logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

"It's today; My favorite day''/ 21 martie - Ziua mondială a poeziei, a personelor cu sindrom Down şi a baghetei franţuzeşti

Imagine din galeria Agerpres

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.

Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii "Winnie-the-Pooh": "- What day is it?, asked Pooh. - It's today, squeaked Piglet. - My favorite day, said Pooh'' ('' - Ce zi este?, întrebă Pooh. - Este astăzi, guiţă Piglet. - Ziua mea favorită, spuse Pooh'').

Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.

Ziua mondială a poeziei

 

Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO

 

Marcată pe 21 martie în fiecare an, Ziua mondială a poeziei celebrează ''una dintre cele mai preţioase forme de expresie şi identitate culturală şi lingvistică. Practicată de-a lungul întregii istorii - în fiecare cultură şi pe fiecare continent -, poezia se adresează umanităţii şi valorilor noastre comune, transformând cele mai simple dintre poeme într-un catalizator puternic pentru dialog şi pace'', se spune pe site-ul oficial al evenimentului (unesco.org/commemorations/worldpoetryday).

UNESCO a adoptat data de 21 martie ca fiind Ziua mondială a poeziei în timpul celei de-a 30-a Conferinţe Generale din 1999 de la Paris, în scopul încurajării diversităţii lingvistice prin expresie poetică şi a creşterii oportunităţilor pentru limbile periclitate de a se face auzite. Ziua mondială a poeziei este o ocazie de a cinsti poeţi, de a face să renască tradiţia orală a recitării de poezie, pentru promovarea lecturii, scrierii şi predării poeziei, stimularea convergenţei dintre poezie şi alte arte precum teatru, dans, muzică şi pictură, precum şi creşterea vizibilităţii poeziei în mass-media.

Ziua mondială a vermutului

Pe 21 martie, celebrăm istoria celui mai elegant aromatizator şi vin fortificat, ingredient nelipsit din numeroase cocktail-uri. Iniţiată de barmanul italian Giancarlo Mancino, Ziua vermutului (#VermouthDay) a fost celebrată pentru prima dată în 2021.

Vermutul este un vin fortificat prin adaos de alcool şi aromatizat cu mirodenii precum cuişoare, scorţişoară, cardamom, portocală, ienupăr, ghimbir, sovârf. Rezultatul este o băutură dulce folosită ca ingredient în cocktailuri cum ar fi Martini, Manhattan şi Negroni, deşi în Italia şi Franţa este consumată simplă, pe post de aperitiv. Cea mai faimoasă utilizare a vermutului este în Martini, cocktail care a devenit extrem de popular datorită lui James Bond şi preferinţelor sale pentru ''agitat, nu amestecat''.

Termenul ''vermut'' vine din cuvântul german pentru ''pelin'' întrucât reţeta originală a băuturii avea această plantă drept ingredient. La un moment dat, pelinul a devenit un ingredient interzis, dar numele băuturii s-a păstrat ca o amintire a trecutului său. Pelinul este în continuare utilizat ca ingredient principal în alte băuturi cum ar fi absintul. ''Vermut'' a fost folosit pentru prima dată ca denumire comercială de Antonio Benedetto Carpano, din Torino, Italia, în 1786.

Ziua internaţională a parfumurilor

Pe 21 martie celebrăm Ziua internaţională a parfumurilor (#FragranceDay), dedicată nu doar parfumurilor, ci miliardelor de experienţe olfactive pe care le experimentăm zilnic. Cu toţii avem un parfum sau o aromă preferată care ne transportă înapoi în timp, fie că este vorba despre mirosul de vopsea proaspăt aplicată pe gardul unei grădini sau aroma îmbătătoare a unui gazon proaspăt tăiat.

