logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Camera Deputaţilor/ Fechet: Noul Cod silvic trebuie adoptat în Parlament în această legislatură

Imagine din galeria Agerpres

Noul Cod Silvic ar trebui să fie adoptat de Parlament în această legislatură, a declarat, luni, ministrul Mediului, Mircea Fechet, care a menţionat printre modificări asigurarea accesului liber şi neîngrădit în orice pădure din România şi confiscarea camioanelor care transportă peste 5 metri cubi de lemn furat din pădure.

Ministrul a fost prezent, împreună cu reprezentanţi ai asociaţiilor din domeniul silvic, experţi, proprietari de păduri, la şedinţa Comisiei pentru mediu din Camera Deputaţilor în care s-au dezbătut propunerile de modificare a Codului silvic.

Potrivit lui Fechet, acest proiect este extrem de important şi, deşi Codul silvic este jalon în PNRR şi ar fi putut fi adoptat prin ordonanţă de urgenţă, a considerat că este nevoie de dezbateri parlamentare, cu societatea civilă, industria şi cu proprietarii de pădure pentru a găsi "formula de echilibru".

Proiectul a trecut de Senat, fiind adoptate mai multe amendamente faţă de varianta venită de la Guvern.

"Forma pe care o avem în faţă este rezultatul a sute de ore de muncă, în care au fost implicate toate vocile, (...) de la asociaţii profesionale, până la societatea civilă. Vreau să admit de la început că, probabil, după toate aceste sute de ore de muncă, nu avem o formă perfectă a acestui act normativ şi sper eu să reuşim să o îmbunătăţim. (...) Sper să reuşim să găsim acel echilibru juridic, până la urmă, între nevoia de a proteja şi de a conserva pădurile pentru tot ceea ce ne oferă, dar şi de a le gospodări într-un mod în care să asigure acces neîngrădit tuturor iubitorilor de pădure şi de natură", a adăugat Fechet.

Conform ministrului, sunt aproximativ 10.000 de companii care depind într-un fel sau altul de pădure.

"Vorbim despre despre o industrie care a ajuns la 3,5% din PIB, adică are un aport important în balanţa comercială a României, atât în ceea ce priveşte consumul intern, cât şi pentru export. Asta înseamnă sute de mii de locuri în domeniul de muncă forestier şi multe familii din ţară care pun o pâine pe masă în fiecare zi din această meserie. Să nu uităm de cele 3,5 milioane de gospodării care nu ar supravieţui în sezonul rece fără lemn de foc. Cu toţii depindem într-o formă sau într-alta de resursele pe care pădurea ni le oferă, iar ceea ce primim este de cele mai multe ori foarte greu de evaluat şi foarte greu de preţuit", a susţinut Mircea Fechet.

El a adăugat că în acest Cod silvic trebuie să se ţină cont de conservarea celor mai frumoase păduri din Europa, de economie, la care sectorul forestier contribuie semnificativ, precum şi de viaţă, pentru că sunt oameni care depind de pădure.

Ministrul a subliniat necesitatea adoptării proiectului în Parlament în această legislatură. "Ar fi păcat să ne trezim că ne terminăm cu toţii mandatul de parlamentar în luna decembrie acest an şi nu ne putem bucura de noul Cod silvic", a completat Fechet.

Printre modificările aduse Codului silvic susţinute de ministrul Fechet se află, în primul rând, asigurarea accesului liber şi neîngrădit în orice pădure din România, fie la pas, fie cu bicicleta.

"Este dovedit ştiinţific că pentru sănătate şi pentru starea de bine accesul în natură şi accesul în pădure este extrem de benefic. Aş lega acest prim punct şi de Centura verde a Capitalei şi nu doar de centura verde, ci de o centură verde care, spun eu, ar trebui să existe în jurul fiecărei aglomerări urbane, fie că suntem la Bucureşti, fie că suntem la Bacău sau la Craiova. Cred că fiecare dintre noi şi fiecare român ar trebui să se bucure de astfel de păduri în vecinătatea marilor aglomerări urbane", a explicat Fechet.

În opinia sa, o modificare importantă este confiscarea camioanelor şi a dubiţelor care transportă lemn furat din pădure. "Astăzi avem o limită de 10 metri cubi, care nu e suficientă, şi, prin noul act normativ, vă propun reducerea la jumătatea acestei limite, respectiv la 5 metri cubi, pentru că am constatat că nicio măsură nu este mai dureroasă pentru hoţii de lemne decât confiscarea mijlocului de transport. Trebuie să scriem negru pe alb în Codul silvic despre aceste lucruri", a mai explicat ministrul.

