''It's today; My favorite day''/ 25 ianuarie - Ziua pe dos, a spaţiului personal şi a cafelei irlandeze
Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.
Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii "Winnie-the-Pooh": "- What day is it?, asked Pooh. - It's today, squeaked Piglet. - My favorite day, said Pooh'' ('' - Ce zi este?, întrebă Pooh. - Este astăzi, guiţă Piglet. - Ziua mea favorită, spuse Pooh'').
Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.
Ziua pe dos
Serveşte cina în loc de micul dejun, spune la revedere în loc de bună ziua, poartă hainele de-a-ndoaselea şi amuză-te de reacţiile oamenilor! De ce? Pentru că este Ziua pe dos, o sărbătoare amuzantă, înrudită cu Ziua păcălelilor, când poţi face şi spune invers decât ar trebui. Există însă şi un paradox: din punct de vedere tehnic, această zi nu poate exista, pentru că dacă o numim aşa, din cauza regulilor jocului, ea ar fi opusul a ceea ce spunem, adică nu ar fi o zi pe dos, ci una normală.
Deşi nu este clar cine a creat această zi a contrarului şi în ce scop, Ziua pe dos (#OppositeDay) îşi are originile într-un joc pentru copii care presupune ca cei mici să facă sau să spună opusul a ceea ce ar zice sau face în mod normal.
Unele dintre primele referiri la Ziua pe dos sunt legate de o declaraţie foarte confuză din 1928 a preşedintelui american de atunci, Calvin Coolidge. Când a fost întrebat dacă va candida pentru un al doilea mandat, acesta a declarat: "Nu aleg să candidez", ceea ce a făcut ca toată lumea să se întrebe dacă nu a vrut să spună de fapt contrariul.
Iar în 1959, preşedintele american Dwight D. Eisenhower a declarat ziua de 17 august drept Ziua pe dos pentru o singură zi, pentru a îndeplini astfel o dorinţă a nepoatei sale.
Este o sărbătoare populară în special în rândul copiilor, care se bucură de absurditatea situaţiilor create atunci când spui lucrurile invers. Ziua pe dos necesită dexteritate mentală, o minte ageră şi abilitatea de a folosi cuvinte în modalităţi inedite.
Ziua pe dos este prezentă şi în cultura populară: în primul episod al serialului ''SpongeBob Pantaloni Pătraţi'', protagonistul decide că toată lumea ar trebui să se poarte pe dos, ceea ce duce la un haos total, iar în filmul ''Opposite Day'' (2009), copiii devin adulţi, iar adulţii devin copii.
Ziua spaţiului personal
''Pentru a scrie ficţiune, o femeie trebuie să aibă bani şi o cameră doar a ei; şi asta, aşa cum veţi vedea, lasă nerezolvată marea problema a adevăratei naturi a femeii şi a adevăratei naturi a ficţiunii'', scrie autoarea britanică Virginia Woolf în binecunoscutul eseu ''A Room of One's Own'' (O cameră doar a ei) publicat în 1928, în care vorbeşte atât despre un spaţiu fizic, cât şi metaforic, pentru scriitoare într-o tradiţie literară dominată de bărbaţi.
Inspirată de eseul Virginiei Woolf, Ziua spaţiului personal (#ARoomOfOnesOwnDay), marcată pe 25 ianuarie, ziua de naştere a scriitoarei, este dedicată tuturor celor care apreciază sau tânjesc la fericirea de a avea un spaţiu, oricât de umil, care să fie doar al lor.
Pentru a celebra #ARoomOfOnesOwnDay, ai nevoie de câteva cărţi bune (de ce nu un volum semnat chiar de Virginia Woolf?), muzica preferată şi neapărat o felie de tort. Poate şi puţin din vinul preferat. Apoi e timpul pentru relaxare şi pentru a petrece o vreme în tihna propriei camere.
Ziua cafelei irlandeze
Cafeaua e o băutură iubită de miliarde de oameni din lumea întreagă pentru aroma ei delicioasă, precum şi pentru efectul energizant al cofeinei. Cafeaua irlandeză conţine un ingredient inedit ce o face şi mai specială.
