"It's today; My favorite day''/ 26 august - Ziua internaţională a câinelui

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.
Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii "Winnie-the-Pooh": "- What day is it?, asked Pooh. - It's today, squeaked Piglet. - My favorite day, said Pooh'' ('' - Ce zi este?, întrebă Pooh. - Este astăzi, guiţă Piglet. - Ziua mea favorită, spuse Pooh'').
Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.
Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
Ziua Internaţională a Câinelui
Nimeni nu poate cuceri inimile asemenea celui mai bun prieten al omului şi, în onoarea acestei legături speciale dintre om şi patruped, în fiecare an pe 26 august sărbătorim Ziua Internaţională a Câinelui.
Foto: (c) VASILIY ZHLOBSKY / EPA
Faceţi-vă, deci, timp pentru a aprecia dragostea şi valoarea pe care câinii le aduc în viaţa noastră de zi cu zi, dar şi pentru a ajuta câinii fără adăpost sau abuzaţi din întreaga lume. De la faptul că ne menţin în siguranţă lucrând pentru serviciile de urgenţă până la asistenţa oferită persoanelor nevăzătoare, surde sau cu dizabilităţi, câinii fac numeroase lucruri pentru noi, oamenii, iar această zi este o oportunitate de a da le ceva înapoi, notează site-ul Daysoftheyear.com.
Foto: (c) JULIEN WARNAND / EPA
Aflaţi mai multe despre Ziua Internaţională a Câinelui
#InternationalDogDay îşi propune să aducă un omagiu acestor animale incredibile care lucrează cu abnegaţie pentru a ne oferi confort, a ne menţine în siguranţă şi a salva vieţi. În fiecare zi, aceste animale îşi pun viaţa în pericol. Există câini care ne protejează siguranţa şi libertatea prin detectarea drogurilor şi a bombelor, dar şi câini care scot victimele din epave şi din situaţii tragice. În plus, avem câini care asistă persoanele cu handicap, nevăzătoare, dar şi forţele de ordine. De la câinii eroi până la cei pe care ni-i alegem ca animale de companie, aceşti prieteni cu blană ocupă locuri speciale în vieţile noastre şi, prin urmare, este normal să îi onorăm.
Fapte uimitoare despre câini
Haideţi să aruncăm o privire asupra unor fapte incredibile făcute de câini pentru a înţelege mai bine aceste creaturi uimitoare. Ştiaţi, de exemplu, că cel mai de succes vânător din lume este câinele sălbatic african? Aceşti câini reuşesc să aibă succes în 50 până la 70 la sută dintre vânătorile lor şi deţin chiar recordul mondial Guinness pentru acest lucru. Un alt record mondial Guinness aparţine câinilor din rasa Saluki, cea mai veche de lume, fix pentru această caracteristică. Istoria acestei rase se întoarce în anul 329 î.Hr. Pe atunci, în Egiptul Antic, aceşti câini erau crescuţi ca animale de companie regale. Există însă zvonuri potrivit cărora această rasă ar putea avea chiar o istorie mai veche, deoarece pe sculpturi descoperite în sudul Irakului, datând din anul 7.000 î. Hr., se poate vedea un câine care seamănă foarte mult cu această rasă.
Ştiaţi că... câinii au trei pleoape? Aceasta este o caracteristică pe care o mulţime de oameni nu o cunosc despre prietenii lor blănoşi. Cea de-a treia pleoapă este o membrană nictitantă, importantă pentru a asigura lubrifierea şi protecţia ochilor. Există, de asemenea, unele caracteristici distincte ale unor anumite rase de câini. De exemplu, câinii din rasele Shar-Pei şi Chow Chow au limba neagră. De asemenea, 30 la sută dintre dalmaţieni sunt surzi de o ureche. De asemenea, ştiaţi că, dacă un ghepard şi un ogar s-ar întrece într-o cursă pe distanţe lungi, ogarul ar câştiga? Acest lucru se datorează faptului că ogarii se mândresc cu viteze excepţionale pe distanţe lungi, putând atinge aproape 57 de kilometri pe oră pe o distanţă de până la 11 km.
Ziua Internaţională a Câinelui este, de asemenea, momentul oportun de a ne aminti de câinii care au comis fapte eroice. De fapt, acesta este un lucru pe care ne place să îl facem în fiecare an cu ocazia acestei zile: să citim poveşti în care câinii au făcut lucruri incredibile - şi vă recomandăm să faceţi acelaşi lucru. Poate fi incredibil de revelator şi foarte înduioşător.
