logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Camera Deputaților - final de sesiune: Un nou președinte; reducerea numărului de posturi; 23 de deputați și-au părăsit partidele

Imagine din galeria Agerpres

Camera Deputaților a adoptat, în prima sesiune ordinară a acestui an, care se încheie luni, reducerea numărului de posturi din structura proprie, mai multe ordonanțe de urgență ale Guvernului și propuneri legislative, votând și un nou judecător la Curtea Constituțională, precum și pe Sorin Grindeanu ca președinte al forului.

De asemenea, această sesiune a fost marcată de migrația mai multor parlamentari de la un partid la altul și la neafiliați. În acest sens, 23 de deputați de la partidele suveraniste S.O.S România, POT și AUR au părăsit aceste formațiuni, unii afiliându-se grupurilor PSD sau PNL, alții anunțând că își fac grup separat.

Camera Deputaților a aprobat reducerea cu 240 a posturilor alocate compartimentelor din serviciile forului legislativ, fiind făcute economii de 25 milioane de lei, potrivit precizărilor conducerii.

Pe de altă parte, în această sesiune, deputații au dezbătut și votat o singură moțiune simplă, cea împotriva ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, care a fost depusă de AUR, aceasta fiind respinsă.

La începutul sesiunii, parlamentarii AUR și POT au intrat în grevă mai multe săptămâni, în semn de protest pentru anularea anul trecut a turului 1 al alegerilor prezidențiale și interzicerea candidaturii lui Călin Georgescu la prezidențialele de acest an. Ca urmare, a fost adoptată o propunere legislativă de majorare a sancțiunilor pentru aleșii care lipsesc de la program.

Printre proiectele importante adoptate de deputați se numără cele care reglementează desfășurarea pe timp de pace a misiunilor și operațiilor militare pe teritoriul statului român, respectiv controlul utilizării spațiului aerian național, acte normative care au fost puternic contestate de reprezentanții AUR, S.O.S România și POT.

Mai multe acte normative adoptate în această sesiune se referă la sărbătorirea unor zile.

Astfel, deputații au decis instituirea, anual, în 15 iunie a Zilei Banatului Montan, în 8 mai a Zilei Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial, în 16 mai a Zilei Naționale a Libertății Religioase și a contribuției cultelor la viața societății românești, iar în 15 august Ziua Maramureșului.

De asemenea, Camera Deputaților a stabilit, prin vot, ca 2026 să fie declarat ''Anul Nadia Comăneci'', dar și ''Anul Constantin Brâncuși'', în timp ce 2027 să fie instituit ca ''Anul Ion I.C. Brătianu''.

Deputații au mai decis ca Ziua națională a gastronomiei și a vinului românesc să fie sărbătorită și prin evenimente și programe organizate de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României.

Camera Deputaților a mai adoptat proiectul de lege care prevede ca în societățile tranzacționate pe o piață reglementată și care își au sediul social în România să fie asigurată o ''reprezentare echilibrată'' a femeilor și bărbaților în rândul administratorilor acestora, precum și unul ca unitățile administrativ-teritoriale să poată participa la finanțarea unor cheltuieli pentru spitalele care nu sunt în administrarea lor.

Totodată, deputații au adoptat reglementări în privința cooperării polițienești internaționale, prorogării termenului pentru aplicarea amenajamentelor pastorale, vaccinării gratuite anti-HPV, aceasta urmând să fie asigurată pentru fetele și băieții cu vârsta cuprinsă între 11 și 26 de ani.

Proiectul de modificare și completare a unor acte normative în vederea combaterii violenței - România fără violență, care prevede înăsprirea pedepselor în cazul lovirii sau altor acte de violență, a fost, de asemenea, adoptat de deputați.

Un alt proiect adoptat, contestat de partidele suveraniste, făcea referire la măsuri pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și a discursului instigator la ură, inițiat de președintele Federației Comunităților Evreiești din România, deputatul Silviu Vexler.

Deputații au mai adoptat un proiect care reglementează pensiile magistraților, astfel încât în anul 2045 să se ajungă la 65 de ani vârsta standard de pensionare.

Alte proiecte adoptate vizează majorarea de la 10.000 lei la 50.000 lei a pragului valoric pentru procedura specială a cererilor de valoare redusă la procesele civile; includerea aerului printre factorii de mediu a căror poluare constituie infracțiune; reducerea perioadei de suspendare a dreptului de a conduce autovehiculele să fie condiționată și de obligativitatea prezentării dovezii achitării amenzii aplicate ca urmare a săvârșirii contravenției; modificarea sancțiunilor din domeniul materialelor pirotehnice.