Istoria cafelei irlandeze începe în 1942, un an care s-a dovedit norocos pentru călătorii transatlantici, epuizaţi de frigul şi umezeala iernii irlandeze. Graţie imaginaţiei inovatoare a barmanului Joe Sheridan, călătorii aveau şansa de a se încălzi cu un amestec aproape decadent din cel mai fin whisky irlandez combinat cu aroma şi gustul irezistibile ale cafelei proaspăt măcinate. Ulterior, reţeta cafelei irlandeze a devenit mai rafinată prin adaosul de zahăr brun şi o lingură generoasă de frişcă.
În 1948, cafeaua irlandeză îşi face debutul la New York după ce criticul culinar Clementine Paddleford scrie pentru New York Herald Tribune un editorial cu prilejul zilei Sfântului Patrick în care include şi o reţetă de cafea irlandeză cu frişcă, zahăr şi whisky. Băutura nu ''prinde'' însă în Statele Unite decât câţiva ani mai târziu.
În 1952, cafeaua irlandeză ajunge la San Francisco. Scriitorul de călătorii Stanton Delaplane îi povesteşte unui barman de la Buena Vista Hotel din San Fracisco despre băutura delicioasă şi îi cere să-i prepare o porţie. Povestea spune că barmanul nu a reuşit să înţeleagă cum se menţine frişca deasupra cafelei aşa că a călătorit în Irlanda pentru a învăţa secretul chiar de la inventatorul băuturii, Joe Sheridan. Frişca trebuie să fie turnată pe dosul unei linguri pentru a nu se scufunda.
Băutura este atât de bună, încât beneficiază de o zi specială. Menţiuni despre anul de când se sărbătoreşte Ziua Naţională a Cafelei Irlandeze #IrishCoffeeDay sau desprea creatorul ei nu sunt cunoscute, dar iubitorii de cafea nu pot decât să-i fie recunoscători. AGERPRES/(AS-autor: Simona Tatu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Adrian Dãdârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
VIDEO Serbia: Mii de oameni protestează în fața sediului televiziunii naționale
Mii de persoane au protestat vineri seară în fața Televiziunii naționale sârbe (RTS) din Belgrad pentru a cere imparțialitatea acesteia și au adus un omagiu celor 15 victime ale prăbușirii acoperișului unei gări în noiembrie, scrie AFP. 'A ști totul este dreptul tău', scria pe un banner în spatele căruia mii de
Animale de companie, stropite cu apă sfințită într-o biserică din Madrid
Zeci de câini și pisici, câțiva papagali și o găină au stat la coadă vineri alături de stăpânii lor în fața unei biserici din Madrid, așteptându-și rândul pentru a fi binecuvântați de un preot catolic în cadrul unui popular ritual anual, informează Reuters. În Spania, sărbătoarea Sfântului Antonie Sta
Germania: Un bărbat a supraviețuit după ce a călătorit agățat de un tren care circula cu 282 km/h
Un bărbat care călătorea cu un tren de mare viteză în Germania s-a agățat de exteriorul unui vagon, întrucât nu a reușit să revină la bord după o pauză de fumat, supraviețuind în mod miraculos unor viteze de până la 282 km/h, a anunțat vineri Poliția din această țară, citată de DPA. Bărbatul în cauză, un cetățean maghiar &ic
Sylvester Stallone, Jon Voight și Mel Gibson vor fi 'ochii și urechile' lui Donald Trump la Hollywood
Actorii Sylvester Stallone, Jon Voight și Mel Gibson, susținători de multă vreme ai lui Donald Trump, au fost numiți joi, în mod simbolic, 'ambasadori la Hollywood' pentru a fi 'ochii și urechile' președintelui ales al Statelor Unite într-o industrie cinematografică majoritar pro-democrată, informează AFP. Sylvester Stallone, un new
Norvegia: Regina Sonja a fost externată după o operație pe cord
Regina Sonja a Norvegiei a fost externată vineri, a anunțat Palatul Regal din Oslo, la o zi după o intervenție chirurgicală 'reușită', pe parcursul căreia suveranei în vârstă de 87 de ani i-a fost implantat un stimulator cardiac, informează AFP. 'Regina se află într-o formă fizică bună', a anunțat Palatul Regal într-un c
O braziliancă de 119 ani vrea să fie recunoscută drept cea mai vârstnică persoană din lume
Cu aproape două luni înainte de împlinirea vârstei de 120 de ani, Deolira Gliceria Pedro da Silva, o străbunică din statul brazilian Rio de Janeiro, dorește să fie recunoscută drept cea mai vârstnică persoană în viață din lume de către Guinness World Records, transmite vineri Reuters. Guinness World Records o recunoaște în p
Bob Dylan se alătură TikTok, 'împotriva curentului'
Bob Dylan, cantautor, poet și pictor american laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 2016, și-a deschis cont pe TikTok, platforma video chineză pe cale de dispariție din Statele Unite, transmite vineri EFE. 'Mereu împotriva curentului', titrează media care relatează despre contul TikTok verificat și deschis oficial
Turcia: 33 morți în urma consumului de băuturi alcoolice contrafăcute la Istanbul
În total, 33 de persoane au murit la Istanbul, iar alte 48 au fost internate în spital după ce au consumat luni băuturi alcoolice contrafăcute, a relatat joi seară agenția de turcă de presă Anadolu, scrie AFP. Un bilanț anterior raportase miercuri 23 de decese cu începere de luni în orașul turc de pe malul Bosforului.
