Camera Deputaţilor: Măsuri speciale pentru protecţia obiectivelor militare

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege privind instituirea unor măsuri speciale în zonele cu regim de protecţie specială a obiectivelor militare.
S-au înregistrat 235 de voturi "pentru" şi trei "împotrivă".
Propunerea legislativă instituie măsuri speciale pentru aceste zone, cu excepţia celor prevăzute de Legea nr.73/2013 privind instituirea unor măsuri speciale pentru protecţia obiectivelor militare care fac parte din Sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice.
"În scopul desfăşurării în bune condiţii a activităţilor care privesc asigurarea securităţii naţionale se instituie măsuri speciale în zonele cu regim de protecţie specială a obiectivelor militare", prevede proiectul adoptat.
Conform acestuia, obiectivele militare sunt definite ca imobilele şi instalaţiile aflate în proprietatea, administrarea sau folosinţa instituţiilor din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională, care deservesc activităţi pentru securitatea naţională, situate în extravilan sau în intravilan şi care fac parte din zonele cu regim de protecţie speciale.
Zonele cu regim de protecţie specială sunt zonele instituite în jurul obiectivelor militare, pe o distanţă de 2.400 de metri, în care sunt interzise, în extravilan, mai multe activităţi.
Activităţile interzise în aceste zone cu regim de protecţie specială sunt: executarea oricăror lucrări de construcţii, amenajări sau instalaţii supraterane, indiferent de regimul de înălţime, precum şi subterane, cu excepţia celor situate pe terenuri aflate în proprietatea/administrarea/folosinţa instituţiilor din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională sau executate în interesul securităţii naţionale cu acordul instituţiei căreia îi aparţine obiectivul militar; introducerea în intravilanul localităţilor a imobilelor, cu excepţia celor aflate în proprietatea, administrarea sau folosinţa instituţiilor din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională, dacă se urmăreşte edificarea unor obiective militare sau construcţii cu caracter special.
De asemenea, se interzice în aceste zone: instalarea/operarea emiţătoarelor radio, cu excepţia celor aparţinând instituţiilor din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională, precum şi a celor instalate în interesul securităţii naţionale cu acordul instituţiei căreia îi aparţine obiectivul militar; incendierea miriştilor şi a vegetaţiei uscate; activităţile de vânătoare şi pescuit; executarea unor lucrări necesare exploatării şi prelucrării resurselor în zone extractive delimitate conform legii.
Prin derogare, imobilele situate în zone cu regim de protecţie specială pot face obiectul exproprierii numai pentru lucrările de interes naţional.
În planurile de amenajare a teritoriului şi de urbanism, zonele cu regim de protecţie specială sunt considerate şi evidenţiate ca zone supuse unui regim special de protecţie.
Lista comună a obiectivelor militare în jurul cărora se stabilesc zonele cu regim de protecţie specială se aprobă şi se actualizează prin hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.
În termen de 30 de zile de la data aprobării hotărârii CSAT, instituţiile din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională transmit în format digital, de tip .shp, zonele cu regim de protecţie specială stabilite pentru obiectivele militare către Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, în vederea integrării în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, respectiv către autorităţile administraţiei publice locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor ale căror teritorii administrative se află în zona cu regim de protecţie specială, în vederea preluării în planurile urbanistice generale şi în regulamentele aferente acestora a interdicţiilor necesare protecţiei obiectivelor militare.
Autoritatea publică competentă cu emiterea autorizaţiilor de construire pe teritoriul administrativ unde se află zona cu regim de protecţie specială are obligaţia respectării interdicţiilor de construire necesare protecţiei obiectivelor militare în activitatea de emitere a certificatelor de urbanism şi autorizare a construcţiilor de la data primirii informării, precum şi obligaţia preluării, în planurile urbanistice generale şi în regulamentele aferente acestora, a interdicţiilor necesare protecţiei obiectivelor militare.
Prevederile legii se aplică inclusiv imobilelor situate în zone cu regim de protecţie specială introduse în intravilan şi mărginite total sau parţial de terenuri situate în extravilan pe suprafaţa cărora nu a fost edificată nicio construcţie până la data intrării în vigoare a acestui act normativ.
Proprietarii imobilelor care au obţinut autorizaţie de construire înainte de data intrării în vigoare a prezentei legi vor fi despăgubiţi în mod just şi prealabil pentru prejudiciile cauzate.
Cuantumul despăgubirilor se va stabili în baza unui raport de evaluare elaborat conform regulilor stabilite prin normele metodologice emise în aplicarea legii.
Camera Deputaţilor este primul for legislativ sesizat, Senatul fiind decizional. AGERPRES/(AS - autor: Alina Novăceanu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Senat/ Moțiunea simplă împotriva lui Rafila - scoasă de pe ordinea de zi a plenului de luni
Moțiunea simplă împotriva ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, inițiată de SOS România, AUR și POT, programată inițial a fi dezbătută și votată luni, a fost scoasă de Biroul permanent de pe ordinea de zi a plenului Senatului. Motivul invocat a fost similar celui de la Camera Deputaților, unde moțiunea simplă împotriva min
Camera Deputaților: Evaluarea judecătorilor de la ICCJ - reintrodusă în legislație (proiect)
Deputatul USR Oana Murariu a depus la Parlament un proiect de lege care are ca principală prevedere reintroducerea evaluării judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Oana Murariu precizează în expunerea de motive a proiectului că reintroducerea evaluării judecătorilor de la ÎCCJ este 'absolut firească'
Senat: Moțiune simplă împotriva ministrului Sănătății, Alexandru Rafila; dezbatere și vot, luni
O moțiune simplă intitulată 'Vaccinuri, minciuni și tăcere. Ministrul Rafila trebuie să plece' a fost depusă, miercuri, în plenul Senatului, de senatorul S.O.S. România Ninel Peia, chestor al Senatului din partea acestui partid. Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, care a condus ședința de plen de miercuri, a anunțat că, î
Camera Deputaților/Ziua națională a gastronomiei și vinului românesc - sărbătorită și în plan internațional, prin evenimente de diplomație
Camera Deputaților a adoptat, miercuri, un proiect care prevede ca Ziua națională a gastronomiei să fie sărbătorită și în plan internațional, prin misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României, prin organizarea de evenimente de diplomație publică și culturală care să pună în valoare specificul gastronomiei și vinului românesc.