Un moment controversat a fost acela în care lidera POT Anamaria Gavrilă a chemat poliția la Parlament, pe motiv că este hărțuită de jurnaliștii care îi puneau întrebări pe holurile instituției. Agenții de poliție au constatat că jurnaliștii se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu și au sancționat-o contravențional pe Anamaria Gavrilă cu avertisment.

La finalul sesiunii, deputații l-au desemnat, prin vot, pe liderul PSD Sorin Grindeanu ca președinte al Camerei, după ce Ciprian Șerban, care ocupa această funcție de la începutul legislaturii, a fost numit ministru al Transporturilor în Guvernul Bolojan.

De asemenea, deputații l-au numit pe Asztalos Csaba în funcția de judecător la Curtea Constituțională, în locul lui Varga Attila, al cărui mandat expiră în data de 12 iulie. AGERPRES/(AS - redactor: Alina Novăceanu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Gabriela Badea) 

Citeşte şi:

Senat - final de sesiune: Un nou președinte; instituția - reorganizată; Grupul POT a fost desființat 

Afisari: 558

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Viata Parlamentara 25-07-2025 14:38

Grindeanu: Parteneriatul strategic România - Coreea se consolidează cu progrese notabile

Îmbunătățirea cooperării bilaterale și consolidarea parteneriatului strategic au constituit temele discuției pe care președintele Camerei Deputaților, Sorin Grindeanu, a avut-o vineri cu Woo Won-shik, președintele Adunării Naționale din Republica Coreea, aflat în vizită în România. 'Am avut plăcerea să-l primesc pe

Viata Parlamentara 24-07-2025 11:53

Lege promulgată/Parlamentarii care dețin locuință în București sau Ilfov nu mai beneficiază de suma pentru cazare

Parlamentarii care dețin locuință în București sau Ilfov nu mai beneficiază de sumele forfetare pentru cheltuieli de cazare în Capitală, arată legea promulgată joi de președintele Nicușor Dan. Actul normativ are ca obiect de reglementare modificarea și completarea Statutului deputaților și al senatorilor, în sensul excluderii

Viata Parlamentara 18-07-2025 22:44

Președintele Nicușor Dan spune că, după motivarea CCR, va retrimite în Parlament 'Legea Vexler'

Trimisul special al AGERPRES, Cătălina Matei, transmite: Președintele Nicușor Dan a declarat vineri că, după ce Curtea Constituțională va publica motivarea, va retrimite în Parlament 'Legea Vexler'. 'Legat de legea inițiată de domnul Vexler, în primul rând completează o lege care există, e în vigoare. În doilea râ

Viata Parlamentara 14-07-2025 19:45

Prima moțiune de cenzură cu care s-a confruntat Guvernul Bolojan a fost respinsă de Parlament (sinteză)

Prima moțiune de cenzură cu care s-a confruntat Guvernul condus de Ilie Bolojan de la instalarea în funcție a fost respinsă luni de plenul reunit al Parlamentului. Moțiunea de cenzură a fost inițiată de Opoziție, după ce Guvernul și-a angajat răspunderea în Parlament pe primul pachet de măsuri fiscale, menit să reducă deficitul bugetar. Moțiunea de

Viata Parlamentara 14-07-2025 19:32

Simion după respingerea moțiunii de cenzură: Această guvernare nu-și face datoria, umilește românii

Președintele AUR, deputatul George Simion, a declarat, luni, după ce moțiunea de cenzură depusă de acest partid împotriva Executivului a fost respinsă, că actuala guvernare 'nu-și face datoria' și 'umilește românii'. 'O coaliție de patru partide care au dus România în starea în care este. (...) Din păcate, avem

Viata Parlamentara 14-07-2025 18:54

Parlament/ Moțiunea de cenzură - respinsă de plen

Moțiunea de cenzură inițiată de Opoziție după ce Cabinetul Bolojan și-a angajat răspunderea pe pachetul de măsuri fiscale a fost respinsă luni de plenul reunit al Parlamentului. S-au înregistrat 134 de voturi 'pentru' și 4 voturi 'împotrivă', dintr-un total de 138 de voturi exprimate. Pentru ca moțiunea de cenzură să

Viata Parlamentara 14-07-2025 18:41

Parlament/ S-a încheiat votul la moțiunea de cenzură

Senatorii și deputații au finalizat luni exprimarea votului la moțiunea de cenzură depusă de partidele de opoziție, după ce anterior au avut loc dezbateri în plenul reunit al Parlamentului. Votul a fost secret cu bile. Pentru ca moțiunea de cenzură să fie adoptată sunt necesare 233 de voturi 'pentru'. Moțiunea de cen

