logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

Daniel Craig, Emma Răducanu, ducesa Camilla şi ofiţerii-şefi ai medicilor britanici, decoraţi de regina Elisabeta a II-a

Image

Coordonatorii campaniilor de combatere a pandemiei de COVID-19 din Marea Britanie, jucătoarea de tenis Emma Răducanu şi ducesa Camilla - soţia prinţului moştenitor Charles - au fost decoraţi vineri de regina Elisabeta a II-a, iar pe lista personalităţilor recompensate de Anul Nou de suverana acestei ţări se află şi actorul Daniel Craig, care a primit aceeaşi distincţie ca cea deţinută de agentul 007, personajul pe care starul britanic l-a interpretat în cinci filme din franciza cinematografică "James Bond", informează AFP şi Reuters.

Chris Whitty, ofiţerul-şef al medicilor din Anglia, personalitate bine-cunoscută în rândul britanicilor, pe care îi informează cu regularitate în legătură cu evoluţia crizei sanitare prin intermediul unor conferinţe de presă, a fost promovat la rangul de Cavaler-Comandor al Ordinului Bath, atribuit militarilor şi funcţionarilor din această ţară.

Patrick Vallance, consilier ştiinţific al Guvernului britanic, a primit aceeaşi decoraţie, în timp ce alte personalităţi de prim rang în lupta împotriva pandemiei de coronavirus, precum ofiţerii-şefi ai medicilor din Scoţia şi Ţara Galilor - Gregor Smith, respectiv Frank Atherton - şi doi dintre adjuncţii ofiţerului-şef al medicilor din Anglia, Jonathan Van Tam şi Jenny Harries, au primit titlurile de comandant, respectiv "dame" (echivalentul feminin al titlului de "sir") ai Ordinului Imperiului Britanic.

Marea Britanie, una dintre cele mai afectate ţări europene de pandemia de COVID-19, cu peste 148.000 de decese şi o explozie a numărului de infectări provocate de varianta Omicron a noului coronavirus, s-a angajat într-o vastă campanie de vaccinare cu doze de supra-rapel ("booster") pentru a încerca să limiteze răspândirea virusului.

Pe plan cultural, actorul Daniel Craig, în vârstă de 53 de ani, a primit titlul de Companion al Ordinului St. Michael & St. George (CMG), la fel ca celebrul spion pe care l-a interpretat pe marile ecrane, pentru servicii deosebite aduse industriei britanice de teatru şi film.

Personajul James Bond deţinea şi el titlul CMG în universul acestei francize cinematografice, iar în urma anunţului de vineri, Daniel Craig a ajuns să deţină toate decoraţiile acordate agentului 007, întrucât actorul britanic a fost numit şi Comandor Onorific al Marinei Regale în septembrie 2021.

"No Time to Die", cel mai recent film care prezintă aventurile spionului James Bond, a cărui lansare din 2021 a fost întârziată de mai multe ori din cauza pandemiei de coronavirus, a marcat ultima participare a actorului Daniel Craig în această franciză.

Producătoarea seriei de filme "James Bond", Barbara Broccoli, a fost recompensată cu titlul de Comandor al Ordinului Imperiului Britanic.

Sportiva de origine română Emma Răducanu, care a uluit lumea tenisului profesionist în 2021, când a devenit prima jucătoare venită din calificări care a câştigat un titlu de Grand Slam după victoria obţinută la U.S. Open, se află pe lista personalităţilor decorate de regina Elisabeta a II-a cu titlul de Membru al Ordinului Imperiului Britanic.

Compozitorul Bernie Taupin, cunoscut mai ales pentru colaborările sale cu renumitul cântăreţ Elton John, inclusiv pentru orchestraţia piesei "Candle in the Wind", pe care starul pop a interpretat-o în 1997 la funeraliile prinţesei Diana, a devenit Comandant al Ordinului Imperiului Britanic.

Au primit titlul de "Dame" veteranele actriţe Joanna Lumley şi Vanessa Redgrave pentru servicii deseobite aduse artelor dramatice, industriei de divertisment şi acţiunilor de caritate.

Ducesa de Cornwall, Camilla, soţia prinţului Charles, moştenitorul tronului, a devenit vineri "Dame" a Ordinului Jartierei, cel mai prestigios ordin cavaleresc britanic, confirmând astfel locul tot mai important ocupat de ea în rândul monarhiei din această ţară.

Această decoraţie este acordată de regină în baza unei decizii personale, nu la recomandarea prim-ministrului ţării. Ducesa Camilla deţine de acum acelaşi rang ca şi cei patru copii ai suveranei.

