REPORTAJ Harghita: Mii de persoane la o acţiune de igienizare în Bazinul Hidrografic Olt, de Ziua Pământului

Mii de persoane, în special elevi, dar şi voluntari sau angajaţi ai primăriilor, au participat, vineri, la o amplă acţiune de igienizare în Bazinul Hidrografic Olt, fiind vizate atât malurile râului Olt şi ale afluenţilor săi, cât şi împrejurimile localităţilor.
Campania devenită tradiţională a fost organizată de Apele Române, prin sistemul de Gospodărire a Apelor Harghita, în parteneriat cu primăriile din 13 comune, instituţii de învăţământ, organizaţii neguvernamentale şi voluntari, cu prilejul Zilei Planetei Pământ.
Coordonatoarea proiectului, Miklos Julia, de la SGA Harghita, a declarat că au fost împărţiţi participanţilor la acţiune aproximativ 1.000 de saci, care au fost umpluţi cu deşeuri.
Miklos Julia spune că se observă o îmbunătăţire a situaţiei, dar crede că mai este mult de lucrat pentru a schimba mentalitatea celor care, atunci când merg în străinătate se comportă impecabil, iar când revin în ţară îşi schimbă total modul de a gândi.
"Sunt zone unde nu prea am găsit aşa multe gunoaie, dar sunt şi zone unde găsim şi scutece şi cauciucuri de maşini, care nu cred că sunt aruncate de cei care au 10 ani sau care au 50 ani. Undeva, generaţia aceasta nouă aruncă aceste gunoaie, cred că este vorba de persoane relativ tinere, aşa se vede după gunoiul colectat anual. Şi putem spune că generaţia asta a fost în străinătate, a văzut cum se comportă oamenii acolo, au case mari, au maşini, dar când trec graniţa gândesc altfel şi nu sunt conştienţi că natura pe care ne-a dat-o Dumnezeu trebuie păstrată, nu distrusă", a declarat Miklos Julia.
Foto: (c) Gina ŞTEFAN/AGERPRES
Una dintre primăriile care s-a implicat în acţiunea de igienizare este cea din Mihăileni, acolo unde primarul Izsák-Szekely Lorand s-a gândit să deruleze şi un program de educaţie ecologică, pentru a le arăta copiilor valorile naturale ale zonei.
Pe lângă acţiunea de strângere a deşeurilor, copiii din Mihăileni s-au întâlnit cu biologul Demeter Laszlo, care le-a arătat o "fosilă vie", într-o baltă de la marginea comunei, luciul de apă fiind o raritate, întrucât datează de la ultima glaciaţiune.
"Copii au văzut o fosilă vie. Există în România 26 de specii de filopode, de brahiopode mari, care sunt o grupă de raci primitivi şi sunt considerate fosile, pentru că sunt cunoscute din fosile vechi de 500 de milioane de ani", a explicat Demeter Laszlo.
Acesta consideră că este nevoie de o schimbare de atitudine şi de generaţii pentru ca să se ajungă la momentul în care nu se vor mai arunca deşeuri pe malurile cursurilor de apă, în pădure sau pe pajişti.
"Trebuie o schimbare de atitudine şi atunci, peste 50 ani, dacă fiecare copil de acum are experienţele şi cunoştinţele necesare şi vede că o apă curată este mult mai bogată şi mai preţioasă decât o apă murdară, atunci ei nu vor mai avea o astfel de atitudine de desconsiderare a naturii", a spus Demeter Laszlo.
În satul alăturat, Livezi, care aparţine tot comunei Mihăileni, şcolarii au crezut, iniţial, că participă la o întrecere de strângere a gunoiului, dar apoi s-au consolat şi au spus că trebuie să salveze Pământul, chiar dacă nu vor fi premiaţi.
"Astăzi am avut o acţiune foarte frumoasă, copiii toţi au început crezând că va fi o competiţie, au făcut echipe de câte doi, la câte un sac, se grăbeau fantastic să umple sacii, până în momentul în care au hotărât să fie o echipă mare. Atunci când le-am spus că nu va fi locul I, II sau III, copii s-au încurajat unii pe alţii, spunându-şi că totul se face pentru a salva Pământul. Îşi spuneau, unul celuilalt: 'Nu vrei să fii mai sănătos? Uite, de aceea curăţăm Pământul, apele, tot ce ne înconjoară, pentru a avea noi o sănătate mult mai bună'. Ziua s-a soldat cu o mică recompensă, doar că sunt dezamăgiţi că s-au terminat sacii şi m-au rugat să mai facem o astfel de acţiune, într-o altă zi", a spus învăţătoarea Marina Bucur, de la şcoala din Livezi, care a însoţit o parte din elevi.
Primarul comunei Mihăileni, Izsák-Szekely Lorand, a precizat că este prima acţiune de asemenea amploare care are loc în toate satele din comună pe tema igienizării şi că se doreşte educarea celor mici, cu ajutorul cărora 'pot fi educaţi şi cei mari'.
