logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Deputaţii au marcat Ziua de 15 noiembrie - 37 de ani de la Revolta anticomunistă de la Braşov

Imagine din galeria Agerpres

Deputaţii au marcat, marţi, în plen, Ziua de 15 noiembrie în care se comemorează 37 de ani de la Revolta anticomunistă de la Braşov din 1987.

Liderul deputaţilor PNL, Gabriel Andronache, a evocat evenimentele petrecute în duminica din 15 Noiembrie 1987 la Braşov, momentele în care muncitorii braşoveni, împreună cu elevi, studenţi, au luat cu asalt clădirea Comitetului judeţean al PCR, cerând căderea lui Ceauşescu, salarii şi un trai decent.

"Aici au avut un şoc. Deşi, oamenii muncii sufereau din cauza lipsei alimentelor, reprezentanţii puterii comuniste trăiau în huzur: băuturi răcoritoare, brânzeturi fine, mezeluri, fructe exotice în cantităţi mari. Tabloul reprezentându-l pe Nicolae Ceauşescu a fost aruncat în stradă ca o formă de revoltă. Chiar s-a ajuns la incendierea clădirii care găzduia conducerea Partidului şi a oraşului. Trupele de securitate, ajutate de soldaţi, au intrat în forţă împotriva manifestanţilor. Unii au fost bătuţi şi arestaţi, iar cei care au reuşit să fugă totuşi, fiindcă fuseseră fotografiaţi, au fost arestaţi la domiciliu. Ancheta care a urmat a fost una care s-a dorit a fi de un puternic impact psihologic. Cine se mai ridica împotriva regimului trebuia aspru condamnat," a spus Andronache.

El a subliniat că românii, în special tinerii, au ieşit atunci în stradă şi pentru dreptul de a vota liber.

"Exprimarea liberă a votului fiecărui cetăţean este centura de siguranţă în faţa reapariţiei dictaturii în oricare dintre formele sale ideologice sau a extremismului în România. Tinerii de azi trebuie să conştientizeze sacrificiul tinerilor din noiembrie 1987 şi din decembrie 1989 şi să se implice cât mai mult în procesul electoral. Este momentul ca, plecându-ne frunţile, să ne rugăm bunului Dumnezeu să-i aibă în pază pe toţi acei eroi braşoveni care au pătimit şi azi nu mai sunt", a mai menţionat Andronache.

Deputatul PSD Marian Rasaliu a spus, la rândul său, că momentul 15 noiembrie este considerat de braşoveni mica revoluţie.

"În urmă cu 37 de ani, în 15 Noiembrie 1987, a fost momentul în care muncitorii de la Fabrica de Autocamioane din Braşov au avut curajul de a ieşi în stradă, unde au strigat: Jos comunismul! I-au împins foamea, frigul şi alte lucruri care nu puteau fi tolerate de nicio fiinţă umană. Au plătit pentru gestul lor. Au fost anchete în beciurile securităţii, deportări şi umilinţă pentru ei, familiile şi prietenii lor. Dar, în ciuda tuturor suferinţelor, ei au rămas uniţi pentru că ştiau că aceasta este singura lor şansă de supravieţuire", a afirmat deputatul PSD.

El a menţionat că povestea fiecăruia dintre cei care au protestat atunci este o lecţie de viaţă despre principii, valori şi curajul absolut de a înfrunta un regim totalitar, regimul comunist.

"De cealaltă parte, noi, politicienii, care suntem acum în postura de a conduce destinele României, nu putem decât să ne înclinăm cu respect în faţa acestor oameni curajoşi şi să ne întrebăm dacă ne-am achitat de misiunea pe care ei ne-au trasat-o în momentul în care au scandat: Jos comunismul! Eu cred că, în mare măsură, ne-am achitat de această misiune. În primul rând, România a devenit o ţară liberă, o ţară democratică în care nimeni nu a suferit din cauza opiniilor politice, iar cetăţenii au avut şi au libertatea de a-i alege pe cei care le reprezintă interesele", a mai spus Rasaliu.

El a cerut ca, în aceste zile importante pentru istoria României, politicienii să se oprească din "certurile mărunte" şi să se întrebe dacă sunt "la nivelul aşteptărilor novembriştilor braşoveni", care au avut curajul de a ieşi în stradă.

Deputatul UDMR Ladanyi Laszlo-Zsolt a afirmat că revolta de la Braşov aminteşte de faptul că libertatea şi dreptatea nu vin de la sine.

"Astăzi îi comemorăm pe eroii de la Braşov din 1987, oameni curajoşi care s-au ridicat pentru libertate şi demnitate, arătându-ne puterea solidarităţii într-o perioadă de opresiune. Sacrificiul lor ne inspiră şi în 2024, când continuăm să visăm la o Românie care pune cetăţenii în centrul său, o Românie care respectă şi susţine fiecare individ. UDMR îşi afirmă rolul de vocea raţiunii, dedicându-se construirii unei ţări în care drepturile şi demnitatea cetăţenilor sunt prioritate", a spus deputatul UDMR.