Viata Parlamentara 14-07-2025 18:28

Parlament - moțiune de cenzură/Manea (S.O.S. România): Nu vă încărcați conștiințele cu rușinea de a accepta un Guvern mort, votați moțiunea

Senatorul S.O.S. România Dumitru Manea a făcut un apel luni, în plenul Parlamentului, către colegi să voteze moțiunea de cenzură depusă împotriva Guvernului Bolojan. 'Doamnelor și domnilor parlamentari, nu vă încărcați conștiințele cu rușinea de a accepta un Guvern mort. Votați moțiunea de cenzură. Programul guvernamental de austeri

Viata Parlamentara 14-07-2025 18:13

Parlament - moțiune de cenzură/Ana-Maria Gavrilă (POT): Moțiunea este un exercițiu de democrație

Președinta POT, deputata Ana-Maria Gavrilă, a afirmat luni, în plenul reunit al Parlamentului, că moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Bolojan nu este 'doar un exercițiu de bifat', ci 'este un exercițiu de democrație'. 'Partidul Oamenilor Tineri a semnat și va vota această moțiune pentru că nu susținem măsurile unei ordonanț

Viata Parlamentara 14-07-2025 18:09

Parlament - moțiune de cenzură/Pambuccian (minorități): Este foarte important ca în coaliție să existe consultare pe absolut toate măsurile

Deputatul Varujan Pambuccian a declarat, luni, în plenul Parlamentului, că nu susține moțiunea de cenzură împotriva Guvernului, însă, în opinia sa, este foarte important ca în coaliția de guvernare să existe consultare pe absolut măsurile adoptate. El a subliniat, totodată, că economia subterană trebuie diminuată. &

Viata Parlamentara 14-07-2025 18:05

Parlament - moțiune de cenzură/Bolojan: Nu mă aștept la susținere, dar mă aștept la niște soluții care într-adevăr să rezolve problemele

Premierul Ilie Bolojan a declarat, luni, în plenul Parlamentului, la dezbaterea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului, că nu se așteaptă la susținere, ci la soluții care să rezolve problemele. 'Nu m-am gândit că în fața unei situații atât de dificile în care se găsește țara noastră să facem spectacol și moțiuni de for

Viata Parlamentara 14-07-2025 18:05

Parlament - moțiune de cenzură/Ștefan Pălărie (USR): Moțiunea dezbătută astăzi este doar o farsă și un truc

Moțiunea de cenzură dezbătută este doar o farsă și un truc, un gest de rezistență și de mare ipocrizie, a declarat luni, în plenul reunit al Parlamentului, senatorul USR Ștefan Pălărie. 'După mult timp, România are în sfârșit un plan, are un consens național pentru schimbare votat pe data de 18 mai, că vă place sau nu vă place. Și m

Viata Parlamentara 14-07-2025 17:49

Parlament - moțiune de cenzură/Grindeanu: AUR nu vrea să pice Guvernul, pentru că ei știu foarte bine că nu au nicio alternativă

Președintele Camerei Deputaților, Sorin Grindeanu, a susținut luni, în plenul Parlamentului, că AUR nu vrea să pice Guvernul, deoarece știe 'foarte bine' că nu are 'nicio alternativă' și 'niciun plan coerent' pentru România. El a afirmat, totodată, că nu mai era nevoie de creșterea TVA dacă impozitul progresiv ar fi fost acc

Viata Parlamentara 14-07-2025 17:49

Parlament/ A început votul la moțiunea de cenzură

Senatorii și deputații au început votul la moțiunea de cenzură depusă de partidele de opoziție. Votul este secret cu bile. Pentru ca moțiunea de cenzură să fie adoptată sunt necesare 233 de voturi 'pentru'. Moțiunea de cenzură intitulată 'Au ruinat țara și acum îi obligă pe români să achite nota de pl

Viata Parlamentara 14-07-2025 17:16

Parlament - moțiune de cenzură/Bolojan: Îi întreb pe colegii din Opoziție, în afară de un exercițiu politic, ce rost are demersul

România are deja primele semnale pozitive privind economia, a declarat, luni, în plenul Parlamentului, premierul Ilie Bolojan, care le-a transmis inițiatorilor moțiunii de cenzură 'Au ruinat țara și acum îi obligă pe români să achite nota de plată - afară cu Guvernul ipocrit' că o bună parte din lucrurile semnalate sunt știute, altele sunt exa