Deputaţii au marcat Ziua de 15 noiembrie - 37 de ani de la Revolta anticomunistă de la Braşov

Deputaţii au marcat, marţi, în plen, Ziua de 15 noiembrie în care se comemorează 37 de ani de la Revolta anticomunistă de la Braşov din 1987.
Liderul deputaţilor PNL, Gabriel Andronache, a evocat evenimentele petrecute în duminica din 15 Noiembrie 1987 la Braşov, momentele în care muncitorii braşoveni, împreună cu elevi, studenţi, au luat cu asalt clădirea Comitetului judeţean al PCR, cerând căderea lui Ceauşescu, salarii şi un trai decent.
"Aici au avut un şoc. Deşi, oamenii muncii sufereau din cauza lipsei alimentelor, reprezentanţii puterii comuniste trăiau în huzur: băuturi răcoritoare, brânzeturi fine, mezeluri, fructe exotice în cantităţi mari. Tabloul reprezentându-l pe Nicolae Ceauşescu a fost aruncat în stradă ca o formă de revoltă. Chiar s-a ajuns la incendierea clădirii care găzduia conducerea Partidului şi a oraşului. Trupele de securitate, ajutate de soldaţi, au intrat în forţă împotriva manifestanţilor. Unii au fost bătuţi şi arestaţi, iar cei care au reuşit să fugă totuşi, fiindcă fuseseră fotografiaţi, au fost arestaţi la domiciliu. Ancheta care a urmat a fost una care s-a dorit a fi de un puternic impact psihologic. Cine se mai ridica împotriva regimului trebuia aspru condamnat," a spus Andronache.
El a subliniat că românii, în special tinerii, au ieşit atunci în stradă şi pentru dreptul de a vota liber.
"Exprimarea liberă a votului fiecărui cetăţean este centura de siguranţă în faţa reapariţiei dictaturii în oricare dintre formele sale ideologice sau a extremismului în România. Tinerii de azi trebuie să conştientizeze sacrificiul tinerilor din noiembrie 1987 şi din decembrie 1989 şi să se implice cât mai mult în procesul electoral. Este momentul ca, plecându-ne frunţile, să ne rugăm bunului Dumnezeu să-i aibă în pază pe toţi acei eroi braşoveni care au pătimit şi azi nu mai sunt", a mai menţionat Andronache.
Deputatul PSD Marian Rasaliu a spus, la rândul său, că momentul 15 noiembrie este considerat de braşoveni mica revoluţie.
"În urmă cu 37 de ani, în 15 Noiembrie 1987, a fost momentul în care muncitorii de la Fabrica de Autocamioane din Braşov au avut curajul de a ieşi în stradă, unde au strigat: Jos comunismul! I-au împins foamea, frigul şi alte lucruri care nu puteau fi tolerate de nicio fiinţă umană. Au plătit pentru gestul lor. Au fost anchete în beciurile securităţii, deportări şi umilinţă pentru ei, familiile şi prietenii lor. Dar, în ciuda tuturor suferinţelor, ei au rămas uniţi pentru că ştiau că aceasta este singura lor şansă de supravieţuire", a afirmat deputatul PSD.
El a menţionat că povestea fiecăruia dintre cei care au protestat atunci este o lecţie de viaţă despre principii, valori şi curajul absolut de a înfrunta un regim totalitar, regimul comunist.
"De cealaltă parte, noi, politicienii, care suntem acum în postura de a conduce destinele României, nu putem decât să ne înclinăm cu respect în faţa acestor oameni curajoşi şi să ne întrebăm dacă ne-am achitat de misiunea pe care ei ne-au trasat-o în momentul în care au scandat: Jos comunismul! Eu cred că, în mare măsură, ne-am achitat de această misiune. În primul rând, România a devenit o ţară liberă, o ţară democratică în care nimeni nu a suferit din cauza opiniilor politice, iar cetăţenii au avut şi au libertatea de a-i alege pe cei care le reprezintă interesele", a mai spus Rasaliu.
El a cerut ca, în aceste zile importante pentru istoria României, politicienii să se oprească din "certurile mărunte" şi să se întrebe dacă sunt "la nivelul aşteptărilor novembriştilor braşoveni", care au avut curajul de a ieşi în stradă.
Deputatul UDMR Ladanyi Laszlo-Zsolt a afirmat că revolta de la Braşov aminteşte de faptul că libertatea şi dreptatea nu vin de la sine.
