Risc pentru retină - Franţa avertizează în privinţa LED-urilor
Anumite tipuri de sisteme de iluminat cu LED-uri, bogate în "lumină albastră", au un efect toxic asupra retinei şi perturbă ciclul somnului, a avertizat agenţia publică franceză însărcinată cu siguranţa sanitară, informează AFP.
Ieftine, cu un consum mic de energie şi o durată lungă de funcţionare, LED-urile (diode electroluminescente) "cunosc o expansiune considerabilă" de câţiva ani, însă nu toate dintre ele sunt lipsite de pericole, a subliniat Agenţia naţională de securitate sanitară în alimentaţie, mediu şi muncă (ANSES) într-un raport publicat marţi.
Pentru a obţine o lumină albă, aceste dispozitive de iluminare cuplează o diodă albastră la un strat de fosfor galben. Cu cât lumina lor este mai "rece" (asemănătoare mai degrabă soarelui la prânz decât la apus), cu atât procentul de albastru este mai mare în spectrul lor.
Or, ANSES a subliniat deja riscurile pentru retină provocate de ecranele artificiale bogate în lumină albastră într-un raport publicat în 2010.
De atunci, "noile date ştiinţifice consolidează" această teorie despre toxicitatea pentru ochi a luminii albastre şi evidenţiază alte riscuri, în timp ce LED-urile s-au generalizat în iluminatul casnic şi exterior, în favoarea retragerii de pe piaţă a becurilor clasice - incandescente şi halogene.
De asemenea, LED-urile sunt tot mai prezente în farurile de automobile, lanterne, anumite jucării, ecranele telefoanelor mobile, tabletelor şi computerelor.
Ecranele nu sunt vizate de acest efect "foto-toxic", întrucât luminozitatea lor este foarte slabă, a precizat Francine Behar-Cohen, medic oftalmolog şi preşedinta unui grup de experţi reuniţi de ANSES.
În schimb, "expunerea la o lumină intensă şi acută este foto-toxică, întrucât determină pierderea ireversibilă a celulelor retiniene, fapt care poate să ducă la o scădere a acuităţii vizuale", a explicat acelaşi organism însărcinat cu evaluarea riscurilor sanitare.
ANSES a cerut revizuirea limitelor maximale autorizate de expunere, pe care le consideră "nu destul de protectoare", deşi acestea sunt arareori atinse în condiţii normale de utilizare.
Agenţia franceză notează şi faptul că aceste norme nu vizează expunerea cronică, deşi şi aceasta ridică probleme, chiar la intensităţi mai scăzute, deoarece "accelerează îmbătrânirea ţesuturilor retiniene, putând să conducă la o scădere a acuităţii vizuale şi la boli degenerative precum ARMD (degenerescenţă maculară legată de vârstă)".
Cristalin în dezvoltare
Această expertiză "a evidenţiat că o expunere, chiar scăzută, la lumina bogată în albastru, seara sau noaptea, perturbă ritmurile biologice şi, deci, inclusiv somnul". Acest risc vizează de această dată nu doar sistemele de iluminat, ci şi ecranele cu iluminare din spate.
Din acest punct de vedere, copiii şi adolescenţii, "ai căror ochi nu filtrează pe deplin lumina albastră", deoarece cristalinul lor este încă în dezvoltare, "constituie o populaţie deosebit de sensibilă". În aceeaşi categorie de risc au fost incluşi şi angajaţii care lucrează noaptea.
Organizaţiile profesionale, precum Sindicatul din industria iluminatului şi Comisia internaţională pentru iluminat, consideră eronat să se vorbească despre "pericolul luminii albastre" pentru a evoca efecte non-vizuale.
Dar, pe lângă tulburări ale somnului, "perturbarea ritmurilor biologice este asociată cu alte efecte sanitare": risc crescut de tulburări metabolice precum diabet, patologii cardiovasculare şi diverse tipuri de cancer, a reamintit Dina Attia, cercetătoare şi şef de proiect în cadrul ANSES.
