Camera Deputaţilor/ Fechet: Noul Cod silvic trebuie adoptat în Parlament în această legislatură

Noul Cod Silvic ar trebui să fie adoptat de Parlament în această legislatură, a declarat, luni, ministrul Mediului, Mircea Fechet, care a menţionat printre modificări asigurarea accesului liber şi neîngrădit în orice pădure din România şi confiscarea camioanelor care transportă peste 5 metri cubi de lemn furat din pădure.
Ministrul a fost prezent, împreună cu reprezentanţi ai asociaţiilor din domeniul silvic, experţi, proprietari de păduri, la şedinţa Comisiei pentru mediu din Camera Deputaţilor în care s-au dezbătut propunerile de modificare a Codului silvic.
Potrivit lui Fechet, acest proiect este extrem de important şi, deşi Codul silvic este jalon în PNRR şi ar fi putut fi adoptat prin ordonanţă de urgenţă, a considerat că este nevoie de dezbateri parlamentare, cu societatea civilă, industria şi cu proprietarii de pădure pentru a găsi "formula de echilibru".
Proiectul a trecut de Senat, fiind adoptate mai multe amendamente faţă de varianta venită de la Guvern.
"Forma pe care o avem în faţă este rezultatul a sute de ore de muncă, în care au fost implicate toate vocile, (...) de la asociaţii profesionale, până la societatea civilă. Vreau să admit de la început că, probabil, după toate aceste sute de ore de muncă, nu avem o formă perfectă a acestui act normativ şi sper eu să reuşim să o îmbunătăţim. (...) Sper să reuşim să găsim acel echilibru juridic, până la urmă, între nevoia de a proteja şi de a conserva pădurile pentru tot ceea ce ne oferă, dar şi de a le gospodări într-un mod în care să asigure acces neîngrădit tuturor iubitorilor de pădure şi de natură", a adăugat Fechet.
Conform ministrului, sunt aproximativ 10.000 de companii care depind într-un fel sau altul de pădure.
"Vorbim despre despre o industrie care a ajuns la 3,5% din PIB, adică are un aport important în balanţa comercială a României, atât în ceea ce priveşte consumul intern, cât şi pentru export. Asta înseamnă sute de mii de locuri în domeniul de muncă forestier şi multe familii din ţară care pun o pâine pe masă în fiecare zi din această meserie. Să nu uităm de cele 3,5 milioane de gospodării care nu ar supravieţui în sezonul rece fără lemn de foc. Cu toţii depindem într-o formă sau într-alta de resursele pe care pădurea ni le oferă, iar ceea ce primim este de cele mai multe ori foarte greu de evaluat şi foarte greu de preţuit", a susţinut Mircea Fechet.
El a adăugat că în acest Cod silvic trebuie să se ţină cont de conservarea celor mai frumoase păduri din Europa, de economie, la care sectorul forestier contribuie semnificativ, precum şi de viaţă, pentru că sunt oameni care depind de pădure.
Ministrul a subliniat necesitatea adoptării proiectului în Parlament în această legislatură. "Ar fi păcat să ne trezim că ne terminăm cu toţii mandatul de parlamentar în luna decembrie acest an şi nu ne putem bucura de noul Cod silvic", a completat Fechet.
Printre modificările aduse Codului silvic susţinute de ministrul Fechet se află, în primul rând, asigurarea accesului liber şi neîngrădit în orice pădure din România, fie la pas, fie cu bicicleta.
"Este dovedit ştiinţific că pentru sănătate şi pentru starea de bine accesul în natură şi accesul în pădure este extrem de benefic. Aş lega acest prim punct şi de Centura verde a Capitalei şi nu doar de centura verde, ci de o centură verde care, spun eu, ar trebui să existe în jurul fiecărei aglomerări urbane, fie că suntem la Bucureşti, fie că suntem la Bacău sau la Craiova. Cred că fiecare dintre noi şi fiecare român ar trebui să se bucure de astfel de păduri în vecinătatea marilor aglomerări urbane", a explicat Fechet.