Este o mare onoare pentru Camilla, în vârstă de 74 de ani, care a sfârşit prin a se impune ca o personalitate de marcă a monarhiei britanice, după ce a fost îndelung contestată şi criticată pentru că a fost amanta prinţului Charles în timpul căsătoriei acestuia cu prinţesa Diana. După căsătoria cu prinţul Charles, Camilla a ales să nu poarte titlul de prinţesă de Wales, purtat în trecut de prinţesa Diana, pentru a nu leza sensibilitatea publicului britanic.

După căsătoria ei cu prinţul Charles în 2005 într-o discretă ceremonie civilă - în absenţa suveranei -, statutul ducesei Camilla devenise o sursă de discuţii interminabile, întrucât britanicii doreau să ştie dacă ea va deveni regină consoartă sau prinţesă consoartă atunci când soţul ei va urca pe tronul ţării.

Ducesa de Cornwall a câştigat în vizibilitate şi popularitate graţie numeroaselor ei angajamente oficiale, pe măsură ce regina Elisabeta a II-a, în vârstă de 95 de ani, a început să participe la mai puţine evenimente publice pentru a-şi menaja starea de sănătate.

Laburistul Tony Blair, în vârstă de 68 de ani, care a fost prim-ministru al Marii Britanii din 1997 până în 2007, a fost numit vineri în rangul de Cavaler companion al Ordinului Jartierei.

În total, regina Elisabeta a II-a a decorat 1.278 de personalităţi, inclusiv oameni de ştiinţă, sportivi, artişti, coordonatori au unor campanii de strângere de fonduri - inclusiv un băiat de 11 ani -, precum şi persoane mai puţin cunoscute, ale căror contribuţii au fost însă esenţiale pentru comunităţile lor sau pentru întreaga ţară. Potrivit Guvernului de la Londra, aproape o cincime din decoraţiile anunţate în acest an sunt asociate acţiunilor de combatere a pandemiei de COVID-19.

Aceste distincţii regale sunt acordate de două ori pe an, de Anul Nou şi cu ocazia aniversării oficiale a reginei Elisabeta a II-a, celebrată în luna iunie, deşi suverana s-a născut pe 21 aprilie 1926.

Decoraţiile de Anul Nou sunt atribuite începând din timpul domniei reginei Victoria din secolul al XIX-lea şi au scopul de a recompensa nu doar personalităţi de marcă, ci şi oameni mai puţin cunoscuţi, care au contribuit timp de mulţi ani la dezvoltarea societăţii britanice. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 16

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Zig Zag 09-05-2025 16:04

Este Leon al XIV-lea un papă tânăr?

Leon al XIV-lea a fost ales papă la 69 de ani, o vârstă relativ tânără în istoria recentă a papalității, iar acest lucru ar putea contribui la insuflarea unui nou dinamism în instituțiile vaticane, sunt de părere câțiva ob

Zig Zag 09-05-2025 10:59

Noul Papă are și rădăcini creole, din New Orleans (The New York Times)

Noul Papă, Leon al XIV-lea, născut în orașul american Chicago, are, de asemenea, rădăcini creole din orașul New Orleans, relatează cotidianul The New York Times, citat vineri de agenția EFE. Originile sale, care datează dintr-o enclavă istorică a culturii afro-caraibiene, îl leagă pe Papa Leon al XIV-lea de bogata experiență catoli

Zig Zag 09-05-2025 09:52

Papa Leon al XIV-lea, un fan al tenisului

Papa Leon al XIV-lea, americanul Robert Francis Prevost, ales joi drept succesor al regretatului Papă Francisc, este un fan declarat al tenisului căruia îi este dor de mânuirea rachetei și care, virtual, a apărut în imaginile de pe terenul central al Foro Italico din Roma, unde se desfășoară turneele ATP Masters 1.000 și WTA 1.000, relatează agenția

Zig Zag 09-05-2025 09:31

New York/Empire State Building, iluminată în alb și auriu pentru a marca alegerea primului Papă american

Empire State Building din New York, una dintre cele mai cunoscute clădiri din lume, a fost iluminată joi în culorile alb și auriu pentru a marca alegerea primului Papă american, potrivit site-ului Deutsche Welle, Dw.com.  

