logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Camera Deputaţilor/Comisia de administraţie: Vot în aceleaşi secţii de votare la referendum şi la alegeri

Imagine din galeria Agerpres

Deputaţii Comisiei de administraţie publică au dat, luni, raport favorabil cu amendamente proiectului de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 29/2019 privind modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală, precum şi pentru unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European şi a referendumului naţional din 26 mai 2019.

Raportul va intra în plenul Camerei Deputaţilor marţi, urmând ca până atunci mai multe amendamente de tehnică legislativă să fie puse în acord la Comisia juridică.

La şedinţă a fost prezent primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan.

 



Comisia de administraţie a fost sesizată cu raport comun, împreună cu Comisia juridică, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

Preşedintele Comisiei de administraţie, deputatul Marius Budăi, a precizat că a fost solicitată procedură de urgenţă, proiectul de act normativ fiind adoptat de Senat. El a adăugat că Guvernul susţine adoptarea proiectului de lege.

Potrivit unui amendament al Comisiei juridice, dintr-un raport preliminar, adoptat luni de Comisia pentru administraţie, "în situaţia în care referendumul naţional sau local are loc la aceeaşi dată cu alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor, alegerile pentru Preşedintele României, alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European sau alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale, după caz, alegătorii votează în aceleaşi secţii de votare, în acelaşi interval de timp, cu aceleaşi ştampile cu menţiunea ŤVOTATť, pe buletine de vot separate, prezenţa la vot fiind consemnată pe liste electorale distincte pentru cele două tipuri de scrutin".

Astfel, s-a urmărit crearea mecanismului pentru ca în acelaşi timp în care au loc fie alegeri parlamentare, fie alegeri prezidenţiale să se poată desfăşura nu numai un referendum naţional, ci şi unul local.

 



Liderul AUR, George Simion, a susţinut că nu înţelege exact poziţia de pe care vine primarul Nicuşor Dan, care a promis că va discuta, va dialoga cu toţi candidaţii la alegerile prezidenţiale "cu şanse". "Pledează pentru nişte chestiuni care, din punctul nostru de vedere, sunt rezonabile, dar nu suntem convinşi şi nu ne dăm seama dacă nu este folosit şi acest referendum ca o modalitate de a induce votul pentru o formaţiune sau alta", a spus Simion.

 



Liderul deputaţilor USR, Ionuţ Moşteanu, a reafirmat că parlamentarii Uniunii susţin acest referendum şi această modalitate de organizare în paralel cu alegerile naţionale. "Cred că e cel mai simplu, cel mai normal ca oamenii să primească încă un buletin de vot în Bucureşti", a argumentat el.

Primarul general a mulţumit deputaţilor pentru urgenţa cu care dezbat acest proiect de lege şi a adresat comisiei două întrebări.

"Dacă pe amendamentele care au trecut de Comisia juridică, săptămâna trecută, înţelegem cu toţii că birourile de secţii preiau şi buletinele, preiau toată organizarea de la referendumul nostru şi că oficiile de sector centralizează din secţii. Asta e prima întrebare, aş vrea să fim lămuriţi că aşa se va întâmpla. Şi a doua întrebare: dacă suntem cu toţii de acord că mai departe este rolul Biroului Electoral Central să ţină loc de un Birou Electoral de Municipiu şi în felul ăsta să eliminăm un birou electoral de municipiu sau considerăm că tribunalul trebuie, special pentru referendum, să numească un birou electoral de municipiu? Eu cred că astea sunt cele două chestiuni de principiu care trebuie lămurite", a punctat edilul.

Vicepreşedintele AEP, Zsombor Vajda, a precizat, într-o intervenţie online, că în varianta iniţială a proiectului de lege în discuţie a fost un unic subiect - reglementarea, aprobarea OUG mai sus menţionată, proiectul de lege a fost înregistrat la Senat pentru dezbateri, fiind adoptat în data de 11 iunie 2019.

"Precizăm că instituţia noastră nu are observaţii privind varianta iniţiatorului, a guvernului la momentul respectiv. Însă, prin amendamentele propuse şi aprobate la nivelul Camerei Decizionale, în data de 22.10.2024, se modifică conţinutul articolului 1 din OUG nr. 29 pe 2019. (...) Astfel, amendamentele au ca obiect şi reglementarea posibilităţii organizării referendumului local la aceeaşi dată cu alegerile mai sus menţionate. Această completare aduce în discuţie două aspecte principale. Primul se referă la eventualitatea adoptării de către Camera Deputaţilor a unei forme diferite de ce a adoptată de Senat. Un astfel de demers ar putea reprezenta, în funcţie de modificări şi completările pe care Camera Decizională le aduce proiectului de lege adoptat în prima cameră, o încălcare a principiului bicameralismului. (...) Un aspect principal constă în imposibilitatea de a pune în aplicare prevederile referitoare la organizarea referendumului local în absenţa unei modificări mai ample a legislaţiei electorale la nivel primar. Dintre impedimente legale existente menţionăm: imposibilitatea utilizării unei infrastructuri pentru desfăşurarea referendumului local distinct de cea utilizată pentru alegerile ce s-ar desfăşura la aceeaşi dată", a susţinut între altele vicepreşedintele AEP.