Să începem cu Killian, un Labrador Retriever care şi-a salvat micul prieten de la un abuz prelungit. Jordan şi Benjamin Hope angajaseră o dădacă pentru fiul lor după ce au petrecut ceva timp căutând online. Au fost atât de încrezători în alegerea lor încât au decis să angajeze bona pentru cinci luni. Cu toate acestea, Alexis Khan nu era bona incredibilă care părea. Îi dădea palme copilului şi îl certa constant. Abuzurile ar fi continuat cel puţin cinci luni dacă câinele lor, Killian, nu ar fi avertizat cuplul. Ori de câte ori sosea bona, Killian se lipea de copil şi manifesta un comportament agresiv faţă de bonă. Acest comportament i-a îngrijorat pe părinţi, care au decis să ascundă un iPhone sub canapea pentru a înregistra ce se întâmplă. Înregistrările au dezvăluit comportamentul bonei, şi dacă nu ar fi fost Killian, părinţii micuţului nu ar fi ştiut niciodată.
O altă poveste uimitoare este despre un Golden Retriever pe nume Toby. Când stăpânei sale, Debbie Parkhurst, i-a rămas blocată o bucată mare de măr în gât, pe care a încercat fără succes să o scoată lovindu-se cu pumnul în piept, Golden Retriever-ul ei de doi ani i-a observat disperarea şi i-a sărit în sus şi în jos pe stomac pentru a forţa mărul să iasă, salvându-i astfel viaţa! Există o mulţime de alte poveşti ca aceasta, aşa că vă recomandăm să le acordaţi o lectură. Veţi fi uimiţi.
Date importante pentru o istorie a câinilor
Poate vă întrebaţi cine a iniţiat această zi incredibilă. Răspunsul este Colleen Paige. Colleen este o activistă pentru salvarea animalelor şi un expert în stilul de viaţă al animalelor de companie. Această zi marchează data (26 august) la care familia lui Colleen a adoptat primul câine, Sheltie, când aceasta avea doar 10 ani. Această zi a fost adoptată în întreaga lume şi este chiar inclusă în legislaţia din New York, ceea ce îi dovedeşte importanţa.
25.000 î.Hr.
Este posibil ca primii câini să fi fost domesticiţi
Nimeni nu este foarte sigur de datele exacte, însă unii oameni de ştiinţă estimează că domesticirea câinilor ar fi putut avea loc în jurul acestei perioade.
1859
Prima expoziţie canină are loc în Anglia
Acest prim spectacol canin oficial are loc în Newcastle, urmat de un altul în 1863, mai impresionant.
1869
Se înfiinţează primul adăpost pentru animale din America
Societatea femeilor pentru prevenirea cruzimii faţă de animale (SPCA) înfiinţează un adăpost pentru animalele abandonate.
1950
Unul dintre primele personaje ale lui Charles Shulz, Snoopy, câinele lui Charlie Brown, are prima apariţie pe 4 octombrie 1950 la doar două zile după lansarea benzii desenate "Peanuts".
2004
Este sărbătorită prima Zi Internaţională a Câinelui
Iniţiată de Colleen Paige, o susţinătoare a bunăstării animalelor şi expertă în stilul de viaţă al animalelor de companie, această zi celebrează toate rasele şi varietăţile de câini pentru a contribui la creşterea numărului de câini salvaţi în fiecare an.
Foto: (c) Henadz Zhinkov / XINHUA
În ceea ce priveşte celebrarea acestei zile dedicate tuturor câinilor - de rasă pură sau mixtă -, recomandările variază de la adoptarea unui câine până la oferirea unui tratament holistic la Spa patrupedului tău sau cumpărarea de tricouri asortate pentru tine şi câinele tău.AGERPRES/ (AS - autor: Ana Alecu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
EXPO 2025 - Osaka/ Pavilionul Japoniei, inaugurat cu expunerea unei roci marțiene rare
Japonia și-a deschis pavilionul din cadrul Expo 2025 de la Osaka cu mai puțin de două săptămâni înainte de inagurarea evenimentului de talie mondială, cu expunerea în premieră a unei 'roci marțiene', descoperită în Antarctica de o echipă de cercetători niponi, transmite miercuri agenția Kyodo. Pavilionul Japonie
Noua Zeelandă/ O fetiță de 11 ani, internată din greșeală într-un spital de psihiatrie
O fetiță de 11 ani din Noua Zeelandă a fost internată într-un spital de psihiatrie și a primit injecții cu un medicament puternic, după ce poliția a confundat-o cu o pacientă adultă, potrivit unui raport guvernamental dat publicității miercuri, informează AFP. Pe 9 martie, fetița - care avea 'capacități verbale limitate' - se afl
MI5 plonjează în istoria spionajului cu prilejul unei noi expoziții care a fost vernisată la Londra
Agenția de spionaj britanică MI5 își dezvăluie o parte din secrete într-o expoziție la Londra organizată în colaborare cu Arhivele Naționale britanice și pregătită timp de mai mulți ani chiar de arhiviștii agenției, informează Reuters. Intitulată ''MI5: Secrete oficiale'', expoziția oferă publicului șansa de a vedea echipament
Actorul Val Kilmer, starul filmului 'The Doors', a murit la 65 de ani (The New York Times)