El a arătat că trebuie ca România să îi sprijine pe cetăţeni, iar statul să lucreze pentru oameni, nu pentru propriile interese.

"Revolta de la Braşov ne aminteşte că libertatea şi dreptatea nu vin de la sine. Ele trebuie apărate cu grijă şi asumate, iar statul trebuie să fie alături de cetăţeni în fiecare caz", a mai spus deputatul UDMR.

Deputatul AUR Dănuţ Aelenei a subliniat că după 37 de ani de la revolta de la Braşov România şi cetăţenii ei sunt revoltaţi de faptul că ţara este condusă tocmai de "urmaşii comuniştilor".

"Câtă ipocrizie să ai să vii la tribuna Parlamentului să vorbeşti ceva despre urmaşii sau victimele comuniştilor. Eu am depus un proiect de lege, acum un an şi ceva, prin care simbolurile comuniste şi organizaţiile comuniste sunt interzise. Acel proiect de lege zace pe undeva printr-un sertar la Camera Deputaţilor. La Senat a fost respins", a adăugat deputatul AUR.

Deputatul USR Marius Andrei Miftode a afirmat că trebuie exprimată recunoştinţa pentru curajul cu care eroii de la Braşov au înfruntat tirania în noiembrie 1987.

"Revolta din 1987 e dovada că cât de rău ajunseseră să trăiască românii în comunism. Urmează alegeri prezidenţiale şi parlamentare. În '87 oamenii erau suverani şi liberi să valideze la alegeri rezultatele stabilite deja de stăpânire. Alegeri libere, galantarele pline de produse, informaţiile necenzurate nu sunt binele de la sine înţeles, sunt binele câştigat treptat la Braşov, la Timişoara, la Bucureşti şi peste tot unde oamenii au găsit resursele interioare de a se ridica împotriva regimului. Momente precum cel de astăzi sunt dedicate comemorării şi exprimării recunoştinţei pentru curajul cu care aceşti oameni au înfruntat tirania", a spus deputatul USR. AGERPRES/(AS - autor: Alina Novăceanu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 35

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Viata Parlamentara 09-05-2025 01:08

Senat/ Moțiunea simplă împotriva lui Rafila - scoasă de pe ordinea de zi a plenului de luni

Moțiunea simplă împotriva ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, inițiată de SOS România, AUR și POT, programată inițial a fi dezbătută și votată luni, a fost scoasă de Biroul permanent de pe ordinea de zi a plenului Senatului. Motivul invocat a fost similar celui de la Camera Deputaților, unde moțiunea simplă împotriva min

Viata Parlamentara 08-05-2025 13:55

Camera Deputaților: Evaluarea judecătorilor de la ICCJ - reintrodusă în legislație (proiect)

Deputatul USR Oana Murariu a depus la Parlament un proiect de lege care are ca principală prevedere reintroducerea evaluării judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Oana Murariu precizează în expunerea de motive a proiectului că reintroducerea evaluării judecătorilor de la ÎCCJ este 'absolut firească'

Viata Parlamentara 07-05-2025 19:40

Senat: Moțiune simplă împotriva ministrului Sănătății, Alexandru Rafila; dezbatere și vot, luni

O moțiune simplă intitulată 'Vaccinuri, minciuni și tăcere. Ministrul Rafila trebuie să plece' a fost depusă, miercuri, în plenul Senatului, de senatorul S.O.S. România Ninel Peia, chestor al Senatului din partea acestui partid. Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, care a condus ședința de plen de miercuri, a anunțat că, î

Viata Parlamentara 07-05-2025 12:49

Camera Deputaților/Ziua națională a gastronomiei și vinului românesc - sărbătorită și în plan internațional, prin evenimente de diplomație

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, un proiect care prevede ca Ziua națională a gastronomiei să fie sărbătorită și în plan internațional, prin misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României, prin organizarea de evenimente de diplomație publică și culturală care să pună în valoare specificul gastronomiei și vinului românesc.

