logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

VIDEO Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege privind măsuri de gestionare a populaţiei de urşi

Imagine din galeria Agerpres

Plenul Camerei Deputaţilor, reunit în sesiune extraordinară, a aprobat luni proiectul de lege care vizează măsuri de gestionare a populaţiei de urşi.

Proiectul a fost aprobat cu 214 voturi "pentru", şapte "împotrivă" şi 23 de abţineri. Un deputat nu a votat.

 



În cadrul dezbaterilor, deputatul PSD Adrian Chesnoiu, preşedintele Comisiei de agricultură, a subliniat că, în urma măsurii luate în 2016 de interzicere a vânătorii, populaţia de urs brun s-a înmulţit excesiv, iar reintroducerea unor cote anuale de recoltare este necesară.

"Din 2016, nemaiexistând o cotă de recoltă prin vânătoare la specia de urs brun, populaţia s-a înmulţit excesiv. (...) Ele trebuie menţinute şi este primul act normativ după 2016 până astăzi, care aşază pe baze ştiinţifice relaţia om - urs brun. Este stabilit nivel de prevenţie şi nivelul de intervenţie. Intervenţia presupune să fie recoltate acele exemplare de urs brun care vin în UAT-uri şi încalcă proprietatea şi pun în pericol viaţa oamenilor, prevenţia înseamnă menţinerea echilibrului existent în natură prin recoltarea anumitor exemplare mai slabe, care se face pe baza ştiinţei cinegetice. (...) Cred cu tărie că votul nostru de astăzi va conduce la reaşezarea echilibrului managementului cinegetic pe baze ştiinţifice şi nu pe 'părerologii'", a afirmat Chesnoiu.

Deputatul UDMR Csoma Botond şi-a exprimat speranţa că prin acest proiect de lege "viaţa umană va fi mai bine protejată decât a fost până acum".

"Avem nevoie de acest proiect de lege care prevede cote de prevenţie şi de intervenţie pentru un management mai eficient al populaţiei de urşi din România", a declarat el.

Csoma Botond a evidenţiat că această problemă complexă trebuie tratată şi prin educaţie.

"Observ că publicul din România, în foarte multe cazuri, este neinformat. Nu ştie cum trebuie să se comporte când apare o situaţie mai primejdioasă în pădure, de exemplu când te întâlneşti cu ursul. Trebuie să recunoaştem, adoptăm această lege, dar acest proiect de lege nu reprezintă o soluţie magică, nu poate garanta nimeni că asemenea incidente şi chiar tragedii nu vor apărea în viitor. Pentru acest motiv avem nevoie de educare să ştim cum să ne comportăm în asemenea situaţii. (...) Trebuie să avem o campanie de educare şi informare cum există, de exemplu, în SUA şi Canada, unde există populaţie mare de urşi", a explicat parlamentarul UDMR.

Deputata USR Diana Buzoianu, vicepreşedintă a Comisiei pentru mediu, a afirmat că trebuie adoptate soluţii "reale" pentru protejarea oamenilor, nu unele "care îmbogăţesc nişte şmecheri", dar care nu rezolvă problemele existente. Ea a menţionat că, potrivit legislaţiei actuale, există deja o cotă de intervenţie de 80 de urşi.

"Asta înseamnă că în 2023 ar fi putut să fie extraşi 80 de urşi periculoşi. Nu a fost atinsă această cotă, pentru că oamenii care ar trebui să ne protejeze nu şi-au făcut treaba. Noi degeaba creştem din pix o cotă de intervenţie, dacă în continuare oamenii care trebuie să ne protejeze nu îşi fac treaba. Degeaba creştem o cotă de prevenţie şi dăm dreptul vânătorilor să facă bani din trofee pe această lege, dacă în continuare urşii periculoşi rămân pe lângă tomberoane, în comunităţi, pe lângă stâne, pe traseele montane. Legea pe care noi ar fi trebuit să o discutăm astăzi ar fi trebuit să fie o lege care să simplifice procedura pentru primari. Ar fi trebuit să fie o lege care să se asigure că Ministerul (Mediului) are obligaţia să îndeplinească campanii de educare şi să implementeze măsuri de prevenţie", a transmis Buzoianu.

Deputatul Gheorghe Nacov, membru al grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, a susţinut că interzicerea în 2016 a managementului cinegetic pentru populaţia de urşi bruni a fost "o greşeală foarte mare, care a costat vieţi umane". Potrivit acestuia, România are cea mai mare populaţie de urs brun din Europa.

"Managementul cinegetic al populaţiilor de faună sălbatică, indiferent dacă vorbim de urs brun sau altele, este singura soluţie pentru o gestionare durabilă şi pentru garantarea biodiversităţii. În mod sigur, este o mare responsabilitate care apasă pe umerii vânătorilor români, dar suntem obişnuiţi cu ea şi ne vom achita cu brio", a spus el.

