logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Matematicienii au descoperit că muzica poate fi într-adevăr contagioasă, asemenea unui virus (studiu)

Image

Muzica este într-adevăr molipsitoare, au concluzionat oamenii de ştiinţă după ce au constatat că modelul descărcărilor pieselor muzicale nou lansate pare să semene foarte bine cu evoluţia unei epidemii, muzica electronică dovedindu-se a fi cel mai ''contagios'' gen, informează miercuri The Guardian.

Dora Rosat, autoarea principală a studiului, absolventă de matematică şi statistică la Universitatea McMaster din Ontario, Canada, s-a întrebat, alături de o echipă de cercetători, dacă pot afla care este mecanismul prin care anumite cântece devin populare, utilizând instrumente matematice aplicate de obicei studiului modalităţii de transmitere a bolilor infecţioase.

Echipa de cercetători a folosit o bază alcătuită din circa 1,4 miliarde de descărcări individuale de muzică pe serviciul de streaming MixRadio, care nu mai funcţionează în prezent. În urma analizei celor mai descărcate 1.000 de melodii în Marea Britanie între 2007 şi 2014, cercetătorii au analizat gradul în care un model standard pentru epidemii, denumit modelul SIR, se potriveşte cu tendinţele în descărcările de melodii de-a lungul timpului.

Cercetarea, publicată în ''Proceedings of the Royal Society A: Mathematical and Physical Sciences'', a descoperit că modelul funcţionează la fel de bine pentru a descrie tendinţele descărcării de melodii ca atunci când descrie transmiterea unei boli în rândul populaţiei.

''Sugerează că o mulţime dintre procesele sociale care conduc la transmiterea unei boli sau procese echivalente ar putea totodată să determine popularitatea anumitor melodii. Mai exact, sprijină ideea că atât muzica, cât şi bolile infecţioase depind de conexiunile sociale pentru a se răspândi în rândul populaţiei'', a spus Rosati.

''În cazul unei boli, dacă vii în contact cu cineva care este bolnav, atunci există o oarecare şansă să contractezi boala respectivă. Pare foarte similar şi în cazul melodiilor. Marea diferenţă este că, în cazul cântecelor, nu e nevoie de contact fizic - se poate întâmpla după ce un prieten de-al meu a folosit o melodie nouă şi interesantă într-o poveste de pe Instagram, iar eu voi merge apoi să o caut'', a mai precizat ea.

''Este foarte logic atunci când te gândeşti că 'din gură în gură' se pot transmite lucruri, asemenea bolilor, altor oameni. Principala diferenţă este că, în cazul muzicii, există mai multe modalităţi prin care aceasta se poate propaga'', a spus Thomas Rawson, specialist în modelarea matematică a bolilor infecţioase la Imperial College din Londra.

Echipa lui Rosati a calculat totodată numărul de reproducere de bază (R0) - un indicator al contagiozităţii unei boli, plecând de la premiza că populaţia are imunitate zero prin infectare sau vaccinare - pentru diferite genuri muzicale.

Deşi a variat substanţial de la un gen muzical la altul, au descoperit că dansul şi muzica metal au cel mai mic scor mediu al R0, de 2,8, respectiv 3,7. Muzica pop este mai transmisibilă, dar a fost cu mult depăşită de genuri precum rock şi hip-hop, în timp ce muzica electronică - o formă de muzică electronică destinată ascultării mai degrabă decât dansului - a avut cel mai ridicat R0, de 3,430. Ceea ce înseamnă că este de aproximativ 190 de ori mai transmisibilă decât pojarul, care are un R0 de circa 18.

Acest lucru nu înseamnă că sunt descărcate mai multe piese de muzică electronică, ci mai degrabă că acest gen muzica se propagă mai rapid în rândul fanilor.

''Bolile sunt limitate în modul prin care se pot transmite întrucât necesită interacţiune fizică'', a spus Rawson. ''Motivul pentru care constatăm valori extrem de ridicate ale R0 pentru anumite cântece este că poţi scrie doar un singur tweet şi ai infectat deja sute de persoane. Poţi transmite un cântec-contagios mult mai rapid decât în cazul unei boli infecţioase'', a precizat Rawson.

''Există probabil o mulţime de indivizi în rândul populaţiei care ar putea fi deja imuni la un gen precum muzica electronică datorită gusturilor preexistente'', a spus Rawson. ''Bunica mea, spre exemplu, este destul de rezistentă la infecţia cu trap şi dubstep''.

