Parlament - comisii: Avize favorabile pentru şapte ambasadori

Comisiile reunite pentru politică externă şi comisiile pentru comunităţile de români din afara ţării de la Senat şi Camera Deputaţilor au acordat, marţi, în urma audierilor, avize favorabile pentru ambasadorii propuşi pentru Sfântul Scaun şi reprezentanţele din Letonia, Pakistan, Olanda, Uruguay, Grecia şi India.
Au fost audiaţi George Gabriel Bologan - pentru Sfântul Scaun şi Ordinul Suveran de Malta; Dan Stoenescu - nominalizat pentru Republica Islamica Pakistan; Sergiu Nistor - pentru Republica Letonia; Carmen Ileana Mihălcescu - Republica Elenă; Nicolae Comănescu - Regatul Ţărilor de Jos; Radu-Mihail Filip - Republica Orientală a Uruguayului şi Sena Latif - Republica India, Republica Populara Bangladesh, Republica Federală Democratică Nepal, cu reşedinţa la New Delhi.
Preşedintele Comisiei de politică externă din Senat, Titus Corlăţean, şi-a exprimat convingerea că persoanele audiate vor avea o prestaţie "solidă" în misiunile externe.
"Sunt propuneri de ambasadori desemnaţi pentru misiuni diplomatice importante pentru România. (...) Sunt convins că vor avea o prestaţie solidă în misiunile externe. (...) În comisii, prestaţia pe ansamblu a fost foarte bună, toate au fost avize favorabile", a afirmat Corlăţean.
Ministerul Afacerilor Externe a anunţat pe 1 august aceste propuneri, subliniind că a urmărit în stabilirea lor "criterii de profesionalism".
Ulterior audierilor în comisiile de specialitate din Parlament şi obţinerii avizului acestora şi după primirea agrementului din partea statului acreditar preşedintele României va semna decretele şi scrisorile de acreditare.
* George Gabriel Bologan este propus ambasador la Sfântul Scaun şi Ordinul Suveran de Malta. Este consilier prezidenţial (Departamentul de Politică Externă) din februarie 2024. Anterior a fost Consul General al României la Milano (2012), ambasador al României în Italia (2016-2022) şi ambasador al României în Regatul Spaniei (2022-2024). Este, de asemenea, profesor asociat la Universitatea de Vest din Timişoara, Facultatea de Ştiinţe Politice, şi doctorand al Universităţii de Stat Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, Facultatea de Istorie şi Filozofie, Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene.
* Dan Stoenescu este propus ambasador în Republica Islamică Pakistan. Este însărcinat cu afaceri al Uniunii Europene în Siria, din septembrie 2021. Anterior a fost ministru delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni (2015-2016) şi în perioada 2017-2021 ambasador al României în Republica Tunisia. Deţine o diplomă de master în Globalizare şi Dezvoltare de la Universitatea Warwick din Marea Britanie (2005) şi are un doctorat în ştiinţe politice acordat de Universitatea din Bucureşti (2009).
* Sergiu Nistor este propus ambasador în Letonia. Este consilier prezidenţial (Departamentul Cultură, Culte şi Minorităţi Naţionale) din ianuarie 2015. Anterior, a ocupat diverse poziţii în administraţia publică centrală: director general al Patrimoniului (Ministerul Culturii, 1998-2000), consilier al Ministrului Culturii (2005), comisar al Guvernului României pentru Programul Sibiu CCE 2007 (2005-2008), secretar general al CNR UNESCO (2008-2009), secretar de stat (Ministerul Culturii, 2012).
* Carmen Ileana Mihălcescu este propusă ambasador în Grecia. Este consul general al României la Salonic, din 2023. Începând cu 2000, a îndeplinit mai multe mandate succesive de deputat. Din această poziţie, a exercitat, pe rând, funcţia de preşedinte al Comisiei pentru Mediu şi Echilibru Ecologic (2012-2016), de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor şi preşedinte al Comisiei parlamentare de anchetă privind situaţia copiilor dispăruţi (2017-2020), respectiv de vicepreşedinte al Comisiei pentru Politică Externă (2020-2023).
