logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

"It's today; My favorite day''/ 1 martie - Ziua Mărţişorului, a complimentelor şi a compotului de fructe

Imagine din galeria Agerpres

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.

Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii "Winnie-the-Pooh": "- What day is it?, asked Pooh. - It's today, squeaked Piglet. - My favorite day, said Pooh'' ('' - Ce zi este?, întrebă Pooh. - Este astăzi, guiţă Piglet. - Ziua mea favorită, spuse Pooh'').

Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.

Ziua Mărţişorului

Astăzi se celebrează Mărţişorul şi, odată cu el, sosirea primăverii. Acest şnur din două fire răsucite - unul alb şi celălalt roşu - este oferit în ţările din această parte a Europei în special femeilor, dar în unele regiuni şi bărbaţilor, şi este purtat la mână, la gât ori la rever deoarece, potrivit tradiţiilor, apără de rele şi aduce noroc şi prosperitate tot anul.

"Practicile culturale asociate zilei de 1 Martie (Mărţişorul)" au fost înscrise pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii, într-un dosar comun cu Republica Moldova, Republica Macedonia şi Republica Bulgaria, la 6 decembrie 2017, prin votul Comitetului Interguvernamental al UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, reunit în cea de-a XII-a sesiune, pe Insula Jeju din Republica Coreea, în perioada 4-9 decembrie 2017.

Ziua complimentelor

Cui nu-i place să ştie că este apreciat şi cine nu se simte motivat atunci în primeşte un compliment? Studiile au arătat că persoanele care primesc complimente sunt mai dispuşi să-şi îmbunătăţească performanţele comparativ cu cei care nu sunt complimentaţi. În plus, beneficiarii unor astfel de aprecieri prezintă o mai bună interacţiune socială precum şi o stare generală mai bună. Aşadar, a face un compliment este un instrument puternic şi la îndemână. Singura condiţie: să fie sincer.

 

Sursa foto: daysoftheyear.com


Ziua Mondială a Complimentului (#ComplimentDay) este momentul ideal pentru a oferi şi a primi apreciere. Pentru că nimic nu este mai frumos decât să ştii că aduci o schimbare în bine în viaţa altora şi că ceea ce faci contează. Acesta este crezul lui Hans Poortvliet din Ţările de Jos, care a iniţiat această sărbătoare la începutul anilor 2000, potrivit daysoftheyear.com.

În opinia lui Poortvliet, dacă fiecare persoană şi-ar acorda timp pentru a oferi un compliment sincer unui număr de trei persoane, fiecare oraş şi fiecare ţară ar deveni un loc mai bun, iar această zi ar putea fi cea mai fericită zi din an.

Însă, potrivit site-ului worldcomplimentday.info, aprecierile este indicat să fie exprimate verbal sau în scris, nu prin daruri. Astfel, toată lumea îşi permite să ofere astăzi complimente.

Ziua barista

Fondată în 2019 în Statele Unite, Ziua barista (#BaristaDay) îşi doreşte să celebreze activitatea celor care îşi încep munca dis-de-dimineaţă preparând cafeaua pe care se bazează milioane de oameni pentru a-şi începe mai bine ziua.

 

 

Sursa foto: daysoftheyear.com


Prima înregistrare a cuvântului "barista" datează din 1938, potrivit daysoftheyear.com. Acesta provine din limba italiană şi desemnează, în general, activitatea de barman, însă în Statele Unite, acesta este utilizat doar pentru personalul care prepară cafeaua.

Ziua porcului

Porcul a fost domesticit în urmă cu multe secole şi are o istorie în preajma omului aproape la fel de îndelungată ca cea a câinelui. Ziua porcului, o sărbătoare înfiinţată în 1972 de două surori - Ellen Stanley, o tânără profesoară din Texas, şi Mary Lynne Rave din Beauftort, Carolina de Nord - este celebrată în şcoli, ferme, grădini zoologice şi comunităţi locale din Statele Unite.

 

 

Foto: (c)  MALINA NEGREA/ AGERPRES FOTO


Scopul #PigDay este acela de a arăta apreciere pentru acest animal complex, de "a acorda porcului locul care i se cuvine, deşi în general nerecunoscut, drept unul dintre animalele cele mai inteligente şi domesticite".