În opinia sa, o modificare importantă este confiscarea camioanelor şi a dubiţelor care transportă lemn furat din pădure. "Astăzi avem o limită de 10 metri cubi, care nu e suficientă, şi, prin noul act normativ, vă propun reducerea la jumătatea acestei limite, respectiv la 5 metri cubi, pentru că am constatat că nicio măsură nu este mai dureroasă pentru hoţii de lemne decât confiscarea mijlocului de transport. Trebuie să scriem negru pe alb în Codul silvic despre aceste lucruri", a mai explicat ministrul.
O altă modificare vizează conflictul de interese în rândul celor care lucrează în domeniul silvic. "Nu poţi să ai şi afaceri şi să lucrezi în acelaşi timp şi în pădure, să îţi vinzi rudelor sau propriei firme masă lemnoasă şi cred că acest lucru trebuie reglementat foarte bine în noul Cod silvic", a punctat ministrul.
Statul trebuie să intervină în cazul suprafeţelor de pădure care sunt ale nimănui, a spus Mircea Fechet, menţionând că sunt cel puţin 5.000 de hectare de pădure în această situaţie.
"Tăierile la ras vor fi interzise în toate ariile naturale protejate, aşa cum am propus încă din proiectul de lege în acest Cod silvic", a indicat Fechet.
Reprezentanţii asociaţiilor din domeniu au ridicat mai multe probleme în privinţa modificărilor la Codul silvic, printre care aplicarea guvernanţei corporative, tăierea la ras, paza obiectivelor. Ei au susţinut, în majoritate, ca adoptarea proiectului să fie amânată, pe motiv că sunt necesare discuţii aprofundate.
Comisia pentru mediu urmează să discute fiecare amendament depus, la fel şi comisiile pentru agricultură şi juridică sesizate în fond pentru întocmirea raportului care va intra în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor. AGERPRES/(A, AS - autor: Alina Novăceanu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Senat/Abrudean, la întâlnirea cu președinta Parlamentului European: România este guvernată cu responsabilitate, chiar și în această perioadă complicată
Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a evidențiat, luni, la Budapesta, la o discuție cu președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, că 'angajamentul' României pentru stabilitate, reforme și parcurs european rămâne 'la fel de ferm și de actualitate'. 'Discuție cu doamna Roberta Metsola,
Camera Deputaților/Demnitarii să-și poată rezerva posturile didactice din învățământ doar 5 ani - adoptare tacită
Camera Deputaților a adoptat tacit, luni, o propunere legislativă care prevede limitarea la cel mult cinci ani consecutivi a dreptului cadrelor didactice de rezervare a postului sau catedrei pe durata ocupării de către acestea a unor demnități sau funcții publice, termenul de adoptare și vot fiind depășit. Proiectul merge la Senat, care este f
Parlament: 20 mai - ședință solemnă consacrată marcării Zilei Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel
O ședință solemnă a Senatului și Camerei Deputaților consacrată marcării Zilei Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel va avea loc pe 20 mai, au decis, luni, prin aprobarea unui Memorandum intern, Birourile permanente reunite ale celor două Camere. 'În contextul relațiilor privilegiate româno israelien
Camera Deputaților/ Ministrul Sănătății nu participă la 'Ora Guvernului'; are alt program
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, nu va fi prezent luni la dezbaterea 'Ora Guvernului' din plenul Camerei Deputaților, deoarece are alt program. Dezbaterea a fost programată săptămâna trecută, la solicitarea grupului parlamentar al USR, tema propusă fiind 'Situația catastrofală din sistemul sanitar cu privire la investiț
Senat/ Moțiunea simplă împotriva lui Rafila - scoasă de pe ordinea de zi a plenului de luni
Moțiunea simplă împotriva ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, inițiată de SOS România, AUR și POT, programată inițial a fi dezbătută și votată luni, a fost scoasă de Biroul permanent de pe ordinea de zi a plenului Senatului. Motivul invocat a fost similar celui de la Camera Deputaților, unde moțiunea simplă împotriva min
Camera Deputaților: Evaluarea judecătorilor de la ICCJ - reintrodusă în legislație (proiect)
Deputatul USR Oana Murariu a depus la Parlament un proiect de lege care are ca principală prevedere reintroducerea evaluării judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Oana Murariu precizează în expunerea de motive a proiectului că reintroducerea evaluării judecătorilor de la ÎCCJ este 'absolut firească'
Senat: Moțiune simplă împotriva ministrului Sănătății, Alexandru Rafila; dezbatere și vot, luni
O moțiune simplă intitulată 'Vaccinuri, minciuni și tăcere. Ministrul Rafila trebuie să plece' a fost depusă, miercuri, în plenul Senatului, de senatorul S.O.S. România Ninel Peia, chestor al Senatului din partea acestui partid. Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, care a condus ședința de plen de miercuri, a anunțat că, î
Camera Deputaților/Ziua națională a gastronomiei și vinului românesc - sărbătorită și în plan internațional, prin evenimente de diplomație
Camera Deputaților a adoptat, miercuri, un proiect care prevede ca Ziua națională a gastronomiei să fie sărbătorită și în plan internațional, prin misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României, prin organizarea de evenimente de diplomație publică și culturală care să pună în valoare specificul gastronomiei și vinului românesc.
