logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Harghita: Festival de astronomie la Miercurea Ciuc, cu expoziţii tematice şi mulţi iubitori ai cerului înstelat

Image Imagine din galeria Agerpres

Mai multe expoziţii tematice, una dintre ele destinată nevăzătorilor, o gală specială şi nume cunoscute ale astronomiei româneşti sunt ingredientele unui festival de astronomie organizat la Miercurea Ciuc de Asociaţia "Ucenicul Astronom", care a luat fiinţă în urmă cu un an, cu scopul de a-i face pe oameni să-şi ridice mai des capul din pământ şi să se uite către cer.

În holul Palatului Administrativ din Miercurea Ciuc au fost vernisate, vineri, mai multe expoziţii - două de astrofotografie, alte două care au prezentat publicului constelaţiile într-un mod accesibil, precum şi o expoziţie cu descrierea Sistemului Solar şi a legendelor care s-au ţesut în jurul planetelor, încă din cele mai vechi timpuri.

Vizitatorii, de toate vârstele, s-au uitat fascinaţi la imagini şi au ascultat explicaţiile iubitorilor cerului plin de stele.

Expoziţia "Constelaţii tradiţionale româneşti", adusă de la Complexul Astronomic din Baia Mare, este, de fapt, o prezentare audio şi video, cu ajutorul unor monitoare şi a unor căşti, a constelaţiilor tradiţionale româneşti, aşa cum le vedeau străbunii noştri.

"Este vorba despre viziunea ţăranului român asupra cerului, ce au văzut strămoşii noştri deasupra capului, diferit de constelaţiile oficiale. Constelaţiile oficiale sunt în număr de 88, au fost puse pe cer în mare parte de Ptolemeu în secolul al doilea după Hristos. Noi am găsit 39 de constelaţii româneşti, 20 dintre ele coincid cu cele ptolemaice, semn că ţăranul român avea deja cunoştinţe de astronomie. 19 sunt absolut autentice, nu au nici o legătură cu ce a văzut Ptolemeu pe cer. La noi sunt foarte multe constelaţii agricole, constelaţii religioase, constelaţii istorice, cum ar fi 'Gemenii', cărora românii le-au spus 'Romulus şi Remus''', a explicat Ovidiu Ignat, directorul Complexului Astronomic din Baia Mare.

De asemenea, tot specialiştii de la Baia Mare au adus şi expoziţia "Cerul în mânile tale", prin intermediul căreia persoanele nevăzătoare pot descoperi un număr de nouă constelaţii tradiţionale româneşti.

"Pentru a lărgi aria publicului vizitator, ne-am gândit dacă ar fi posibil să-i învăţăm constelaţiile pe cei care nu văd. (...) Pe diagrama tactilă e constelaţia în relief, este scriere în relief, scriere Braille şi este o sferă pe care am încercat să punem cu mărgele cele nouă constelaţii, cum ar arăta ele pe cerul real", a mai spus Ovidiu Ignat.

De altfel, mai multe persoane nevăzătoare au încercat, cu ajutorul ghizilor, să descopere constelaţiile tradiţionale româneşti, iar câţiva elevi aflaţi la festival au experimentat senzaţiile pe care le trăiesc nevăzătorii după ce au fost legaţi la ochi şi au încercat să "vadă" cu ajutorul degetelor.

O altă expoziţie este cea a astrofografului Attila Munzlinger, un medic din localitatea harghiteană Lăzarea, care, aşa cum a mărturisit, s-a îndrăgostit de cer "la cinci anişori când nenea Armstrong a păşit pe Lună şi noi am avut şansa, aici în România, să urmărim în direct toată transmisia".

Pasiunea pentru fotografie a venit în mod firesc, de la tatăl său, care era un cunoscut artist fotograf, iar acum astrofotografiile realizate de dr. Attila Munzlinger sunt foarte apreciate şi premiate.

Spune că este o delectare imensă să privească şi să fotografieze cerul înstelat şi că întotdeauna se încarcă cu energie, chiar dacă stă 5-6 ore în frig.

