logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

''It's today; My favorite day''/ 9 ianuarie - Deşi iarnă, caisele se numără printre sărbătoritele zilei

Imagine din galeria Agerpres

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.

Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii "Winnie-the-Pooh": "- What day is it?, asked Pooh. - It's today, squeaked Piglet. - My favorite day, said Pooh'' ('' - Ce zi este?, întrebă Pooh. - Este astăzi, guiţă Piglet. - Ziua mea favorită, spuse Pooh'').

Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.

Ziua caisei

Caisele se coc la începutul verii, dar sunt destul de frecvent conservate prin deshidratare astfel încât să ne putem bucura de aceste fructe pe parcursul întregului an. Termenul englezesc ''apricot'' derivă din latină şi semnifică ''preţios'', însă cercetări mai noi au scos la iveală o altă etimologie, din sintagma arabă ''al barquq'' (''copt timpuriu''), prin franţuzescul ''abricot''.

Deshidratarea caiselor este o practică de conservare care datează de multe secole. Cele mai multe dintre caisele deshidratate pe care le găsim în magazine, de un portocaliu-strălucitor, ca atunci când erau coapte, sunt tratate cu compuşi din sulf, întrucât fructele organice au o culoare mai maronie.

Caisele sunt nişte fructe subestimate, ar susţine multă lume. Nu par să primească atenţia de care se bucură merele, pepenii şi portocalele. Cu toate acestea, sunt incredibil de delicioase, oferind totodată numeroase beneficii de sănătate. Ziua caisei, celebrată pe 9 ianuarie în Statele Unite, încurajează introducerea acestui fruct în dietă şi popularizarea beneficiilor sale.

Caisul este un arbore de mici dimensiuni, cu o înălţime cuprinsă între opt şi 12 metri. Creşte peste tot în lume, însă este originar din regiunea nord-estică a Chinei, aproape de graniţa cu Rusia.

 


Foto: (c) BOGDAN DUMITRESCU/AGERPRES FOTO


Fructul este o sursă excelentă atât de vitamina A, cât şi de vitamina B şi conţine 86% apă. Mai conţine şi grăsimi, proteine şi carbohidraţi.

Caisul a început să fie cultivat în China cu circa 4.000 de ani în urmă. A fost adus apoi în restul Asiei şi în regiunea mediteraneană. Conchistadorii au introdus caisul în Americi în secolul al XVI-lea, plantând arbori pe coasta vestică a Statelor Unite.

În prezent, deşi Statele Unite nu se află printre principalii producători de caise la nivel global, 95% dintre caisele crescute în această ţară provin din San Joaquin Valley, California.

În China, caisele sunt asociate cu educaţia şi medicina. Denumirea clasică în chineză înseamnă literal ''altarul caisei'' şi este încă folosită frecvent în limbajul scris pentru a desemna activităţi educaţionale. Potrivit legendei, Confucius şi-ar fi instruit discipolii în mijlocul unui crâng de caişi. Miezul caiselor este utilizat pe scară largă în medicina tradiţională chinezească.

Ziua caiselor ( #ApricotDay) ar putea fi celebrată, sugerează site-ul daysoftheyear.com, încorporând caisele în diferite preparate culinare. Există multe reţete uimitoare pe bază de caise, inclusiv deserturi delicioase (cheesecake de caise şi ciocolată albă, biscuiţi cu caise, prăjitură cu caise, scorţişoară şi ulei de măsline), dar pot fi deseori utilizate şi in aperitive (merg bine cu brânza de capră) sau felurile principale (în bucătăria marocană, ca ingredient în mâncărurile tradiţionale tajine). Iar la finalul zilei... un cocktail de caise.

Ziua zborului în balonul cu aer cald

Oricine s-a plimbat cu balonul cu aer cald poate confirma că este o experienţă incredibilă în special dacă a călătorit într-o regiune pitorească. Deşi este greu de imaginat în zilele noastre, au existat vremuri, nu cu foarte mult timp în urmă, când oamenii nu deţineau tehnologia care să le permită să călătorească pe calea aerului aşa cum este posibil acum cu ajutorul avioanelor şi elicopterelor. Odinioară, a zbura sau a pluti, erau ţeluri aproape imposibile, pe care mulţi s-au străduit să le atingă, însă doar puţini au reuşit. Jean Pierre Blanchard a fost unul dintre cei care a reuşit, iar 9 ianuarie este ziua care-i celebrează reuşitele.