Numeroase lămpi cu LED prezintă "variaţii importante ale intensităţii luminoase" ca reacţie la fluctuaţiile curentului de alimentare, susceptibile să inducă "dureri de cap, oboseală vizuală, risc de accident" pentru anumite persoane, au estimat specialiştii de la ANSES.
Agenţia franceză recomandă: privilegierea iluminatului casnic de tip "alb cald" şi limitarea expunerii la lumina bogată în albastru furnizată de ecrane LED "înainte de a merge la culcare şi pe timpul nopţii".
ANSES mai afirmă că produsele vândute publicului larg ar trebui să conţină doar LED-uri din categoriile cel mai puţin periculoase, cum este deja cazul pentru becuri, şi că ar trebui "limitată intensitatea luminoasă a farurilor vehiculelor automobile", întrucât unele dintre ele sunt prea orbitoare.
ANSES avertizează, totodată, în privinţa eficienţei foarte variabile a filtrelor pentru ecrane şi a lentilelor de ochelari "anti-lumină albastră". AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Cântărețul Chris Brown cere despăgubiri de 500 de milioane de dolari de la Warner Bros pentru un documentar
Cântărețul Chris Brown a intentat un proces de 500 de milioane de dolari împotriva grupului Warner Bros. Discovery și a altor companii care au realizat 'un documentar defăimător' la adresa sa, potrivit unui comunicat distribuit joi pe contul de Instagram al artistului american, informează AFP. Documentarul 'Chris Brown: A History of Vio
O chitară celebră a lui Jeff Beck, vândută la licitație cu peste 1 milion de lire sterline
O licitație organizată la Londra pentru chitarele și alte echipamente muzicale care i-au aparținut legendarului chitarist britanic Jeff Beck a strâns peste 8 milioane de lire sterline (9,5 milioane de euro), din care peste 1,06 milioane de lire sterline numai pentru celebra sa chitară Gibson Les Paul 'Oxblood' din 1954, informează AFP. Această ch
Acord financiar între prințul Harry și proprietarul tabloidului The Sun
Prințul Harry a ajuns la un acord financiar cu proprietarul tabloidului The Sun, punând astfel capăt procesului pe care l-a intentat grupului media deținut de magnatul Rupert Murdoch, a anunțat miercuri David Sherborne, avocatul fiului cel mic al regelui Charles al III-lea, informează AFP. Acest acord de ultim moment le permite prințului
Grecia/ O statuie antică, găsită ''lângă coșuri de gunoi'' din Salonic
Poliția greacă a anunțat miercuri că a deschis o anchetă ce vizează o statuie descoperită de un cetățean elen într-o pungă neagră din plastic ''lângă coșuri de gunoi'' de pe o stradă din regiunea Salonicului, al doilea oraș ca mărime din Grecia, situat în nordul țării, informează AFP. Departamentul pentru Comb
Dependența de jocurile de noroc, o dramă națională în Bulgaria
Lazar figurează pe lista dependenților de jocuri de noroc, un flagel în Bulgaria, unde acest tip de dependență a devenit o problemă de sănătate publică. Cu toate acestea, tânărul de aproximativ 30 de ani a putut să se înscrie pe un site de pariuri și a pierdut mii de euro, o sumă pe care are de acum dreptul să o recupereze, informează miercuri AFP.
