''It's today; My favorite day''/ 5 martie - Ziua datelor deschise, a pufuleţilor cu brânză şi a absintului

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.
Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii "Winnie-the-Pooh": "- What day is it?, asked Pooh. - It's today, squeaked Piglet. - My favorite day, said Pooh'' ('' - Ce zi este?, întrebă Pooh. - Este astăzi, guiţă Piglet. - Ziua mea favorită, spuse Pooh'').
Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.
Ziua internaţională a datelor deschise
În acest an, la 5 martie, este celebrată Ziua internaţională a datelor deschise (open data). Această sărbătoare reprezintă o oportunitate de a evidenţia beneficiile datelor deschise şi de a încuraja adoptarea politicilor asociate acestora, conform site-ului oficial, opendataday.org.
Prin Ziua internaţională a datelor deschise (#OpenDataDay) se doreşte eliberarea potenţialului datelor deschise, astfel încât acestea să devină mai accesibile antreprenorilor, companiilor, cercetătorilor şi cetăţenilor de pretutindeni.
Potrivit conceptului datelor deschise, informaţiile din sectorul public ar trebui să fie disponibile în mod gratuit spre a fi folosite şi republicate după necesităţi, fără restricţii cu privire la drepturile de autor, patente sau alte mecanisme de control.
Datele deschise se fundamentează pe trei principii: transparenţă, participare şi colaborare. Prin urmare, această sărbătoare încurajează oamenii să participe şi să înveţe despre datele deschise şi despre cum le pot aplica în viaţa de zi cu zi şi încurajează guvernele lor să adopte politici de date deschise.
Prin această zi se facilitează accesul la informaţii valoroase care îi pot ajuta pe oameni pe termen lung şi îi pot educa să devină mai activi în comunităţile lor şi în societăţile lor în ansamblu.
La sfârşitul lunii ianuarie, Guvernul României a aprobat Proiectul de Lege privind datele deschise şi reutilizarea informaţiilor din sectorul public, act normativ iniţiat de Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) şi Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (MCID). Obiectivele principale ale noii legislaţii vizează, pe de-o parte, utilizarea datelor disponibile din sectorul public pentru crearea unor produse, soluţii şi servicii IT inovative de către companiile private - în special întreprinderi mici şi mijlocii - şi, pe de altă parte, consolidarea liberei circulaţii a informaţiilor, facilitarea comunicării cu instituţiile publice şi transparentizarea activităţii administraţiei, pentru cetăţeni. Ulterior adoptării noii legislaţii de către Parlamentul României, ADR, ca organism de control imparţial în sfera datelor deschise, devine garantul accesului liber la datele deschise publicate de instituţiile guvernamentale şi este alături de cetăţean prin aplicarea standardelor Open Data faţă de toate instituţiile administraţiei centrale.
Ziua de conştientizare asupra tulburării de identitate disociativă
Tulburarea de identitate disociativă, cunoscută în trecut sub denumirea de tulburare de personalitate multiplă, poate să afecteze persoane indiferent de vârstă, sex sau situaţie socială şi de multe ori rămâne nediagnosticată în rândul populaţiei generale, în principal din cauza temerilor asociate cu aceasta şi a stigmatului social.
Ziua de conştientizare asupra tulburării de identitate disociativă îşi propune să alunge temerile persoanelor diagnosticate cu această afecţiune şi să încurajeze depistarea precoce prin răspândirea conştientizării existenţei acestei afecţiuni şi educaţia privind simptomele şi modalitatea de tratament, promovând totodată înţelegerea şi compasiunea în rândul societăţii.
Potrivit definiţiei actuale, această afecţiune poate include personalităţi multiple, dar şi o varietate de alte simptome precum depresie, anxietate, confuzie, disociere şi schimbări bruşte de dispoziţie şi altele.
Cel mai adesea, această tip de tulburare se tratează prin psihoterapie, prin care se pot ţine sub control simptomele, iar viaţa de zi cu zi a persoanelor afectate, direct sau indirect, poate fi semnificativ îmbunătăţită.
Ziua pufuleţilor cu brânză
Pufuleţii cu brânză - sau cu caşcaval - reprezintă unele dintre cele mai îndrăgite snacks-uri. Ei sunt consideraţi de nutriţionişti "calorii goale" şi nu sunt tocmai recomandaţi persoanelor care vor să se menţină suple, însă, cel puţin o dată pe an, pot fi savuraţi fără remuşcări, pentru că astăzi este... Ziua pufuleţilor cu brânză (#CheeseDoodleDay).