 


Foto: (c) ELENA STANCIU / AGERPRES FOTO


Pe 9 ianuarie 1793, Jean Paul Blanchard, un aeronaut şi inventator francez, a realizat primul zbor în balonul cu aer cald din America de Nord, pornind din faţa închisorii Walnut Street Prison din Philadelphia, Pennsylvania, în faţa unei mulţimi impresionante. Blachard pregătise temeinic evenimentul şi vânduse numeroase bilete celor încântaţi să-l vadă ridicându-se în aer în balonul său cu hidrogen, printre care se crede că s-ar fi aflat însăşi preşedintele Statelor Unite, George Washington. Blachard s-a înălţat în aer la o altitudine de 200 de stânjeni, şi-a monitorizat pulsul pe tot parcursul călătoriei, iar în cele din urmă a coborât lin pe câmpul unui fermier nedumerit, care l-a ajutat pe aeronaut să găsească drumul înapoi către oraş.

Potrivit site-ului daysoftheyear.com, această zi poate fi celebrată #BalloonAscensionDay rezervând o excursie cu balonul cu aer cald. Cele mai spectaculoase călătorii cu balonul se organizează în Parcul Naţional Serengeti (Tanzania), Napa Valley (California), Cappadocia (Turcia), Gstaad (Elveţia), Istria (Croaţia) şi Yarra Valley (Australia).

Ziua în care te crezi Dumnezeu

Pentru cei care au văzut filmul ''Bruce Almighty'', conceptul de a ''te crede Dumnezeu'' este destul de simplu. Ce ai face dacă ai fi Dumnezeu pentru o zi? Nu este foarte greu să te gândeşti cum să-ţi transformi dorinţele în realitate şi să-ţi imaginezi că poţi face toate activităţile şi lucrurile pe care le doreşti.

Ziua în care te crezi Dumnezeu (#PlayGodDay) încearcă însă să depăşească astfel de tendinţe egocentrice şi se doreşte un îndemn pentru a acţiona dincolo de limitele propriilor dorinţe şi a aduce o schimbare în bine pentru ceilalţi.

De-a lungul istoriei, oamenii au cochetat cu ideea de a avea superputeri divine. Faraonii egipteni, spre exemplu, erau consideraţi zei şi acţionau în consecinţă, iar multe alte texte antice se referă la bărbaţi care doresc să devină zei sau să ia locul unui zeu.

''A te crede Dumnezeu'' poate reprezenta un îndemn de a-ţi trăi viaţa cu mai mult curaj sau pasiune atât pentru binele personal, cât şi pentru cel general, a da dovadă de generozitate faţă de o altă persoană sau a începe un nou program de fitness sau un curs de limbi străine.

Ziua electricităţii statice

Cu toţii am avut de-a face într-un fel sau altul cu electricitatea statică, fie că ne-am ''curentat'' când am atins un mâner de uşă într-o zi rece şi uscată, fie când am ''scos scântei'' mergând pe un covor purtând şosete de lână sau pur şi simplu când am admirat măreţia fulgerelor. Electricitatea statică este un fenomen fascinant şi misterios, celebrat în Statele Unite pe 9 ianuarie ((#StaticElectricityDay).

Electricitatea statică se formează în urma acţiunii de frecare a doi izolatori care generează un câmp static format dintr-un număr inegal de ioni încărcaţi negativ sau pozitiv. Când izolatorii încărcaţi electrostatic intră în contact cu un conductor (metalul, spre exemplu), sarcina este eliberată. Aerul uscat este mai favorabil generării electricităţii statice în comparaţie cu aerul umed şi de aceea fenomenul se produce mai frecvent în timpul iernii, decât vara.

Ziua recunoştinţei faţă de forţele de ordine

Deşi în ultimii ani forţele de poliţie din Statele Unite au dobândit o reputaţie proastă din cauza unor incidente violente şi acţiuni discriminatorii, ziua de 9 ianuarie este dedicată celebrării poliţiştilor şi a muncii lor în serviciul comunităţii.

