Pavel Popescu: ANCOM are un plan bine definit cu privire la viitoarele alegeri

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) are un plan ''bine definit'' cu privire la ceea ce se va întâmpla la următoarele alegeri din România, a afirmat, luni, vicepreședintele ANCOM Pavel Popescu.
''În primul rând, ANCOM, ca și coordonator al serviciilor digitale în România, după experiența post-alegeri, a contactat absolut toate autoritățile aflate în coordonarea ANCOM-ului și a setat un plan foarte bine definit cu privire la ce se va întâmpla în următoarele luni la următoarele alegeri. Vreau să vă spun un lucru care să fie foarte clar - faptul că România a fost luată prin surprindere cu privire la modul în care s-au desfășurat alegerile în spațiul online este o realitate cu care se confruntă nu doar România, este o realitate în fața căreia se află țări mult mai evoluate și mai mari ca România. Un exemplu este Germania'', a declarat Popescu, la finalul unor discuții avute la Comisiile parlamentare pentru tehnologia informației și telecomunicații.
El a susținut că ''dușmanii nu sunt cei din interiorul țării, ci cei din exteriorul țării, actori statali, non-statali''.
''Vă spun în deplină cunoștință de cauză și cu responsabilitate maximă că platformele sociale astăzi, prin modul lor de a interacționa cu autoritățile statului român, inclusiv cu ANCOM, dacă nu-și schimbă modul de interacțiune cu noi, pot deveni la un moment dat dușmani ai statului, facilitând astfel de campanii ale actorilor statali sau non-statali'', a adăugat Pavel Popescu.
Vicepreședintele ANCOM a mai susținut că este ''total fals'' că în România nu s-au adus explicații privind anularea alegerilor prezidențiale.
''Vreau să fac o clarificare. Cred că este total fals să spunem că în România nu s-au adus explicații cu privire la anularea alegerilor. Este total fals. Cine spune așa ceva înseamnă că trăiește într-o bulă, înseamnă că nu a citit niște documente ale CSAT-ului, înseamnă că nu pune preț pe absolut nicio investigație și, slavă Domnului, au fost zeci de investigații ale presei libere din România care au arătat cu foarte, foarte mare acuratețe, de exemplu, că una din companiile care administra o platformă de marketing pe campanie electorală, care a avut un impact de PR și de advertising, de reclame pentru milioane și milioane de români, avea sediu în Londra în același apartament cu o companie a serviciului de informații rus GRU. Despre ce discutăm? Adică avem 'n' astfel de investigații în spațiul public până sau în paralel cu documentele CSAT-ului. Cred că am atins un precedent în România și anume faptul că s-a desecretizat în spațiul public o ședință CSAT, în care s-au adus, în limita în care s-au putut aduce, documente desecretizate cu privire la ceea ce s-a întâmplat și totuși să existe voci uneori majoritare în spațiul public care să spună că nu s-a explicat nimic. Nu, dimpotrivă'', a explicat Popescu.
Potrivit acestuia, informațiile clasificate au fost prezentate în spațiul public pentru că a existat o presiune publică. ''Cred că s-a făcut acest lucru în mod excepțional și cred că raportul Comisiei de la Veneția spune foarte clar că decizia este a Curții Constituționale. Deci, să fie foarte clar, nu instituțiile din statul român au anulat aceste alegeri. Alegerile au fost anulate de Curtea Constituțională'', a punctat el.
În opinia vicepreședintelui ANCOM, s-a ajuns în această situație din două motive: ''În primul rând, există niște vinovați care, sper eu, că vor fi aduși în fața legii. Și vinovații sunt cei care au făcut campaniile acestea de dezinformare, în primul rând. (...) Suntem de acord cu faptul că în România au existat niște campanii masive de dezinformare care au avantajat un anumit candidat. Deci, plecăm de la această idee. (...) Campaniile de dezinformare din spațiul online nu doar că au fost urmărite și monitorizate, s-a vorbit despre ele în spațiul public, au fost inclusiv notificate Comisiei Europene, care este instituția cu pârghia supremă asupra a platformelor sociale, și au fost notificate platformelor sociale în mod constant, nu doar o singură dată. (...) Creșterea campaniei candidatului, care, fără doar și poate, a fost susținut de niște algoritmi ai unor platforme sociale, a fost notificată în spațiul public. Mai mult decât atât, există instituții în statul român care, în urmă, cu doi ani de zile și oameni din spațiul public, au notificat, au adus în fața poporului român, în fața altor instituții, riscul ca aceste lucruri să se întâmple''.