Nu se cunoaşte exact cine a conceput această gustare pe bază de porumb, însă, conform daysoftheyear.com, în Statele Unite doi inventatori au fost identificaţi drept "vinovaţi" de apariţia pufuleţilor: Edward Wilson şi Clarence J. Schwebke, care lucrau la Flakall Corporation din Wisconsin, în anii 1930. Această companie, care era, de fapt, specializată în hrană pentru animale, a creat pufuleţii "Korn Kurls" şi a solicitat patentul pentru invenţie în 1939. Produsul a fost comercializat în 1946 de o altă companie, the Adams Corporation. Un alt inventator frecvent amintit drept creatorul acestor snacks-uri este Elmer Candy din New Orleans, Louisiana, în 1936. În prezent, Elmer's Fine Foods încă vinde pufuleţi cu brânză, sub denumirea "CheeWees".
Ziua absintului
Băutură alcoolică inconfundabilă prin culoarea sa verde, dar şi prin gustul şi mirosul specifice, preparată din pelin, anason şi alte plante aromatice, absintul şi-a câştigat de-a lungul timpul locul în topul celor mai cunoscute "spirtoase".
Leac vindecător, deliciu apreciat de artişti şi scriitori - printre care Eduard Manet, Oscar Wilde sau Vincent Van Gogh - şi de aristocraţi deopotrivă, licoare interzisă de autorităţi şi "curiozitate" revenită în vremurile moderne pe rafturi şi în fotografii postate în media de socializare, absintul se numără printre cele mai controversate băuturi, cu o istorie interesantă, celebrată în fiecare an la data de 5 martie.
Sursa foto: theyearofhalloween
Ziua absintului (#AbsintheDay) încurajează cunoaşterea istoriei acestei băuturi verzi aromate, care începe, se pare, în Grecia Antică, când era utilizată ca remediu medicinal. Peste secole, absintul a fost catalogat drept "elixir atotvindecător", patentat de un medic francez, Pierre Orginaire, în jurul anului 1792. Prima distilerie de absint a apărut în 1797 în Couvet, Elveţia. Lichidul verde a continuat să fie folosit cu precădere ca remediu medicinal, însă de-a lungul timpul a ajuns să fie consumat ca băutură alcoolică. Efectele pe care le avea asupra persoanelor care îl consumau în exces au făcut ca această băutură să fie interzisă la începutul anilor 1900 în unele ţări, precum Franţa. Absintul a început să fie comercializat din nou la sfârşitul secolului XX, iar istoria sa continuă şi în prezent. AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Codruţ Bălu, editor online: Andreea Preda)
Sursa fotografiilor: daysoftheyear.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
MB: Regele Charles al III-lea a vorbit despre natura 'înfricoșătoare' a oricărui diagnostic de cancer
Regele Charles al III-lea a vorbit miercuri despre natura 'înfricoșătoare' a oricărui diagnostic de cancer, o boală despre care a dezvăluit că suferă în februarie 2024, într-un mesaj de apreciere adresat organizațiilor de caritate care sprijină pacienții în Regatul Unit, relatează AFP. 'Cele mai grele momente ale bolii pot f
Croitorul papal pregătește veșmintele pentru noul papă
Raniero Mancinelli, croitorul ultimilor trei papi, nu lasă nimic la voia întâmplării în timp ce pregătește veșmintele albe ce vor fi purtate de următorul suveran pontif, ce va fi ales în conclavul ce începe de săptămâna viitoare, transmite miercuri Reuters. Identitatea noului papă va rămâne un mister p
Filmul 'Thunderbolts*', produs de Marvel, testează apetitul Chinei pentru Hollywood, în contextul războiului comercial americano-chinez
Noul film 'Thunderbolts*', produs de Marvel Studios și distribuit de grupul Disney, este pe cale să testeze apetitul chinez pentru superproducțiile de la Hollywood, în contextul în care acest lungmetraj va fi lansat miercuri în cinematografele din China, devenind astfel primul film american care ajunge în această țară asiatică de la iz
O primă acuzatoare a depus mărturie în procesul lui Harvey Weinstein
Într-o zi îi cerea să îi facă un masaj, în alta se arăta fermecător sau excesiv de insistent: prima dintre cele trei victime prezumtive implicate în procesul demarat pentru viol și agresiune sexuală împotriva lui Harvey Weinstein la New York a depus marți o lungă mărturie despre relația sa cu fostul producător de film, a cărui cădere &icir
Prințul William și prințesa Kate, ovaționați pe Insula Mull în timpul vizitei lor aniversare