"Nu mă oboseşte, chiar mă încarcă, dacă pot să stau sub cerul înstelat câteva ore imediat uit de toate problemele şi mă încarc cu energie.Ca medic este foarte important, pentru că în timpul zilei te întâlneşti numai cu suferinţa, cu boala, cu durerile, cu problemele care te încarcă, pe care le iei aşa, cu tine, şi le duci în spate. Sub stele, imediat pot să scapi de această mare suferinţă şi imediat când te uiţi şi mai ales când te gândeşti la spaţiul cosmic şi la univers, întotdeauna toate problemele devin foarte minuscule, ceea ce îţi dă energie, îţi dă încredere în viaţă, în sine", a mai spus dr. Attila Munzlinger.

Un alt nume de renume al astronomiei şi astrofotografiei româneşti, Valentin Grigore, a punctat faptul că astronomia este o stare de spirit, este cea mai însemnată moştenire culturală a omenirii, căreia îi datorăm "de la calendar, până la vorbitul la telefonul mobil", iar evenimentul de la Miercurea Ciuc aduce în faţa publicului partea frumoasă a astronomiei, "fără formule".

"Noi venim aici, în faţa publicului, cu partea frumoasă a atronomiei, lipsită de formule, astronomia aşa cum este ea percepută de omul obişnuit. Pentru că astronomia este o stare de spirit, iar pentru cine vrea să cunoască mai multe, are obiectul de studiu chiar deasupra capului. Din păcate, în era modernă avem poluare luminoasă, este un fenomen care obturează observarea stelelor din oraşe (...) Aici venim cu frumuseţea cerului care găseşte rezonanţă în sufletul oamenilor şi astfel pătrunzi într-un univers şi, de fapt, constaţi că faci parte din el, că omul este ca o legătură dintre pământ şi cer şi, din păcate, această legătură s-a cam rupt în ultimul timp", a afirmat Valentin Grigore, care este preşedinte al Societăţii Astronomice Române de Meteori şi coordonator pentru România al Asociaţiei Mondiale "Astronomi fără frontiere".

Acesta a ţinut să adauge că astronomia uneşte oamenii, înlătură barierele şi frontierele, reprezintă un limbaj comun ş înseamnă "legătura între oameni şi legătura oamenilor cu cerul de deasupra lor".

Valentin Grigore a mai spus că în România există un paradox, acela că astronomia nu se studiază în şcoală, dar ţara noastră are olimpici internaţionali la astronomie, iar rolul asociaţiilor de astronomie şi al pasionaţilor acestei ştiinţe este acela de a umple "această mare mare, mare lipsă în sistemul de învăţământ românesc".

Valentin Grigore este şi un cunoscut astrofotograf, parte din lucrările sale putând fi admirate la festivalul de la Miercurea Ciuc.

 


Sufletul evenimentului de astronomie de la Miercurea Ciuc, care se întinde pe două zile, este Sorin Cosmin Micloş, un tânăr de 35 ani, care lucrează ca impiegat de mişcare la CFR, este pasionat de astronomie de mai bine de 20 ani şi de un an de zile, de când s-a înfiinţat Asociaţia "Ucenicul Astronom", îşi trăieşte visul, acela de a-i învăţa pe oameni să privească mai des către cer.

"Dorim ca oamenii să-şi mai ridice un pic capul din pământ, să se uite un pic în sus şi să vadă care sunt adevăratele valori ale vieţii. Adică nu neapărat trebuie să trăim într-o societate care e predominant condusă de nevoia materială. La urma urmei, suntem nişte fiinţe, avem un timp limitat de trăit pe această planetă şi dacă nu-l trăim şi nu-l încărcăm pozitiv şi să vedem care sunt adevăratele valori, ceea ce facem eu zic că e o umbră la Pământ, risipim timpul degeaba", a declarat Sorin Cosmin Micloş.

În doar un an de zile, alături de prietenii săi la fel de pasionaţi de cerul înstelat, respectiv Sorin Bota, Sergiu Sângeorzan şi Főcze Zsolt Antal, tânărul din Miercurea Ciuc a participat voluntar la sute de ore în care i-au iniţiat în tainele astronomiei pe mai bine de 1.600 de elevi din Harghita, Neamţ, Bacău şi Dâmboviţa.

