logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Parlament/Comisie de anchetă: Moşteanu (USR) - Nordis avea protecţia lui Ciolacu; Florea (PSD) - e campanie, politizaţi

Imagine din galeria Agerpres

Deputatul USR Ionuţ Moşteanu l-a acuzat, miercuri, în plenul Parlamentului, pe liderul PSD Marcel Ciolacu că a protejat firma Nordis care "a dat ţepe" românilor, în timp ce reprezentanta PSD Oana Florea a susţinut că este campanie electorală şi acest subiect este politizat.

Parlamentul a aprobat, în şedinţă comună, cu 258 de voturi "pentru" şi două "împotrivă", constituirea Comisiei parlamentare comune de anchetă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru "investigarea mafiei imobiliare", pornind de la cazul Nordis.

"Aţi văzut din nou ipocrizia, minciuna lui Ciolacu. Ne-a minţit şi şi-a schimbat declaraţiile din două în două zile, i-a minţit pe români privind deplasarea dânsului la Nisa, la Monaco, pe banii Nordis-ului", a afirmat liderul deputaţilor USR, Ionuţ Moşteanu, la dezbaterea din plen privind înfiinţarea comisiei de anchetă.

El a spus că întrebarea care se pune este "ce datorii avea Laura Vicol-Ciorbă la Marcel Ciolacu ca să-l plimbe cu avionul la Monaco şi la Nisa".

"Este acolo un grup de firme care a dat nişte ţepe, având protecţia naşului mare - Ciolacu, protecţia PSD, grup de firme de care nu se atinge nicio autoritate a statului, nici ANPC, INC, stat în stat, că ştiau că aveau protecţia lui Ciolacu şi Ciolacu îşi primea atenţia, şpaga, recompensa cu aceste plimbări de lux. Ciolacu i-a minţit pe români şi arată că nu are nici pic de caracter, nu poate fi preşedintele României unul care ne minte în faţă, unul care spune că e un om simplu, dar, de fapt, iubeşte luxul din banii de ţepe", a mai susţinut Moşteanu.

Deputata USR Violeta Alexandru a afirmat, la rândul său, că aceste comisii de anchetă nu au ajuns să facă lumină în cazurile pe care le-au avut pe ordinea de zi. "Le spun românilor că aşa cum Nordis-ul a fost îmbrăcat frumos cu reclamă publicitară şi cu bani băgaţi în înfrumuseţare şi în explicaţii care, de fapt, nu spuneau adevărul oamenilor, aşa arată şi Ciolacu poleit de consultanţi, îmbrăcat, dichisit, tuns, frezat, dar este la fel de găunos pentru că el la bază se ocupă cu ceea ce arată Nordis-ul", a adăugat ea.

Grupul parlamentar liberal este preocupat de astfel de situaţii încă din 2019, când a depus un proiect de lege, care nu a avut, din păcate, susţinere, a menţionat liderul deputaţilor PNL, Gabriel Andronache. "Facem un apel pentru a susţine acest proiect care se află în dezbatere în comisiile parlamentare din Camera Deputaţilor", a transmis Andronache.

Potrivit acestuia, PNL a cerut înfiinţarea acestei comisii de anchetă pentru că sunt mai multe elemente care trebuie discutate, dezvoltate şi să se ajungă la concluzii şi la sesizarea instituţiilor competente.

Andronache, care a prezentat obiectivele comisiei de anchetă, a evidenţiat necesitatea indentificării modalităţilor nelegale de vânzare a locuinţelor aflate în stadiul de proiect sau către două sau mai multe persoane, pornind de la cazul Nordis.

Deputata PSD Oana Florea a anunţat că social-democraţii susţin înfiinţarea comisiei de anchetă.

"E campanie electorală, e normal să politizaţi, până la un punct, vă înţeleg. Dar, noi suntem aici să dăm un vot dacă este necesară înfiinţarea unei comisii de anchetă pentru a ancheta practici neloiale, ilegale, suspiciuni de înşelăciune făcute de către dezvoltatori imobiliari. Aşa cum a citit şi colegul Andronache, noi anchetăm modalităţile în care s-au desfăşurat aceste practici, dacă putem iniţia modificări legislative pentru ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple. (...) PSD susţine înfiinţarea acestei comisii", a spus Florea.

Deputatul AUR Dănuţ Aelenei a menţionat că, "dincolo de conflictele cu caracter electoral", ar trebui să fie înfiinţată o comisie pentru investigarea tuturor fraudelor imobiliare de genul Nordis, pentru că această firmă nu este singura care "a dat ţepe".

