logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

''It's today; My favorite day''/ 16 aprilie - Ziua aprecierii soţilor şi ziua salvării elefanţilor

Image

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.

Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii "Winnie-the-Pooh": "- What day is it?, asked Pooh. - It's today, squeaked Piglet. - My favorite day, said Pooh'' ('' - Ce zi este?, întrebă Pooh. - Este astăzi, guiţă Piglet. - Ziua mea favorită, spuse Pooh'').

Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.

Ziua Aprecierii Soţilor

În fiecare zi, ei sunt acolo, având grijă şi ajutându-şi familiile într-un milion de moduri diferite - atât mari, cât şi mici. Lucrurile s-au schimbat de-a lungul anilor, iar rolul unui soţ s-a schimbat odată cu ele. Bărbaţii îşi asumă mai multă responsabilitate azi în gospodărie şi în creşterea copiilor decât în orice generaţie anterioară!, notează site-ul Daysoftheyear.com.

Ceea ce nu s-a schimbat însă este aprecierea pe care aceşti soţi extraordinari o merită pentru toate eforturile lor neobosite, iar Ziua Aprecierii Soţilor, #HusbandAppreciationDay, marcată în fiecare an în a treia sâmbătă din aprilie, ne aminteşte tuturor să ne alocăm timp pentru a-i sărbători pe aceşti bărbaţi minunaţi şi tot ceea ce fac ei ca soţi.

De când există soţii, au existat şi soţi. De-a lungul timpului, aceşti doi parteneri au colaborat pentru a-şi întreţine familiile şi casele, asumându-şi multiple roluri şi îndeplinind numeroase activităţi. Desigur, rolul soţilor în familii s-a schimbat de-a lungul anilor, însă ei nu sunt mai puţin demni de această apreciere datorită acestor schimbări.

În trecut, în multe culturi, se considera că soţul este cel care trebuia să aibă grijă de familie, plecând la muncă în fiecare zi pentru a aduce banii necesari pentru a o întreţine. Dacă ne uităm şi mai mult în urmă, chiar înainte de a exista salariile, soţul era vânătorul din societăţile de vânători-culegători, ceea ce însemna că aducea literalmente carnea acasă, nu doar banii câştigaţi pentru a o cumpăra!

În prezent, oricine trăieşte în lumea de azi ştie că familiile cu un singur venit au devenit o realitate mai puţin obişnuită în existenţa noastră de zi cu zi. În schimb, se constată adesea că ambii parteneri muncesc sau, în unele cazuri, soţia este cea care lucrează şi aduce salariul acasă. Acesta este motivul pentru care a apărut termenul de "soţ casnic", desemnând partenerul care stă acasă.

Însă cel mai important rol al unui soţ nu este legat de banii pe care îi aduce acasă sau de munca pe care o realizează având grijă de casă şi de familie. Ceea ce este cel mai important este dragostea şi sprijinul pe care soţii îl oferă partenerelor lor, iar Ziua Aprecierii Soţilor a fost creată pentru a recunoaşte toate aceste lucruri şi nu numai.

În ceea ce priveşte modalităţile de sărbătorire ale acestei zile, unii soţi ar putea avea nevoie să fie încurajaţi să ia o pauză din când în când. Planificaţi din timp şi încurajaţi-l să îşi ia o zi doar pentru el. Încercaţi să faceţi în aşa fel încât să nu existe nicio muncă enervantă de terminat, nicio listă de treburi de făcut şi nici măcar scutece de schimbat sau copii mici de care să aibă grijă. Încurajaţi-l să iasă cu amicii lui, să vadă un film sau să se uite la un meci.

O altă modalitate excelentă de a-i arăta soţului cât de mult îl apreciezi este să înveţi care este limbajul său afectiv. Şi chiar dacă a îmbrăţişa, a spăla vasele sau a spune "Te iubesc" s-ar putea să nu însemne prea mult pentru o persoană, pentru altcineva un astfel de gest poate să însemne totul! Odată ce un limbaj afectiv este înţeles, este mult mai uşor să îţi arăţi aprecierea în moduri care contează pentru cel care primeşte dovezile de afecţiune.