Pentru anul care vine, cea mai mare dorinţă de membrilor Asociaţiei "Ucenicul Astronom" este să demareze amenajarea unui punct de observaţie astronomică pe vârful Greţeş, din Tomeşti, la graniţă cu Izvoru Mureşului, acolo unde copiii să poată vedea cu ochii lor ceea ce învaţă la orele de astronomie.

Festivalul de astronomie de la Miercurea Ciuc se va încheia, sâmbătă, cu o gală organizată la cinematograful din oraş, unde iubitorii acestei ştiinţe sunt aşteptaţi cu mai multe prezentări deosebite.

 

AGERPRES / (A - AS - autor: Gina Ştefan, editor: Marius Frăţilă, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 26

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Educatie - Stiinta 17-04-2025 12:48

Prezidențiale2025/Cluj: UBB lansează busola pentru alegerile prezidențiale

Universitatea 'Babeș-Bolyai' (UBB) din Cluj-Napoca lansează busola RefreshVote.ro pentru alegerile prezidențiale din luna mai. 'Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca lansează, pentru al doilea an consecutiv, busola digitală pentru alegerile prezidențiale. RefreshVote.ro este o platformă digitală gratuită, cunoscută și ca '

Educatie - Stiinta 17-04-2025 11:15

Politehnica București organizează în perioada 9 - 11 mai ediția a III-a a SpaceFEST

Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, prin Facultatea de Inginerie Aerospațială, în colaborare cu Agenția Spațială Română (ROSA), va organiza, în perioada 9 - 11 mai, cea de-a treia ediție a SpaceFEST 2025, cel mai mare eveniment din Europa Centrală și de Est dedicat explorării spațiului. Cam

Educatie - Stiinta 16-04-2025 18:51

Rectorul UPB: Memorandumul semnat cu instituții din Coreea de Sud - un pas înainte în inovații în industria de apărare

Memorandumul de înțelegere semnat miercuri de către Hanwha Aerospace România- o filială a Hanwha Aerospace - cu Universitatea Națională Pusan (PNU) și Universitatea Politehnica de Știință și Tehnologie București (UPB) este 'un pas înainte' în ceea ce privește inovațiile în industria de apărare, a afirmat rectorul UPB, Mihnea Cost

Educatie - Stiinta 16-04-2025 17:15

Cluj: Omul de afaceri Dorel Goia a înființat un afterschool gratuit pentru elevii din cartierul Mănăștur

Omul de afaceri clujean Dorel Goia a înființat, prin intermediul fundației sale 'Ioan și Maria', un centru afterschool în Cluj-Napoca, unde elevii de la școlile din cartierul Mănăștur, în special cei cu dificultăți materiale, vor putea, ajutați de profesori, să-și consolideze informațiile primite la cursuri și să desfășoare diverse alte acti

Educatie - Stiinta 16-04-2025 16:27

Reprezentanții Universității din București au transmis un apel pentru o Românie democratică și euroatlantică

Universitatea din București a transmis miercuri un Apel pentru o Românie democratică și euroatlantică, în contextul în care, susțin reprezentanții instituției de învățământ superior, libertatea obținută 'cu sânge' în 1989 și 1990 este amenințată de 'vectorii regimurilor antidemocratice, autoritariste și dictatoria

Educatie - Stiinta 16-04-2025 14:52

Cursurile se pot desfășura online în unitățile de învățământ care vor fi centre de examen la Bacalaureat

Cursurile se pot desfășura în format online asincron în unitățile de învățământ desemnate centre de examen sau din care provin resursele umane implicate în desfășurarea examenului de Bacalaureat, la cererea inspectorului școlar general, cu aprobarea Ministerului Educației și Cercetării, în zilele în care sunt programate probe

Educatie - Stiinta 16-04-2025 13:36

CONAF/Peste 100 de elevi din Buzău și Iași, participanți în semifinale ale Maratonului pentru Educație Antreprenorială