"Astăzi îi comemorăm pe eroii de la Braşov din 1987, oameni curajoşi care s-au ridicat pentru libertate şi demnitate, arătându-ne puterea solidarităţii într-o perioadă de opresiune. Sacrificiul lor ne inspiră şi în 2024, când continuăm să visăm la o Românie care pune cetăţenii în centrul său, o Românie care respectă şi susţine fiecare individ. UDMR îşi afirmă rolul de vocea raţiunii, dedicându-se construirii unei ţări în care drepturile şi demnitatea cetăţenilor sunt prioritate", a spus deputatul UDMR.
El a arătat că trebuie ca România să îi sprijine pe cetăţeni, iar statul să lucreze pentru oameni, nu pentru propriile interese.
"Revolta de la Braşov ne aminteşte că libertatea şi dreptatea nu vin de la sine. Ele trebuie apărate cu grijă şi asumate, iar statul trebuie să fie alături de cetăţeni în fiecare caz", a mai spus deputatul UDMR.
Deputatul AUR Dănuţ Aelenei a subliniat că după 37 de ani de la revolta de la Braşov România şi cetăţenii ei sunt revoltaţi de faptul că ţara este condusă tocmai de "urmaşii comuniştilor".
"Câtă ipocrizie să ai să vii la tribuna Parlamentului să vorbeşti ceva despre urmaşii sau victimele comuniştilor. Eu am depus un proiect de lege, acum un an şi ceva, prin care simbolurile comuniste şi organizaţiile comuniste sunt interzise. Acel proiect de lege zace pe undeva printr-un sertar la Camera Deputaţilor. La Senat a fost respins", a adăugat deputatul AUR.
Deputatul USR Marius Andrei Miftode a afirmat că trebuie exprimată recunoştinţa pentru curajul cu care eroii de la Braşov au înfruntat tirania în noiembrie 1987.
"Revolta din 1987 e dovada că cât de rău ajunseseră să trăiască românii în comunism. Urmează alegeri prezidenţiale şi parlamentare. În '87 oamenii erau suverani şi liberi să valideze la alegeri rezultatele stabilite deja de stăpânire. Alegeri libere, galantarele pline de produse, informaţiile necenzurate nu sunt binele de la sine înţeles, sunt binele câştigat treptat la Braşov, la Timişoara, la Bucureşti şi peste tot unde oamenii au găsit resursele interioare de a se ridica împotriva regimului. Momente precum cel de astăzi sunt dedicate comemorării şi exprimării recunoştinţei pentru curajul cu care aceşti oameni au înfruntat tirania", a spus deputatul USR. AGERPRES/(AS - autor: Alina Novăceanu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
SOS România anunță o moțiune simplă, la Senat, împotriva ministrului Sănătății
Senatorii SOS România vor depune, săptămâna viitoare, la Parlament, o moțiune simplă prin care cer demisia ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, din cauza 'gestionării iresponsabile a politicii de vaccinare din România', a anunțat joi Ninel Peia, chestor al Senatului din partea acestui partid. Potrivit senatorului
Camera Deputaților/ Moțiunea simplă împotriva ministrului de Externe - restituită inițiatorilor
Biroul permanent al Camerei Deputaților a restituit, marți, inițiatorilor o moțiune simplă depusă împotriva ministrului Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu. Moțiunea simplă inițiată de AUR și POT împotriva ministrului Emil Hurezeanu a fost depusă marți la Camera Deputaților, iar Biroul permanent a decis că textul nu respectă prevede
Cazanciuc, după întâlnirea cu delegația SUA: Am discutat cu harta strategică pe masă rolul și locul României în Europa
Robert Cazanciuc (PSD), vicepreședinte al Senatului, a afirmat marți că a prezentat delegației de congresmeni din SUA prezentă la București o hartă cu rolul și locul României în Europa și că discuțiile au avut loc cu harta strategică pe masă. El a explicat, după întâlnirea de la Parlament cu cei opt membri ai Congresulu
Suciu, după întâlnirea cu delegația SUA: Anularea alegerilor, ca o discuție liberă despre situația politică
Discuțiile senatorilor și deputaților români cu delegații Congresului SUA au vizat aspecte ale diplomației parlamentare, iar tema anulării alegerilor prezidențiale de anul trecut a fost abordată ca 'o discuție liberă despre situația politică din România', a declarat la finalul discuțiilor vicepreședintele Camerei Deputaților, Daniel Suciu.