Şi chiar dacă nu este activitatea ta preferată de cele mai multe ori, a-ţi lăsa deoparte interesele personale poate însemna foarte mult în această zi în care îi arăţi soţului tău cât de mult îl preţuieşti! Fie că îi place să facă drumeţii, să schieze, să joace bowling, să joace golf sau să meargă într-un tur al unei fabrici de bere, profită de această zi pentru a face împreună cu el lucrurile lui preferate. Timpul petrecut împreună contează cu siguranţă foarte mult şi veţi rămâne cu amintiri frumoase!

Ziua Salvării Elefanţilor

Elefanţii sunt cunoscuţi drept cele mai mari animale terestre, giganţii surprinzător de blânzi ai regnului animal. Emoţionale, inteligente şi frumoase, aceste animale şi-au văzut scăzând rapid numărul din cauza diferitelor ameninţări, poate cel mai mult din cauza braconajului. Marcată anual pe 16 aprilie, Ziua Salvării Elefanţilor (#SaveTheElephantDay) îşi propune să schimbe această tendinţă alarmantă prin educarea oamenilor cu privire la elefanţi şi la dificultăţile cu care se confruntă aceştia, încurajând pe toată lumea să contribuie la salvarea lor de la dispariţie.

În prezent, există trei specii de elefanţi răspândite în Africa şi Asia: elefantul african de tufiş, elefantul african de pădure şi elefantul asiatic. Caracterizate prin dimensiunile lor uriaşe şi trompele extrem de agile, aceste creaturi sunt inteligente, sociale şi, în mare parte, blânde. S-a demonstrat că elefanţii pot manifesta emoţii, precum bucuria, furia şi durerea, şi trăiesc în structuri sociale complexe - turme matriarhale pentru femele şi puii acestora şi "turme de burlaci" sau o existenţă solitară pentru masculi.

Elefanţii sunt animale foarte comunicative, producând diverse zgomote, inclusiv infrasunete, creând vibraţii seismice pe distanţe mari şi salutându-se reciproc prin atingere. Trompele lor impresionante le oferă un excelent simţ al mirosului, un tub de respirat la îndemână atunci când înoată şi chiar un delicat spărgător de nuci.

Elefanţii sunt ceea ce se numeşte o specie-cheie, datorită efectului lor asupra mediului înconjurător şi asupra florei şi faunei din jurul lor. Mărimea şi forţa lor le permit să modeleze habitatele în care trăiesc, de exemplu prin săparea de noi guri de adăpare. De asemenea, elefanţii sunt vitali pentru răspândirea seminţelor, facilitând astfel reproducerea diferitelor specii de plante şi copaci.

Elefanţii au fost de mult timp apreciaţi de către oameni, fiind admiraţi pentru înţelepciunea, puterea şi natura lor sociabilă. Ei au fost frecvent prezenţi în arhitectură, fie că este vorba de gravuri pe pereţii peşterilor, de sculpturi în templele budiste sau de sculpturi în piatră pe bisericile gotice. De asemenea, elefanţii au fost veneraţi în diferite religii ale lumii, crezându-se că adăpostesc sufletele strămoşilor sau fiind legaţi de tunete şi fulgere. Poate că cel mai cunoscut exemplu este zeul hindus Ganesha, reprezentat cu cap de elefant.

În Asia, elefanţii sunt frecvent folosiţi ca animale de muncă, oamenii apelând la forţa lor incredibilă pentru a căra încărcături grele în proiecte de construcţie sau pentru a le oferi un mijloc de transport. În Antichitate, elefanţii au fost folosiţi chiar şi în diverse războaie.

Cu toate acestea, în pofida afecţiunii pe care o arătăm acestor animale uimitoare, tratamentul pe care oamenii li-l aplică a condus, din păcate, la o scădere a numărului de elefanţi şi la o proliferare a numărului de elefanţi abuzaţi şi exploataţi. Principalul vinovat pentru declinul populaţiei de elefanţi este comerţul cu fildeş - deşi acesta a fost interzis în mare parte de la sfârşitul anilor 1980 - însă braconajul ilegal continuă şi în prezent, un elefant african fiind ucis la fiecare 30 de minute pentru colţii săi.

Alte ameninţări la adresa elefanţilor includ pierderea şi fragmentarea habitatului, de obicei din cauza urbanizării excesive, dar şi a conflictelor cu oamenii pentru culturi. Există, de asemenea, numeroase cazuri de elefanţi maltrataţi şi neglijaţi în captivitate, spre exemplu cei folosiţi în circuri sau ca atracţii turistice.