Deputatul AUR Dan Tanasă a acuzat PSD, PNL şi UDMR că sunt vinovate de situaţia creată de atacurile urşilor, alături de fostul premier Dacian Cioloş.

"A fost nevoie să moară oameni ca să discutaţi din nou, voi cei de la PSD, de la PNL, despre problema urşilor din România. Cum am ajuns aici? Am ajuns aici pentru că toată această problemă mare a României se leagă de numele lui Cioloş, care nu ar fi ajuns niciodată premier fără votul PSD. Trebuie cu prioritate să identificăm vinovaţii: PSD, PNL, UDMR, adică cei care au condus ţara asta şi care puteau să facă ceva. Cred că e foarte mult sânge pe mâinile celor de la UDMR, care au condus Ministerul Mediului ani de zile. (...) Viaţa românilor nu contează, nu v-a interesat şi continuă să nu vă intereseze. Sunteţi sub bocancul ONG-urilor şi al ambasadelor străine, care menţin România într-o situaţie unică în lume, în care viaţa ursului e mai importantă decât viaţa românului de rând. (...) Vinovaţii trebuie să plătească, iar vinovaţii sunt cei de la PSD, PNL şi de la UDMR", a declarat parlamentarul AUR, în cadrul dezbaterilor.

În cadrul şedinţei, la propunerea deputatului USR Cristian Brian, parlamentarii au ţinut un moment de reculegere în memoria tinerei de 19 ani care şi-a pierdut viaţa pe Jepii Mici după ce a fost atacată de un urs.

Intervenţiile legislative adoptate de Camera Deputaţilor prin acest proiect vizează prevenirea atacurilor asupra populaţiei umane şi a pagubelor cauzate de atacurile de urs, prin aprobarea recoltării pentru anii 2024 şi 2025 a 426 de exemplare de urs brun, care reprezintă nivelul de prevenţie la nivel naţional, şi a 55 de exemplare de urs brun, care reprezintă nivelul de intervenţie la nivel naţional. AGERPRES/(A, AS - autori: Irinela Vişan, Eusebi Manolache, Daniel Florea, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Citiţi şi:

 

Sesiunile extraordinare ale Parlamentului (procedură)

 

Prahova: Trupul tinerei atacată de urs a fost recuperat; fata avea 19 ani şi era din Iaşi

Afisari: 27

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Viata Parlamentara 17-04-2025 20:52

SOS România anunță o moțiune simplă, la Senat, împotriva ministrului Sănătății

Senatorii SOS România vor depune, săptămâna viitoare, la Parlament, o moțiune simplă prin care cer demisia ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, din cauza 'gestionării iresponsabile a politicii de vaccinare din România', a anunțat joi Ninel Peia, chestor al Senatului din partea acestui partid. Potrivit senatorului

Viata Parlamentara 15-04-2025 17:04

Camera Deputaților/ Moțiunea simplă împotriva ministrului de Externe - restituită inițiatorilor

Biroul permanent al Camerei Deputaților a restituit, marți, inițiatorilor o moțiune simplă depusă împotriva ministrului Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu. Moțiunea simplă inițiată de AUR și POT împotriva ministrului Emil Hurezeanu a fost depusă marți la Camera Deputaților, iar Biroul permanent a decis că textul nu respectă prevede

Viata Parlamentara 15-04-2025 15:55

Cazanciuc, după întâlnirea cu delegația SUA: Am discutat cu harta strategică pe masă rolul și locul României în Europa

Robert Cazanciuc (PSD), vicepreședinte al Senatului, a afirmat marți că a prezentat delegației de congresmeni din SUA prezentă la București o hartă cu rolul și locul României în Europa și că discuțiile au avut loc cu harta strategică pe masă. El a explicat, după întâlnirea de la Parlament cu cei opt membri ai Congresulu

Viata Parlamentara 15-04-2025 15:14

Suciu, după întâlnirea cu delegația SUA: Anularea alegerilor, ca o discuție liberă despre situația politică

Discuțiile senatorilor și deputaților români cu delegații Congresului SUA au vizat aspecte ale diplomației parlamentare, iar tema anulării alegerilor prezidențiale de anul trecut a fost abordată ca 'o discuție liberă despre situația politică din România', a declarat la finalul discuțiilor vicepreședintele Camerei Deputaților, Daniel Suciu.