Camera Deputaților: Măsuri mai stricte pentru combaterea spălării banilor și combaterea finanțării terorismului
Camera Deputaților a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul de lege privind modificarea și completarea Legii nr.129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, prin care se instituie măsuri mai stricte pentru combaterea spălării banilor și
Ciubuc: Ne aflăm într-o criză constituțională; avem un președinte interimar care nu poate numi un prim-ministru interimar
Deputatul S.O.S. România Ciprian Ciubuc a declarat miercuri că în România este 'o criză constituțională', deoarece președintele interimar, conform Constituției, nu poate numi un prim-ministru interimar. 'Cu toții sper că ne-am revenit după șocul unora care au primit o lovitură din partea votului românilor și
Camera Deputaților/Maria Cernit: Ziua de 8 mai ar trebui să ne amintească cât de greu se trăiește în lipsa egalității și a corectitudinii
Ziua de 8 mai, în care se marchează egalitatea de șanse între bărbați și femei, ar trebui să ne amintească cât de greu se trăiește în lipsa egalității și a corectitudinii, a afirmat, miercuri, în plen, deputata POT Maria Cernit. 'Pe 8 mai marcăm Ziua egalității de șanse între femei și bărbați, un prilej
Senat - Comisia de cultură: 'De la Podul de flori la Muzeul Presei - pagini de istorie', eveniment de diplomație culturală
Comisia pentru cultură și media a Senatului a organizat marți, la Galeriile Madrigal ale Palatului Parlamentului, un eveniment de diplomație culturală, memorie colectivă și afirmare identitară, intitulat 'De la Podul de Flori la Muzeul Presei - Pagini de Istorie', care marchează 35 de ani de la acel moment emoționant.
Abrudean: 'De la Podul de Flori la Muzeul Presei', eveniment cu multiple semnificații culturale pentru relațiile româno-moldovene
'De la Podul de Flori la Muzeul Presei - Pagini de Istorie' este un eveniment cu multiple semnificații pentru relațiile dintre România și Republica Moldova, un drum al 'recun
Gavrilă (POT): Dorin Popa manipulează opinia publică prin minciuni și victimizare; a comis fals în declarații
Anamaria Gavrilă, președinta Partidului Oamenilor Tineri (POT), a respins, marți, afirmațiile deputatului Dorin Popa potrivit cărora ea l-ar fi amenințat și a susținut că acesta a semnat documente oficiale în numele partidului fără a avea împuternicire și a încasat nelegal indemnizația de revoluționar. 'Este regretabil că domnul Dorin Pop
Senat/Comisia pentru cercetarea abuzurilor (dezbatere): ANAF să comunice cu debitorul înainte de emiterea titlului executoriu
Anunțarea debitorului despre datoriile acumulate printr-un telefon sau SMS înaintea aplicării popririi de către ANAF ar conduce, în cele mai multe cazuri, la acoperirea datoriilor și la economii financiare și de timp, este concluzia participanților la dezbaterea organizată, marți, de Comisia pentru cercetarea abuzurilor din Senat. La dezbaterea int
Dorin Popa, demisionar din POT: Anamaria Gavrilă m-a amenințat că o să intru cu capul în gard
Deputatul Dorin Popa, care și-a anunțat demisia din POT marți, a declarat că președintele acestui partid, Anamaria Gavrilă, l-a amenințat că o să intre 'cu capul în gard' dacă nu face ce vrea ea. 'Îmi anunț astăzi demisia din Partidul Oamenilor Tineri. Simplu. Nu sunt tânăr. Mi-am dat seama că nu sunt tânăr și atunci am deci
Camera Deputaților/ Câciu: Aș putea avea o opțiune de vot; am o părere proastă despre ambii candidați
Deputatul social-democrat Adrian Câciu a afirmat marți că nu susține un anumit candidat în turul al doilea al prezidențialelor, pentru că 'are o părere proastă' despre amândoi, acceptând că totuși ar putea avea o opțiune de vot în favoarea lui Nicușor Dan. Reacția deputatului PSD vine în contextul în care luni
Daniel Suciu: PSD este astăzi în Opoziție
Social-democratul Daniel Suciu, vicepreședinte al Camerei Deputaților, a declarat marți că PSD este în acest moment în Opoziție, iar după părerea lui partidul ar trebui să rămână în Opoziție. Suciu a fost întrebat dacă ar fi oportun ca PSD să rămână în Opoziție sau să participe din nou la guvernare, după ce va fi ales
Palatul Parlamentului - iluminat în portocaliu și galben în 3 iunie, cu ocazia Zilei Internaționale a Piciorului Varus Equin
Parlamentul va fi iluminat, în seara zilei de 3 iunie, în portocaliu și galben, cu ocazia Zilei Internaționale a Piciorului Varus Equin, o afecțiune congenitală care afectează unul din 1.000 de nou-născuti. Potrivit unui memorandum intern aprobat de Biroul permanent al Camerei Deputaților, Comisia pentru sănătate și familie susține acest demers, la