Din păcate, atât elefanţii africani de tufişuri, cât şi cei asiatici sunt catalogaţi de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN) drept specii pe cale de dispariţie, în timp ce elefanţii africani de pădure sunt consideraţi în pericol critic de dispariţie, populaţia lor fiind în scădere rapidă.

Deşi aceste aspecte sunt cu siguranţă îngrijorătoare, nu toate speranţele sunt pierdute! Diferite organizaţii depun eforturi susţinute pentru a creşte numărul de elefanţi din sălbăticie şi pentru a-i reabilita pe cei salvaţi din circumstanţe nefaste. O schimbare reală este posibilă, aşa cum o dovedesc eforturile de lobby care au determinat recent China, anterior cea mai mare piaţă de fildeş la nivel global, să interzică comerţul cu acest produs în 2018, contribuind la reducerea ameninţărilor cu care se confruntă elefanţii.AGERPRES/ (AS - autor: Ana Alecu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Andreea Preda)

Afisari: 26

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Zig Zag 30-04-2025 22:30

MB: Regele Charles al III-lea a vorbit despre natura 'înfricoșătoare' a oricărui diagnostic de cancer

Regele Charles al III-lea a vorbit miercuri despre natura 'înfricoșătoare' a oricărui diagnostic de cancer, o boală despre care a dezvăluit că suferă în februarie 2024, într-un mesaj de apreciere adresat organizațiilor de caritate care sprijină pacienții în Regatul Unit, relatează AFP. 'Cele mai grele momente ale bolii pot f

Zig Zag 30-04-2025 15:13

Croitorul papal pregătește veșmintele pentru noul papă

Raniero Mancinelli, croitorul ultimilor trei papi, nu lasă nimic la voia întâmplării în timp ce pregătește veșmintele albe ce vor fi purtate de următorul suveran pontif, ce va fi ales în conclavul ce începe de săptămâna viitoare, transmite miercuri Reuters. Identitatea noului papă va rămâne un mister p

Zig Zag 30-04-2025 12:36

Filmul 'Thunderbolts*', produs de Marvel, testează apetitul Chinei pentru Hollywood, în contextul războiului comercial americano-chinez

Noul film 'Thunderbolts*', produs de Marvel Studios și distribuit de grupul Disney, este pe cale să testeze apetitul chinez pentru superproducțiile de la Hollywood, în contextul în care acest lungmetraj va fi lansat miercuri în cinematografele din China, devenind astfel primul film american care ajunge în această țară asiatică de la iz

Zig Zag 30-04-2025 10:58

O primă acuzatoare a depus mărturie în procesul lui Harvey Weinstein

Într-o zi îi cerea să îi facă un masaj, în alta se arăta fermecător sau excesiv de insistent: prima dintre cele trei victime prezumtive implicate în procesul demarat pentru viol și agresiune sexuală împotriva lui Harvey Weinstein la New York a depus marți o lungă mărturie despre relația sa cu fostul producător de film, a cărui cădere &icir

Zig Zag 30-04-2025 09:43

Prințul William și prințesa Kate, ovaționați pe Insula Mull în timpul vizitei lor aniversare

Prințul și prințesa de Wales au fost întâmpinați cu multă căldură de o mulțime de admiratori pe Insula Mull din Scoția, unde fundația lor, Royal Foundation, oferă sprijin financiar pentru mai multe proiecte rurale, informează DPA. William și Kate au sosit marți pe populara insulă scoțiană - în ziua ce marchează cea de-a 14-a

Zig Zag 29-04-2025 14:20

Pedro Almodovar l-a criticat pe Donald Trump într-un discurs incendiar: 'Vei rămâne în istorie ca o catastrofă'

Pedro Almodovar nu și-a ascuns părerea despre Donald Trump atunci când a acceptat cel de-al 50-lea premiu anual Chaplin atribuit de Film at Lincoln Center, care i-a fost decernat luni seară, în Manhattan, informează revista Variety. În timp ce renumitul cineast spaniol își exprima recunoștința pentru acest premiu î

