Industria muzicală critică excesele AI, cu un succes deocamdată moderat

Industria muzicală luptă pe rețelele de socializare, în tribunale și în fața parlamentarilor pentru a împiedica furtul și deturnarea conținuturilor sale prin intermediul inteligenței artificiale (AI) generative, însă rezultatele luptei sale lasă încă de dorit, informează AFP.
75.000 este numărul conținuturilor de tip 'deepfake' despre care Sony Music a anunțat că a cerut să fie retrase de pe internet, un număr care stă mărturie pentru amploarea acestui fenomen.
Cu toate acestea, mulți dau asigurări spunând că tehnologia se află la un nivel suficient de înalt pentru a detecta aceste piese produse de un software de AI generativă, fără participarea unui artist.
'Deși par realiste, cântecele create cu AI prezintă ușoare iregularități de frecvență, de ritm, de semnătură digitală, pe care nu le regăsim în vocea umană', au explicat reprezentanții Pindrop, o companie americană specializată în identificarea vocală.
Însă este nevoie de doar câteva minute pentru a identifica, pe YouTube sau Spotify, principalele două destinații ale streamingului muzical, o falsă piesă rap a lui 2Pac despre pizza sau un așa-zis cover al Arianei Grande după o piesă K-pop pe care ea nu l-a interpretat niciodată.
'Luăm toate acestea în serios și lucrăm la noi instrumente în acest domeniu pentru a îmbunătăți' detectarea AI-urilor false, a explicat în această săptămână, pe canalul YouTube Indie Music Academy, Sam Duboff, directorul departamentului de politici de reglementare din cadrul Spotify.
YouTube a anunțat la rândul său că 'își perfecționează tehnologia alături de partenerii săi' și ar putea face un anunț în acest sens în săptămânile viitoare.
'Actorii rău intenționați au un avans' asupra sectorului nostru, care trebuie 'să reacționeze' pentru că nu a anticipat această evoluție, a declarat Jeremy Goldman, analist în cadrul cabinetului Emarketer.
'YouTube are în joc miliarde de dolari', a adăugat el, 'așadar ne putem gândi că ei vor reuși să regleze problema (...), pentru că nu vor să vadă cum platforma lor se transformă într-un coșmar AI'.
Dereglementare
Dar mai mult decât din cauza 'deepfake'-urilor, industria muzicală se îngrijorează din cauza utilizării neautorizate a conținuturilor sale pentru a dezvolta interfețe de AI generative specializate, precum Suno, Udio și Mubert.
Mai multe case de discuri majore au dat în judecată în iunie 2024, la un tribunal federal din New York, casa care deține Udio, acuzată că și-a dezvoltat acel program AI grație 'unor înregistrări protejate prin proprietate intelectuală cu scopul final de a-i deturna pe ascultătorii, fanii și potențialii utilizatori plătitori'.
După mai bine de nouă luni, nicio dată nu a fost fixată pentru un eventual proces, la fel cum se întâmplă și într-un dosar echivalent, care vizează programul informatic Suno, într-un proces în statul american Massachusetts.
În centrul dezbaterii juridice se află noțiunea de utilizare echitabilă ('fair use' în engleză), susceptibilă să limiteze aplicarea dreptului de proprietate intelectuală în anumite condiții.
'Ne aflăm într-o zonă de adevărată incertitudine' în legătură cu interpretarea pe care o vor da magistrații unor criterii, a declarat Joseph Fishman, profesor de drept la Universitatea Vanderbilt.
Primele sentințe nu vor marca în mod obligatoriu încheierea acestui capitol, pentru că, 'dacă tribunalele vor începe să aibă opinii diferite', atunci Curtea Supremă ar putea fi nevoită să tranșeze această chestiune, a avertizat profesorul american.
Până atunci, marii actori din sectorul AI-lui muzical continuă să își antreneze modelele cu date protejate, fapt care îi face deja pe mulți să se întrebe dacă nu cumva această luptă este deja pierdută.
'Nu sunt sigur' dacă este prea târziu, a spus Joseph Fishman. 'Multe dintre aceste interfețe s-au dezvoltat grație pieselor acoperite de drepturile de autor, însă tot timpul sunt lansate modele noi', care ar putea să țină cont de o posibilă decizie judecătorească obligatorie.
