''It's today; My favorite day''/ 12 aprilie - Ziua micului dejun la birou, a hamsterului şi a brânzei la grătar

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.
Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii "Winnie-the-Pooh": "- What day is it?, asked Pooh. - It's today, squeaked Piglet. - My favorite day, said Pooh'' ('' - Ce zi este?, întrebă Pooh. - Este astăzi, guiţă Piglet. - Ziua mea favorită, spuse Pooh'').
Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.
Ziua hamsterului
În fiecare an, la 12 aprilie, este sărbătorită Ziua hamsterului (#HamsterDay), unul dintre cele mai îndrăgite animale de companie.
În lume există peste 20 de specii de hamsteri, de diverse dimensiuni. Dintre aceştia, cel mai mare ar fi Cricetus cricetus, hârciogul european sau hamsterul comun, care poate ajunge la circa 35 de centimetri.
Aceste animale rozătoare sunt deosebit de active, în special în zori şi la amurg şi se remarcă prin obrajii lor ca nişte buzunare în care îşi depozitează şi transportă hrana, pe care o ascund apoi în vizuini la construcţia cărora sunt maeştri. De asemenea, hamsterii sunt deosebit de prolifici, acest lucru constituind o problemă pentru crescătorii care deţin în aceeaşi incintă exemplare de ambele sexe.
Foto: (c) www.daysoftheyear.com
Se estimează că hamsterii există de cel puţin 15 milioane de ani, însă au fost domesticiţi abia în secolul XX, potrivit daysoftheyear.com. Zoologul Israel Aharoni (1882 - 1946) a plecat într-o expediţie în Siria de unde a colectat, în 1930, 13 exemplare de hamster, strămoşii hamsterilor domestici.
Hamsterii de companie s-au răspândit rapid în zone precum Statele Unite şi Marea Britanie. Din păcate, varianta sălbatică a hamsterului sirian este în prezent considerată o specie pe cale de dispariţie.
Cel mai popular tip de hamster de companie este varianta siriană, hamsterii pitici fiind, de asemenea, foarte apreciaţi de crescători.
De asemenea, la fel ca alte rozătoare, şi hamsterii sunt folosiţi pe scară largă în laboratoare ca subiecţi pentru teste în cadrul studiilor diferitelor afecţiuni.
Ziua micului dejun la birou
Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, potrivit specialiştilor. Însă, multe persoane care se grăbesc să ajungă dimineaţa la birou nu reuşesc să acorde suficientă atenţie acestui lucru şi sar peste prima masă a zilei sau nu fac alegeri sănătoase pentru a-şi potoli foamea. De aceea, în 2016, a fost creată Ziua micului dejun la birou, însoţită de hashtag-ul #DeskfastDay, o combinaţie între "desk" ("birou") şi "breakfast" ("micul dejun").
Foto: (c) happydays365.org
Potrivit site-ului oficial, abetterbreakfast.info, Ziua micului dejun la birou salută "toate acele persoane muncitoare care nu au nicio opţiune, fie din punct de vedere al timpului, fie din cauza presiunii muncii, decât să ia micul dejun la birou".
Potrivit iniţiatorilor acestei zile dedicate conceptului de "deskfast", nutriţioniştii au constatat că persoanele care iau micul dejun la birou consumă alimente mai sănătoase. În plus, mai există un beneficiu: socializarea cu ceilalţi colegi care iau şi ei prima masă la birou.
Ziua brânzei la grătar
Topită, caldă, elastică, savuroasă... brânza la grătar poate fi considerată una dintre cele mai delicioase invenţii culinare, apreciată de persoane de toate vârstele. În plus, nu e deloc greu de preparat. De aceea, brânza la grătar are o zi dedicată, însoţită de hashtag-ul #GrilledCheeseSandwichDay.
Foto: (c) nationaldaycalendar.com
Brânza la grătar este considerată o invenţie americană cu rădăcini în jurul anilor 1920, fiind folosită îndeosebi ca ingredient pentru hamburgeri, însă, poate fi consumată şi ca atare. Mai ales într-o zi de primăvară, cu ocazia unui picnic la grătar în mijlocul naturii.