Cuvântul ''parfum'' provine de la cuvintele latineşti ''per'', care înseamnă ''printre'', şi ''fumus'', care înseamnă ''fum''. Francezii au folosit termenul de parfum pentru a desemna aromelor produse în urma arderii tămâii. Prima forma de parfum a fost într-adevăr tămâia, folosită de mesopotamieni cu circa 4.000 de ani în urmă. Culturile antice ardeau o varietate de răşini şi de lemn cu prilejul ceremoniilor lor religioase. O tăbliţă cuneiformă descoperită în anul 1.200 î.Hr în Mesopotamia este dovada că o femeie chimist pe nume Tapputi este primul fabricat de parfum din lume.

Ziua mondială a persoanelor cu sindrom Down

Ziua mondiala a persoanelor cu sindrom Down, înfiinţată în 2006 de Organizaţia Internaţionala a Persoanelor cu Sindromul Down, este marcată la 21 martie. În decembrie 2011, a fost declarată zi mondială printr-o rezoluţie adoptată de Adunarea Generala a Naţiunilor Unite, care a invitat toate statele membre, organizaţiile din domeniu să se implice prin acţiuni pentru creşterea gradului de informare a populaţiei cu privire la sindromul Down.

Sindromul Down (sau Trisomie 21) este o modificare cromozomială reprezentată de prezenţa unui cromozom 21 în plus faţă de perechea de cromozomi 21 din cadrul cariotipului uman normal. Medicul englez John Langdon Haydon Down (1828-1896) a fost primul care a descris caracteristicile sindromul în 1866.

Potrivit statisticilor ONU, incidenţa sindromului Down este de 1 la 1.000 de naşteri în întreaga lume şi în fiecare an, între 3.000 si 5.000 de copii se nasc cu aceasta tulburare cromozomială.



Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO


 

Ziua memoriei

Celebrată la începutul primăverii, Ziua memoriei (#MemoryDay) este dedicată unuia dintre cele mai fascinante şi complexe mecanisme umane.

Oamenii încearcă de multă vreme să descifrezele tainele acestui mecanism. Artistotel credea că memoria oamenilor la naştere este asemenea unei plăcuţe albe, pe care mai apoi sunt imprimate amintirile asemenea unui mulaj în ceară. Tehnologia modernă a adus progrese semnificative în ceea ce priveşte înţelegerea proceselor de memorie. Potrivit unui studiu, creierul trece prin trei stadii ale memoriei: codare, depozitare şi reamintire.

Cercetările ştiinţifice arată că primele amintiri încep să se dezvolte încă din stadiul intrauterin şi, deşi posibilităţile memoriei umane sunt nelimitate, majoritatea oamenilor nu-şi pot reaminti întâmplări înaintea vârstei de 3-4 ani. Unii cercetători cred că acest lucru se întâmplă nu pentru că amintirile nu ar fi acolo, ci pur şi simplu pentru că ar imposibil de reactualizat.

Ziua părinţilor singuri

Ziua părinţilor singuri (#SingleParentDay) îi celebrează pe toţi acei părinţi curajoşi care îşi cresc copiii pe cont propriu.

Data de 21 martie coincide cu data înfiinţării Parents Without Partners, organizaţie pentru sprijinirea părinţilor singuri, înfiinţată pe 21 martie 1957 în Statele Unite.

Data a fost declarată zi oficială printr-un decret semnat de preşedintele Ronald Reagan în 1984.

Ziua baghetei franţuzeşti

Ziua baghetei franţuzeşti (#FrenchBreadDay) este ocazia perfectă de aprecia gustul unic al celui mai emblematic produs de panificaţie franţuzesc şi de a ne îmbogăţi bagajul de cunoştinţe despre cultura franceză.

Potrivit Observatoire du Pain, o sursă de referinţă din domeniul alimentar, francezii consumă 320 de baghete la fiecare secundă în fiecare zi.

 

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


Există mai multe poveşti despre originile baghetei franţuzeşti. Una dintre ele spune că Napoleon Bonaparte a decretat că pâinea ar trebui să aibă o formă lungă şi subţire ca să poată încăpea în buzunarele soldaţilor. Potrivit unei alte legende, când au fost demarate lucrările la metroul din Paris, în 1898 şi au fost aduşi muncitori de pe tot teritoriul Franţei, brutarilor li s-a cerut să creeze o pâine care să poată fi mai degrabă ruptă decât tăiată, astfel încât, din cauza numeroaselor conflicte între muncitori, cuţitele să poată fi interzise, potrivit completefrance.com.