Ziua recunoştinţei faţă de forţele de ordine (#LawEnforcementAppreciationDay) a fost creată în 2015 de mai multe organizaţii, printre care Concerns of Police Survivors, pentru a-i încuraja pe cetăţeni să folosească această zi ca un prilej pentru a le mulţumi poliţiştilor pentru munca depusă.

Sărbătoarea a fost instituită ca o modalitate de contracarare a negativităţii la adresa forţelor de ordine create în urma incidentelor violente petrecute în 2014 în localitatea Ferguson, Missouri, când un adolescent de culoare neînarmat a fost împuşcat mortal de un agent de poliţie. Organizatorii speră ca această zi specială să contribuie la îmbunătăţirea imaginii poliţiştilor şi la conştientizarea deciziilor dificile pe care poliţiştii trebuie să le ia în fiecare zi pentru a sluji legea şi cetăţenii. În Statele Unite, sunt peste 900.000 de poliţişti, iar organizaţia crede că este esenţial să-şi arate solidaritatea în vremuri dificile.AGERPRES/(AS - autor: Simona Tatu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 61

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Zig Zag 06-05-2025 09:25

Vedetele au strălucit în ținute personalizate la Met Gala 2025

Cântăreața Rihanna a dezvăluit că așteaptă cel de-al treilea copil, Pharrell Williams s-a afișat cu un sacou cu 15.000 de perle, iar muzicianul Andre 3000 a purtat în spate un pian, luni, la evenimentul caritabil Met Gala din acest an, unde vedetele au celebrat stilul 'dandy de culoare', transmite Reuters. Ținute în m

Zig Zag 05-05-2025 17:43

Bătălia sutanelor: Cine îl va îmbrăca pe noul papă?

De mai multe decenii, un croitor din Roma confecționează sutana albă pe care noii papi o îmbracă imediat după ce sunt aleși, dar de această dată concurența începe să își facă simțită prezența, informează AFP. Croitorii de la Gammarelli pregăteau în mod tradițional trei ținute - scurtă, medie și lungă -, dar au anunțat că, de această dat

Zig Zag 05-05-2025 16:23

Toți cei 133 de cardinali electori au ajuns la Roma

Toți cei 133 de cardinali electori, cu vârste mai mici de 80 de ani și care vor trebui să îl aleagă pe noul papă în timpul conclavului ce va începe miercuri, au ajuns la Roma, a anunțat luni biroul de presă de la Vatican, informează AFP.

Zig Zag 04-05-2025 18:25

Brazilia: Poliția a dejucat un complot ce viza plasarea unei bombe la concertul cântăreței Lady Gaga în Rio de Janeiro

Poliția braziliană a anunțat duminică că a dejucat un atac cu bombă planificat la concertul istoric susținut de Lady Gaga, care a atras sâmbătă seară peste 2 milioane de persoane pe plaja Copacabana din Rio de Janeiro, informează Reuters. Poliția Civilă din statul Rio de Janeiro, care lucrează în coordonare cu Ministerul Justiției,

Zig Zag 04-05-2025 14:39

Regele Charles și membri ai familiei regale vor asista la o paradă militară ce va marca Ziua Victoriei în Europa

Regele Charles al III-lea al Regatului Unit și alți membri ai familiei regale britanice se vor alătura veteranilor de război și publicului general pentru a asista la o mare paradă militară și la zborul unei escadrile de avioane, luni, în debutul celor patru zile de evenimente care vor celebra cea de-a 80-a aniversare a Zilei Victoriei în Europa, ce a marc

Zig Zag 04-05-2025 13:09

Lady Gaga a susținut un mega-concert gratuit pe plaja Copacabana din Rio de Janeiro

O operă pop în fața unui public uriaș cuprins de frenezie pe legendara plajă Copacabana: Lady Gaga a făcut spectacol la Rio de Janeiro sâmbătă seară, în timpul unui mega-concert gratuit ce a marcat marea ei revenire în Brazilia după anul 2012, informează AFP. 'Brazilia, mi-ai lipsit atât de mult!', a strig

Zig Zag 02-05-2025 20:34

Prințul Harry mărturisește că ar dori să se 'împace' cu restul familiei regale

Prințul Harry a declarat vineri că dorește să se 'împace' cu restul familiei regale britanice, într-un interviu acordat BBC, în care a mărturisit că în prezent nu este în relații bune cu tatăl său, regele Charles al III-lea. 'Unii membri ai familiei mele nu mă vor ierta niciodată pentru că am scris o c