Actorul Val Kilmer, cunoscut pentru rolurile din filme precum ''Top Gun'', ''The Doors'', ''Tombstone'' și ''Batman Forever'', a murit la vârsta de 65 de ani, a anunțat cotidianul The New York Times, relatează Reuters. Cauza decesului starului american a fost pneumonia, a precizat ac
Thailanda/ Câinii antrenați pentru căutarea celor rămași sub dărâmături oferă și susținere emoțională familiilor victimelor
Între dărâmăturile unui bloc turn din Bangkok, culcat la pământ de cutremurul recent din Myanmarul vecin, câinii de căutare și salvare folosiți de echipele de intervenție joacă încă un rol neașteptat - oferă sprijin emoțional familiilor victimelor, conform unui material publicat marți de AFP. Turnul de 30 de etaje
Fani turci cer trupei Muse să își anuleze concertul de la Istanbul
Fani turci ai grupului britanic de rock Muse au cerut marți formației să își anuleze un concert programat la Istanbul, acuzând organizatorul evenimentului că sprijină puterea turcă în fața manifestanților care denunță încarcerarea popularului primar al orașului, informează AFP. ''Ne-ar plăcea (să venim), dar org
Sub o ploaie de petale, turiștii și localnicii din Tokyo admiră frumusețea cireșilor înfloriți
Sub petalele roz pal sau albe, turiștii și localnicii admiră de câteva zile frumusețea cireșilor din Tokyo, a căror înflorire simbolizează pentru japonezi reînnoirea și natura efemeră a lucrurilor, informează AFP. Foto : (c) FRANCK ROBICHON/EPA
Papa Francisc a aprobat canonizarea primei sfinte venezuelene
Papa Francisc a aprobat luni canonizarea călugăriței Carmen Rendiles, prima femeie venezueleană care va fi sanctificată, a anunțat Arhidieceza din Caracas, relatează AFP. Carmen Rendiles (1903-1977), născută la Caracas fără brațul stâng și care a urmat o parte din pregătirea ei religioasă în Franța, este cunoscută pentru faptul că și-a dedicat viaț
Interzicerea telefoanelor nu le oferă copiilor o relație sănătoasă cu tehnologia (experți)
Simpla interzicere a accesului copiilor la smartphone-uri și social media îi privează pe aceștia de pregătirea pentru utilizarea sănătoasă a tehnologiei în viitor, conform unui grup de experți internaționali, relatează DPA/PA Media. Un grup de specialiști din mediul academic a scris în British Medical Journal (BMJ) că nu exis
EXPO 2025-Osaka/ Un studiu arată că expoziția mondială ar putea stimula consumul intern cu 6,2 miliarde de euro
Expoziția Mondială de la Osaka, care se va deschide la 13 aprilie în acest oraș din vestul Japoniei, ar putea stimula consumul intern cu 1 trilion de yeni (aproximativ 6,2 miliarde de euro), conform unui studiu realizat de Institutul de Cercetare Resona, transmite luni agenția EFE. Studiul, publicat cu două săptămâni înainte
Miniseria 'Adolescence', cu un 'impact puternic', potrivit premierului britanic, va fi difuzată în școlile din Marea Britanie
Prim-ministrul britanic Keir Starmer s-a întâlnit luni cu creatorii miniseriei Netflix 'Adolescence', despre un băiat acuzat de uciderea unei colege de clasă, o producție ce a stârnit o dezbatere la nivel național cu privire la impactul social media asupra adolescenților, transmite Reuters. Serialul cu patru episoade
Slovacia/ Ministrul Mediului reacționează după un atac fatal al unui urs brun
Slovacia are 'o creștere pozitivă a populației de urși', motiv pentru care este necesară o reglementare generală, a declarat ministrul Mediului, Tomáš Taraba, după un atac fatal al unui urs în zona Detva, din regiunea Banská Bystrica, care a avut loc luni, informează TASR. Taraba a adăugat că Autoritatea de S
Regele Charles își reia îndatoririle publice după o scurtă spitalizare
Regele Charles al III-lea al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord își va relua îndatoririle publice săptămâna aceasta, după ce a fost transportat la spital joi, când a prezentat efecte secundare legate de tratamentul său împotriva cancerului, a declarat luni o sursă regală, transmite Reuters. Regel
Oliver Stone va depune mărturie în Camera Reprezentanților în audierile ce vizează dosarele privind asasinarea lui JFK
Regizorul Oliver Stone va depune marți mărturie în cadrul unei audieri în Camera Reprezentanților a Statelor Unite cu privire la miile de pagini de documente legate de asasinarea lui John F. Kennedy în 1963, publicate luna aceasta la cererea președintelui Donald Trump, informează Reuters. Duminică, Anna Paulina Luna, membră &
La CinemaCon 2025, industria de divertisment americană speră într-o redresare după un început de an dificil
În Statele Unite, 2025 ar fi trebuit să fie anul care marchează redresarea industriei cinematografice. Dar după mai multe eșecuri răsunătoare de box-office la începutul acestui an, patronii de cinematografe participă în număr mare începând de luni la CinemaCon 2025, un eveniment organizat în orașul Las Vegas, cu speranța că marile