''Poate ceea ce ne spun aceste cifre este că fanii muzicii electronice tind să fie mai pasionaţi când vine vorba despre melodiile preferate... Sau poate reţeaua socială a fanilor de muzică electronică este mai strâns conectată'', a spus Rosati.

Sau poate că pop-ul, fiind un gen mai mainstream, este popularizat în principal prin mijloace cu un grad mai mare de pasivitate, cum ar fi radioul, a adăugat ea.

Ratele de infectare se pot totodată modifica pe parcursul timpului. ''În cazul muzicii pop şi rock, cred că radioul le-a slujit foarte bine pe vremea când era principala metodă de popularizare'', a mai spus Rosati. ''Cele mai mari schimbări sunt mai probabile în cadrul acestor genuri de nişă care nu ajung să fie neapărat difuzate la radio sau unde artiştii nu sunt la fel de cunoscuţi. Cred că au o şansă mai mare de transmitere în contextul prezent al existenţei serviciilor de streaming şi al platformelor de social media''.

Dacă popularitatea melodiilor este determinată de aceleaşi mecanisme ca şi transmiterea bolilor, modelul ar putea deschide noi căi de prezicere a succesului unor lansări muzicale şi a modalităţilor prin care poate fi stimulată popularizarea acestora.

''Folosind în mod similar modele matematice utilizate în cazul transmiterii bolilor pentru a afla informaţii precum timpul mediu în care un individ este infectat, amploarea finală a epidemiei sau cât timp va dura o epidemie, am putea afla care este timpul mediu pe care o persoană îl petrece ascultând o melodie, câte persoane vor descărca un anumit cântec sau cât timp ar putea fi un anumit cântec popular'', a spus Rosati. AGERPRES/(AS-autor: Simona Tatu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Andreea Lãzãroiu)

Afisari: 13

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Zig Zag 08-05-2025 09:06

Procesul lui Harvey Weinstein: Modelul Kaja Sokola depune mărturie pentru prima dată

Modelul polonez Kaja Sokola a depus mărturie pentru prima dată, miercuri, împotriva fostului producător de film Harvey Weinstein, care este rejudecat la New York după ce condamnarea sa inițială a fost anulată anul trecut, transmite joi AFP. Kaja Sokola, în vârstă de 39 de ani, îl acuză pe Harvey Weinstein, fostul șef al

Zig Zag 07-05-2025 17:32

Netflix testează un chatbot pentru căutarea filmelor pe platformă

Netflix testează o interfață de inteligență artificială (AI) generativă care să le permită abonaților săi să descrie în limbaj curent programul pe care îl caută, o premieră care ar putea deschide noi perspective, informează AFP. ''Dorim să puteți descoperi emisiuni sau filme folosind fraze uzuale'', a explicat, cu p

Zig Zag 07-05-2025 15:43

Cât costă un conclav? Vaticanul păstrează discreția

Mii de credincioși sunt așteptați în piața Sfântul Petru începând de miercuri pentru a urmări alegerea succesorului papei Francisc. Costurile ceremonialului cad în sarcina Vaticanului, subiect pe marginea căruia păstrează însă discreția, iar statul italian, conform Tratatului de la Latran din 1929, își asumă costurile legate

Zig Zag 07-05-2025 13:08

Eurovisionul din Elveția stârnește o controversă familiară în legătură cu participarea israeliană și steagurile LGBTQ+

Elveția va găzdui săptămâna viitoare concursul Eurovision, pentru prima dată după 1989, pe fondul criticilor politice familiare pe tema drepturilor persoanelor LGBTQ+ și a participării Israelului, transmite miercuri Reuters. Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU) speră că tema sa, 'Uniți prin muzică' ('United by Musi

Zig Zag 06-05-2025 20:24

Regina Camilla a vizitat o instalație de maci din ceramică dedicată Zilei Victoriei în Europa

Turnul Londrei a fost inundat de o mare de maci din ceramică, o instalație care face parte din evenimentele prilejuite în Marea Britanie de celebrarea a 80 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa și care a fost vizitată marți de regina Camilla, potrivit Reuters. Mii de maci, simbolul comemorării în Marea Brit

Zig Zag 06-05-2025 17:01

A fost dezvăluit portretul de încoronare al regelui Charles al III-lea

Portretul oficial de încoronare al regelui Charles al III-lea a fost făcut public marți, la doi ani după ce suveranul britanic a fost încoronat, în cadrul unei tradiții ce datează de peste 400 de ani, când un astfel de tablou devenea adeseori definitoriu pentru imaginea monarhului, informează Reuters. Portretul regelui Charles al III-le

