"It's today; My favorite day''/ 27 februarie - Ziua Mondială a ONG-urilor şi Ziua Internaţională a Ursului Polar

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.
Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii "Winnie-the-Pooh": "- What day is it?, asked Pooh. - It's today, squeaked Piglet. - My favorite day, said Pooh'' ('' - Ce zi este?, întrebă Pooh. - Este astăzi, guiţă Piglet. - Ziua mea favorită, spuse Pooh'').
Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.
Ziua Mondială a ONG-urilor
Ziua Mondială a ONG-urilor este sărbătorită, în fiecare an, la 27 februarie, în 89 de ţări de pe şase continente, iar ideea acesteia i-a aparţinut tânărului filantrop de origine letonă Marcis Liors Skadmanis.
Sursa foto: daysoftheyear.com/today
Sărbătoarea a fost recunoscută oficial la 17 aprilie 2010 de către Consiliul Statelor Mării Baltice, la cel de-al IX-lea Forum al ONG-urilor de la Marea Baltică, desfăşurat în Lituania. Peste doi ani, Ziua Mondială a ONG-urilor a fost adoptată oficial de către Consiliul Statelor Mării Baltice prin Rezoluţia finală la cel de-al X-lea Forum al ONG-urilor, din 23-25 aprilie 2012, care a avut loc la Universitatea Humboldt din Berlin.
Ziua Mondială a ONG-urilor (#WorldNGODay) a fost marcată pentru prima dată în 2014 de către Organizaţia Naţiunilor Unite, liderii Uniunii Europene şi organizaţiile internaţionale.
Potrivit site-ului Daysoftheyear.com, Ziua mondială a ONG-urilor îşi propune să inspire oamenii să se implice mai activ în cadrul ONG-urilor şi să încurajeze o conlucrare mai strânsă între ONG-uri şi sectorul public şi cel privat.
De Ziua Mondială a ONG-urilor, asociaţiile, fundaţiile şi organizaţiile de pe glob îşi pot împărtăşi cunoştinţele şi experienţele. Ziua are drept scop educarea publicului asupra rolului ONG-urilor şi a impactului politicilor acestora, oferind în acelaşi timp ocazia de a ni-i aminti şi onora pe fondatorii, angajaţii, voluntarii, membrii şi susţinătorii ONG-urilor.
Ziua Internaţională a Ursului Polar
Organizată de Polar Bears International, Ziua Internaţională a Ursului Polar (#InternationalPolarBearDay) este un eveniment anual marcat pe 27 februarie pentru a creşte gradul de conştientizare cu privire la situaţia dificilă în care se găsesc azi aceste animale maiestuoase care cutreieră gheţurile arctice.
Activităţile comerciale, cum ar fi explorarea petrolului şi a gazelor, transportul maritim, mineritul şi turismul au afectat habitatul ursului polar şi capacitatea de supravieţuire a acestei specii, în special prin invadarea zonelor folosite de ursoaice pentru a-şi construi bârloguri şi a-şi creşte puii.
Pe lângă aceste industrii care concurează pentru spaţiul preţios din Arctica, calota glaciară de care depind aceste animale se topeşte din cauza schimbărilor climatice. Urşii se bazează pe calota glaciară pentru a vâna, a călători, a se reproduce şi a se adăposti. Reducerea acesteia afectează atât sursa de hrană a urşilor polari, cât şi habitatul lor, crescând riscul de înfometare al acestor animale şi îngreunând creşterea puilor.
Ca urmare a acestor evoluţii, urşii polari au fost clasificaţi ca "vulnerabili" de către Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN) în 2018, ceea ce înseamnă că numărul acestora ar putea scădea cu peste o treime în decurs de trei generaţii, iar specia riscă să dispară dacă temperaturile continuă să crească.
În aceste condiţii, Ziua Internaţională a Ursului Polar, celebrată pentru prima dată în 2011, este o zi dedicată în principal conservării acestei specii, descrisă pentru prima dată în 1774 în raportul pe care exploratorul britanic Constantine John Phipps l-a făcut despre expediţia sa către Polul Nord din anul precedent.
Foto: (c) Alan D. Wilson/REUTERS
Urşii polari sunt răspândiţi în zonele îngheţate ale Oceanului Arctic, din Alaska la vest până în Rusia la est, iar circa două treimi trăiesc în Canada. Ei se hrănesc în principal cu foci, pe care le prind fie în timp ce acestea se odihnesc pe gheaţă, fie, mai frecvent, printr-o metodă cunoscută sub numele de "vânătoare tăcută", în care stau la pândă lângă găurile din gheaţă, aşteptând să le apară cina.