Casele de discuri, artiștii și producătorii nu au avut pentru moment prea mult succes nici în cel de-al treilea front al acestei ofensive, terenul legislativ.
Numeroase texte de lege au fost introduse în Congresul american, dar toate au rămas, până în prezent, fără rezultat.
Câteva state americane, inclusiv Tennessee, au adoptat legi orientate mai ales împotriva 'deepfake'-urilor.
În plus, președintele american Donald Trump s-a poziționat ca un susținător al dereglementării, în special în privința AI.
Mai mulți giganți din sectorul AI au încercat imediat să profite de această breșă, în special Meta, care consideră că 'Guvernul ar trebui să precizeze că utilizarea datelor publice pentru dezvoltarea modelelor (de AI - n.red.) ține, fără echivoc, de utilizarea echitabilă'.
Dacă administrația Trump urmează acest sfat, atunci balanța s-ar înclina în defavoarea profesioniștilor din industria muzicală, chiar dacă tribunalele ar avea probabil ultimul cuvânt.
Situația nu este deloc mai favorabilă nici în Regatul Unit, unde Guvernul laburist a deschis o consultare publică în vederea modificării legii asupra proprietății intelectuale pentru a facilita accesul dezvoltatorilor de AI.
În semn de protest, peste 1.000 de artiști s-au asociat pentru a lansa, la sfârșitul lunii februarie, un album silențios, intitulat 'Is This What We Want?'.
Jeremy Goldman consideră că excesele AI vor continua să 'otrăvească' industria muzicală, deoarece 'aceasta este foarte fragmentată, ceea ce o penalizează atunci când vine vorba despre a rezolva această chestiune'. AGERPRES/(AS - redactor: Florin Bădescu, editor: Simona Tatu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prințul William și prințesa Kate celebrează în Scoția cea de-a 14-a aniversare a nunții lor
Prințul de Wales și soția sa, Catherine, celebrează marți cea de-a 14-a aniversare a căsătoriei lor pe o insulă scoțiană, întorcându-se în regiunea în care povestea lor de dragoste a început în perioada în care erau studenți, informează AFP. În contextul în care prințesa britanică, în
Nepalul intenționează să acorde permise pentru escaladarea vârfului Everest doar alpiniștilor experimentați
Nepalul ar putea emite permise pentru Everest doar alpiniștilor cu experiență în escaladarea a cel puțin unuia dintre vârfurile de 7.000 de metri din țara himalayană, conform unui proiect de lege care vizează reducerea supraaglomerării și îmbunătățirea siguranței pe acest munte, transmite luni Reuters. Nepalul, care se bazeaz
Procesul ocazionat de jaful armat care a vizat-o pe Kim Kardashian în 2016 începe luni la Paris
Paris, 28 apr /Agerpres/ - La începutul lunii octombrie 2016, Kim Kardashian, o vedetă pe rețelele de socializare, a fost jefuită în camera sa de hotel, în plină Săptămână a Modei de la Paris, de mai mulți răufăcători în vârstă, care au sosit la fața locului pe biciclete și s-au deghizat în ofițeri de poliție: procesul acestui furt s
O sabie a lui Napoleon va fi scoasă la licitație în luna mai
O sabie care i-a aparținut lui Napoleon, 'comandată pentru uzul său personal' în 1802 și păstrată în timpul domniei sale, va fi scoasă la licitație pe 22 mai la Paris, informează AFP. Valoarea acestei piese, propusă spre vânzare de casa de licitații Giquello, este estimată între 700.000 și 1 milion de euro. 'B
VIDEO Olandezii sărbătoresc ziua de naștere a regelui Willem-Alexander
Poporul olandez a celebrat sâmbătă cea de-a 58-a aniversare a regelui său, Willem-Alexander, prin petreceri stradale organizate cu multe decoruri în culoarea națională, portocaliul, informează DPA. Recepția oficială pe
Cu un tort de 121 de metri, Franța recâștigă recordul pentru cel mai mare 'Fraisier' din lume
