneşti, s-au stabilit contacte între oamenii de afaceri coreeni, în special între o companie coreeană producătoare de suplimente nutritive şi producătorii locali, dar şi autorităţile locale din România.

Un alt pilon de cooperare vizează sectorul sănătate. Coreea a semnat, în urmă cu doi ani, un Memorandum de Înţelegere cu Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Finanţelor Publice din România. Aşadar, investitorii coreeni sunt pregătiţi să-şi unească forţele cu omologii acestora români, în scopul îmbunătăţirii sistemului de management al spitalelor şi modernizării spitalelor publice şi private româneşti.

AGERPRES: Coreea de Sud şi România sunt ţări care par a veni din lumi diferite. Mă refer la diferenţele sociale, culturale între Asia şi Europa. Ce aţi aflat, ce v-a uimit cel mai mult la stilul de viaţă al românilor şi ce credeţi că ar putea învăţa românii de la sud-coreeni?
Kim Eun-joong: Înainte de a fi numit ambasador al Republicii Coreea în România, am îndeplinit un mandat de trei ani ca ambasador al ţării mele în Ucraina, cu acreditare şi în Republica Moldova iar în această perioadă am remarcat la România, ca ţară vecină, bogăţia istorică şi vasta sa cultură. Văd România drept o ţară cu un mare potenţial de dezvoltare, o naţiune dinamică şi tânără. Îmi dă impresia unei ţări în continuă mişcare, un sentiment pe care îl am şi în ceea ce priveşte ţara mea.

Dacă pot adăuga, cred, de asemenea, că multe din asemănările pe care le au ţările noastre au contribuit la dezvoltarea relaţiilor noastre într-un timp atât de scurt. De exemplu, Coreea şi România au avut experienţe similare pe parcursul istoriei lor îndelungate iar atât poporul coreean, cât şi cel român sunt popoare generoase şi deschise.

Am descoperit că România este o ţară frumoasă şi paşnică - pace pentru care Coreea face paşi importanţi în prezent pentru a o aduce în Peninsula Coreeană. În plus, România are privilegiul de a fi o destinaţie de afaceri şi de investiţii valoroasă, datorită poziţiei sale strategice şi a forţei de muncă bine pregătite şi motivate, trăsături împărtăşite şi de către Coreea de Sud. România a beneficiat în schimb de sprijinul deplin al familiei europene şi a înregistrat progrese relevante în toate domeniile, o realitate care a transformat România într-un spaţiu de valori democratice consolidate.

Ambele ţări au de învăţat ceva una de la cealaltă, iar pentru a ne continua parcursul, atât România, cât şi Coreea trebuie să susţină un stat de drept puternic şi să lupte împotriva corupţiei. Există momente dificile care ne testează solidaritatea şi cooperarea. Cred că cel mai bun răspuns la aceste provocări este menţinerea relaţiilor noastre pe baze solide de prietenie şi încredere.

AGERPRES: Descrieţi într-un cuvânt relaţia Coreea de Sud-Coreea de Nord.
Kim Eun-joong: Dacă ar fi să descriu relaţia între cele două Corei nu într-un cuvânt, ci în două, aş spune "pace" şi "de bun augur". Însă, există numeroase momente cruciale în calea dezvoltării unor relaţii intercoreene durabile şi stabilirea păcii în Peninsula Coreeană.

În prezent, nu numai Sudul şi Nordul, ci şi comunitatea internaţională se află într-un punct de cotitură important în istoria lumii. Guvernul Republicii Coreea, alături de celelalte state, va depune eforturi notabile în vederea soluţionării chestiunii nucleare nord-coreene, înfăptuirii unei denuclearizări totale a Peninsulei şi asigurării păcii permanente, un proces în care ne dorim susţinerea României şi a poporului român.