Zig Zag 06-05-2025 16:05

Conclav și cardinali, noua obsesie a rețelelor de socializare

De la videoclipuri care îi prezintă pe cardinalii catolici ca pe niște piloți de Formula 1 și până la imaginea devenită virală a lui Donald Trump în ținută papală, conținuturile online din jurul conclavului, care va începe miercuri la Roma pentru alegerea următorului papă, proliferează pe rețelele de socializare, informează AFP. Cel mai

Zig Zag 06-05-2025 09:25

Vedetele au strălucit în ținute personalizate la Met Gala 2025

Cântăreața Rihanna a dezvăluit că așteaptă cel de-al treilea copil, Pharrell Williams s-a afișat cu un sacou cu 15.000 de perle, iar muzicianul Andre 3000 a purtat în spate un pian, luni, la evenimentul caritabil Met Gala din acest an, unde vedetele au celebrat stilul 'dandy de culoare', transmite Reuters. Ținute în m

Zig Zag 05-05-2025 17:43

Bătălia sutanelor: Cine îl va îmbrăca pe noul papă?

De mai multe decenii, un croitor din Roma confecționează sutana albă pe care noii papi o îmbracă imediat după ce sunt aleși, dar de această dată concurența începe să își facă simțită prezența, informează AFP. Croitorii de la Gammarelli pregăteau în mod tradițional trei ținute - scurtă, medie și lungă -, dar au anunțat că, de această dat

Zig Zag 05-05-2025 16:23

Toți cei 133 de cardinali electori au ajuns la Roma

Toți cei 133 de cardinali electori, cu vârste mai mici de 80 de ani și care vor trebui să îl aleagă pe noul papă în timpul conclavului ce va începe miercuri, au ajuns la Roma, a anunțat luni biroul de presă de la Vatican, informează AFP.

Zig Zag 04-05-2025 18:25

Brazilia: Poliția a dejucat un complot ce viza plasarea unei bombe la concertul cântăreței Lady Gaga în Rio de Janeiro

Poliția braziliană a anunțat duminică că a dejucat un atac cu bombă planificat la concertul istoric susținut de Lady Gaga, care a atras sâmbătă seară peste 2 milioane de persoane pe plaja Copacabana din Rio de Janeiro, informează Reuters. Poliția Civilă din statul Rio de Janeiro, care lucrează în coordonare cu Ministerul Justiției,

Zig Zag 04-05-2025 14:39

Regele Charles și membri ai familiei regale vor asista la o paradă militară ce va marca Ziua Victoriei în Europa

Regele Charles al III-lea al Regatului Unit și alți membri ai familiei regale britanice se vor alătura veteranilor de război și publicului general pentru a asista la o mare paradă militară și la zborul unei escadrile de avioane, luni, în debutul celor patru zile de evenimente care vor celebra cea de-a 80-a aniversare a Zilei Victoriei în Europa, ce a marc

Zig Zag 04-05-2025 13:09

Lady Gaga a susținut un mega-concert gratuit pe plaja Copacabana din Rio de Janeiro

O operă pop în fața unui public uriaș cuprins de frenezie pe legendara plajă Copacabana: Lady Gaga a făcut spectacol la Rio de Janeiro sâmbătă seară, în timpul unui mega-concert gratuit ce a marcat marea ei revenire în Brazilia după anul 2012, informează AFP. 'Brazilia, mi-ai lipsit atât de mult!', a strig

Zig Zag 02-05-2025 20:34

Prințul Harry mărturisește că ar dori să se 'împace' cu restul familiei regale

Prințul Harry a declarat vineri că dorește să se 'împace' cu restul familiei regale britanice, într-un interviu acordat BBC, în care a mărturisit că în prezent nu este în relații bune cu tatăl său, regele Charles al III-lea. 'Unii membri ai familiei mele nu mă vor ierta niciodată pentru că am scris o c

Zig Zag 02-05-2025 17:13

Marea Britanie/Prințul Harry a pierdut recursul împotriva deciziei guvernului de a îi reduce nivelul de protecție asigurat de poliție

Prințul Harry, fiul cel mic al regelui Charles al III-lea, a pierdut vineri recursul său împotriva deciziei guvernului britanic de a îi reduce nivelul de protecție asigurat de poliție în timpul vizitelor sale în Regatul Unit, după ruptura sa de familia regală și mutarea în Statele Unite, informează AFP. Judecătoru