* Nicolae Comănescu este propus ambasador în Regatul Ţărilor de Jos. Este consilier de stat pentru politică externă şi afaceri strategice în cadrul Cancelariei prim-ministrului, din iunie 2023. Este diplomat de carieră, desfăşurându-şi activitatea în cadrul Ministerului Afacerilor Externe din anul 2002, atât în Centrală, cât şi în Serviciul Exterior. În perioada 2016-2021, a fost ambasador al României în Regatul Haşemit al Iordaniei.
* Radu-Mihail Filip este propus ambasador în Uruguay. Este purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe şi director al Direcţiei Purtător de Cuvânt şi Relaţii cu Mass Media din cadrul MAE, din iunie 2022. Anterior, a fost consilier diplomatic în cadrul Ambasadei României în Ucraina şi secretar II în cadrul Ambasadei României în Republica Moldova. A fost consilier personal la Ministerul Justiţiei, unde a gestionat relaţia cu mass-media. A mai îndeplinit diverse funcţii în administraţia publică centrală şi în mediul privat, preponderent în domeniul ştiinţific şi de cercetare.
* Sena Latif este propusă ambasador în Republica India, Republica Populară Bangladesh şi Republica Federală Democratică Nepal, cu reşedinţa la New Delhi. Este diplomat de carieră, cu o experienţă de 19 ani, adjunct al şefului de misiune în cadrul Ambasadei României în Franţa, unde, în perioada 2022-2023, a îndeplinit şi funcţia de şef de misiune (însărcinat cu afaceri ad interim). Anterior, a exercitat funcţia de însărcinat cu afaceri ad interim al României în Columbia, acreditată şi în Panama şi Republica Dominicană (2018-2019), însărcinat cu afaceri ad interim în Argentina, acreditată şi pentru Paraguay (2013-2015), adjunct al şefului de misiune la Buenos Aires (2015-2018). AGERPRES/(AS - autor: Livia Popescu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Proiect USR: Introducerea evaluării judecătorilor de la Înalta Curte; consultarea barourilor în evaluarea magistraților
Uniunea Salvați România a depus la Parlament un proiect de lege de modificare a Legii nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor, care vizează inclusiv introducerea evaluării judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție și consultarea barourilor locale în procesul de evaluare a magistraților. 'Având &icir
Senat: 15 august - Ziua Maramureșului, proiect adoptat
Senatul a adoptat, luni, în plen, propunerea legislativă pentru instituirea zilei de 15 august ca Ziua Maramureșului pentru recunoașterea identității și valorilor acestui ținut. ''Cu prilejul Zilei Maramureșului, autoritățile publice centrale și locale, instituțiile publice de cultură din țară și străinătate, precum și organizați
Senat: Proiectul de ratificare a Acordului cu Republica Moldova privind controlul coordonat în punctul de trecere a frontierei Galați - Giurgiulești, adoptat
Senatul a adoptat, luni, în unanimitate, proiectul de lege de ratificare a Acordului între Guvernele României și Republicii Moldova privind controlul coordonat pe teritoriul României în punctul de trecere a frontierei de stat Galați (România) - Giurgiulești (Republica Moldova) rutier, pe sensul de intrare în țara noastră.
Senat - moțiune/ Plenul a adoptat moțiunea simplă privind sistemul de pensii
Moțiunea simplă privind sistemul de pensii a fost aprobată, luni, de plenul Senatului, cu 61 de voturi ''pentru'' și 59 de voturi ''împotrivă''.
Senat - moțiune/ Fenechiu (PNL): Moțiunea simplă a opoziției privind pensiile este neîntemeiată
PNL consideră că moțiunea simplă a opoziției privind pensiile este neîntemeiată, a declarat, luni, senatorul liberal Daniel Fenechiu, susținând că în anul 2024 pensiile au crescut în medie cu 40%.