Peste 100 de elevi și-a expus viziunea asupra lumii de mâine în cadrul semifinalelor Maratonului pentru Educație Antreprenorială care au avut loc la Buzău și Iași. Potrivit unor comunicate transmise AGERPRES de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), Maratonul pentru Educație Antreprenorială face parte din pro

Educatie - Stiinta 16-04-2025 10:08

Cea de-a IV-a ediție a Poli AutoFEST în perioada 16 - 18 mai, în Campusul Politehnicii București

Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, prin Facultatea de Transporturi, va organiza, în perioada 16 - 18 mai, cea de-a IV-a ediție a Poli AutoFEST, un eveniment care va aduna pasionați ai industriei auto, inovatori și profesioniști în domeniu. 'Poli AutoFEST 2025 va aduce în prim-plan nu d

Educatie - Stiinta 16-04-2025 08:34

Elevii intră în vacanță joi, după finalizarea cursurilor

Elevii vor intra de joi, după finalizarea cursurilor, în vacanța prilejuită de Sărbătorile Pascale, urmând să se întoarcă la școală pe 28 aprilie, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației și Cercetării. Vacanța de vară va începe pe 20 iunie, după terminarea cursurilor. Pentru clasa a VIII-a,

Educatie - Stiinta 15-04-2025 14:50

Tulcea: O adolescentă de 14 ani, prima sportivă calificată de cinci ori în finalele unui Campionat național de înot

O elevă de clasa a VI-a de la Școala generală 'Alexandru Ciucurencu', Cristiana Melnic, este prima înotătoare din județul Tulcea care s-a calificat în cinci finale ale unui campionat național organizat de Federația Română de Natație și Pentatlon Modern (FRPNM), ea avându-l ca model pe David Popovici de la care încă nu a reușit să

Educatie - Stiinta 15-04-2025 13:44

Covasna: Polițiștii se alătură programului de transport școlar Pedibus

Inspectoratul Județean de Poliție (IPJ) Covasna a încheiat un protocol de colaborare cu Primăria municipiului Sfântu Gheorghe, prin care va susține programul Pedibus, lansat de către autoritățile locale în urmă cu aproape patru ani cu scopul de a determina elevii din clasele primare să meargă pe jos la școală. În baza acestei co

Educatie - Stiinta 14-04-2025 16:24

Cluj/ Daniel David: Dacă vrei performanță, trebuie să întărești resursa umană și infrastructura

Ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. Daniel David. a participat, luni, la inaugurarea noului sediu al Facultății de Drept a Universității ''Babeș-Bolyai'' (UBB) din Cluj-Napoca. El a amintit, în discursul său, că proiectul noului sediu al Facultății de Drept a început în timpul mandatului său de

Educatie - Stiinta 14-04-2025 11:43

Constanța: Universitatea Ovidius organizează o nouă ediție a evenimentului caritabil 'Gala Luminilor, dedicat tinerilor talentați

Universitatea Ovidius din Constanța (UOC), prin Facultatea de Arte, anunță organizarea celei de-a doua ediții a evenimentului caritabil 'Gala Luminilor', dedicat tinerilor talentați, ce se va desfășura pe 24 mai. Reprezentanții Universității Ovidius au informat, luni, că prima ediție a Galei, organizată în 2024, s-a remarcat prin impactul său soc

Educatie - Stiinta 12-04-2025 08:00

REPORTAJ Harghita: Centrul Fabton din Miercurea-Ciuc - locul unde zeci de copii deprind tainele lego-roboticii

Centrul Fabton din Miercurea este locul unde zeci de copiii deprind tainele lego-roboticii, iar opt dintre ei se pregătesc intens, în această perioadă, pentru a participa la o prestigioasă competiție de profil în Australia, în cadrul First Lego League. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu acest domeniu, centrul Fabton par

Educatie - Stiinta 11-04-2025 20:59

Ministerul Educației și Cercetării: Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională

Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională de studiu, potrivit unui ordin al ministrului Educației și Cercetării, publicat în Monitorul Oficial. Ordinul privind aprobarea unor programe școlare pentru discipline opționale din oferta națională, parte a curriculumului la decizia elevului din oferta școlii, prevede inclu