Trevor Noah va găzdui premiile Grammy pentru al cincilea an consecutiv
Actorul sud-african Trevor Noah va prezenta cea de-a 67-a ediție a Premiilor Grammy, marcând al cincilea an consecutiv în care va face oficiile de gazdă a evenimentului, transmite marți EFE. Marea gală a muzicii pop-rock, ce o propune, din nou, pe Beyonce drept mare favorită, cu 11 nominalizări, este programată pentru 2 februarie l
Prințul Harry și The Sun sunt 'foarte aproape' de un acord financiar, conform unui avocat al grupului
Prințul Harry și proprietarul tabloidului The Sun sunt 'foarte aproape' de un acord financiar pentru a pune capăt procesului inițiat de fiul mai mic al regelui Charles al III-lea, a afirmat marți un avocat al grupului News Group Newspapers (NGN), transmite AFP. 'Avocații celor două părți sunt angajați în negocieri foarte inte
Un coif corintian de luptă, vechi de 2.500 de ani, scos la licitație la Londra
O rară cască militară corintiană din bronz, în stare excelentă de conservare deși datează dintre anii 500 - 450 î.Hr., va fi scoasă la licitație la Londra în cursul acestei luni, transmite Live Science. Astfel de coifuri sunt emblematice pentru lumea antică și pentru infanteria greacă. Coiful va fi scos la licitație de Apollo
Săptămâna Modei masculine de la Paris va fi deschisă de casa Louis Vuitton cu o defilare la Muzeul Luvru
Săptămâna Modei masculine de la Paris începe marți, culminând cu mult așteptatul show al designerului și cântărețului Pharrell Williams pentru casa Louis Vuitton, care se va desfășura de această dată la Muzeul Luvru în cursul serii, informează AFP. După ce a impresionat deja în capitala Franței cu defilări o
Un nou proces în lupta prințului Harry împotriva tabloidelor britanice
O nouă rundă în lupta prințului Harry împotriva tabloidelor: un proces va începe marți la Londra, ce vizează două publicații ale magnatului Rupert Murdoch, acuzate de fiul cel mic al regelui Charles al III-lea că au obținut în mod ilegal informații despre viața sa privată, informează AFP. Prințul Harry, care locuiește &
Gazdele finalei concursului muzical Eurovision vor fi trei prezentatoare
Finala concursului muzical Eurovision, găzduită anul acesta de Elveția, va fi prezentată de trei femei, a anunțat luni postul elvețian de televiziune SRF, potrivit DPA. Prezentatoarea de televiziune elvețiano-italiană Michelle Hunziker, artista de cabaret Hazel Brugger și cântăreața Sandra Studer vor fi gazdele evenimentului, a anunțat SRF.
Trump 2.0/ Chifteluțe de crab și friptură de vită Angus, servite la primul prânz oficial oferit de Trump
Meniul servit la ceremonia de învestire a lui Donald Trump în calitate de nou președinte al Statelor Unite a constat luni din chifteluțe de crab din golful Chesapeake și o friptură de vită Angus, 'udate' cu vinuri locale, informează EFE. Masa cu membrii Congresului, care în acest nou ciclu legislativ are majoritate re
Blue Monday - 20 ianuarie, cea mai deprimantă zi din 2025
Sărbătorile de Crăciun și de Anul Nou s-au încheiat oficial, iar Blue Monday ('Lunea cea tristă') a sosit, informează luni cotidianul Irish Independent. Întoarcerea la locul de muncă după vacanța de sfârșit de an se poate dovedi, pe bună dreptate, a fi o provocare și poate cauza o criză de melancolie în ianuarie - cu vreme rece
Pasionații de flori au înfruntat frigul și ceața cu prilejul Zilei Naționale a Lalelei, marcată la Amsterdam
Nici temperaturile negative, nici ceața densă care învăluie capitala Țărilor de Jos de mai multe zile nu i-au descurajat sâmbătă pe pasionații de flori să participe la Ziua Națională a Lalelei în Amsterdam, informează AFP. Evenimentul, care marchează startul sezonului emblematicei flori a Țărilor de Jos, atrage în fiecare an mii de vizi
La cinci ani după izbucnirea pandemiei, Wuhan a întors pagina (reportaj AFP)
Construit în doar 10 zile la începutul pandemiei și devenit un simbol al mobilizării Chinei împotriva Covid, spitalul din prefabricate de la Wuhan este acum abandonat: cinci ani mai târziu, locuitorii și autoritățile au trecut mai departe, conform unui