O altă modificare vizează conflictul de interese în rândul celor care lucrează în domeniul silvic. "Nu poţi să ai şi afaceri şi să lucrezi în acelaşi timp şi în pădure, să îţi vinzi rudelor sau propriei firme masă lemnoasă şi cred că acest lucru trebuie reglementat foarte bine în noul Cod silvic", a punctat ministrul.

Statul trebuie să intervină în cazul suprafeţelor de pădure care sunt ale nimănui, a spus Mircea Fechet, menţionând că sunt cel puţin 5.000 de hectare de pădure în această situaţie.

"Tăierile la ras vor fi interzise în toate ariile naturale protejate, aşa cum am propus încă din proiectul de lege în acest Cod silvic", a indicat Fechet.

Reprezentanţii asociaţiilor din domeniu au ridicat mai multe probleme în privinţa modificărilor la Codul silvic, printre care aplicarea guvernanţei corporative, tăierea la ras, paza obiectivelor. Ei au susţinut, în majoritate, ca adoptarea proiectului să fie amânată, pe motiv că sunt necesare discuţii aprofundate.

Comisia pentru mediu urmează să discute fiecare amendament depus, la fel şi comisiile pentru agricultură şi juridică sesizate în fond pentru întocmirea raportului care va intra în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor. AGERPRES/(A, AS - autor: Alina Novăceanu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Anda Badea)

Afisari: 56

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Viata Parlamentara 17-04-2025 20:52

SOS România anunță o moțiune simplă, la Senat, împotriva ministrului Sănătății

Senatorii SOS România vor depune, săptămâna viitoare, la Parlament, o moțiune simplă prin care cer demisia ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, din cauza 'gestionării iresponsabile a politicii de vaccinare din România', a anunțat joi Ninel Peia, chestor al Senatului din partea acestui partid. Potrivit senatorului

Viata Parlamentara 15-04-2025 17:04

Camera Deputaților/ Moțiunea simplă împotriva ministrului de Externe - restituită inițiatorilor

Biroul permanent al Camerei Deputaților a restituit, marți, inițiatorilor o moțiune simplă depusă împotriva ministrului Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu. Moțiunea simplă inițiată de AUR și POT împotriva ministrului Emil Hurezeanu a fost depusă marți la Camera Deputaților, iar Biroul permanent a decis că textul nu respectă prevede

Viata Parlamentara 15-04-2025 15:55

Cazanciuc, după întâlnirea cu delegația SUA: Am discutat cu harta strategică pe masă rolul și locul României în Europa

Robert Cazanciuc (PSD), vicepreședinte al Senatului, a afirmat marți că a prezentat delegației de congresmeni din SUA prezentă la București o hartă cu rolul și locul României în Europa și că discuțiile au avut loc cu harta strategică pe masă. El a explicat, după întâlnirea de la Parlament cu cei opt membri ai Congresulu

Viata Parlamentara 15-04-2025 15:14

Suciu, după întâlnirea cu delegația SUA: Anularea alegerilor, ca o discuție liberă despre situația politică

Discuțiile senatorilor și deputaților români cu delegații Congresului SUA au vizat aspecte ale diplomației parlamentare, iar tema anulării alegerilor prezidențiale de anul trecut a fost abordată ca 'o discuție liberă despre situația politică din România', a declarat la finalul discuțiilor vicepreședintele Camerei Deputaților, Daniel Suciu.

Viata Parlamentara 15-04-2025 15:08

Cameră/ Comisia pentru cultură: Anul 2027 se instituie ca 'Anul Ion I.C. Brătianu'

Comisia pentru cultură a Camerei Deputaților a dat, marți, cu unanimitate de voturi, raport de adoptare unui proiect de lege care prevede instituirea anului 2027 ca 'Anul Ion I.C. Brătianu'. 'Se instituie anul 2027 ca 'Anul Ion I.C. Brătianu' în România. Cu prilejul sărbătoririi 'Anului Ion I.C. Brătianu'

Viata Parlamentara 14-04-2025 18:58

Senat: Legea privind pedepsirea șoferilor drogați, adoptată

Senatul a adoptat, luni, în plen, propunerea legislativă privind pedepsirea celor care conduc vehicule după ce au consumat droguri sau alte substanțe psihoactive, medicamentele pe baza unei prescripții medicale fiind excluse. Au fost înregistrate 85 de voturi ''pentru'', 3 ''împotrivă''

