logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

''It's today; My favorite day''/4 aprilie - Ziua vitaminei C şi a morcovului

Imagine din galeria Agerpres

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.

Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii "Winnie-the-Pooh": "- What day is it?, asked Pooh. - It's today, squeaked Piglet. - My favorite day, said Pooh'' ('' - Ce zi este?, întrebă Pooh. - Este astăzi, guiţă Piglet. - Ziua mea favorită, spuse Pooh'').

Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.

Ziua vitaminei C

Este benefică pentru sistemul imunitar, pentru sănătatea mintală, dar şi pentru piele. Vitamina C este denumirea sub care este cunoscut acidul ascorbic. Se găseşte în numeroase alimente şi este totodată vândută ca supliment alimentar. Este un nutrient esenţial care contribuie la producerea unor neurotransmiţători şi repară ţesuturi. Compusul a fost descoperit în 1912, iar după 16 ani a fost izolat, urmând ca apoi, în 1933, să devină prima vitamină produsă în mod chimic.

Cea mai cunoscută proprietate a vitaminei C este capacitatea sa de a ne feri de răceli, însă există numeroase alte beneficii asociate: reduce tensiunea arterială, contribuie la sănătatea pielii întrucât o protejează de deteriorările oxidative provocate de expunerea zilnică la poluare, căldură şi lumină.

Există numeroase modalităţi de a suplimenta aportul de vitamina C fără a opta pentru suplimente alimentare. Printre alimentele cu cel mai ridicat conţinut de vitamina C se numără pepenele cantalup, sucurile de lămâie şi de fructe, kiwi, ananas, papaya, mango şi fructe de pădure cum ar fi merişoare, afine, zmeură şi căpşuni. Există şi numeroase legume bogate în vitamina C printre care conopida şi broccoli.

Oamenii au fost conştienţi din cele mai vechi timpuri de beneficiile pentru sănătate ale consumului de alimente bogate în vitamina C, precum şi de riscurile asociate unui consum insuficient, care poate provoca afecţiuni precum scorbutul. Deşi scorbutul a fost descris de medicul britanic Sir Thomas Barlow în secolul al XIX-lea, afecţiunea era cunoscută cu mii de ani înainte, chiar de pe vremea marelui Hipocrate. În ziua de astăzi, foarte puţini oameni suferă de scorbut, iar vitamina C este considerată unul dintre cei mai importanţi nutrienţi oferiţi de alimentaţie.

Ziua internaţională a morcovului

Morcovul, o legumă rădăcinoasă omniprezentă în alimentaţia oamenilor, dar şi hrana preferată a iepurilor, cu beneficii extraordinare pentru vedere şi ingredientul principal ale uneia dintre cele mai grozave prăjituri inventate vreodată, este celebrat pe 4 aprilie cu prilejul #InternationalCarrotDay.

Are originile în Asia Centrală. De-a lungul a mii de ani de cultivare atentă, a fost obţinută în cele din urmă varietatea pe care o cunoaştem cu toţii astăzi, de un portocaliu strălucitor, cu un gust uşor dulceag, baza atâtor reţete delicioase, de la tocăniţe bogate şi savuroase la prăjituri dulci şi bomboane.

Există numeroase varietăţi ale acestei legume populare, denumite soiuri, care nu au culoarea tradiţională portocalie la care se gândesc oamenii de obicei. Spre exemplu există morcovi purpurii şi galbeni.

Ziua internaţională a morcovului a fost înfiinţată în 2003. Până în 2012, celebrările prilejuite de Ziua internaţională a morcovului au ajuns în numeroase ţări de pe diferite continente, printre care Franţa, Suedia, Italia, Rusia, Japonia, Australia şi Marea Britanie.

Ziua evitării lucrurilor

De cele mai multe ori suntem nevoiţi să ne confruntăm problemele în mod direct, însă pe 4 aprilie, cu prilejul Zilei evitării lucrurilor (#WalkAroundThingsDay), ne putem acorda permisiunea de a evita şi a amâna rezolvarea unor situaţii.