În această zi nu este încurajat consumul produselor din carne de porc şi se recomandă informarea cu privire la aceste animale care, dacă sunt îngrijite corespunzător, sunt foarte curate, care pot fi dresate, demonstrând în studii capacităţi intelectuale uimitoare şi care au un organism foarte asemănător din punct de vedere anatomic cu cel al omului.

Ziua planificării nunţii

Organizarea unei nunţi este unul dintre cele mai stresante evenimente din viaţa multor cupluri. De aceea, Ziua planificării nunţii (#WeddingPlanningDay), fondată în 2017 de compania americană The Knot, specializată în organizarea acestui tip de evenimente, îşi doreşte să încurajeze cuplurile să înceapă pregătirile cât mai devreme posibil. Pentru că orice căsnicie solidă începe cu... un plan bun.

 

 

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


Ziua compotului de fructe

Deliciu simplu, preparat din fructe fierte în apă cu zahăr şi conservat, compotul aduce un plus de aromă iaurtului grecesc, pâinii prăjite ori cerealelor de la micul dejun, desăvârşeşte orice masă savuroasă şi reprezintă totodată o excelentă gustare.

Potrivit specialiştilor în istoria gastronomiei, compotul şi-ar avea originea în perioada medievală în Europa. În plus, potrivit unor izvoare istorice, acest deliciu era servit în perioada renascentistă la curtea Franţei ca desert după ospeţe. Ulterior, pentru că era ieftin şi uşor de preparat, compotul a devenit din ce în ce mai prezent pe mesele din Europa.

 

Sursa foto:daysoftheyear.com 


În prezent, unele dintre cele mai faimoase reţete de compot provin din nordul şi estul Europei, din Germania, Ţările de Jos, Belgia şi Franţa.

Cea mai bună modalitate de a celebra #FruitCompoteDay este prin a savura compotul preferat sau, de ce nu, prin a testa o reţetă inedită.

Ziua pentru protecţia cailor

În Statele Unite, astăzi este sărbătorită Ziua naţională pentru protecţia calului (#HorseProtectionDay), o zi dedicată creşterii gradului de conştientizare asupra situaţiei disperate a numeroşi cai şi a necesităţii protejării lor în faţa abuzurilor, a exploatării ori a neglijenţei.

 

 

Foto: (c)  CRISTIAN NISTOR/AGERPRES FOTO


Calul este alături de om de peste cinci milenii şi are o importanţă culturală semnificativă în aproape toată lumea. Simbol al libertăţii şi maiestuozităţii, acest animal utilizat şi în prezent în diverse activităţi, de la cele agrare, de apărare, de transport sau de însoţire, până la cele recreative sau sportive, se confruntă însă cu numeroase opresiuni în slujba omului. În plus, chiar şi puţinele exemplare rămase în sălbăticie au de suferit, în principal din cauza împuţinării surselor de hrană şi a micşorării habitatului în urma extinderii activităţilor antropice.

În această zi se recomandă, printre altele, informarea cu privire la viaţa cailor folosiţi în diverse activităţi umane şi susţinerea organizaţiilor care au în grijă cai aflaţi în situaţii dificile.

Ziua planificării unei vacanţe solo

Gândul la o vacanţă evocă, de cele mai multe ori, o călătorie alături de partenerul de viaţă, de prieteni sau de familie. Cu toate că astfel de vacanţe pot fi interesante şi reprezintă o modalitate excelentă de a petrece o săptămână sau două alături de cei dragi, o călătorie de unul singur oferă mai multă libertate de explorare şi constituie o ocazie binevenită de autocunoaştere.

 

 

Foto: (c)  CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


Ziua planificării unei vacanţe solo (#PlanASoloVacationDay) a fost înfiinţată în Statele Unite pentru a convinge persoanele care sunt singure să călătorească, dar şi pentru a-i încuraja pe familişti să pornească pe cont propriu într-o excursie, chiar şi de o zi sau de weekend.