Mai nou, există şi variante de brânză de origine vegetală, creată pentru vegani, pentru persoanele cu intoleranţă la lactoză şi pentru cei care ţin post.
Ziua aprecierii avocaţilor
Foto: (c) happydays365.org
Avocaţii au o meserie foarte solicitantă şi stresantă, care necesită mulţi ani de studii şi de practică, iar activitatea lor este esenţială. De aceea, în fiecare an, în a doua zi de marţi din aprilie, se celebrează #BeKindtoLawyersDay, o zi prin care se doreşte creşterea nivelului de conştientizare cu privire la importanţa acestei meserii. AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Codruţ Bălu, editor online: Gabriela Badea)
* Sursa fotografiei din deschidere: (c) www.internationaldays.co
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
După mai bine de 30 de ani, bustul de pe mormântul lui Jim Morrison a fost regăsit
Bustul lui Jim Morrison, furat în 1988 din cimitirul Pere-Lachaise din Paris, a fost regăsit dintr-o întâmplare, a anunțat Poliția franceză într-un mesaj publicat pe rețele de socializare, informează AFP. Impunătoarea sculptură a solistului trupei The Doors, realizată de artista croată Mladen Mikulin, a fost furată &ici
Intervision, alternativa lui Putin la Eurovision, va avea loc pe 20 septembrie
Odată încheiată ediția din acest an a concursului muzical Eurovision, Rusia a început să mobilizeze sprijin pentru organizarea unei versiuni alternative, competiția muzicală Intervision, informează DPA. Concursul, a cărui organizare a fost decretată de președintele rus Vladimir Putin după excluderea Rusiei de la Eurovision, va avea
Nicole Kidman a promovat egalitatea de gen la o petrecere cu multe vedete desfășurată la Cannes
Actrița australiană Nicole Kidman a promis că va lupta în continuare pentru promovarea egalității de gen în cinema cu prilejul unei petreceri exclusiviste, la care au participat celebrități precum vedeta pop Charli XCX și actorul irlandez Paul Mescal desfășurată duminică în marja Festivalului de Film de la Cannes, informează Reuters.
Alpinistul român Barna Zsolt Vago a murit pe vârful Lhotse din Nepal
Un alpinist român și unul indian au murit în Nepal, în timpul unei ascensiuni pe vârful Lhotse, cel de-al patrulea ca mărime din lume, conform unui anunț făcut luni de organizatori care se ocupă de escalade, transmite Reuters. Alpinistul român Barna Zsolt Vago, 48 de ani și indianul Rakesh Kumar, 39 de ani, au mur
Alpinistul britanic Kenton Cool a urcat pe Everest pentru a 19-a oară
Alpinistul britanic Kenton Cool a reușit duminică să urce pe vârful Everest pentru a 19-a oară, doborându-și propriul record pentru cele mai multe ascensiuni ale unui alpinist care nu face parte din comunitatea șerpașilor, transmite DPA. Britanicul în vârstă de 51 de ani a atins vârful în dimineața zilei de
Cannes2025/ Pedro Pascal spune că poveștile și exprimarea opiniilor sunt modalități de a riposta împotriva haosului politic
Cannes, 18 mai /Agerpres/ - Pedro Pascal, protagonistul peliculei neo-western despre perioada pandemiei ''Eddington'', în regia cineastului independent Ari Aster, a spus sâmbătă, la Festivalul de la Cannes, că istorisirea poveștilor și exprimarea propriilor păreri sunt modalitățile perfecte de a lupta împotriva haosului politic din Statele U
Giorgia Meloni spune că nu este psiholog pentru a da sfaturi despre Trump
Prim-ministrul italian Giorgia Meloni s-a amuzat atunci când a fost întrebată ce sfaturi i-ar da cancelarului german Friedrich Merz înaintea primei sale vizite la Casa Albă și a răspuns că nu poate ajuta pentru că nu este psiholog, informează dpa. 'Nu mă simt neapărat calificată să acționez ca psiholog pentru liderii inte