Zig Zag 08-05-2025 19:34

Vatican: Radioteleviziunile folosesc Starlink în contextul întreruperii telecomunicațiilor în Piața Sfântul Petru

Radioteleviziunile din lumea întreagă care sunt prezente joi în Piața Sfântul Petru din Roma pentru a acoperi din punct de vedere mediatic conclavul papal folosesc serviciul de internet Starlink al miliardarului Elon Musk în contex

Zig Zag 08-05-2025 17:46

Vatican: Mâncarea care poate 'ascunde mesaje', scoasă din meniul conclavului

Produse alimentare care, în teorie, ar putea fi folosite pentru a transmite mesaje în conclavul papal, cum ar fi sparanghelul, ravioli și puiul la cuptor, au fost excluse din meniul servit la Casa Santa Marta, unde sunt cazați cei 133 de cardinali care trebuie să îl aleagă pe următorul papă în timpul sesiunilor zilnice de votare organizate în Ca

Zig Zag 08-05-2025 17:25

Danemarca: Regina Margrethe a fost spitalizată din cauza unei răceli

Copenhaga, 8 mai /Agerpres/ - Fosta regină a Danemarcei Margrethe a II, în vârstă de 85 de ani, care a abdicat anul trecut, a fost spitalizată din cauza unei răceli, a anunțat joi casa regală, potrivit AFP. ''Din cauza unei răceli pe care majestatea sa regina Margrethe a contractat-o, s-a decis ca măsură de precauție ca regina să fie plasat

Zig Zag 08-05-2025 17:16

Cardinalii catolici votează din nou joi, în a doua zi a conclavului

Cei 133 de cardinali electori ai Bisericii Catolice s-au întors în Capela Sixtină joi după-amiază pentru a relua votul privind alegerea succesorului papei Francisc, după ce nu au reușit să se pună de acord asupra unui nou suveran pontif în al doilea și al treilea scrutin al conclavului papal în cursul acestei dimineți, după cum a indicat fumul negru c

Zig Zag 08-05-2025 16:36

Bill Gates preconizează să doneze 200 de miliarde de dolari până în 2045

Bill Gates a afirmat joi că-și va dona aproape întreaga avere personală în următoarele două decenii, precizând că cele mai sărace comunități din lume vor primi circa 200 de miliarde de dolari prin intermediul fundației sale, într-un moment când guvernele reduc drastic ajutoarele internaționale, informează Reuters. Miliardarul &ici

Zig Zag 08-05-2025 15:11

Un diamant albastru, scos la licitație de Sotheby's, ar putea obține 20 de milioane de dolari

Un diamant albastru de 10 carate, care ar putea fi adjudecat pentru 20 de milioane de dolari când va fi scos la licitație în cursul acestei luni, a fost prezentat de casa de licitații Sotheby's joi la Geneva, informează Reuters. Piatra prețioasă, de formă dreptunghiulară și cu marginile rotunjite, cunoscută sub denumirea ''diamantul alb

Zig Zag 08-05-2025 09:06

Procesul lui Harvey Weinstein: Modelul Kaja Sokola depune mărturie pentru prima dată

Modelul polonez Kaja Sokola a depus mărturie pentru prima dată, miercuri, împotriva fostului producător de film Harvey Weinstein, care este rejudecat la New York după ce condamnarea sa inițială a fost anulată anul trecut, transmite joi AFP. Kaja Sokola, în vârstă de 39 de ani, îl acuză pe Harvey Weinstein, fostul șef al

Zig Zag 07-05-2025 17:32

Netflix testează un chatbot pentru căutarea filmelor pe platformă

Netflix testează o interfață de inteligență artificială (AI) generativă care să le permită abonaților săi să descrie în limbaj curent programul pe care îl caută, o premieră care ar putea deschide noi perspective, informează AFP. ''Dorim să puteți descoperi emisiuni sau filme folosind fraze uzuale'', a explicat, cu p

Zig Zag 07-05-2025 15:43

Cât costă un conclav? Vaticanul păstrează discreția

Mii de credincioși sunt așteptați în piața Sfântul Petru începând de miercuri pentru a urmări alegerea succesorului papei Francisc. Costurile ceremonialului cad în sarcina Vaticanului, subiect pe marginea căruia păstrează însă discreția, iar statul italian, conform Tratatului de la Latran din 1929, își asumă costurile legate

Zig Zag 07-05-2025 13:08

Eurovisionul din Elveția stârnește o controversă familiară în legătură cu participarea israeliană și steagurile LGBTQ+

Elveția va găzdui săptămâna viitoare concursul Eurovision, pentru prima dată după 1989, pe fondul criticilor politice familiare pe tema drepturilor persoanelor LGBTQ+ și a participării Israelului, transmite miercuri Reuters. Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU) speră că tema sa, 'Uniți prin muzică' ('United by Musi

Zig Zag 06-05-2025 20:24

Regina Camilla a vizitat o instalație de maci din ceramică dedicată Zilei Victoriei în Europa

Turnul Londrei a fost inundat de o mare de maci din ceramică, o instalație care face parte din evenimentele prilejuite în Marea Britanie de celebrarea a 80 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa și care a fost vizitată marți de regina Camilla, potrivit Reuters. Mii de maci, simbolul comemorării în Marea Brit