Săptămâna universală a fiinţelor umane

Sărbătorită în acest an între 1 şi 7 martie, Săptămâna universală a fiinţelor umane (#UniversalHumanBeingsWeek) a fost înfiinţată în Statele Unite de către Societatea Internaţională a Prieteniei şi Bunăvoinţei - fondată de Stanley J. Drake în 1978, la acea vreme preşedintele University of Fort Lauderdale din Florida - drept prilej de a reflecta asupra drepturilor omului, de a încuraja populaţia să ia atitudine faţă de respectarea lor şi, în acelaşi timp, de a-şi aduce propria contribuţie în acest sens.

Săptămâna Peace Corps

Desfăşurată în acest an între 27 februarie şi 5 martie, săptămâna Peace Corps (Corpul Păcii), însoţită de hashtag-ul #PeaceCorpsWeek, îi celebrează pe voluntarii acestui program umanitar, care activează în Statele Unite, dar şi multe alte în regiuni de pe glob.

Fondat de preşedintele american John F. Kennedy în 1961, programul Peace Corps a avut, de-a lungul deceniilor, impact în numeroase ţări. De la lansarea sa, peste 240.000 de americani s-au alăturat Peace Corps şi au servit în 142 de ţări, conform peacecorps.gov.

 

 

Sursa foto:international.mercer.edu 


Această săptămână este dedicată acestor voluntari, care îşi sacrifică timpul şi uneori sănătatea şi chiar viaţa, pentru a ajuta persoane şi comunităţi aflate în dificultate.

Săptămâna aprecierii lucrătorilor în regim de telemuncă

Desfăşurată în acest an între 28 februarie şi 6 martie, Săptămâna aprecierii lucrătorilor în regim de telemuncă (#TelecommuterAppreciationWeek), mai exact a acelor angajaţi care nu se deplasează la sediul companiilor pentru care lucrează pentru a-şi desfăşura activitatea profesională, a fost înfiinţată de American Telecommuting Association. Această organizaţie a fost fondată în 1996 în Statele Unite cu scopul de a educa populaţia în legătură cu telemunca şi de a-i încuraja atât pe angajatori cât şi pe angajaţi să aleagă această opţiune, atrăgând atenţia asupra avantajelor acestui sistem, precum creşterea productivităţii, scăderea costurilor şi chiar reducerea poluării atmosferice.

 

 

Foto: (c)  RADU TUTA / AGERPRES FOTO


Luna de conştientizare asupra endometriozei

Endometrioza este o afecţiune ce are cauze încă necunoscute şi se caracterizează prin dezvoltarea ţesutului prezent în mod normal în interiorul uterului în afara acestuia. Aceasta este a doua cel mai frecvent întâlnită afecţiune ginecologică, după fibroame.

 

 

Sursa foto:doc.ro/sanatatea-femeii 


Endometrioza poate fi extrem de dureroasă, este asociată cu infertilitatea dar, prin extensie, şi cu depresia sau anxietatea, şi în numeroase cazuri pot trece mulţi ani până la stabilirea diagnosticului după apariţia primelor simptome.

Deşi afectează milioane de femei din întreaga lume - aproximativ 176 de milioane, potrivit Endometriosis.com - această problemă de sănătate este mult mai puţin cunoscută, spre exemplu în comparaţie cu SIDA, autistmul sau cancerul. Acesta este unul dintre motivele pentru care a fost înfiinţată, la nivel internaţional, Luna de conştientizare asupra endometriozei (#EndometriosisAwarenessMonth). De asemenea, prin campaniile desfăşurate în această perioadă se încearcă îmbunătăţirea instrumentelor de diagnostic şi susţinerea demersurilor pentru găsirea unui tratament.

Luna ideilor

Luna internaţională a ideilor (#IdeasMonth) celebrează acea "sclipire" aflată la originea marilor invenţii, istoria majorităţii lucrurilor din jurul nostru, de la telefon mobil, televizor şi calculator până la mijloace de transport, dispozitive medicale, rachete sau sateliţi începând cu... o idee.

Această sărbătoare a fost creată pentru a încuraja toate persoanele să-şi noteze ideile revoluţionare, să aibă curaj să încerce să le pună în practică sau să le împărtăşească altor persoane care pot contribui la concretizarea lor.

Luna vedetelor în ascensiune

Însoţită de hashtag-ul #RisingStarMonth, Luna vedetelor în ascensiune este o sărbătoare înfiinţată în Statele Unite pentru a susţine talentele încă nedescoperite.

