Industria muzicală critică excesele AI, cu un succes deocamdată moderat

Industria muzicală luptă pe rețelele de socializare, în tribunale și în fața parlamentarilor pentru a împiedica furtul și deturnarea conținuturilor sale prin intermediul inteligenței artificiale (AI) generative, însă rezultatele luptei sale lasă încă de dorit, informează AFP.
75.000 este numărul conținuturilor de tip 'deepfake' despre care Sony Music a anunțat că a cerut să fie retrase de pe internet, un număr care stă mărturie pentru amploarea acestui fenomen.
Cu toate acestea, mulți dau asigurări spunând că tehnologia se află la un nivel suficient de înalt pentru a detecta aceste piese produse de un software de AI generativă, fără participarea unui artist.
'Deși par realiste, cântecele create cu AI prezintă ușoare iregularități de frecvență, de ritm, de semnătură digitală, pe care nu le regăsim în vocea umană', au explicat reprezentanții Pindrop, o companie americană specializată în identificarea vocală.
Însă este nevoie de doar câteva minute pentru a identifica, pe YouTube sau Spotify, principalele două destinații ale streamingului muzical, o falsă piesă rap a lui 2Pac despre pizza sau un așa-zis cover al Arianei Grande după o piesă K-pop pe care ea nu l-a interpretat niciodată.
'Luăm toate acestea în serios și lucrăm la noi instrumente în acest domeniu pentru a îmbunătăți' detectarea AI-urilor false, a explicat în această săptămână, pe canalul YouTube Indie Music Academy, Sam Duboff, directorul departamentului de politici de reglementare din cadrul Spotify.
YouTube a anunțat la rândul său că 'își perfecționează tehnologia alături de partenerii săi' și ar putea face un anunț în acest sens în săptămânile viitoare.
'Actorii rău intenționați au un avans' asupra sectorului nostru, care trebuie 'să reacționeze' pentru că nu a anticipat această evoluție, a declarat Jeremy Goldman, analist în cadrul cabinetului Emarketer.
'YouTube are în joc miliarde de dolari', a adăugat el, 'așadar ne putem gândi că ei vor reuși să regleze problema (...), pentru că nu vor să vadă cum platforma lor se transformă într-un coșmar AI'.
Dereglementare
Dar mai mult decât din cauza 'deepfake'-urilor, industria muzicală se îngrijorează din cauza utilizării neautorizate a conținuturilor sale pentru a dezvolta interfețe de AI generative specializate, precum Suno, Udio și Mubert.
Mai multe case de discuri majore au dat în judecată în iunie 2024, la un tribunal federal din New York, casa care deține Udio, acuzată că și-a dezvoltat acel program AI grație 'unor înregistrări protejate prin proprietate intelectuală cu scopul final de a-i deturna pe ascultătorii, fanii și potențialii utilizatori plătitori'.
După mai bine de nouă luni, nicio dată nu a fost fixată pentru un eventual proces, la fel cum se întâmplă și într-un dosar echivalent, care vizează programul informatic Suno, într-un proces în statul american Massachusetts.
În centrul dezbaterii juridice se află noțiunea de utilizare echitabilă ('fair use' în engleză), susceptibilă să limiteze aplicarea dreptului de proprietate intelectuală în anumite condiții.
'Ne aflăm într-o zonă de adevărată incertitudine' în legătură cu interpretarea pe care o vor da magistrații unor criterii, a declarat Joseph Fishman, profesor de drept la Universitatea Vanderbilt.
Primele sentințe nu vor marca în mod obligatoriu încheierea acestui capitol, pentru că, 'dacă tribunalele vor începe să aibă opinii diferite', atunci Curtea Supremă ar putea fi nevoită să tranșeze această chestiune, a avertizat profesorul american.
Până atunci, marii actori din sectorul AI-lui muzical continuă să își antreneze modelele cu date protejate, fapt care îi face deja pe mulți să se întrebe dacă nu cumva această luptă este deja pierdută.