El a precizat că s-a stabilit un calendar ''foarte clar'' cu privire la alegerile care vor avea loc în luna mai, fiind prevăzute inclusiv întâlniri cu candidați. ''Fiecare candidat, după înscrierea în cursul electoral, va veni la ANCOM, care este coordonatorul (Regulamentul UE) DSA, și va înțelege de la ANCOM și de la instituțiile aflate în coordonarea ANCOM-ului ceea ce trebuie să facă. Acum să nu credeți că un anumit candidat nu a știut foarte clar în campanie că trebuie să-și eticheteze video-urile sau contentul din punct de vedere politic. (...) Vom acționa și mai mult această direcție. Mai mult de atât, există trei grupuri active (...) cu instituții care, pe lângă software-uri pe care le-au achiziționat, și-au construit niște proceduri foarte clare cu privire la riscurile sistemice'', a transmis Pavel Popescu.
La discuțiile de la Parlament au participat reprezentanții Autorității pentru Digitalizarea României (ADR), Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI), Autorității Electorale Permanente (AEP), Serviciului de Informații Externe (SIE), Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC). AGERPRES/(A - redactor: Cătălina Matei, editor: Claudia Stănescu, editor online: Gabriela Badea)
* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
SOS România anunță o moțiune simplă, la Senat, împotriva ministrului Sănătății
Senatorii SOS România vor depune, săptămâna viitoare, la Parlament, o moțiune simplă prin care cer demisia ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, din cauza 'gestionării iresponsabile a politicii de vaccinare din România', a anunțat joi Ninel Peia, chestor al Senatului din partea acestui partid. Potrivit senatorului
Camera Deputaților/ Moțiunea simplă împotriva ministrului de Externe - restituită inițiatorilor
Biroul permanent al Camerei Deputaților a restituit, marți, inițiatorilor o moțiune simplă depusă împotriva ministrului Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu. Moțiunea simplă inițiată de AUR și POT împotriva ministrului Emil Hurezeanu a fost depusă marți la Camera Deputaților, iar Biroul permanent a decis că textul nu respectă prevede
Cazanciuc, după întâlnirea cu delegația SUA: Am discutat cu harta strategică pe masă rolul și locul României în Europa
Robert Cazanciuc (PSD), vicepreședinte al Senatului, a afirmat marți că a prezentat delegației de congresmeni din SUA prezentă la București o hartă cu rolul și locul României în Europa și că discuțiile au avut loc cu harta strategică pe masă. El a explicat, după întâlnirea de la Parlament cu cei opt membri ai Congresulu
Suciu, după întâlnirea cu delegația SUA: Anularea alegerilor, ca o discuție liberă despre situația politică
Discuțiile senatorilor și deputaților români cu delegații Congresului SUA au vizat aspecte ale diplomației parlamentare, iar tema anulării alegerilor prezidențiale de anul trecut a fost abordată ca 'o discuție liberă despre situația politică din România', a declarat la finalul discuțiilor vicepreședintele Camerei Deputaților, Daniel Suciu.