În 2021, Franţa a ales să prezinte candidatura baghetei sale tradiţionale pentru a fi înscrisă pe lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO.AGERPRES/(AS-autor: Simona Tatu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Anda Badea)

Afisari: 6

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Zig Zag 23-01-2025 13:52

Cântărețul Chris Brown cere despăgubiri de 500 de milioane de dolari de la Warner Bros pentru un documentar

Cântărețul Chris Brown a intentat un proces de 500 de milioane de dolari împotriva grupului Warner Bros. Discovery și a altor companii care au realizat 'un documentar defăimător' la adresa sa, potrivit unui comunicat distribuit joi pe contul de Instagram al artistului american, informează AFP. Documentarul 'Chris Brown: A History of Vio

Zig Zag 23-01-2025 10:29

O chitară celebră a lui Jeff Beck, vândută la licitație cu peste 1 milion de lire sterline

O licitație organizată la Londra pentru chitarele și alte echipamente muzicale care i-au aparținut legendarului chitarist britanic Jeff Beck a strâns peste 8 milioane de lire sterline (9,5 milioane de euro), din care peste 1,06 milioane de lire sterline numai pentru celebra sa chitară Gibson Les Paul 'Oxblood' din 1954, informează AFP. Această ch

Zig Zag 22-01-2025 14:03

Acord financiar între prințul Harry și proprietarul tabloidului The Sun

Prințul Harry a ajuns la un acord financiar cu proprietarul tabloidului The Sun, punând astfel capăt procesului pe care l-a intentat grupului media deținut de magnatul Rupert Murdoch, a anunțat miercuri David Sherborne, avocatul fiului cel mic al regelui Charles al III-lea, informează AFP. Acest acord de ultim moment le permite prințului

Zig Zag 22-01-2025 13:36

Grecia/ O statuie antică, găsită ''lângă coșuri de gunoi'' din Salonic

Poliția greacă a anunțat miercuri că a deschis o anchetă ce vizează o statuie descoperită de un cetățean elen într-o pungă neagră din plastic ''lângă coșuri de gunoi'' de pe o stradă din regiunea Salonicului, al doilea oraș ca mărime din Grecia, situat în nordul țării, informează AFP. Departamentul pentru Comb

Zig Zag 22-01-2025 11:37

Dependența de jocurile de noroc, o dramă națională în Bulgaria

Lazar figurează pe lista dependenților de jocuri de noroc, un flagel în Bulgaria, unde acest tip de dependență a devenit o problemă de sănătate publică. Cu toate acestea, tânărul de aproximativ 30 de ani a putut să se înscrie pe un site de pariuri și a pierdut mii de euro, o sumă pe care are de acum dreptul să o recupereze, informează miercuri AFP.

Zig Zag 21-01-2025 19:48

Trevor Noah va găzdui premiile Grammy pentru al cincilea an consecutiv

Actorul sud-african Trevor Noah va prezenta cea de-a 67-a ediție a Premiilor Grammy, marcând al cincilea an consecutiv în care va face oficiile de gazdă a evenimentului, transmite marți EFE. Marea gală a muzicii pop-rock, ce o propune, din nou, pe Beyonce drept mare favorită, cu 11 nominalizări, este programată pentru 2 februarie l

Zig Zag 21-01-2025 19:20

Prințul Harry și The Sun sunt 'foarte aproape' de un acord financiar, conform unui avocat al grupului

Prințul Harry și proprietarul tabloidului The Sun sunt 'foarte aproape' de un acord financiar pentru a pune capăt procesului inițiat de fiul mai mic al regelui Charles al III-lea, a afirmat marți un avocat al grupului News Group Newspapers (NGN), transmite AFP. 'Avocații celor două părți sunt angajați în negocieri foarte inte