'Nu sunt sigur' dacă este prea târziu, a spus Joseph Fishman. 'Multe dintre aceste interfețe s-au dezvoltat grație pieselor acoperite de drepturile de autor, însă tot timpul sunt lansate modele noi', care ar putea să țină cont de o posibilă decizie judecătorească obligatorie.
Casele de discuri, artiștii și producătorii nu au avut pentru moment prea mult succes nici în cel de-al treilea front al acestei ofensive, terenul legislativ.
Numeroase texte de lege au fost introduse în Congresul american, dar toate au rămas, până în prezent, fără rezultat.
Câteva state americane, inclusiv Tennessee, au adoptat legi orientate mai ales împotriva 'deepfake'-urilor.
În plus, președintele american Donald Trump s-a poziționat ca un susținător al dereglementării, în special în privința AI.
Mai mulți giganți din sectorul AI au încercat imediat să profite de această breșă, în special Meta, care consideră că 'Guvernul ar trebui să precizeze că utilizarea datelor publice pentru dezvoltarea modelelor (de AI - n.red.) ține, fără echivoc, de utilizarea echitabilă'.
Dacă administrația Trump urmează acest sfat, atunci balanța s-ar înclina în defavoarea profesioniștilor din industria muzicală, chiar dacă tribunalele ar avea probabil ultimul cuvânt.
Situația nu este deloc mai favorabilă nici în Regatul Unit, unde Guvernul laburist a deschis o consultare publică în vederea modificării legii asupra proprietății intelectuale pentru a facilita accesul dezvoltatorilor de AI.
În semn de protest, peste 1.000 de artiști s-au asociat pentru a lansa, la sfârșitul lunii februarie, un album silențios, intitulat 'Is This What We Want?'.
Jeremy Goldman consideră că excesele AI vor continua să 'otrăvească' industria muzicală, deoarece 'aceasta este foarte fragmentată, ceea ce o penalizează atunci când vine vorba despre a rezolva această chestiune'. AGERPRES/(AS - redactor: Florin Bădescu, editor: Simona Tatu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Administratorul Wikipedia a făcut apel la sentința unui tribunal din India privind eliminarea unor conținuturi
Administratorul enciclopediei online Wikipedia a contestat sentința unui tribunal din New Delhi de a elimina de pe pagina sa declarații despre care instanța indiană a afirmat că defăimează un site național de știri, au declarat luni două surse familiarizate cu acest dosar, informează Reuters. Hotărârea Înaltei Curți din New Delhi a fost pronunțată
Expo2025: Degajare de metan identificată la situl Expoziției Universale din Osaka
Un nivel ridicat de gaz metan a fost detectat în situl Expoziției Universale de la Osaka, Japonia, cu mai puțin de o săptămână înainte de inaugurare, au anunțat luni organizatorii, transmite AFP. Acest nivel de metan, suficient de ridicat pentru a declanșa un incendiu, a fost măsurat într-o fosă subterană destinată echi
Regele Charles al III-lea și regina Camilla, în Italia pentru o vizită de stat și aniversarea a 20 de ani de căsătorie
Regele Charles al III-lea al Marii Britanii și regina Camilla își vor sărbători cea de-a 20-a aniversare a căsătoriei în Italia, unde monarhul britanic, aflat într-o vizită de stat care începe luni, va avea o întrevedere cu premierul Giorgia Meloni, însă nu se va întâlni cu papa, aflat în convalescență în ur
Regizorul italian Nanni Moretti a fost externat
Regizorul italian Nanni Moretti, internat miercuri la Roma, la terapie intensivă, după ce a suferit un infarct, a fost externat și a avut o intervenție telefonică la închiderea unui festival, relatează AFP care citează un mesaj transmis duminică de organizatori. Actorul, regizorul și scenaristul în vârstă de 71 de ani a intra
BTA/ Festivalul Vinophrenia va avea loc pe 2 și 3 mai la Ruse
Festivalul Vinophrenia va avea loc pe 2 și 3 mai la Curtea Teatrului de Vară și la Clubul Militar din Ruse, au anunțat organizatorii. Festivalul va îmbina diferite sortimente de vinuri de la 23 de crame bulgare cu bucătăria locală, alături de o atmosferă culturală și muzică live. 'Acesta este felul nostru de a interpreta în sti
Sean 'Diddy' Combs, vizat de noi acuzații de trafic sexual
Sean 'Diddy' Combs se confruntă cu noi acuzații federale. Mogulul hip-hop este vizat de cinci capete de acuzare, printre care șantaj și trafic sexual, conform datelor judiciare, transmite Reuters. Sean 'Diddy' Combs, în vârstă de 55 de ani, a fost vizat anterior de trei capete de acuzare. El a pledat nevinovat.