OMS cere 1,5 miliarde de dolari în 2025 ca să facă față unor crize sanitare ''fără precedent''
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a cerut joi 1,5 miliarde de dolari pentru a își susține activitățile în 2025 în contextul ''crizelor sanitare mondiale fără precedent'', o sumă identică celei de anul trecut, informează AFP. ''Anul acesta, OMS încearcă să obțină 1,5 miliarde de dolari pentru a-și susține act
Lagarde influențează piețele financiare printr-o încruntare, iar Draghi printr-un zâmbet (studiu)
Președinta Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, poate influența piețele financiare printr-o încruntare, în timp ce predecesorul său, Mario Draghi, folosea zâmbetul pentru a-și consolida mesajul pe care dorea să îl transmită, potrivit unui nou studiu, informează Reuters. Este cunoscut faptul că agenții de bursă se agață de
UPDATE Doi morți, între care o profesoară, într-un atac cu cuțitul la un liceu din nord-estul Slovaciei
Un elev a ucis cel puțin două persoane, o profesoară și o colegă de clasă, și a rănit grav o altă colegă într-un atac cu cuțitul la un liceu din nord-estul Slovaciei, au anunțat joi oficiali, relatează AFP și Reuters. 'Elevul de 18 ani suspectat de săvârșirea unei infracțiuni grave a fost arestat la scurt timp după incident', a declarat pol
Premiile Sindicatului scenariștilor americani (WGA): 'Challengers', 'Dune 2' și 'Wicked', printre filmele nominalizate
Nominalizările la premiile care vor fi decernate în 2025 de Sindicatul scenariștilor americani (Writers Guild Awards - WGA) au fost anunțate miercuri la Los Angeles, informează publicația The Hollywood Reporter. La categoria 'scenariu original' au fost nominalizate filmele 'A Real Pain', 'Anora', 'Challengers', 'Civil
IBM și L'Oréal vor construi un model AI pentru a dezvolta produse cosmetice sustenabile
IBM și compania franceză L'Oréal au anunțat joi o colaborare pentru a utiliza tehnologia de inteligență artificială a grupului american cu scopul de a dezvolta un model AI pentru a crea produse cosmetice sustenabile, informează DPA. Modelul AI va ajuta L'Oréal în crearea de noi produse, reformularea produselor cosmetice existente și
Marea Britanie: Din cauza supraaglomerării spitalelor, mor pacienți pe coridoare, trage un semnal de alarmă un sindicat medical
Spitalele britanice sunt atât de supraaglomerate, încât există pacienți care decedează așteptând pe coridoare sau care ajung să fie îngrijiți în toalete sau chiar în parcările departamentelor de urgențe, a tras un semnal de alarmă joi principalul sindicat al asistenților medicali, într-un raport, transmite AFP. &
Papa Francisc a căzut și a suferit o contuzie la antebraț, a anunțat Vaticanul
Papa Francisc a suferit o contuzie la antebrațul drept după ce a căzut în reședința sa, fără să fi suferit însă vreo fractură, a informat joi Vaticanul, potrivit Reuters. ''În această dimineață, în urma unei căzături la reședința Santa Marta, papa Francisc a suferit o contuzie la antebrațul drept, fără să fi suferit fracturi. Br