Cameră/ Comisia pentru cultură: Anul 2027 se instituie ca 'Anul Ion I.C. Brătianu'
Comisia pentru cultură a Camerei Deputaților a dat, marți, cu unanimitate de voturi, raport de adoptare unui proiect de lege care prevede instituirea anului 2027 ca 'Anul Ion I.C. Brătianu'. 'Se instituie anul 2027 ca 'Anul Ion I.C. Brătianu' în România. Cu prilejul sărbătoririi 'Anului Ion I.C. Brătianu'
Senat: Legea privind pedepsirea șoferilor drogați, adoptată
Senatul a adoptat, luni, în plen, propunerea legislativă privind pedepsirea celor care conduc vehicule după ce au consumat droguri sau alte substanțe psihoactive, medicamentele pe baza unei prescripții medicale fiind excluse. Au fost înregistrate 85 de voturi ''pentru'', 3 ''împotrivă''
Centrele de plasament au obligația să instaleze sisteme de supraveghere video - proiect adoptat de Senat
Plenul Senatului a adoptat, luni, un proiect legislativ inițiat de parlamentari de la USR care vizează protecția și promovarea drepturilor copilului, în sensul instituirii în sarcina serviciilor de tip rezidențial și a furnizorilor de servicii sociale a obligației de a instala sisteme de supraveghere video și de menținere a acestora în stare de func
Senat: Emanuel-Gabriel Botnariu, numit președinte al Consiliului de monitorizare a implementării Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități
Plenul Senatului l-a numit, luni, pe Emanuel-Gabriel Botnariu președinte al Consiliului de monitorizare a implementării Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități începând din 27 aprilie, pentru un mandat de patru ani. S-au înregistrat 89 de voturi ''pentru'' și 21 ''împotrivă'
Senat/ Abrudean, în vizită oficială în Azerbaidjan: Țările noastre, unite printr-un Parteneriat strategic
Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a efectuat, în perioada 12-14 aprilie, o vizită oficială în Republica Azerbaidjan, la invitația președintei Sahiba Gafarova a Parlamentului azer (Milli Majlis). Potrivit unui comunicat al Senatului, Abrudean a abordat, în cadrul întrevederii oficiale cu Sahiba Gafaro
Cazanciuc: Vizita congresmenilor americani în România - un mesaj de parteneriat strategic între cele două țări
Vizita în România a unei delegații a Congresului SUA reprezintă un mesaj de ''parteneriat strategic'' între cele două țări, a declarat, luni, vicepreședintele Senatului Robert Cazanciuc, care a susținut că Statele Unite s-au bazat ''întotdeauna'', în Europa, ''pe doi piloni strategici - Polonia și
Ștefan Pălărie: USR solicită reînființarea comisiei parlamentare de anchetă pentru investigarea cazului Nordis
USR propune reînființarea comisiei parlamentare de anchetă care să se ocupe de cazul Nordis, în condițiile în care cea aprobată anul trecut în luna noiembrie nu a lucrat ''nici măcar o dată''. Liderul senatorilor USR, Ștefan Pălărie, a declarat luni, la Palatul Parlamentului, că se vor relua toate proced
Senat/Comisii: Raport de admitere pentru legea privind pedepsirea șoferilor drogați
Comisiile juridică și de sănătate din Senat au acordat, luni, raport de admitere cu amendamente propunerii legislative privind pedepsirea celor care conduc vehicule după ce au consumat droguri sau alte substanțe psihoactive, medicamentele pe baza unei prescripții medicale fiind excluse. Proiectul a fost amânat de două ori în Comisia juridică pentru
Camera Deputaților/ Institutul Național de Formare în Sectorul Public va fi înființat prin comasarea a patru instituții (proiect)
Deputatul PSD Mihai Ghigiu a depus la Parlament un proiect de lege care propune înființarea Institutului Național de Formare în Sectorul Public, prin comasarea a patru instituții publice. ''Se înființează Institutul Național de Formare în Sectorul Public, instituție publică de interes național, cu personalitate
Parlament/ Sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân, obligatorie (proiect)
Sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân, dacă patrupedele nu au acte de pedigree, va fi obligatorie, prevede o propunere legislativă pentru modificarea și completarea OUG nr.155 din 21 noiembrie 2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, depusă la Parlament. 'Este obligatorie sterilizarea câinilo
Diana Buzoianu (USR): Calitatea aerului va fi trecută ca un criteriu specific când se calculează prejudiciile infracțiunilor de mediu
Președintele Comisiei pentru mediu din Camera Deputaților, Diana Buzoianu (USR), a declarat marți că, în sfârșit, calitatea aerului va fi trecută ca un criteriu specific care poate să fie luat în considerare de procurori atunci când calculează prejudiciile infracțiunilor de mediu. 'Eu am atras atenția că, în legea inițială, &i