AGERPRES: La 100 de ani de la Marea Unire, puteţi spune ce înseamnă, în prezent, unitatea între ţări la nivel mondial?
Kim Eun-joong: În primul rând, cu ocazia celebrării a 100 de ani de la Marea Unire, aş dori să transmit ţării dumneavoastră, dar şi poporului român cele mai sincere urări de bunăstare, pace şi prosperitate. 1 Decembrie 1918 reprezintă împlinirea idealului românesc de a trăi liber într-un stat unitar. În mod asemănător, unitatea între state - la nivel mondial - este fundamentală în garantarea securităţii pe termen lung, a stabilităţii şi dezvoltării durabile. Numai împreună putem face faţă provocărilor şi găsi soluţii pentru a obţine pacea şi concilierea în întreaga lume.

*** Traducerea a fost asigurată de către Ambasada Republicii Coreea la Bucureşti. AGERPRES/(AS - autor: Oana Ghiţă, editor: Mirela Bărbulescu, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 30

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Viata Parlamentara 17-04-2025 20:52

SOS România anunță o moțiune simplă, la Senat, împotriva ministrului Sănătății

Senatorii SOS România vor depune, săptămâna viitoare, la Parlament, o moțiune simplă prin care cer demisia ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, din cauza 'gestionării iresponsabile a politicii de vaccinare din România', a anunțat joi Ninel Peia, chestor al Senatului din partea acestui partid. Potrivit senatorului

Politic 17-04-2025 18:29

Prezidențiale2025/Antonescu: Ca președinte voi înființa un task force consultativ pe lângă Președinție pentru soluții la consumul de droguri

Candidatul Alianței 'România Înainte', Crin Antonescu, a declarat, joi, că în cazul în care va ajunge președinte va face din lupta împotriva traficanților de droguri o prioritate națională, precizând că propune înființarea unui task force consultativ pe lângă Administrația Prezidențială care să vină cu soluții p

Politic 17-04-2025 18:18

Prezidențiale2025/Crin Antonescu a prezentat declarația sa dată la fosta Securitate din dosarul CNSAS

Candidatul Alianței 'România Înainte', Crin Antonescu, a prezentat, joi, declarația dată la fosta Securitate despre prietenul său care a părăsit țara. Crin Antonescu a citit declarația sa dată în 1988 despre prietenul său la fosta Securitate

Politic 17-04-2025 18:11

Prezidențiale2025/Nicușor Dan spune că e disponibil pentru un dialog cu Lasconi și că l-ar prefera pe Bolojan ca premier

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, candidat la alegerile prezidențiale, spune că este 'disponibil' pentru un dialog cu contracandidata sa Elena Lasconi, dar că 'trebuie să existe o disponibilitate reciprocă'. Pe de altă parte, el admite că nu a încercat să inițieze un astfel de dialog cu președinta USR. '

Politic 17-04-2025 17:54

Prezidențiale2025/USR face recurs la ÎCCJ cu privire la decizia Curții de Apel București

USR va face recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la decizia Curții de Apel București prin care 'unui partid i se interzice să ia propriile decizii electorale'. 'USR consideră periculoasă decizia Curții de Apel București prin care o instanță cenzurează deciziile forurilor politice ale unui partid și decide

Politic 17-04-2025 17:44

Prezidențiale2025/Darău (USR Brașov): Putem să votăm și să facem campanie pentru cine vrem; e vorba de voluntariat

USR nu îi mai face campanie electorală Elenei Lasconi în județul Brașov, președintele filialei județene a partidului, Irineu Darău, anunțând joi, într-o conferință de presă, că va ieși personal, împreună cu un 'grup de oameni', să împartă flyere cu candidatul independent Nicușor Dan. Potrivit lui Dar

Politic 17-04-2025 17:37

Prezidențiale2025/Lasconi, după decizia CAB: Am curaj să fac dreptate și s-a văzut în acest caz

Liderul USR Elena Lasconi, candidată la alegerile prezidențiale, a transmis, joi, după decizia Curții de Apel București, că ea este președintele USR și unicul reprezentant legal în relația cu instituțiile publice, reafirmând angajamentul de a merge înainte în campania prezidențială.