Zig Zag 21-01-2025 15:24

Un coif corintian de luptă, vechi de 2.500 de ani, scos la licitație la Londra

O rară cască militară corintiană din bronz, în stare excelentă de conservare deși datează dintre anii 500 - 450 î.Hr., va fi scoasă la licitație la Londra în cursul acestei luni, transmite Live Science. Astfel de coifuri sunt emblematice pentru lumea antică și pentru infanteria greacă. Coiful va fi scos la licitație de Apollo

Zig Zag 21-01-2025 12:35

Săptămâna Modei masculine de la Paris va fi deschisă de casa Louis Vuitton cu o defilare la Muzeul Luvru

Săptămâna Modei masculine de la Paris începe marți, culminând cu mult așteptatul show al designerului și cântărețului Pharrell Williams pentru casa Louis Vuitton, care se va desfășura de această dată la Muzeul Luvru în cursul serii, informează AFP. După ce a impresionat deja în capitala Franței cu defilări o

Zig Zag 21-01-2025 11:13

Un nou proces în lupta prințului Harry împotriva tabloidelor britanice

O nouă rundă în lupta prințului Harry împotriva tabloidelor: un proces va începe marți la Londra, ce vizează două publicații ale magnatului Rupert Murdoch, acuzate de fiul cel mic al regelui Charles al III-lea că au obținut în mod ilegal informații despre viața sa privată, informează AFP. Prințul Harry, care locuiește &

Zig Zag 21-01-2025 10:38

Gazdele finalei concursului muzical Eurovision vor fi trei prezentatoare

Finala concursului muzical Eurovision, găzduită anul acesta de Elveția, va fi prezentată de trei femei, a anunțat luni postul elvețian de televiziune SRF, potrivit DPA. Prezentatoarea de televiziune elvețiano-italiană Michelle Hunziker, artista de cabaret Hazel Brugger și cântăreața Sandra Studer vor fi gazdele evenimentului, a anunțat SRF.

Zig Zag 20-01-2025 22:59

Trump 2.0/ Chifteluțe de crab și friptură de vită Angus, servite la primul prânz oficial oferit de Trump

Meniul servit la ceremonia de învestire a lui Donald Trump în calitate de nou președinte al Statelor Unite a constat luni din chifteluțe de crab din golful Chesapeake și o friptură de vită Angus, 'udate' cu vinuri locale, informează EFE. Masa cu membrii Congresului, care în acest nou ciclu legislativ are majoritate re

Zig Zag 20-01-2025 13:43

Blue Monday - 20 ianuarie, cea mai deprimantă zi din 2025

Sărbătorile de Crăciun și de Anul Nou s-au încheiat oficial, iar Blue Monday ('Lunea cea tristă') a sosit, informează luni cotidianul Irish Independent. Întoarcerea la locul de muncă după vacanța de sfârșit de an se poate dovedi, pe bună dreptate, a fi o provocare și poate cauza o criză de melancolie în ianuarie - cu vreme rece

Zig Zag 20-01-2025 11:37

Pasionații de flori au înfruntat frigul și ceața cu prilejul Zilei Naționale a Lalelei, marcată la Amsterdam

Nici temperaturile negative, nici ceața densă care învăluie capitala Țărilor de Jos de mai multe zile nu i-au descurajat sâmbătă pe pasionații de flori să participe la Ziua Națională a Lalelei în Amsterdam, informează AFP. Evenimentul, care marchează startul sezonului emblematicei flori a Țărilor de Jos, atrage în fiecare an mii de vizi

Zig Zag 19-01-2025 16:42

La cinci ani după izbucnirea pandemiei, Wuhan a întors pagina (reportaj AFP)

Construit în doar 10 zile la începutul pandemiei și devenit un simbol al mobilizării Chinei împotriva Covid, spitalul din prefabricate de la Wuhan este acum abandonat: cinci ani mai târziu, locuitorii și autoritățile au trecut mai departe, conform unui