Aproximativ 350 kg de căpșuni, 150 kg de zahăr, 415 kg de cremă de vanilie, 4.000 de ouă: o patiserie de lângă Paris a doborât miercuri un record neobișnuit pentru cel mai mare 'Fraisier' din lume, un tort de căpșuni de 121,88 metri lungime, transmite joi AFP. Cu acest record omologat de un reprezentant al Guinness World Re
Carlos Santana, nevoit să își amâne mai multe concerte după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19
Chitaristul mexicano-american Carlos Santana a fost nevoit să își amâne mai multe concerte după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19, a anunțat miercuri agentul său, informează AFP. Muzicianul în vârstă de 77 de ani acuzase simptome de 'deshidratare' înainte de a-și anula concertul de marți din San Antonio, Texas, și, '
Bilete la concertele Oasis/Fanii au pierdut peste două milioane de lire sterline în urma unor escrocherii (Lloyds)
Fanii trupei Oasis au pierdut în total peste două milioane de lire sterline în urma unor escrocherii derulate pe rețelele de socializare, în special pe Facebook, crezând că achiziționează bilete pentru concertele care marchează reunirea formației, potrivit băncii Lloyds, informează AFP. 'Banca estimează că în
Chitaristul Carlos Santana își amână un concert după ce a fost spitalizat din cauza deshidratării
Chitaristul mexicano-american Carlos Santana a fost nevoit să își amâne un concert programat pentru marți seară în San Antonio, SUA, după ce a acuzat simptome de deshidratare și a fost spitalizat, transmite miercuri agenția EFE care citează media locale. Santana urma să cânte marți seară în sala Majestic Theatre d
Gloria Estefan, Whoopi Goldberg și Antonio Banderas, printre vedetele care deplâng moartea papei
De la Gloria Estefan la J Balvin, Whoopi Goldberg, Russel Crowe, Antonio Banderas și Eva Longoria, vedetele au deplâns moartea papei Francisc, care 'a deschis inimile și mințile' și a luat apărarea celor marginalizați, transmite marți agenția EFE. 'Compasiunea, bunătatea și smerenia sa vor rămâne mereu în memorie&
Regina Sonja a Norvegiei, spitalizată după ce a acuzat dificultăți de respirație
Regina Sonja a Norvegiei, în vârstă de 87 de ani, a fost internată luni seară la Spitalul Național pentru investigații medicale după ce a prezentat dificultăți de respirație, a anunțat Casa regală norvegiană, transmite marți Reuters. Reginei Sonja, soția regelui Harald al V-lea, șeful de stat al Norvegiei, i-a fost implantat un sti
Cutremur în Myanmar/ Peste 60.000 de elevi susțin din nou examenul de admintere
Peste 60.000 de tineri din Myanmar urmează să susțină din nou examenul de admitere la universitate după ce un incendiu provocat de cutremurul mortal din 28 martie le-a distrus documentele, au relatat marți media de stat citate de AFP. 'Copiile cu răspunsuri au fost distruse într-un incendiu produs din cauza puternicului cutremur'
SUA: Geanta secretarului Securității interne Kristi Noem, furată într-un restaurant din Washington
Geanta secretarului Securității interne din SUA, Kristi Noem, a fost furată în timpul unei cine luate împreună cu familia la un restaurant din Washington în duminica de Paști, au declarat luni oficiali americani pentru media de peste ocean, relatează dpa. Geanta furată conținea 3.000 de dolari cash, documente de identificare,
VIDEO Lady Gaga și-a păstrat cumpătul după ce i-a cedat microfonul la festivalul Coachella
Lady Gaga a gestionat cu măiestrie o defecțiune tehnică survenită în timpul concertului pe care l-a susținut vineri la festivalul pop Coachella, în sudul Californiei, transmite duminică agenția DPA.
Ryan Gosling va fi capul de afiș al unui nou film Star Wars în 2027
După succesul blockbusterului 'Barbie', în care l-a interpretat pe Ken, actorul american Ryan Gosling va fi capul de afiș al unui nou opus din saga cult 'Războiul stelelor', care va fi lansat în mai 2027, transmite France Presse. 'Star Wars: Starfighter' va avea loc 'la aproximativ cinci ani după evenime