"Sunt cazuri din 2010, sunt oameni care au plătit mulţi bani unor dezvoltatori imobiliari şi nu şi-au recuperat aceşti bani şi, de aceea, sunt de acord cu înfiinţarea acestei comisii. Nu ştiu cât de eficientă va fi, sper ca comisia să-şi continue activitatea şi după acest mandat şi să ajungem la nişte concluzii că există lacune legislative", a adăugat deputatul AUR.

Liderul deputaţilor AUR, Alin Coleşa, a calificat drept "un demers politicianist" înfiinţarea acestei comisii, subliniind că pentru a-şi atinge scopul activitatea trebuie continuată în următoarea legislatură.

Şi deputatul UDMR Benedek Zacharie a spus că Nordis nu este singura situaţie de acest fel, menţionând că instituţiile statului trebuie să-şi facă treaba.

"Aici discutăm de Nordis, suntem şi în campanie electorală, legăm această problemă cu prezidenţialele, cu campania de parlamentare. Da, există această problemă, dar nu este singura speţă. (...) Atunci când se începe construirea de astfel de apartamente există şi un program de control. Întrebarea se pune ce s-a întâmplat cu acest program de control, ce a făcut Inspectoratul în construcţii, ce au făcut celelalte instituţii care dau avize pentru orice investiţie şi sunt obligate să facă controale. Cum s-a desfăşurat activitatea consultanţei, a dirigintelui. Noi putem face orice comisie şi nu numai în perioada de campanie electorală, dar dacă instituţiile statului nu-şi fac treaba în teritoriu atunci aceste comisii nu o să aibă niciun rezultat şi n-o să dea nicio soluţie", a subliniat deputatul UDMR. AGERPRES/(A - autor: Alina Novăceanu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Simona Aruştei)

 

Citeşte şi:

 

Parlamentul a aprobat înfiinţarea comisiei de anchetă pentru verificarea cheltuielilor efectuate de Administraţia Prezidenţială

 

Parlament: S-a înfiinţat Comisia parlamentară de anchetă pentru ''investigarea mafiei imobiliare''

Afisari: 59

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Viata Parlamentara 23-04-2025 14:26

Camera Deputaților: Reglementări noi în privința cabinetelor medicale

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 9/2025 care reglementează formele de organizare, înființare, funcționare și control ale cabinetelor medicale. S-au înregistrat 220 de voturi 'pentru', două 'împotrivă' și 75 de abțineri. Cabinetul medical este unitatea,

Viata Parlamentara 23-04-2025 11:17

Camera Deputaților/Comisia pentru muncă a modificat proiectul privind pensiile magistraților

Comisia pentru muncă a Camerei Deputaților a modificat, miercuri, proiectul de lege privind pensiile magistraților, inițiat de liderii coaliției de guvernare, după ce cu o zi în urmă i-a dat raport de adoptare în forma inițiatorilor. Comisia a eliminat tabelele prin care se eșalona vârsta de pensionare a magistraților, astfel

Viata Parlamentara 22-04-2025 18:55

Oana Țoiu (USR): Proiectul privind pensiile magistraților este neconstituțional; amendamentele noastre nu au fost acceptate

Deputatul USR Oana Țoiu a afirmat, marți, că proiectul privind pensiile magistraților aflat în dezbatere parlamentară este neconstituțional și lasă 'o portiță' pentru ca în continuare anumite pensii să fie mai mari decât salariile în plată. Proiectul cu privire la pensiile magistraților, inițiat de liderii coaliției de guvernare

Viata Parlamentara 22-04-2025 18:39

Camera Deputaților/Propunerea legislativă de modificare a Legii AGERPRES - aviz favorabil în Comisia de muncă

 Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr.19/2003 privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Presă AGERPRES a primit, marți, aviz favorabil din partea Comisiei de muncă și protecție socială a Camerei Deputaților. Propunerea legislativă inițiată de un grup de senatori PNL prevede că AGERPRES are dreptul să înființez

Viata Parlamentara 22-04-2025 17:25

Camera Deputaților - plen/ Omagiu Papei Francisc; Ștefan Bouda (minorități): A fost un poet al milei

Mai mulți deputați au adus un omagiu, marți, în plen, Papei Francisc, care murit luni la vârsta de 88 de ani. Deputatul minorităților naționale Ștefan Bouda a menționat că Papa Francisc a pledat în întreaga sa viață pentru unitatea lumii creștine și pentru bună înțelegere între toate religiile, 'ca o stavilă a umanității

Viata Parlamentara 22-04-2025 16:42

Camera Deputaților/ Ovidiu Ganț: Relația României cu Republica Federală Germania, de maximă importanță