Politic 17-04-2025 17:06

Prezidențiale2025/CAB respinge contestația USR la decizia BEC privind interzicerea campaniei pentru Nicușor Dan

Curtea de Apel București a respins joi contestația depusă de USR împotriva deciziei Biroului Electoral Central prin care formațiunii i s-a interzis să facă campanie în favoarea lui Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale. Motivul invocat de instanță este 'lipsa calității de reprezentant', deoarece cerer

Politic 17-04-2025 13:02

Prezidențiale2025/ Crin Antonescu, la sediul CNSAS: Am primit copii după declarația dată

Candidatul Alianței ''România Înainte'', Crin Antonescu, a mers, joi, la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) pentru a consulta documentele din dosar său și a primit copii ale declarației pe care a dat-o în fața Securității în cazul plecării din țară a unui prieten al său. &#

Politic 17-04-2025 12:28

Parlament/Ministerul Educației are obligația de a asigura suport didactic la clasa pregătitoare, indiferent de forma de învățământ (proiect)

Ministerul Educației are obligația de a asigura în mod gratuit, pentru clasa pregătitoare, manuale școlare și/sau materiale didactice alternative, prevede o propunere legislativă pentru completarea art.93 din Legea învățământului preuniversitar nr.198/2023, depusă de grupul parlamentar al UDMR. 'Ministerul Educației are o

Politic 17-04-2025 12:22

Prezidențiale2025/AEP: Sâmbătă - desemnarea președintelui Biroului electoral pentru votul prin corespondență

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) anunță că sâmbătă, la ora 12:00, va avea loc desemnarea, prin tragere la sorți computerizată, a președintelui Biroului electoral pentru votul prin corespondență pentru alegerile prezidențiale din mai și a locțiitorului acestuia. Conform unui comunicat al AEP transmis joi, Biroului Electoral Central

Politic 17-04-2025 10:43

Legea referitoare la contractele de concesiune a serviciului de utilitate publică de distribuție a gazelor naturale, la reexaminare

Președintele interimar Ilie Bolojan a trimis, joi, spre reexaminare Parlamentului actul normativ pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012. Șeful statului arată în cerere că actul normativ, care i-a fost transmis de Parlament în vederea promulgării pe 5 aprilie, are ca obiect

Politic 17-04-2025 09:50

Prezidențiale2025/USR garantează că fondurile au fost cheltuite doar pentru Lasconi: 4,9 milioane lei în campanie și precampanie

Uniunea Salvați România a salutat, joi, demararea controlului Autorității Electorale Permanente (AEP), efectuat la solicitarea președintei partidului, Elena Lasconi, privind utilizarea fondurilor USR în perioada 1 ianuarie - 16 aprilie, exprimându-și convingerea că verificările vor demonstra cheltuirea lor 'cu respect față de lege și interesul p

Politic 17-04-2025 09:00

Prezidențiale2025/INTERVIU George Simion: Suveranitatea înseamnă să decizi cu fruntea sus în orice alianță; nu izolare, ci respect

George Simion, candidatul Alianței pentru Unirea Românilor la alegerile prezidențiale din luna mai, speră într-o 'Românie în care să rămânem nu din obligație, ci din convingere', motiv pentru care proiectul lui de țară este 'România care își cheamă copiii acasă'. Într-un interviu ac

Politic 16-04-2025 22:02

Sorin Ștefan Decă - secretar general adjunct la MEC; Andrei Novac - director general adjunct la ORDA

Sorin Ștefan Decă a fost numit în funcția de secretar general adjunct al Ministerului Educației și Cercetării, printr-o decizie semnată de premierul Marcel Ciolacu, publicată miercuri în Monitorul Oficial. Astfel, începând cu data de 26 aprilie, Sorin Ștefan Decă, director general al Direcției generale pentru implementarea PNRR, exercit