''Evitarea şi luarea unei pauze mentale este crucială pentru administrarea responsabilităţilor multiple atâta timp cât nu se transformă într-un mod de lucru'', a spus Bonnie Hayden Cheng, autoarea unor studii despre managementul resposabilităţilor multiple.

Ziua mondială a şobolanului

În ciuda tuturor miturilor şi prejudecăţilor, şobolanii pot fi animale de companie prietenoase, loiale şi inteligente. Ziua şobolanului, marcată pe 4 aprilie, îşi propune să constituie o alternativă la reprezentările negative de care au parte aceste animale.

Şobolanii există pe planetă de peste 50 de milioane de ani şi, în mod surprinzător, nu au avut mereu o reputaţie proastă. Zodiacul chinezesc cinsteşte umilul şobolan ca fiind primul animal dintr-un ciclu de 12 ani, iar celor născuţi în anul şobolanului le asociază numeroase trăsături pozitive precum optimism, inteligenţă şi hărnicie.

Cu toate acestea, şobolanii au avut parte de reprezentări mai degrabă negative. Zeul hindus Ganesha este deseori reprezentat călărind un şobolan, asociat de credincioşi cu obiceiurile egoiste şi distructive de care Ganesha ne poate ajuta să scăpăm.

Aceste rozătoare abile au fost considerate responsabile pentru transmiterea ciumei bubonice, în special în timpul epidemiei din Europa în perioada Evului Mediu, care se crede că ar fi omorât până la 60% din populaţie. Există însă studii recente care pun sub semnul întrebării gradul de responsabilitate al şobolanilor în această catastrofă.

Ziua mondială a şobolanului a fost creată în 2002 de un grup de entuziaşti care au dorit să conteste stigma care învăluie aceste creaturi şi să le ofere celebrarea pe care o merită cu adevărat. Este o zi care îşi propune să pună într-o lumină pozitivă aceste animale şi să promoveze grija pentru ele.

Deşi şobolanii sălbatici pot fi o specie intruzivă şi distructivă, şobolanii animale de companie pot fi animale de companie ideale, curate şi sociabile. Este recomandabil să fie ţinuţi în perechi întrucât sunt recunoscuţi pentru natura lor blândă şi afectuoasă, ajutând-se unul pe celălalt la nevoie. Şobolani sunt de asemenea foarte inteligenţi, capabili să-şi înţeleagă numele şi să deprindă diverse trucuri.

Datorită simţului mirosului dezvoltat, şobolanii îşi pot găsi utilitatea în numeroase domenii, cum ar fi să adulmece pericole precum mine antipersonal şi boli ca tuberculoza. Datorită naturii lor inteligente şi afectuoase, pot fi de asemenea nişte animale terapeutice grozave.

Având în vedere similarităţile fiziologice şi psihologice cu oamenii, şobolanii au fost folosiţi în scopul progresului ştiinţei medicale ca ''şoareci de laborator''. Deşi practica este condamnată de activiştii din domeniul drepturilor animalelor, şobolanii au contribuit la înregistrarea a numeroase progrese în ceea ce priveşte tratamentul a numeroase boli printre care cancer, diabet, Alzheimer şi, cel mai recent, COVID-19.

Prejudecăţile cu care sunt văzuţi şobolanii au influenţat deseori reprezentările din cultura populară. Povestea germană a Flautistului din Hamelin, în care protagonistul scapă oraşul de o invazie de şobolani ademenind animalele cu sunetul flautului lui, este printre cele mai cunoscute. Aceste rozătoare sunt portretizate ca fiind intrigante, sinistre şi malefice în multe culturi. Termenul ''şobolan'' este deseori folosit cu o conotaţie peiorativă, în sensul de ''informator'', ''spion''.

Ziua cordon bleu de pui

Caşcaval, şuncă şi piept de pui, tăvalite prin pesmet şi prăjite, cordon bleu de pui este o reţetă populară în multe culturi şi gastronomii. Un preparat pe care îl cunoaştem cu toţii, dar despre istoria căruia ştim foarte puţin.