Potrivit acestuia, "imposibilitatea de a înfiinţa un BEM face imposibilă şi desfăşurarea unui referendum în condiţii de legalitate". "Din punctul nostru de vedere, ar trebui să existe o OUG sau un alt act normativ care să reglementeze aceste alegeri", a adăugat reprezentantul AEP.

În replică, liderul deputaţilor PNL, Gabriel Andronache, a afirmat că orice text adoptat de Parlament, în Cameră decizională, operează sub prezumţia de constituţionalitate.

"Îi reamintesc distinsului domn vicepreşedinte faptul că orice text adoptat de Parlament, în Cameră decizională, operează sub prezumţia de constituţionalitate, până la proba contrarie. Prin urmare, adoptarea textului în Camera decizională, de către Camera Deputaţilor, în opinia noastră, a iniţiatorilor amendamentului, se încadrează în prevederile referitoare la bicameralism, deoarece se referă tot la modificarea aceluiaşi act normativ, respectiv modificări care au intervenit în Legea Referendumului. Mai departe, nu există nici o contradicţie între amendamentele propuse pentru a fi adoptate de către comisiile raportoare şi articolul 28, pentru că sunt situaţii diferite. Ceea ce propunem noi se referă la organizarea, pe cale de excepţie, a referendumului naţional şi local în acelaşi timp cu alegerile prezidenţiale, parlamentare, europarlamentare şi articolul 28 care se referă la organizarea pe cale normală a unui referendum local. Deci nu există o contradicţie în privinţa aceasta, există doar o excepţie de la acea regulă pe care o instituim prin aceste amendamente", a spus Andronache.

Liderul deputaţilor PNL, Gabriel Andronache, a declarat, luni, că proiectul privind organizarea referendumului local în Bucureşti odată cu alegerile prezidenţiale ar putea intra marţi în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este for decizional. AGERPRES/(A-autor: Cătălina Matei, editor: Mihai Simionescu, editor online: Simona Aruştei)

 

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO

Afisari: 45

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Viata Parlamentara 23-04-2025 14:26

Camera Deputaților: Reglementări noi în privința cabinetelor medicale

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 9/2025 care reglementează formele de organizare, înființare, funcționare și control ale cabinetelor medicale. S-au înregistrat 220 de voturi 'pentru', două 'împotrivă' și 75 de abțineri. Cabinetul medical este unitatea,

Viata Parlamentara 23-04-2025 11:17

Camera Deputaților/Comisia pentru muncă a modificat proiectul privind pensiile magistraților

Comisia pentru muncă a Camerei Deputaților a modificat, miercuri, proiectul de lege privind pensiile magistraților, inițiat de liderii coaliției de guvernare, după ce cu o zi în urmă i-a dat raport de adoptare în forma inițiatorilor. Comisia a eliminat tabelele prin care se eșalona vârsta de pensionare a magistraților, astfel

Viata Parlamentara 22-04-2025 18:55

Oana Țoiu (USR): Proiectul privind pensiile magistraților este neconstituțional; amendamentele noastre nu au fost acceptate

Deputatul USR Oana Țoiu a afirmat, marți, că proiectul privind pensiile magistraților aflat în dezbatere parlamentară este neconstituțional și lasă 'o portiță' pentru ca în continuare anumite pensii să fie mai mari decât salariile în plată. Proiectul cu privire la pensiile magistraților, inițiat de liderii coaliției de guvernare

Viata Parlamentara 22-04-2025 18:39

Camera Deputaților/Propunerea legislativă de modificare a Legii AGERPRES - aviz favorabil în Comisia de muncă

 Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr.19/2003 privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Presă AGERPRES a primit, marți, aviz favorabil din partea Comisiei de muncă și protecție socială a Camerei Deputaților. Propunerea legislativă inițiată de un grup de senatori PNL prevede că AGERPRES are dreptul să înființez

Viata Parlamentara 22-04-2025 17:25

Camera Deputaților - plen/ Omagiu Papei Francisc; Ștefan Bouda (minorități): A fost un poet al milei

Mai mulți deputați au adus un omagiu, marți, în plen, Papei Francisc, care murit luni la vârsta de 88 de ani. Deputatul minorităților naționale Ștefan Bouda a menționat că Papa Francisc a pledat în întreaga sa viață pentru unitatea lumii creștine și pentru bună înțelegere între toate religiile, 'ca o stavilă a umanității

Viata Parlamentara 22-04-2025 16:42

Camera Deputaților/ Ovidiu Ganț: Relația României cu Republica Federală Germania, de maximă importanță