UPDATE Acuzat de viol, Russell Brand susține că nu a fost 'niciodată un violator'
Actorul și comediantul britanic Russell Brand a dat asigurări că nu a fost 'niciodată un violator', după ce a fost inculpat vineri în Marea Britanie pentru viol și agresiuni sexuale, transmite AFP. 'Am fost un toxicoman, un dependent de sex și un imbecil, dar n-am fost niciodată un violator. Nu m-am angajat niciodată în
EXPO 2025 - Osaka/ Trei zile de probă, înaintea marii deschideri
O deschidere de probă a expoziției mondiale Expo Osaka 2025 a început vineri, părți interesate și locuitori din zonă selectați având ocazia de a vedea unele pavilioane, pe parcursul a trei zile, transmite agenția Kyodo. Aproximativ 90.000 de persoane sunt așteptate să participe la această deschidere de probă, până duminică, o
Elton John a lansat vineri noul său album, 'Who Believes in Angels?'
Cântărețul Elton John a lansat vineri noul său album, 'Who Believes in Angels?', compus în colaborare cu cântăreața americană Brandi Carlile și care este, potrivit dezvăluirilor făcute de starul britanic, 'cel mai inovator disc al său' de după anii 1970, informează AFP. 'Acest album marchează un nou î
Un model original al personajului E.T., scos la licitație în New York, nu și-a găsit cumpărător
Un model original al personajului E.T., creat pentru filmul devenit cult 'E.T. Extraterestrul' (1982), regizat de Steven Spielberg, nu și-a găsit cumpărător după ce a fost scos la licitație, a anunțat joi casa de licitații Sotheby's din New York, citată de AFP. Obiectul, care are puțin peste un metru în înălțime și al c
Tom Cruise i-a adus un omagiu lui Val Kilmer, alături de care a jucat în ''Top Gun''
Tom Cruise i-a adus joi un omagiu regretatului Val Kilmer, alături de care a jucat în lungmetrajul ''Top Gun'', amintind că acesta era un actor talentat, care iubea filmele, informează Reuters. Tom Cruise și-a început discursul rostit la CinemaCon 2025, un salon dedicat industriei cinematogafice și desfășurat î
Bruce Springsteen va lansa șapte albume în iunie
Bruce Springsteen va lansa șapte albume cu piese înregistrate de-a lungul unei perioade de 35 de ani și care nu au fost scoase pe piață anterior, relatează joi DPA/PA Media. 'Tracks II: The Lost Albums' include 83 de piese înregistrate între anii 1983 și 2018. Într-o înregistrare video de jo
Marea Britanie/Autoritatea de reglementare deschide o anchetă asupra ONG-ului fondat de prințul Harry, după un conflict intern
Autoritatea de reglementare a organizațiilor caritabile din Marea Britanie a anunțat joi deschiderea unei anchete asupra ONG-ului Sentebale, fondat în 2006 în Lesotho de prințul Harry, la o săptămână după ce acesta a anunțat că se retrage din organizație ca urmare a unei dispute interne, transmite AFP. Ducele de Sussex și pre
Napoli celebrează 2.500 de ani de existență printr-un ou de Paște gigantic
În semn de omagiu dulce adus orașului Napoli, faimoasa fabrică de ciocolată locală Gay-Odin a prezentat un ou de Paște gigantic, ca parte din proiectul cultural ''Napoli Millenaria'', care marchează împlinirea a 2.500 de ani de la înființarea acestei localități din sudul Italiei, informează Reuters. Creația, care c&aci