Viata Parlamentara 14-04-2025 18:18

Centrele de plasament au obligația să instaleze sisteme de supraveghere video - proiect adoptat de Senat

Plenul Senatului a adoptat, luni, un proiect legislativ inițiat de parlamentari de la USR care vizează protecția și promovarea drepturilor copilului, în sensul instituirii în sarcina serviciilor de tip rezidențial și a furnizorilor de servicii sociale a obligației de a instala sisteme de supraveghere video și de menținere a acestora în stare de func

Viata Parlamentara 14-04-2025 17:37

Senat: Emanuel-Gabriel Botnariu, numit președinte al Consiliului de monitorizare a implementării Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități

Plenul Senatului l-a numit, luni, pe Emanuel-Gabriel Botnariu președinte al Consiliului de monitorizare a implementării Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități începând din 27 aprilie, pentru un mandat de patru ani. S-au înregistrat 89 de voturi ''pentru'' și 21 ''împotrivă'

Viata Parlamentara 14-04-2025 16:59

Senat/ Abrudean, în vizită oficială în Azerbaidjan: Țările noastre, unite printr-un Parteneriat strategic

Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a efectuat, în perioada 12-14 aprilie, o vizită oficială în Republica Azerbaidjan, la invitația președintei Sahiba Gafarova a Parlamentului azer (Milli Majlis). Potrivit unui comunicat al Senatului, Abrudean a abordat, în cadrul întrevederii oficiale cu Sahiba Gafaro

Viata Parlamentara 14-04-2025 15:02

Cazanciuc: Vizita congresmenilor americani în România - un mesaj de parteneriat strategic între cele două țări

Vizita în România a unei delegații a Congresului SUA reprezintă un mesaj de ''parteneriat strategic'' între cele două țări, a declarat, luni, vicepreședintele Senatului Robert Cazanciuc, care a susținut că Statele Unite s-au bazat ''întotdeauna'', în Europa, ''pe doi piloni strategici - Polonia și

Viata Parlamentara 14-04-2025 14:13

Ștefan Pălărie: USR solicită reînființarea comisiei parlamentare de anchetă pentru investigarea cazului Nordis

USR propune reînființarea comisiei parlamentare de anchetă care să se ocupe de cazul Nordis, în condițiile în care cea aprobată anul trecut în luna noiembrie nu a lucrat ''nici măcar o dată''. Liderul senatorilor USR, Ștefan Pălărie, a declarat luni, la Palatul Parlamentului, că se vor relua toate proced

Viata Parlamentara 14-04-2025 13:46

Senat/Comisii: Raport de admitere pentru legea privind pedepsirea șoferilor drogați

Comisiile juridică și de sănătate din Senat au acordat, luni, raport de admitere cu amendamente propunerii legislative privind pedepsirea celor care conduc vehicule după ce au consumat droguri sau alte substanțe psihoactive, medicamentele pe baza unei prescripții medicale fiind excluse. Proiectul a fost amânat de două ori în Comisia juridică pentru

Viata Parlamentara 11-04-2025 12:24

Camera Deputaților/ Institutul Național de Formare în Sectorul Public va fi înființat prin comasarea a patru instituții (proiect)

Deputatul PSD Mihai Ghigiu a depus la Parlament un proiect de lege care propune înființarea Institutului Național de Formare în Sectorul Public, prin comasarea a patru instituții publice. ''Se înființează Institutul Național de Formare în Sectorul Public, instituție publică de interes național, cu personalitate

Viata Parlamentara 10-04-2025 14:01

Parlament/ Sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân, obligatorie (proiect)

Sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân, dacă patrupedele nu au acte de pedigree, va fi obligatorie, prevede o propunere legislativă pentru modificarea și completarea OUG nr.155 din 21 noiembrie 2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, depusă la Parlament. 'Este obligatorie sterilizarea câinilo

Viata Parlamentara 08-04-2025 17:14

Diana Buzoianu (USR): Calitatea aerului va fi trecută ca un criteriu specific când se calculează prejudiciile infracțiunilor de mediu

Președintele Comisiei pentru mediu din Camera Deputaților, Diana Buzoianu (USR), a declarat marți că, în sfârșit, calitatea aerului va fi trecută ca un criteriu specific care poate să fie luat în considerare de procurori atunci când calculează prejudiciile infracțiunilor de mediu. 'Eu am atras atenția că, în legea inițială, &i