Sintagma franceză ''Cordon Bleu'' înseamnă ''panglică albastră'' şi se referă la funda lată şi albastră purtată de membrii celui mai înalt ordin cavaleresc din Franţa, Ordre des chevaliers du Saint-Esprit, instituit de Henric al III-lea în 1578.

Preparatul se întâlneşte sub diferite versiuni. În America, este copt în cuptor şi nu prăjit în ulei, iar în Elveţia, carnea este subţiată, învelită în pesmet, iar între două sniţele puse unul peste altul se pune şuncă şi brânză. Poate diferi de asemenea varietatea de brânză, iar în locul brânzei elveţiene atât de populare în versiunile franceză şi americană, varianta elveţiană foloseşte Emmentaler sau Gruyere. În Ungaria, este folosită carnea de vită în locul celei de pui, însă umplutura este similară.AGERPRES/(AS-autor: Simona Tatu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Adrian Dădârlat)

Afisari: 26

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Zig Zag 30-04-2025 22:30

MB: Regele Charles al III-lea a vorbit despre natura 'înfricoșătoare' a oricărui diagnostic de cancer

Regele Charles al III-lea a vorbit miercuri despre natura 'înfricoșătoare' a oricărui diagnostic de cancer, o boală despre care a dezvăluit că suferă în februarie 2024, într-un mesaj de apreciere adresat organizațiilor de caritate care sprijină pacienții în Regatul Unit, relatează AFP. 'Cele mai grele momente ale bolii pot f

Zig Zag 30-04-2025 15:13

Croitorul papal pregătește veșmintele pentru noul papă

Raniero Mancinelli, croitorul ultimilor trei papi, nu lasă nimic la voia întâmplării în timp ce pregătește veșmintele albe ce vor fi purtate de următorul suveran pontif, ce va fi ales în conclavul ce începe de săptămâna viitoare, transmite miercuri Reuters. Identitatea noului papă va rămâne un mister p

Zig Zag 30-04-2025 12:36

Filmul 'Thunderbolts*', produs de Marvel, testează apetitul Chinei pentru Hollywood, în contextul războiului comercial americano-chinez

Noul film 'Thunderbolts*', produs de Marvel Studios și distribuit de grupul Disney, este pe cale să testeze apetitul chinez pentru superproducțiile de la Hollywood, în contextul în care acest lungmetraj va fi lansat miercuri în cinematografele din China, devenind astfel primul film american care ajunge în această țară asiatică de la iz

Zig Zag 30-04-2025 10:58

O primă acuzatoare a depus mărturie în procesul lui Harvey Weinstein

Într-o zi îi cerea să îi facă un masaj, în alta se arăta fermecător sau excesiv de insistent: prima dintre cele trei victime prezumtive implicate în procesul demarat pentru viol și agresiune sexuală împotriva lui Harvey Weinstein la New York a depus marți o lungă mărturie despre relația sa cu fostul producător de film, a cărui cădere &icir

Zig Zag 30-04-2025 09:43

Prințul William și prințesa Kate, ovaționați pe Insula Mull în timpul vizitei lor aniversare

Prințul și prințesa de Wales au fost întâmpinați cu multă căldură de o mulțime de admiratori pe Insula Mull din Scoția, unde fundația lor, Royal Foundation, oferă sprijin financiar pentru mai multe proiecte rurale, informează DPA. William și Kate au sosit marți pe populara insulă scoțiană - în ziua ce marchează cea de-a 14-a

Zig Zag 29-04-2025 14:20

Pedro Almodovar l-a criticat pe Donald Trump într-un discurs incendiar: 'Vei rămâne în istorie ca o catastrofă'

Pedro Almodovar nu și-a ascuns părerea despre Donald Trump atunci când a acceptat cel de-al 50-lea premiu anual Chaplin atribuit de Film at Lincoln Center, care i-a fost decernat luni seară, în Manhattan, informează revista Variety. În timp ce renumitul cineast spaniol își exprima recunoștința pentru acest premiu î

Zig Zag 29-04-2025 10:02

Prințul William și prințesa Kate celebrează în Scoția cea de-a 14-a aniversare a nunții lor