Potrivit daysoftheyear.com, pentru ca o persoană să poată fi vedetă în ascensiune este nevoie să îndeplinească şase criterii. Acestea sunt: capacitatea de dezvoltare şi de adaptare, contribuţia consistentă, dovedită printr-un şir de succese şi/sau competenţe, atitudinea încrezătoare şi curajul de a ieşi din zona de confort, conexiunile personale şi cercul larg de prieteni, angajamentul şi tăria de caracter şi integritatea.

Aşadar, Luna vedetelor în ascensiune îşi doreşte să încurajeze orice persoană care prezintă astfel de calităţi să facă un pas în faţă, dar şi să sprijine promovarea talentelor încă nedescoperite. AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Codruţ Bălu, editor online: Andreea Preda)

Afisari: 19

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Zig Zag 16-05-2025 20:16

Opinia publică greacă indignată după folosirea Acropolei din Atena într-o reclamă Adidas

O reclamă Adidas, făcută din drone cu lumini multicolore și reprezentând un pantof de sport, a indignat vineri opinia publică și autoritățile din Grecia pentru că pe fundalul său se vedea Acropola din Atena, transmite AFP. În acest context, guvernul elen a luat măsuri legale, susținând că nu a fost acordată o autorizație pentru reclamă. '

Zig Zag 16-05-2025 18:14

Autorul tentativei de omor asupra scriitorului Salman Rushdie a fost condamnat la 25 de ani de închisoare

Hadi Matar, americano-libanezul în vârstă de 27 de ani care l-a rănit grav cu un cuțit în 2022 pe scriitorul Salman Rushdie, devenit un simbol al libertății de expresie, a fost condamnat vineri la 25 de ani de închisoare de către o instanță din statul american New York, transmite AFP. Hadi Matar, care a crescut în

Zig Zag 16-05-2025 17:39

Inculpat pentru vătămare corporală în Regatul Unit, Chris Brown rămâne în detenție până la mijlocul lui iunie

Cântărețul american de R&B Chris Brown, inculpat în Regatul Unit pentru vătămare corporală în urma unui incident petrecut în 2023 într-un club de noapte, va rămâne în detenție până la următoarea audiere, programată la mijlocul lunii iunie, a decis vineri justiția britanică, informează AFP. Fo

Zig Zag 16-05-2025 17:28

Eurovision 2025 lasă ușa larg deschisă pentru Celine Dion

Va participa Celine Dion la finala Eurovision de sâmbătă, la 37 de ani după ce a câștigat cel mai mare concurs muzical televizat din lume, care a propulsat-o spre celebritate? Această întrebare stăruie pe buzele tuturor, relatează vineri AFP. Celine Dion, legendă mondială a muzicii, în vârstă de 57 de ani, suferă

Zig Zag 16-05-2025 16:35

'Fata cu napalm': World Press Photo suspendă atribuirea calității de autor fotografului Nick Ut

Concursul World Press Photo a anunțat vineri că suspendă atribuirea calității de autor fotografului Nick Ut pentru imaginea intitulată 'The Terror of War' ('Teroarea războiului'), mai bine cunoscută sub numele 'Napalm Girl' ('Fata cu napalm'), una dintre cele mai emblematice fotografii din istorie, pe fondul îndoielilor stâ

Zig Zag 16-05-2025 15:22

Dua Lipa, cea mai tânără dintre cei 40 cei mai înstăriți britanici sub 40 de ani

Vedeta pop Dua Lipa este, la 29 de ani, cea mai tânără membră de pe lista celor 40 de persoane de sub 40 de ani cele mai bogate din Regatul Unit, potrivit clasamentului anual al celor mai înstăriți britanici, publicat vineri de Sunday Times, notează AFP. Cu o avere estimată la 115 milioane de lire sterline (137 de milioane de euro)

Zig Zag 16-05-2025 13:10

Averea personală a regelui Charles al III-lea a crescut cu 30 de milioane de lire sterline în ultimul an