Foto: (c) Gina ŞTEFAN/AGERPRES
Acţiunea, în care au fost implicate aproape 300 de persoane, va continua până în 23 aprilie, când în comună va avea loc o campanie de colectare a uleiului uzat, iar apoi elevii vor participa şi la un concurs pe teme de colectare a deşeurilor.
De altfel, întreaga acţiune de igienizare a malurilor Oltului şi a afluenţilor săi, dar şi a localităţilor, va continua şi în zilele următoare, existând primării din Bazinul Hidrografic Olt care au anunţat că organizează campania la sfârşitul săptămânii viitoare, deşeurile adunate urmând să fie transportate de firme de salubritate la centrele de colectare. AGERPRES / (A - AS - autor: Gina Ştefan, editor: Marius Frăţilă, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Dâmbovița: Incendiu într-un bloc de locuințe din orașul Titu; 15 persoane evacuate, două transportate la spital
Pompierii au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit, luni seară, în interiorul unui apartament situat într-un bloc de locuințe din orașul Titu, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Dâmbovița. La fața locului au ajuns trei autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială pentru interven
Argeș: O fată de 15 ani a murit după ce trotineta electrică pe care se afla s-a răsturnat
Doi adolescenți au căzut cu trotineta electrică, luni seară, pe un drum județean din comuna argeșeană Călinești, în urma accidentului survenind decesul unei fete de 15 ani. 'Din verificările preliminare, efectuate de polițiștii Formațiunii Rutiere Topoloveni, a rezultat că un minor de 16 ani, din Ștefănești, care conducea o trotinetă
Alba: Motociclist lovit de un fulger; el a fost resuscitat și transportat la spital
Un motociclist a intrat în stop cardio-respirator după ce ar fi fost lovit de un fulger, luni, în timp ce se afla pe un drum județean de pe Valea Sebeșului, în județul Alba. 'Din primele verificări efectuate de către polițiști, a reieșit că un tânăr de 26 de ani, din localitatea Pianu de Jos, în timp ce se afl
Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,6, s-a produs luni după-amiaza în județul Buzău
Un cutremur slab, cu magnitudinea 3,6, s-a produs luni după-amiaza, la ora 16:18, în județul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Cutremurul s-a produs la adâncimea de 121,2 km în apropierea următoarelor orașe: 50
Vremea se menține caldă în primele zile ale acestei săptămâni, iar ulterior va intra într-un proces de răcire (prognoză)
Vremea se menține caldă în primele zile ale acestei săptămâni, iar ulterior va intra într-un proces de răcire în majoritatea regiunilor, în timp ce precipitațiile vor fi prezente, în anumite intervale, până la începutul lunii mai, reiese din prognoza publicată, luni, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pent
Familia Regală a României: Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har
Papa Francisc a fost un exemplu de credință, umanitate, dăruire și har pentru oamenii de pe tot globul, indiferent de religia lor, mai ales pentru cei aflați în nevoie, a transmis Familia Regală a României. ''Majestatea Sa Custodele Coroanei și Principele Consort au aflat cu nespusă tristețe vestea trecerii la Domnul a Sanc
IGPR: Peste 240 de persoane au murit și circa 520 au fost rănite grav în accidente rutiere în ianuarie-martie
Peste 240 de persoane au decedat și circa 520 au fost rănite grav în aproximativ 700 de accidente rutiere înregistrate în intervalul ianuarie-martie la nivel național iar comparativ cu situația similară din 2024 a scăzut cu 18,5% numărul accidentelor, cu 21,5% cel al morților și cu 20% cel al răniților grav. Potrivit unui com
Harghita: Primăria Miercurea-Ciuc propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc în 2019 să îi poarte numele
Conducerea Primăriei Miercurea-Ciuc a anunțat luni că va propune ca drumul parcurs de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc până la altarul de unde a oficiat Liturghia Pontificală, în anul 2019, să îi poarte numele. De asemenea, un steag negru a fost arborat pe clădirea Primăriei Miercurea-Ciuc, după anunțul privind
Prahova: Incendiu la o chilie a mănăstirii Ghighiu
Un incendiu a izbucnit, luni dimineață, la o chilie a mănăstirii Ghighiu, focul fiind stins rapid de către un echipaj de jandarmi aflat în patrulare în zonă. Potrivit datelor comunicate de Gruparea de Jandarmi Mobilă ''Matei Basarab'' Ploiești, un echipaj care participă la misiunea de menținere a ordinii publice &ic
Hunedoara: Incendiu la o casă în Tărățel; cauza probabilă - o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată
Pompierii au intervenit, în noaptea de duminică spre luni, pentru a stinge un incendiu izbucnit la o casă din satul Tărățel, aparținător municipiului Brad, a cărui cauză probabilă a fost o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată. Potrivit unui comunicat al ISU Hunedoara transmis luni, echipaje de stingere ale Secției de pompieri Br
INHGA: Cod galben de inundații pe râul Prut în județul Botoșani, până marți dimineața
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod galben de inundații pe râul Prut, în județul Botoșani, valabilă până marți dimineața. ''Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, ca urmare a propagăr
VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de
Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni
Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir
Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată
Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &
UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine
Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în