Cameră/ Comisia pentru cultură: Anul 2027 se instituie ca 'Anul Ion I.C. Brătianu'
Comisia pentru cultură a Camerei Deputaților a dat, marți, cu unanimitate de voturi, raport de adoptare unui proiect de lege care prevede instituirea anului 2027 ca 'Anul Ion I.C. Brătianu'. 'Se instituie anul 2027 ca 'Anul Ion I.C. Brătianu' în România. Cu prilejul sărbătoririi 'Anului Ion I.C. Brătianu'
Senat: Legea privind pedepsirea șoferilor drogați, adoptată
Senatul a adoptat, luni, în plen, propunerea legislativă privind pedepsirea celor care conduc vehicule după ce au consumat droguri sau alte substanțe psihoactive, medicamentele pe baza unei prescripții medicale fiind excluse. Au fost înregistrate 85 de voturi ''pentru'', 3 ''împotrivă''
Centrele de plasament au obligația să instaleze sisteme de supraveghere video - proiect adoptat de Senat
Plenul Senatului a adoptat, luni, un proiect legislativ inițiat de parlamentari de la USR care vizează protecția și promovarea drepturilor copilului, în sensul instituirii în sarcina serviciilor de tip rezidențial și a furnizorilor de servicii sociale a obligației de a instala sisteme de supraveghere video și de menținere a acestora în stare de func
Senat: Emanuel-Gabriel Botnariu, numit președinte al Consiliului de monitorizare a implementării Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități
Plenul Senatului l-a numit, luni, pe Emanuel-Gabriel Botnariu președinte al Consiliului de monitorizare a implementării Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități începând din 27 aprilie, pentru un mandat de patru ani. S-au înregistrat 89 de voturi ''pentru'' și 21 ''împotrivă'
Senat/ Abrudean, în vizită oficială în Azerbaidjan: Țările noastre, unite printr-un Parteneriat strategic
Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a efectuat, în perioada 12-14 aprilie, o vizită oficială în Republica Azerbaidjan, la invitația președintei Sahiba Gafarova a Parlamentului azer (Milli Majlis). Potrivit unui comunicat al Senatului, Abrudean a abordat, în cadrul întrevederii oficiale cu Sahiba Gafaro
Cazanciuc: Vizita congresmenilor americani în România - un mesaj de parteneriat strategic între cele două țări
Vizita în România a unei delegații a Congresului SUA reprezintă un mesaj de ''parteneriat strategic'' între cele două țări, a declarat, luni, vicepreședintele Senatului Robert Cazanciuc, care a susținut că Statele Unite s-au bazat ''întotdeauna'', în Europa, ''pe doi piloni strategici - Polonia și
Ștefan Pălărie: USR solicită reînființarea comisiei parlamentare de anchetă pentru investigarea cazului Nordis
USR propune reînființarea comisiei parlamentare de anchetă care să se ocupe de cazul Nordis, în condițiile în care cea aprobată anul trecut în luna noiembrie nu a lucrat ''nici măcar o dată''. Liderul senatorilor USR, Ștefan Pălărie, a declarat luni, la Palatul Parlamentului, că se vor relua toate proced
Senat/Comisii: Raport de admitere pentru legea privind pedepsirea șoferilor drogați
Comisiile juridică și de sănătate din Senat au acordat, luni, raport de admitere cu amendamente propunerii legislative privind pedepsirea celor care conduc vehicule după ce au consumat droguri sau alte substanțe psihoactive, medicamentele pe baza unei prescripții medicale fiind excluse. Proiectul a fost amânat de două ori în Comisia juridică pentru
Camera Deputaților/ Institutul Național de Formare în Sectorul Public va fi înființat prin comasarea a patru instituții (proiect)
Deputatul PSD Mihai Ghigiu a depus la Parlament un proiect de lege care propune înființarea Institutului Național de Formare în Sectorul Public, prin comasarea a patru instituții publice. ''Se înființează Institutul Național de Formare în Sectorul Public, instituție publică de interes național, cu personalitate
Parlament/ Sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân, obligatorie (proiect)
Sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân, dacă patrupedele nu au acte de pedigree, va fi obligatorie, prevede o propunere legislativă pentru modificarea și completarea OUG nr.155 din 21 noiembrie 2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, depusă la Parlament. 'Este obligatorie sterilizarea câinilo
Diana Buzoianu (USR): Calitatea aerului va fi trecută ca un criteriu specific când se calculează prejudiciile infracțiunilor de mediu
Președintele Comisiei pentru mediu din Camera Deputaților, Diana Buzoianu (USR), a declarat marți că, în sfârșit, calitatea aerului va fi trecută ca un criteriu specific care poate să fie luat în considerare de procurori atunci când calculează prejudiciile infracțiunilor de mediu. 'Eu am atras atenția că, în legea inițială, &i