Averea personală a regelui Charles al III-lea al Regatului Unit a crescut cu 30 de milioane de lire sterline (35,6 milioane de euro) și a ajuns la 640 de milioane de lire sterline (759 milioane de euro) în ultimul an, făcându-l pe suveranul britanic să fie la fel de bogat ca fostul prim-ministru Rishi Sunak și soția acestuia, Akshata Murthy, potrivit The Sunday T

Zig Zag 16-05-2025 10:33

O anchetă a fost deschisă împotriva cântărețului Smokey Robinson, acuzat de violuri și agresiuni sexuale

Șeriful din Los Angeles a anunțat joi că a fost deschis o anchetă care îl vizează pe legendarul cântăreț de soul Smokey Robinson, la câteva zile după ce depunerea unei plângeri împotriva cântărețului, acuzat de violuri și agresiuni sexuale de patru foste menajere, informează AFP. Biroul șerifului ''desfășoară o anche

Zig Zag 16-05-2025 10:18

Mă aflu 'în partea mai bună' a parcursului meu împotriva cancerului, a declarat regele Charles al III-lea

Regele Charles al III-lea al Regatului Unit a vorbit deschis despre tratamentul său împotriva cancerului, declarând că i-ar plăcea să creadă că se află în 'partea mai bună' a parcursului său medical, informează DPA. Declarațiile regelui Charles au fost făcute în fața unei foste bolnave de cancer pe care suveranul a înt&aci

Zig Zag 16-05-2025 09:29

Cântărețul Chris Brown, pus sub acuzare pentru agresiune și vătămare corporală în Regatul Unit

Cântărețul R&B american Chris Brown, un fost iubit al Rihannei, va trebui să se prezinte vineri în fața unui tribunal britanic, după ce a fost arestat joi de poliție și pus sub acuzare pentru 'lovituri și vătămare corporală', fiind suspectat de o 'agresiune' comisă într-un club de noapte din Londra în 2023, informează AFP.

Zig Zag 15-05-2025 17:22

Statuia Primei Doamne Melania Trump a dispărut misterios în Slovenia

O statuie din bronz reprezentând-o pe Prima Doamnă a SUA Melania Trump a fost furată în țara sa natală, Slovenia, relatează joi AFP. 'Incidentul a fost raportat marți. Polițiștii s-au deplasat imediat la fața locului și a fost deschisă o anchetă' pentru găsirea vinovatului, a declarat joi pentru AFP o purtătoare de cuv&acir

Zig Zag 15-05-2025 15:58

Încă o balenă găsită eșuată pe o insulă germană din Marea Nordului

Carcasa unei alte balene eșuate a fost găsit pe o insulă germană din Marea Nordului, transmite joi agenția DPA. Balena minke a eșuat în partea estică a insulei nelocuite Minsener Oog, a declarat joi un purtător de cuvânt al Parcului Național Marea Wadden. Nu se cunoaște deocamdată cauza care a condus la moartea mamif

Zig Zag 15-05-2025 15:22

Zvonurile nefondate despre un posibil mega-cutremur în Japonia îi sperie pe turiștii din Hong Kong

Zvonurile online nefondate științific, care avertizează asupra producerii unui seism major în această vară în Japonia, afectează rezervările turiștilor din Hong Kong, îngrijorați, transmite joi AFP. Mesajele postate pe rețelele sociale citează, spre exemplu, o manga japoneză, republicată în 2021, care prezice o catastro

Zig Zag 15-05-2025 12:35

Concursul Eurovision, o oglindă a prieteniilor și a rivalităților europene

La concursul Eurovision, un cântec reușit nu garantează întotdeauna numărul maxim de puncte, întrucât unii dintre votanți preferă să favorizeze țările de care se simt apropiați, informează AFP. Înainte de finala ediției din 2025, care va avea loc sâmbătă seară la Basel, în Elveția, jurnaliștii de la AF

Zig Zag 15-05-2025 09:58

Festivalul de la Cannes a interzis accesul unui actor din cauza unor acuzații de violențe sexuale

Festivalul de la Cannes i-a interzis unui actor să participe la prezentarea filmului 'Dossier 137', regizat de Dominik Moll, din cauza unor acuzații de violențe sexuale, au anunțat miercuri organizatorii evenimentului, confirmând informațiile publicate de Telerama, relatează AFP. Actorul francez Theo Navarro-Mussy, care joacă un