Relația București - Berlin este 'de maximă importanță' în actualul context internațional, a declarat, marți, deputatul Ovidiu Ganț, reprezentant al Forumului Democrat al Germanilor din România, cu prilejul sărbătoririi Zilei Prieteniei dintre România și Republica Federală Germania. 'Ziua de 21 aprilie este ziua în care s-a s

Viata Parlamentara 22-04-2025 16:24

Moment de reculegere în memoria Papei Francisc în plenul Camerei Deputaților

Deputații au ținut marți, în plen, un moment de reculegere în memoria Papei Francisc. Președintele Camerei, Ciprian Șerban, a propus deputaților, la începutul ședinței de plen, să țină un moment de reculegere. 'Ieri, Sanctitatea Sa, Papa Francisc, un prieten al României, a trecut în neființă. În memoria sa

Viata Parlamentara 22-04-2025 14:55

Camera Deputaților/Procedura de evaluare profesională a angajaților - aprobată de Biroul permanent

Biroul permanent al Camerei Deputaților a aprobat, luni, procedura de evaluare profesională a funcționarilor publici parlamentari și a personalului contractual din serviciile acestui for legislativ. Procedura a fost adoptată în vederea punerii în aplicare a dispozițiilor Hotărârii Camerei Deputaților nr. 9/2025. Evaluarea profe

Viata Parlamentara 22-04-2025 10:02

Fațada Palatului Parlamentului - iluminată în culorile drapelelor României și Germaniei

Fațada principală a Palatului Parlamentului, dinspre Piața Constituției, va fi iluminată marți, începând cu ora 20:30, în culorile drapelelor României și Republicii Federale Germania, pentru a marca ziua prieteniei dintre cele două țări. ''Iluminarea clădirii Palatului Parlamentului în culorile drapelelor

Viata Parlamentara 17-04-2025 20:52

SOS România anunță o moțiune simplă, la Senat, împotriva ministrului Sănătății

Senatorii SOS România vor depune, săptămâna viitoare, la Parlament, o moțiune simplă prin care cer demisia ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, din cauza 'gestionării iresponsabile a politicii de vaccinare din România', a anunțat joi Ninel Peia, chestor al Senatului din partea acestui partid. Potrivit senatorului

Viata Parlamentara 15-04-2025 17:04

Camera Deputaților/ Moțiunea simplă împotriva ministrului de Externe - restituită inițiatorilor

Biroul permanent al Camerei Deputaților a restituit, marți, inițiatorilor o moțiune simplă depusă împotriva ministrului Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu. Moțiunea simplă inițiată de AUR și POT împotriva ministrului Emil Hurezeanu a fost depusă marți la Camera Deputaților, iar Biroul permanent a decis că textul nu respectă prevede

Viata Parlamentara 15-04-2025 15:55

Cazanciuc, după întâlnirea cu delegația SUA: Am discutat cu harta strategică pe masă rolul și locul României în Europa

Robert Cazanciuc (PSD), vicepreședinte al Senatului, a afirmat marți că a prezentat delegației de congresmeni din SUA prezentă la București o hartă cu rolul și locul României în Europa și că discuțiile au avut loc cu harta strategică pe masă. El a explicat, după întâlnirea de la Parlament cu cei opt membri ai Congresulu

Viata Parlamentara 15-04-2025 15:14

Suciu, după întâlnirea cu delegația SUA: Anularea alegerilor, ca o discuție liberă despre situația politică

Discuțiile senatorilor și deputaților români cu delegații Congresului SUA au vizat aspecte ale diplomației parlamentare, iar tema anulării alegerilor prezidențiale de anul trecut a fost abordată ca 'o discuție liberă despre situația politică din România', a declarat la finalul discuțiilor vicepreședintele Camerei Deputaților, Daniel Suciu.

Viata Parlamentara 15-04-2025 15:08

Cameră/ Comisia pentru cultură: Anul 2027 se instituie ca 'Anul Ion I.C. Brătianu'

Comisia pentru cultură a Camerei Deputaților a dat, marți, cu unanimitate de voturi, raport de adoptare unui proiect de lege care prevede instituirea anului 2027 ca 'Anul Ion I.C. Brătianu'. 'Se instituie anul 2027 ca 'Anul Ion I.C. Brătianu' în România. Cu prilejul sărbătoririi 'Anului Ion I.C. Brătianu'

Viata Parlamentara 14-04-2025 18:58

Senat: Legea privind pedepsirea șoferilor drogați, adoptată

Senatul a adoptat, luni, în plen, propunerea legislativă privind pedepsirea celor care conduc vehicule după ce au consumat droguri sau alte substanțe psihoactive, medicamentele pe baza unei prescripții medicale fiind excluse. Au fost înregistrate 85 de voturi ''pentru'', 3 ''împotrivă''