Prințul și prințesa de Wales au fost întâmpinați cu multă căldură de o mulțime de admiratori pe Insula Mull din Scoția, unde fundația lor, Royal Foundation, oferă sprijin financiar pentru mai multe proiecte rurale, informează DPA. William și Kate au sosit marți pe populara insulă scoțiană - în ziua ce marchează cea de-a 14-a
Pedro Almodovar l-a criticat pe Donald Trump într-un discurs incendiar: 'Vei rămâne în istorie ca o catastrofă'
Pedro Almodovar nu și-a ascuns părerea despre Donald Trump atunci când a acceptat cel de-al 50-lea premiu anual Chaplin atribuit de Film at Lincoln Center, care i-a fost decernat luni seară, în Manhattan, informează revista Variety. În timp ce renumitul cineast spaniol își exprima recunoștința pentru acest premiu î
Prințul William și prințesa Kate celebrează în Scoția cea de-a 14-a aniversare a nunții lor
Prințul de Wales și soția sa, Catherine, celebrează marți cea de-a 14-a aniversare a căsătoriei lor pe o insulă scoțiană, întorcându-se în regiunea în care povestea lor de dragoste a început în perioada în care erau studenți, informează AFP. În contextul în care prințesa britanică, în
Nepalul intenționează să acorde permise pentru escaladarea vârfului Everest doar alpiniștilor experimentați
Nepalul ar putea emite permise pentru Everest doar alpiniștilor cu experiență în escaladarea a cel puțin unuia dintre vârfurile de 7.000 de metri din țara himalayană, conform unui proiect de lege care vizează reducerea supraaglomerării și îmbunătățirea siguranței pe acest munte, transmite luni Reuters. Nepalul, care se bazeaz
Procesul ocazionat de jaful armat care a vizat-o pe Kim Kardashian în 2016 începe luni la Paris
Paris, 28 apr /Agerpres/ - La începutul lunii octombrie 2016, Kim Kardashian, o vedetă pe rețelele de socializare, a fost jefuită în camera sa de hotel, în plină Săptămână a Modei de la Paris, de mai mulți răufăcători în vârstă, care au sosit la fața locului pe biciclete și s-au deghizat în ofițeri de poliție: procesul acestui furt s
O sabie a lui Napoleon va fi scoasă la licitație în luna mai
O sabie care i-a aparținut lui Napoleon, 'comandată pentru uzul său personal' în 1802 și păstrată în timpul domniei sale, va fi scoasă la licitație pe 22 mai la Paris, informează AFP. Valoarea acestei piese, propusă spre vânzare de casa de licitații Giquello, este estimată între 700.000 și 1 milion de euro. 'B
VIDEO Olandezii sărbătoresc ziua de naștere a regelui Willem-Alexander
Poporul olandez a celebrat sâmbătă cea de-a 58-a aniversare a regelui său, Willem-Alexander, prin petreceri stradale organizate cu multe decoruri în culoarea națională, portocaliul, informează DPA. Recepția oficială pe
Cu un tort de 121 de metri, Franța recâștigă recordul pentru cel mai mare 'Fraisier' din lume
Aproximativ 350 kg de căpșuni, 150 kg de zahăr, 415 kg de cremă de vanilie, 4.000 de ouă: o patiserie de lângă Paris a doborât miercuri un record neobișnuit pentru cel mai mare 'Fraisier' din lume, un tort de căpșuni de 121,88 metri lungime, transmite joi AFP. Cu acest record omologat de un reprezentant al Guinness World Re
Carlos Santana, nevoit să își amâne mai multe concerte după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19
Chitaristul mexicano-american Carlos Santana a fost nevoit să își amâne mai multe concerte după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19, a anunțat miercuri agentul său, informează AFP. Muzicianul în vârstă de 77 de ani acuzase simptome de 'deshidratare' înainte de a-și anula concertul de marți din San Antonio, Texas, și, '
Bilete la concertele Oasis/Fanii au pierdut peste două milioane de lire sterline în urma unor escrocherii (Lloyds)
Fanii trupei Oasis au pierdut în total peste două milioane de lire sterline în urma unor escrocherii derulate pe rețelele de socializare, în special pe Facebook, crezând că achiziționează bilete pentru concertele care marchează reunirea formației, potrivit băncii Lloyds, informează AFP. 'Banca estimează că în
Chitaristul Carlos Santana își amână un concert după ce a fost spitalizat din cauza deshidratării
Chitaristul mexicano-american Carlos Santana a fost nevoit să își amâne un concert programat pentru marți seară în San Antonio, SUA, după ce a acuzat simptome de deshidratare și a fost spitalizat, transmite miercuri agenția EFE care citează media locale. Santana urma să cânte marți seară în sala Majestic Theatre d