Inuiţii şi alte popoare arctice au o relaţie strânsă cu aceşti urşi magnifici, arătându-le un mare respect atât în cultura lor, cât şi în tehnicile lor de vânătoare. Legendele şi poveştile populare îl descriu pe "nanuq" (termenul inuit pentru urs polar) ca pe o creatură înţeleaptă şi spirituală, cu o afinitate pentru oameni. Iar atunci când vine vorba de vânătoare, ei folosesc aproape toate părţile ursului pentru hrană, haine, combustibil şi medicamente, ceea ce înseamnă că nimic nu se iroseşte.
Ziua seriei de jocuri video Pokémon
Marcând aniversarea lansării japoneze a jocurilor Pokémon Red şi Pokémon Green pe 27 februarie 1996, această zi, #PokemonDay, este una dintre favoritele fanilor popularei francize media. Jocurile a fost dezvoltate de Game Freak şi lansate de Nintendo pentru a fi jucate pe consola Game Boy. Pokemon s-a lansat iniţial în Japonia cu jocurile "Pocket Monsters: Red" şi "Pocket Monsters: Green", care au fost apoi urmate în cursul aceluiaşi an de "Pocket Monsters: Blue".
Sursa foto: daysoftheyear.com/today
În ceea ce priveşte sărbătorirea acestei zile, compania Pokemon pare să aibă întotdeauna pregătite pentru fani o mulţime de surprize, de la filtre de Snapchat până la figurine pokémon pentru colecţionari.
În 2016, intrând în lumea realităţii augmentate (Augmented Reality - AR), Pokemon Go a fost lansată ca aplicaţie pentru smartphone-uri, fiind una dintre cele mai folosite şi profitabile aplicaţii mobile în 2016.
În 2018, compania Pokémon a anunţat mai multe produse noi pentru ziua sa aniversară, printre acestea figurând lansarea în SUA a aplicaţiei "Pikachu Talk" pentru dispozitivele Alexa (Amazon) şi Google Home.
De asemenea, făcând echipă cu Snapchat, compania a decis să lanseze trei noi filtre de Snapchat cu pokémonii Bulbasaur, Charmander şi Squirtle.
Începând cu februarie 2020, compania a oferit fanilor posibilitatea de a vota pentru "pokémonul anului", ceea ce le-a permis fanilor să îşi aleagă personajele preferate din fiecare categorie.
În 2021, sărbătorirea celei de-a 25-a aniversări a seriei de jocuri a inclus un concert virtual cu rapperul Post Malone şi lansarea unui nou joc pentru Nintendo Switch, numit "Pokémon Snap". AGERPRES/ (AS - autor: Ana Alecu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto din deschidere: daysoftheyear.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
MB: Regele Charles al III-lea a vorbit despre natura 'înfricoșătoare' a oricărui diagnostic de cancer
Regele Charles al III-lea a vorbit miercuri despre natura 'înfricoșătoare' a oricărui diagnostic de cancer, o boală despre care a dezvăluit că suferă în februarie 2024, într-un mesaj de apreciere adresat organizațiilor de caritate care sprijină pacienții în Regatul Unit, relatează AFP. 'Cele mai grele momente ale bolii pot f
Croitorul papal pregătește veșmintele pentru noul papă
Raniero Mancinelli, croitorul ultimilor trei papi, nu lasă nimic la voia întâmplării în timp ce pregătește veșmintele albe ce vor fi purtate de următorul suveran pontif, ce va fi ales în conclavul ce începe de săptămâna viitoare, transmite miercuri Reuters. Identitatea noului papă va rămâne un mister p
Filmul 'Thunderbolts*', produs de Marvel, testează apetitul Chinei pentru Hollywood, în contextul războiului comercial americano-chinez
Noul film 'Thunderbolts*', produs de Marvel Studios și distribuit de grupul Disney, este pe cale să testeze apetitul chinez pentru superproducțiile de la Hollywood, în contextul în care acest lungmetraj va fi lansat miercuri în cinematografele din China, devenind astfel primul film american care ajunge în această țară asiatică de la iz
O primă acuzatoare a depus mărturie în procesul lui Harvey Weinstein
Într-o zi îi cerea să îi facă un masaj, în alta se arăta fermecător sau excesiv de insistent: prima dintre cele trei victime prezumtive implicate în procesul demarat pentru viol și agresiune sexuală împotriva lui Harvey Weinstein la New York a depus marți o lungă mărturie despre relația sa cu fostul producător de film, a cărui cădere &icir
Prințul William și prințesa Kate, ovaționați pe Insula Mull în timpul vizitei lor aniversare