Viata Parlamentara 07-05-2025 12:05

Camera Deputaților: Măsuri mai stricte pentru combaterea spălării banilor și combaterea finanțării terorismului

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul de lege privind modificarea și completarea Legii nr.129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, prin care se instituie măsuri mai stricte pentru combaterea spălării banilor și

Viata Parlamentara 07-05-2025 11:18

Ciubuc: Ne aflăm într-o criză constituțională; avem un președinte interimar care nu poate numi un prim-ministru interimar

Deputatul S.O.S. România Ciprian Ciubuc a declarat miercuri că în România este 'o criză constituțională', deoarece președintele interimar, conform Constituției, nu poate numi un prim-ministru interimar. 'Cu toții sper că ne-am revenit după șocul unora care au primit o lovitură din partea votului românilor și

Viata Parlamentara 07-05-2025 11:12

Camera Deputaților/Maria Cernit: Ziua de 8 mai ar trebui să ne amintească cât de greu se trăiește în lipsa egalității și a corectitudinii

Ziua de 8 mai, în care se marchează egalitatea de șanse între bărbați și femei, ar trebui să ne amintească cât de greu se trăiește în lipsa egalității și a corectitudinii, a afirmat, miercuri, în plen, deputata POT Maria Cernit. 'Pe 8 mai marcăm Ziua egalității de șanse între femei și bărbați, un prilej

Viata Parlamentara 06-05-2025 22:48

Senat - Comisia de cultură: 'De la Podul de flori la Muzeul Presei - pagini de istorie', eveniment de diplomație culturală

Comisia pentru cultură și media a Senatului a organizat marți, la Galeriile Madrigal ale Palatului Parlamentului, un eveniment de diplomație culturală, memorie colectivă și afirmare identitară, intitulat 'De la Podul de Flori la Muzeul Presei - Pagini de Istorie', care marchează 35 de ani de la acel moment emoționant.

Viata Parlamentara 06-05-2025 19:51

Abrudean: 'De la Podul de Flori la Muzeul Presei', eveniment cu multiple semnificații culturale pentru relațiile româno-moldovene

'De la Podul de Flori la Muzeul Presei - Pagini de Istorie' este un eveniment cu multiple semnificații pentru relațiile dintre România și Republica Moldova, un drum al 'recun

Viata Parlamentara 06-05-2025 18:11

Gavrilă (POT): Dorin Popa manipulează opinia publică prin minciuni și victimizare; a comis fals în declarații

Anamaria Gavrilă, președinta Partidului Oamenilor Tineri (POT), a respins, marți, afirmațiile deputatului Dorin Popa potrivit cărora ea l-ar fi amenințat și a susținut că acesta a semnat documente oficiale în numele partidului fără a avea împuternicire și a încasat nelegal indemnizația de revoluționar. 'Este regretabil că domnul Dorin Pop

Viata Parlamentara 06-05-2025 18:00

Senat/Comisia pentru cercetarea abuzurilor (dezbatere): ANAF să comunice cu debitorul înainte de emiterea titlului executoriu

Anunțarea debitorului despre datoriile acumulate printr-un telefon sau SMS înaintea aplicării popririi de către ANAF ar conduce, în cele mai multe cazuri, la acoperirea datoriilor și la economii financiare și de timp, este concluzia participanților la dezbaterea organizată, marți, de Comisia pentru cercetarea abuzurilor din Senat. La dezbaterea int

Viata Parlamentara 06-05-2025 16:37

Dorin Popa, demisionar din POT: Anamaria Gavrilă m-a amenințat că o să intru cu capul în gard

Deputatul Dorin Popa, care și-a anunțat demisia din POT marți, a declarat că președintele acestui partid, Anamaria Gavrilă, l-a amenințat că o să intre 'cu capul în gard' dacă nu face ce vrea ea. 'Îmi anunț astăzi demisia din Partidul Oamenilor Tineri. Simplu. Nu sunt tânăr. Mi-am dat seama că nu sunt tânăr și atunci am deci

Viata Parlamentara 06-05-2025 16:35

Camera Deputaților/ Câciu: Aș putea avea o opțiune de vot; am o părere proastă despre ambii candidați

Deputatul social-democrat Adrian Câciu a afirmat marți că nu susține un anumit candidat în turul al doilea al prezidențialelor, pentru că 'are o părere proastă' despre amândoi, acceptând că totuși ar putea avea o opțiune de vot în favoarea lui Nicușor Dan. Reacția deputatului PSD vine în contextul în care luni

Viata Parlamentara 06-05-2025 15:19

Daniel Suciu: PSD este astăzi în Opoziție

Social-democratul Daniel Suciu, vicepreședinte al Camerei Deputaților, a declarat marți că PSD este în acest moment în Opoziție, iar după părerea lui partidul ar trebui să rămână în Opoziție. Suciu a fost întrebat dacă ar fi oportun ca PSD să rămână în Opoziție sau să participe din nou la guvernare, după ce va fi ales

Viata Parlamentara 06-05-2025 14:46

Palatul Parlamentului - iluminat în portocaliu și galben în 3 iunie, cu ocazia Zilei Internaționale a Piciorului Varus Equin

Parlamentul va fi iluminat, în seara zilei de 3 iunie, în portocaliu și galben, cu ocazia Zilei Internaționale a Piciorului Varus Equin, o afecțiune congenitală care afectează unul din 1.000 de nou-născuti. Potrivit unui memorandum intern aprobat de Biroul permanent al Camerei Deputaților, Comisia pentru sănătate și familie susține acest demers, la