Zig Zag 29-04-2025 10:02

Prințul William și prințesa Kate celebrează în Scoția cea de-a 14-a aniversare a nunții lor

Prințul de Wales și soția sa, Catherine, celebrează marți cea de-a 14-a aniversare a căsătoriei lor pe o insulă scoțiană, întorcându-se în regiunea în care povestea lor de dragoste a început în perioada în care erau studenți, informează AFP. În contextul în care prințesa britanică, în

Zig Zag 28-04-2025 14:17

Nepalul intenționează să acorde permise pentru escaladarea vârfului Everest doar alpiniștilor experimentați

Nepalul ar putea emite permise pentru Everest doar alpiniștilor cu experiență în escaladarea a cel puțin unuia dintre vârfurile de 7.000 de metri din țara himalayană, conform unui proiect de lege care vizează reducerea supraaglomerării și îmbunătățirea siguranței pe acest munte, transmite luni Reuters. Nepalul, care se bazeaz

Zig Zag 28-04-2025 11:06

Procesul ocazionat de jaful armat care a vizat-o pe Kim Kardashian în 2016 începe luni la Paris

Paris, 28 apr /Agerpres/ - La începutul lunii octombrie 2016, Kim Kardashian, o vedetă pe rețelele de socializare, a fost jefuită în camera sa de hotel, în plină Săptămână a Modei de la Paris, de mai mulți răufăcători în vârstă, care au sosit la fața locului pe biciclete și s-au deghizat în ofițeri de poliție: procesul acestui furt s

Zig Zag 28-04-2025 09:38

O sabie a lui Napoleon va fi scoasă la licitație în luna mai

O sabie care i-a aparținut lui Napoleon, 'comandată pentru uzul său personal' în 1802 și păstrată în timpul domniei sale, va fi scoasă la licitație pe 22 mai la Paris, informează AFP. Valoarea acestei piese, propusă spre vânzare de casa de licitații Giquello, este estimată între 700.000 și 1 milion de euro. 'B

Zig Zag 26-04-2025 18:13

VIDEO Olandezii sărbătoresc ziua de naștere a regelui Willem-Alexander

Poporul olandez a celebrat sâmbătă cea de-a 58-a aniversare a regelui său, Willem-Alexander, prin petreceri stradale organizate cu multe decoruri în culoarea națională, portocaliul, informează DPA. Recepția oficială pe

Zig Zag 24-04-2025 14:16

Cu un tort de 121 de metri, Franța recâștigă recordul pentru cel mai mare 'Fraisier' din lume

Aproximativ 350 kg de căpșuni, 150 kg de zahăr, 415 kg de cremă de vanilie, 4.000 de ouă: o patiserie de lângă Paris a doborât miercuri un record neobișnuit pentru cel mai mare 'Fraisier' din lume, un tort de căpșuni de 121,88 metri lungime, transmite joi AFP. Cu acest record omologat de un reprezentant al Guinness World Re

Zig Zag 24-04-2025 09:05

Carlos Santana, nevoit să își amâne mai multe concerte după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19

Chitaristul mexicano-american Carlos Santana a fost nevoit să își amâne mai multe concerte după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19, a anunțat miercuri agentul său, informează AFP. Muzicianul în vârstă de 77 de ani acuzase simptome de 'deshidratare' înainte de a-și anula concertul de marți din San Antonio, Texas, și, '

Zig Zag 23-04-2025 13:11

Bilete la concertele Oasis/Fanii au pierdut peste două milioane de lire sterline în urma unor escrocherii (Lloyds)

Fanii trupei Oasis au pierdut în total peste două milioane de lire sterline în urma unor escrocherii derulate pe rețelele de socializare, în special pe Facebook, crezând că achiziționează bilete pentru concertele care marchează reunirea formației, potrivit băncii Lloyds, informează AFP. 'Banca estimează că în

Zig Zag 23-04-2025 10:18

Chitaristul Carlos Santana își amână un concert după ce a fost spitalizat din cauza deshidratării

Chitaristul mexicano-american Carlos Santana a fost nevoit să își amâne un concert programat pentru marți seară în San Antonio, SUA, după ce a acuzat simptome de deshidratare și a fost spitalizat, transmite miercuri agenția EFE care citează media locale. Santana urma să cânte marți seară în sala Majestic Theatre d