Relația București - Berlin este 'de maximă importanță' în actualul context internațional, a declarat, marți, deputatul Ovidiu Ganț, reprezentant al Forumului Democrat al Germanilor din România, cu prilejul sărbătoririi Zilei Prieteniei dintre România și Republica Federală Germania. 'Ziua de 21 aprilie este ziua în care s-a s

Viata Parlamentara 22-04-2025 16:24

Moment de reculegere în memoria Papei Francisc în plenul Camerei Deputaților

Deputații au ținut marți, în plen, un moment de reculegere în memoria Papei Francisc. Președintele Camerei, Ciprian Șerban, a propus deputaților, la începutul ședinței de plen, să țină un moment de reculegere. 'Ieri, Sanctitatea Sa, Papa Francisc, un prieten al României, a trecut în neființă. În memoria sa

Viata Parlamentara 22-04-2025 14:55

Camera Deputaților/Procedura de evaluare profesională a angajaților - aprobată de Biroul permanent

Biroul permanent al Camerei Deputaților a aprobat, luni, procedura de evaluare profesională a funcționarilor publici parlamentari și a personalului contractual din serviciile acestui for legislativ. Procedura a fost adoptată în vederea punerii în aplicare a dispozițiilor Hotărârii Camerei Deputaților nr. 9/2025. Evaluarea profe

Viata Parlamentara 22-04-2025 10:02

Fațada Palatului Parlamentului - iluminată în culorile drapelelor României și Germaniei

Fațada principală a Palatului Parlamentului, dinspre Piața Constituției, va fi iluminată marți, începând cu ora 20:30, în culorile drapelelor României și Republicii Federale Germania, pentru a marca ziua prieteniei dintre cele două țări. ''Iluminarea clădirii Palatului Parlamentului în culorile drapelelor

Viata Parlamentara 17-04-2025 20:52

SOS România anunță o moțiune simplă, la Senat, împotriva ministrului Sănătății

Senatorii SOS România vor depune, săptămâna viitoare, la Parlament, o moțiune simplă prin care cer demisia ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, din cauza 'gestionării iresponsabile a politicii de vaccinare din România', a anunțat joi Ninel Peia, chestor al Senatului din partea acestui partid. Potrivit senatorului

Viata Parlamentara 15-04-2025 17:04

Camera Deputaților/ Moțiunea simplă împotriva ministrului de Externe - restituită inițiatorilor

Biroul permanent al Camerei Deputaților a restituit, marți, inițiatorilor o moțiune simplă depusă împotriva ministrului Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu. Moțiunea simplă inițiată de AUR și POT împotriva ministrului Emil Hurezeanu a fost depusă marți la Camera Deputaților, iar Biroul permanent a decis că textul nu respectă prevede

Viata Parlamentara 15-04-2025 15:55

Cazanciuc, după întâlnirea cu delegația SUA: Am discutat cu harta strategică pe masă rolul și locul României în Europa

Robert Cazanciuc (PSD), vicepreședinte al Senatului, a afirmat marți că a prezentat delegației de congresmeni din SUA prezentă la București o hartă cu rolul și locul României în Europa și că discuțiile au avut loc cu harta strategică pe masă. El a explicat, după întâlnirea de la Parlament cu cei opt membri ai Congresulu

Viata Parlamentara 15-04-2025 15:14

Suciu, după întâlnirea cu delegația SUA: Anularea alegerilor, ca o discuție liberă despre situația politică

Discuțiile senatorilor și deputaților români cu delegații Congresului SUA au vizat aspecte ale diplomației parlamentare, iar tema anulării alegerilor prezidențiale de anul trecut a fost abordată ca 'o discuție liberă despre situația politică din România', a declarat la finalul discuțiilor vicepreședintele Camerei Deputaților, Daniel Suciu.

Viata Parlamentara 15-04-2025 15:08

Cameră/ Comisia pentru cultură: Anul 2027 se instituie ca 'Anul Ion I.C. Brătianu'

Comisia pentru cultură a Camerei Deputaților a dat, marți, cu unanimitate de voturi, raport de adoptare unui proiect de lege care prevede instituirea anului 2027 ca 'Anul Ion I.C. Brătianu'. 'Se instituie anul 2027 ca 'Anul Ion I.C. Brătianu' în România. Cu prilejul sărbătoririi 'Anului Ion I.C. Brătianu'

Viata Parlamentara 14-04-2025 18:58

Senat: Legea privind pedepsirea șoferilor drogați, adoptată

Senatul a adoptat, luni, în plen, propunerea legislativă privind pedepsirea celor care conduc vehicule după ce au consumat droguri sau alte substanțe psihoactive, medicamentele pe baza unei prescripții medicale fiind excluse. Au fost înregistrate 85 de voturi ''pentru'', 3 ''împotrivă''