Prințul și prințesa de Wales au fost întâmpinați cu multă căldură de o mulțime de admiratori pe Insula Mull din Scoția, unde fundația lor, Royal Foundation, oferă sprijin financiar pentru mai multe proiecte rurale, informează DPA. William și Kate au sosit marți pe populara insulă scoțiană - în ziua ce marchează cea de-a 14-a
Pedro Almodovar l-a criticat pe Donald Trump într-un discurs incendiar: 'Vei rămâne în istorie ca o catastrofă'
Pedro Almodovar nu și-a ascuns părerea despre Donald Trump atunci când a acceptat cel de-al 50-lea premiu anual Chaplin atribuit de Film at Lincoln Center, care i-a fost decernat luni seară, în Manhattan, informează revista Variety. În timp ce renumitul cineast spaniol își exprima recunoștința pentru acest premiu î
Prințul William și prințesa Kate celebrează în Scoția cea de-a 14-a aniversare a nunții lor
Prințul de Wales și soția sa, Catherine, celebrează marți cea de-a 14-a aniversare a căsătoriei lor pe o insulă scoțiană, întorcându-se în regiunea în care povestea lor de dragoste a început în perioada în care erau studenți, informează AFP. În contextul în care prințesa britanică, în
Nepalul intenționează să acorde permise pentru escaladarea vârfului Everest doar alpiniștilor experimentați
Nepalul ar putea emite permise pentru Everest doar alpiniștilor cu experiență în escaladarea a cel puțin unuia dintre vârfurile de 7.000 de metri din țara himalayană, conform unui proiect de lege care vizează reducerea supraaglomerării și îmbunătățirea siguranței pe acest munte, transmite luni Reuters. Nepalul, care se bazeaz
Procesul ocazionat de jaful armat care a vizat-o pe Kim Kardashian în 2016 începe luni la Paris
Paris, 28 apr /Agerpres/ - La începutul lunii octombrie 2016, Kim Kardashian, o vedetă pe rețelele de socializare, a fost jefuită în camera sa de hotel, în plină Săptămână a Modei de la Paris, de mai mulți răufăcători în vârstă, care au sosit la fața locului pe biciclete și s-au deghizat în ofițeri de poliție: procesul acestui furt s
O sabie a lui Napoleon va fi scoasă la licitație în luna mai
O sabie care i-a aparținut lui Napoleon, 'comandată pentru uzul său personal' în 1802 și păstrată în timpul domniei sale, va fi scoasă la licitație pe 22 mai la Paris, informează AFP. Valoarea acestei piese, propusă spre vânzare de casa de licitații Giquello, este estimată între 700.000 și 1 milion de euro. 'B
VIDEO Olandezii sărbătoresc ziua de naștere a regelui Willem-Alexander
Poporul olandez a celebrat sâmbătă cea de-a 58-a aniversare a regelui său, Willem-Alexander, prin petreceri stradale organizate cu multe decoruri în culoarea națională, portocaliul, informează DPA. Recepția oficială pe
Cu un tort de 121 de metri, Franța recâștigă recordul pentru cel mai mare 'Fraisier' din lume
Aproximativ 350 kg de căpșuni, 150 kg de zahăr, 415 kg de cremă de vanilie, 4.000 de ouă: o patiserie de lângă Paris a doborât miercuri un record neobișnuit pentru cel mai mare 'Fraisier' din lume, un tort de căpșuni de 121,88 metri lungime, transmite joi AFP. Cu acest record omologat de un reprezentant al Guinness World Re
Carlos Santana, nevoit să își amâne mai multe concerte după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19
Chitaristul mexicano-american Carlos Santana a fost nevoit să își amâne mai multe concerte după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19, a anunțat miercuri agentul său, informează AFP. Muzicianul în vârstă de 77 de ani acuzase simptome de 'deshidratare' înainte de a-și anula concertul de marți din San Antonio, Texas, și, '
Bilete la concertele Oasis/Fanii au pierdut peste două milioane de lire sterline în urma unor escrocherii (Lloyds)
Fanii trupei Oasis au pierdut în total peste două milioane de lire sterline în urma unor escrocherii derulate pe rețelele de socializare, în special pe Facebook, crezând că achiziționează bilete pentru concertele care marchează reunirea formației, potrivit băncii Lloyds, informează AFP. 'Banca estimează că în
Chitaristul Carlos Santana își amână un concert după ce a fost spitalizat din cauza deshidratării
Chitaristul mexicano-american Carlos Santana a fost nevoit să își amâne un concert programat pentru marți seară în San Antonio, SUA, după ce a acuzat simptome de deshidratare și a fost spitalizat, transmite miercuri agenția EFE care citează media locale. Santana urma să cânte marți seară în sala Majestic Theatre d