Viata Parlamentara 15-04-2025 15:08

Cameră/ Comisia pentru cultură: Anul 2027 se instituie ca 'Anul Ion I.C. Brătianu'

Comisia pentru cultură a Camerei Deputaților a dat, marți, cu unanimitate de voturi, raport de adoptare unui proiect de lege care prevede instituirea anului 2027 ca 'Anul Ion I.C. Brătianu'. 'Se instituie anul 2027 ca 'Anul Ion I.C. Brătianu' în România. Cu prilejul sărbătoririi 'Anului Ion I.C. Brătianu'

Viata Parlamentara 14-04-2025 18:58

Senat: Legea privind pedepsirea șoferilor drogați, adoptată

Senatul a adoptat, luni, în plen, propunerea legislativă privind pedepsirea celor care conduc vehicule după ce au consumat droguri sau alte substanțe psihoactive, medicamentele pe baza unei prescripții medicale fiind excluse. Au fost înregistrate 85 de voturi ''pentru'', 3 ''împotrivă''

Viata Parlamentara 14-04-2025 18:18

Centrele de plasament au obligația să instaleze sisteme de supraveghere video - proiect adoptat de Senat

Plenul Senatului a adoptat, luni, un proiect legislativ inițiat de parlamentari de la USR care vizează protecția și promovarea drepturilor copilului, în sensul instituirii în sarcina serviciilor de tip rezidențial și a furnizorilor de servicii sociale a obligației de a instala sisteme de supraveghere video și de menținere a acestora în stare de func

Viata Parlamentara 14-04-2025 17:37

Senat: Emanuel-Gabriel Botnariu, numit președinte al Consiliului de monitorizare a implementării Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități

Plenul Senatului l-a numit, luni, pe Emanuel-Gabriel Botnariu președinte al Consiliului de monitorizare a implementării Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități începând din 27 aprilie, pentru un mandat de patru ani. S-au înregistrat 89 de voturi ''pentru'' și 21 ''împotrivă'

Viata Parlamentara 14-04-2025 16:59

Senat/ Abrudean, în vizită oficială în Azerbaidjan: Țările noastre, unite printr-un Parteneriat strategic

Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a efectuat, în perioada 12-14 aprilie, o vizită oficială în Republica Azerbaidjan, la invitația președintei Sahiba Gafarova a Parlamentului azer (Milli Majlis). Potrivit unui comunicat al Senatului, Abrudean a abordat, în cadrul întrevederii oficiale cu Sahiba Gafaro

Viata Parlamentara 14-04-2025 15:02

Cazanciuc: Vizita congresmenilor americani în România - un mesaj de parteneriat strategic între cele două țări

Vizita în România a unei delegații a Congresului SUA reprezintă un mesaj de ''parteneriat strategic'' între cele două țări, a declarat, luni, vicepreședintele Senatului Robert Cazanciuc, care a susținut că Statele Unite s-au bazat ''întotdeauna'', în Europa, ''pe doi piloni strategici - Polonia și

Viata Parlamentara 14-04-2025 14:13

Ștefan Pălărie: USR solicită reînființarea comisiei parlamentare de anchetă pentru investigarea cazului Nordis

USR propune reînființarea comisiei parlamentare de anchetă care să se ocupe de cazul Nordis, în condițiile în care cea aprobată anul trecut în luna noiembrie nu a lucrat ''nici măcar o dată''. Liderul senatorilor USR, Ștefan Pălărie, a declarat luni, la Palatul Parlamentului, că se vor relua toate proced

Viata Parlamentara 14-04-2025 13:46

Senat/Comisii: Raport de admitere pentru legea privind pedepsirea șoferilor drogați

Comisiile juridică și de sănătate din Senat au acordat, luni, raport de admitere cu amendamente propunerii legislative privind pedepsirea celor care conduc vehicule după ce au consumat droguri sau alte substanțe psihoactive, medicamentele pe baza unei prescripții medicale fiind excluse. Proiectul a fost amânat de două ori în Comisia juridică pentru

Viata Parlamentara 11-04-2025 12:24

Camera Deputaților/ Institutul Național de Formare în Sectorul Public va fi înființat prin comasarea a patru instituții (proiect)

Deputatul PSD Mihai Ghigiu a depus la Parlament un proiect de lege care propune înființarea Institutului Național de Formare în Sectorul Public, prin comasarea a patru instituții publice. ''Se înființează Institutul Național de Formare în Sectorul Public, instituție publică de interes național, cu personalitate

Viata Parlamentara 10-04-2025 14:01

Parlament/ Sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân, obligatorie (proiect)

Sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân, dacă patrupedele nu au acte de pedigree, va fi obligatorie, prevede o propunere legislativă pentru modificarea și completarea OUG nr.155 din 21 noiembrie 2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, depusă la Parlament. 'Este obligatorie sterilizarea câinilo

Viata Parlamentara 08-04-2025 17:14

Diana Buzoianu (USR): Calitatea aerului va fi trecută ca un criteriu specific când se calculează prejudiciile infracțiunilor de mediu

Președintele Comisiei pentru mediu din Camera Deputaților, Diana Buzoianu (USR), a declarat marți că, în sfârșit, calitatea aerului va fi trecută ca un criteriu specific care poate să fie luat în considerare de procurori atunci când calculează prejudiciile infracțiunilor de mediu. 'Eu am atras atenția că, în legea inițială, &i