Zig Zag 02-05-2025 17:13

Marea Britanie/Prințul Harry a pierdut recursul împotriva deciziei guvernului de a îi reduce nivelul de protecție asigurat de poliție

Prințul Harry, fiul cel mic al regelui Charles al III-lea, a pierdut vineri recursul său împotriva deciziei guvernului britanic de a îi reduce nivelul de protecție asigurat de poliție în timpul vizitelor sale în Regatul Unit, după ruptura sa de familia regală și mutarea în Statele Unite, informează AFP. Judecătoru

Zig Zag 30-04-2025 22:30

MB: Regele Charles al III-lea a vorbit despre natura 'înfricoșătoare' a oricărui diagnostic de cancer

Regele Charles al III-lea a vorbit miercuri despre natura 'înfricoșătoare' a oricărui diagnostic de cancer, o boală despre care a dezvăluit că suferă în februarie 2024, într-un mesaj de apreciere adresat organizațiilor de caritate care sprijină pacienții în Regatul Unit, relatează AFP. 'Cele mai grele momente ale bolii pot f

Zig Zag 30-04-2025 15:13

Croitorul papal pregătește veșmintele pentru noul papă

Raniero Mancinelli, croitorul ultimilor trei papi, nu lasă nimic la voia întâmplării în timp ce pregătește veșmintele albe ce vor fi purtate de următorul suveran pontif, ce va fi ales în conclavul ce începe de săptămâna viitoare, transmite miercuri Reuters. Identitatea noului papă va rămâne un mister p

Zig Zag 30-04-2025 12:36

Filmul 'Thunderbolts*', produs de Marvel, testează apetitul Chinei pentru Hollywood, în contextul războiului comercial americano-chinez

Noul film 'Thunderbolts*', produs de Marvel Studios și distribuit de grupul Disney, este pe cale să testeze apetitul chinez pentru superproducțiile de la Hollywood, în contextul în care acest lungmetraj va fi lansat miercuri în cinematografele din China, devenind astfel primul film american care ajunge în această țară asiatică de la iz

Zig Zag 30-04-2025 10:58

O primă acuzatoare a depus mărturie în procesul lui Harvey Weinstein

Într-o zi îi cerea să îi facă un masaj, în alta se arăta fermecător sau excesiv de insistent: prima dintre cele trei victime prezumtive implicate în procesul demarat pentru viol și agresiune sexuală împotriva lui Harvey Weinstein la New York a depus marți o lungă mărturie despre relația sa cu fostul producător de film, a cărui cădere &icir

Zig Zag 30-04-2025 09:43

Prințul William și prințesa Kate, ovaționați pe Insula Mull în timpul vizitei lor aniversare

Prințul și prințesa de Wales au fost întâmpinați cu multă căldură de o mulțime de admiratori pe Insula Mull din Scoția, unde fundația lor, Royal Foundation, oferă sprijin financiar pentru mai multe proiecte rurale, informează DPA. William și Kate au sosit marți pe populara insulă scoțiană - în ziua ce marchează cea de-a 14-a

Zig Zag 29-04-2025 14:20

Pedro Almodovar l-a criticat pe Donald Trump într-un discurs incendiar: 'Vei rămâne în istorie ca o catastrofă'

Pedro Almodovar nu și-a ascuns părerea despre Donald Trump atunci când a acceptat cel de-al 50-lea premiu anual Chaplin atribuit de Film at Lincoln Center, care i-a fost decernat luni seară, în Manhattan, informează revista Variety. În timp ce renumitul cineast spaniol își exprima recunoștința pentru acest premiu î

Zig Zag 29-04-2025 10:02

Prințul William și prințesa Kate celebrează în Scoția cea de-a 14-a aniversare a nunții lor

Prințul de Wales și soția sa, Catherine, celebrează marți cea de-a 14-a aniversare a căsătoriei lor pe o insulă scoțiană, întorcându-se în regiunea în care povestea lor de dragoste a început în perioada în care erau studenți, informează AFP. În contextul în care prințesa britanică, în