Camera Deputaților: Măsuri mai stricte pentru combaterea spălării banilor și combaterea finanțării terorismului
Camera Deputaților a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul de lege privind modificarea și completarea Legii nr.129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, prin care se instituie măsuri mai stricte pentru combaterea spălării banilor și
Ciubuc: Ne aflăm într-o criză constituțională; avem un președinte interimar care nu poate numi un prim-ministru interimar
Deputatul S.O.S. România Ciprian Ciubuc a declarat miercuri că în România este 'o criză constituțională', deoarece președintele interimar, conform Constituției, nu poate numi un prim-ministru interimar. 'Cu toții sper că ne-am revenit după șocul unora care au primit o lovitură din partea votului românilor și
Camera Deputaților/Maria Cernit: Ziua de 8 mai ar trebui să ne amintească cât de greu se trăiește în lipsa egalității și a corectitudinii
Ziua de 8 mai, în care se marchează egalitatea de șanse între bărbați și femei, ar trebui să ne amintească cât de greu se trăiește în lipsa egalității și a corectitudinii, a afirmat, miercuri, în plen, deputata POT Maria Cernit. 'Pe 8 mai marcăm Ziua egalității de șanse între femei și bărbați, un prilej
Senat - Comisia de cultură: 'De la Podul de flori la Muzeul Presei - pagini de istorie', eveniment de diplomație culturală
Comisia pentru cultură și media a Senatului a organizat marți, la Galeriile Madrigal ale Palatului Parlamentului, un eveniment de diplomație culturală, memorie colectivă și afirmare identitară, intitulat 'De la Podul de Flori la Muzeul Presei - Pagini de Istorie', care marchează 35 de ani de la acel moment emoționant.
Abrudean: 'De la Podul de Flori la Muzeul Presei', eveniment cu multiple semnificații culturale pentru relațiile româno-moldovene
'De la Podul de Flori la Muzeul Presei - Pagini de Istorie' este un eveniment cu multiple semnificații pentru relațiile dintre România și Republica Moldova, un drum al 'recun
Gavrilă (POT): Dorin Popa manipulează opinia publică prin minciuni și victimizare; a comis fals în declarații
Anamaria Gavrilă, președinta Partidului Oamenilor Tineri (POT), a respins, marți, afirmațiile deputatului Dorin Popa potrivit cărora ea l-ar fi amenințat și a susținut că acesta a semnat documente oficiale în numele partidului fără a avea împuternicire și a încasat nelegal indemnizația de revoluționar. 'Este regretabil că domnul Dorin Pop
Senat/Comisia pentru cercetarea abuzurilor (dezbatere): ANAF să comunice cu debitorul înainte de emiterea titlului executoriu
Anunțarea debitorului despre datoriile acumulate printr-un telefon sau SMS înaintea aplicării popririi de către ANAF ar conduce, în cele mai multe cazuri, la acoperirea datoriilor și la economii financiare și de timp, este concluzia participanților la dezbaterea organizată, marți, de Comisia pentru cercetarea abuzurilor din Senat. La dezbaterea int