Opinia publică greacă indignată după folosirea Acropolei din Atena într-o reclamă Adidas
O reclamă Adidas, făcută din drone cu lumini multicolore și reprezentând un pantof de sport, a indignat vineri opinia publică și autoritățile din Grecia pentru că pe fundalul său se vedea Acropola din Atena, transmite AFP. În acest context, guvernul elen a luat măsuri legale, susținând că nu a fost acordată o autorizație pentru reclamă. '
Autorul tentativei de omor asupra scriitorului Salman Rushdie a fost condamnat la 25 de ani de închisoare
Hadi Matar, americano-libanezul în vârstă de 27 de ani care l-a rănit grav cu un cuțit în 2022 pe scriitorul Salman Rushdie, devenit un simbol al libertății de expresie, a fost condamnat vineri la 25 de ani de închisoare de către o instanță din statul american New York, transmite AFP. Hadi Matar, care a crescut în
Inculpat pentru vătămare corporală în Regatul Unit, Chris Brown rămâne în detenție până la mijlocul lui iunie
Cântărețul american de R&B Chris Brown, inculpat în Regatul Unit pentru vătămare corporală în urma unui incident petrecut în 2023 într-un club de noapte, va rămâne în detenție până la următoarea audiere, programată la mijlocul lunii iunie, a decis vineri justiția britanică, informează AFP. Fo
Eurovision 2025 lasă ușa larg deschisă pentru Celine Dion
Va participa Celine Dion la finala Eurovision de sâmbătă, la 37 de ani după ce a câștigat cel mai mare concurs muzical televizat din lume, care a propulsat-o spre celebritate? Această întrebare stăruie pe buzele tuturor, relatează vineri AFP. Celine Dion, legendă mondială a muzicii, în vârstă de 57 de ani, suferă
'Fata cu napalm': World Press Photo suspendă atribuirea calității de autor fotografului Nick Ut
Concursul World Press Photo a anunțat vineri că suspendă atribuirea calității de autor fotografului Nick Ut pentru imaginea intitulată 'The Terror of War' ('Teroarea războiului'), mai bine cunoscută sub numele 'Napalm Girl' ('Fata cu napalm'), una dintre cele mai emblematice fotografii din istorie, pe fondul îndoielilor stâ
Dua Lipa, cea mai tânără dintre cei 40 cei mai înstăriți britanici sub 40 de ani
Vedeta pop Dua Lipa este, la 29 de ani, cea mai tânără membră de pe lista celor 40 de persoane de sub 40 de ani cele mai bogate din Regatul Unit, potrivit clasamentului anual al celor mai înstăriți britanici, publicat vineri de Sunday Times, notează AFP. Cu o avere estimată la 115 milioane de lire sterline (137 de milioane de euro)
Averea personală a regelui Charles al III-lea a crescut cu 30 de milioane de lire sterline în ultimul an
Averea personală a regelui Charles al III-lea al Regatului Unit a crescut cu 30 de milioane de lire sterline (35,6 milioane de euro) și a ajuns la 640 de milioane de lire sterline (759 milioane de euro) în ultimul an, făcându-l pe suveranul britanic să fie la fel de bogat ca fostul prim-ministru Rishi Sunak și soția acestuia, Akshata Murthy, potrivit The Sunday T
O anchetă a fost deschisă împotriva cântărețului Smokey Robinson, acuzat de violuri și agresiuni sexuale
Șeriful din Los Angeles a anunțat joi că a fost deschis o anchetă care îl vizează pe legendarul cântăreț de soul Smokey Robinson, la câteva zile după ce depunerea unei plângeri împotriva cântărețului, acuzat de violuri și agresiuni sexuale de patru foste menajere, informează AFP. Biroul șerifului ''desfășoară o anche