Senat - moțiune/ Cerva (S.O.S. România), critici la adresa ministrului Muncii
Senatoarea S.O.S. România Nadia-Cosmina Cerva a susținut luni că ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, ''batjocorește pensionarii români'', nevoiți să meargă la ''sute de kilometri'' de casă pentru a obține adeverințe de recalculare a pensiilor, care conțin informații existente deja la dosare. Lun
Senat - moțiune/ Kondor Agota (UDMR): Respingem caracterizarea tendențioasă a guvernării de dispreț față de pensionari
Senatoarea UDMR Kondor Agota a declarat, luni, la dezbaterea asupra moțiunii simple împotriva ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu, că măsurile adoptate de Guvern au obiectivul de a garanta predictibilitatea pensiilor, echitatea între generații, respectarea angajamentelor internaționale, menționând că Uniunea respinge ''caracterizarea t
Senat - moțiune/ Votul împotriva ministrului Muncii - secret cu bile
Plenul Senatului a decis, luni, ca votul asupra moțiunii simple împotriva ministrului Muncii să fie secret cu bile. Înainte de votul asupra moțiunii simple, senatorii au avut o dispută privind procedura de vot, după ce senatoarea S.O.S. România Nadia Cerva a propus ca votul să se facă cu bile și nu electronic, argumentâ
Senat - moțiune/ Stelea: Cei ce au condus destinele României doresc probabil să fim un copac fără rădăcini
Senatoarea AUR Niculina Stelea a declarat luni că pensionarii sunt buni pentru guvernanți atunci când votează, dar sunt și mai buni între ciclurile electorale, 'dacă nu încasează pensia prea mult timp'.
Senat - moțiune/ Vela (POT): Pensii mărite, praf aruncat în ochi
Pensiile nu s-au majorat pentru că puterea de cumpărare a scăzut, iar pensionarii au sărăcit, a afirmat luni liderul grupului senatorilor POT, Gheorghe Vela, în plenul Senatului, la dezbaterea moțiunii simple p
Senat - moțiune/ Păun (USR): Puterea refuză să desființeze pensiile speciale și să facă dreptate
Senatoarea USR Ana-Cynthia-Ioana Păun a declarat, luni, la dezbaterea moțiunii simple împotriva ministrului Muncii, că în Parlament s-au dat legi timp de 35 de ani pentru privilegierea unor pensionari
VIDEO Senat: A început dezbaterea moțiunii simple privind sistemul de pensii
Plenul Senatului a început, luni, dezbaterea moțiunii simple privind sistemul de pensii, la care participă ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu.
Senat/ Comisia de muncă: Raportul pentru proiectul privind pensiile magistraților, amânat două săptămâni
Comisia pentru muncă a amânat, luni, pentru două săptămâni, raportul pentru proiectul privind pensiile magistraților inițiat de liderii coaliției de guvernare. În calitate de for legislativ decizional, Senatul se va pronunța asupra acestui proiect amendat în Camera Deputaților, unde au fost eliminate tabelele prin care se eșalona p&acir
Proiectul privind pensiile magistraților - luni, în plenul Senatului
Plenul Senatului va dezbate, luni, în calitate de for legislativ decizional, proiectul privind pensiile magistraților inițiat de liderii coaliției de guvernare. Raportul Comisiei de muncă, sesizată pe fond, va fi acordat luni dimineață, după ce vineri Comisia juridică a Senatului s-a pronunțat prin aviz asupra proiectului. Camera Deputațil
Senat: Se dezbate moțiunea simplă privind sistemul de pensii semnată de AUR, S.O.S. România și POT
Plenul Senatului va dezbate și vota luni moțiunea simplă privind sistemul de pensii, informează site-ul forului legislativ. Liderul grupului senatorial al AUR, Petrișor Peiu, a depus, săptămâna trecută, în plen, moțiunea simplă intitulată 'Sistemul de pensii - un joc de-a alba-neagra cu viețile părinților și bunicilor noștri', semnată de 45