Prințul de Wales și soția sa, Catherine, celebrează marți cea de-a 14-a aniversare a căsătoriei lor pe o insulă scoțiană, întorcându-se în regiunea în care povestea lor de dragoste a început în perioada în care erau studenți, informează AFP. În contextul în care prințesa britanică, în

Zig Zag 28-04-2025 14:17

Nepalul intenționează să acorde permise pentru escaladarea vârfului Everest doar alpiniștilor experimentați

Nepalul ar putea emite permise pentru Everest doar alpiniștilor cu experiență în escaladarea a cel puțin unuia dintre vârfurile de 7.000 de metri din țara himalayană, conform unui proiect de lege care vizează reducerea supraaglomerării și îmbunătățirea siguranței pe acest munte, transmite luni Reuters. Nepalul, care se bazeaz

Zig Zag 28-04-2025 11:06

Procesul ocazionat de jaful armat care a vizat-o pe Kim Kardashian în 2016 începe luni la Paris

Paris, 28 apr /Agerpres/ - La începutul lunii octombrie 2016, Kim Kardashian, o vedetă pe rețelele de socializare, a fost jefuită în camera sa de hotel, în plină Săptămână a Modei de la Paris, de mai mulți răufăcători în vârstă, care au sosit la fața locului pe biciclete și s-au deghizat în ofițeri de poliție: procesul acestui furt s

Zig Zag 28-04-2025 09:38

O sabie a lui Napoleon va fi scoasă la licitație în luna mai

O sabie care i-a aparținut lui Napoleon, 'comandată pentru uzul său personal' în 1802 și păstrată în timpul domniei sale, va fi scoasă la licitație pe 22 mai la Paris, informează AFP. Valoarea acestei piese, propusă spre vânzare de casa de licitații Giquello, este estimată între 700.000 și 1 milion de euro. 'B

Zig Zag 26-04-2025 18:13

VIDEO Olandezii sărbătoresc ziua de naștere a regelui Willem-Alexander

Poporul olandez a celebrat sâmbătă cea de-a 58-a aniversare a regelui său, Willem-Alexander, prin petreceri stradale organizate cu multe decoruri în culoarea națională, portocaliul, informează DPA. Recepția oficială pe

Zig Zag 24-04-2025 14:16

Cu un tort de 121 de metri, Franța recâștigă recordul pentru cel mai mare 'Fraisier' din lume

Aproximativ 350 kg de căpșuni, 150 kg de zahăr, 415 kg de cremă de vanilie, 4.000 de ouă: o patiserie de lângă Paris a doborât miercuri un record neobișnuit pentru cel mai mare 'Fraisier' din lume, un tort de căpșuni de 121,88 metri lungime, transmite joi AFP. Cu acest record omologat de un reprezentant al Guinness World Re

Zig Zag 24-04-2025 09:05

Carlos Santana, nevoit să își amâne mai multe concerte după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19

Chitaristul mexicano-american Carlos Santana a fost nevoit să își amâne mai multe concerte după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19, a anunțat miercuri agentul său, informează AFP. Muzicianul în vârstă de 77 de ani acuzase simptome de 'deshidratare' înainte de a-și anula concertul de marți din San Antonio, Texas, și, '

Zig Zag 23-04-2025 13:11

Bilete la concertele Oasis/Fanii au pierdut peste două milioane de lire sterline în urma unor escrocherii (Lloyds)

Fanii trupei Oasis au pierdut în total peste două milioane de lire sterline în urma unor escrocherii derulate pe rețelele de socializare, în special pe Facebook, crezând că achiziționează bilete pentru concertele care marchează reunirea formației, potrivit băncii Lloyds, informează AFP. 'Banca estimează că în

Zig Zag 23-04-2025 10:18

Chitaristul Carlos Santana își amână un concert după ce a fost spitalizat din cauza deshidratării

Chitaristul mexicano-american Carlos Santana a fost nevoit să își amâne un concert programat pentru marți seară în San Antonio, SUA, după ce a acuzat simptome de deshidratare și a fost spitalizat, transmite miercuri agenția EFE care citează media locale. Santana urma să cânte marți seară în sala Majestic Theatre d