logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Tablourile Brauner din colecţia lui Adrian Năstase - temă de discuţii la Comisia de cultură a Camerei Deputaţilor

Imagine din galeria Agerpres

Comisia de cultură a Camerei Deputaţilor i-a invitat, marţi, pe ministrul Culturii, Raluca Turcan, şi directorul general al Muzeului Naţional de Artă al României, Călin Stegerean, pentru dezbateri cu privire la lucrările prezentate în cadrul expoziţiei Victor Brauner, despre care s-a spus în spaţiul public că ar fi false şi pe care proprietarul acestora, fostul premier Adrian Năstase, le-a retras din muzeu.

Invitaţia a fost făcută la solicitarea preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, după cum a precizat preşedintele Comisiei de cultură, Iulian Bulai.

Ministrul Raluca Turcan a subliniat obligaţia autorităţilor din domeniu de a proteja instituţiile de cultură "de politizări sterile, de atacuri nefondate", astfel încât acestea să fie credibile. Ea a afirmat că la adresa unei expoziţii făcute de Muzeul Naţional de Artă au fost aduse nişte acuze în spaţiul public, "fără a exista o fundamentare a lor".

"Din secunda zero am dorit rezolvarea problemei şi aflarea adevărului şi ulterior redarea credibilităţii acestei instituţii. După apariţia acelor informaţii, am solicitat domnului director o prezentare detaliată a fiecărei opere expuse în expoziţia Brauner, cu certificările din spatele fiecărei opere, astfel încât să ştim cu toţii de unde proveneau operele respective. Operele aduse în discuţie ca fiind susceptibile de lipsă de autenticitate proveneau dintr-o colecţie privată şi mai fuseseră în expoziţii publice de mai multe ori, în decursul timpului, fiind chiar premiate de Ministerul Culturii în urmă cu mulţi ani şi fiind chiar şi subiect al unei coliţe de timbre făcută în 2003. Deci, exact acele tablouri care au fost suspectate ca fiind false. Din nefericire, pentru că s-a urmărit un scandal public şi nu aflarea adevărului, operele respective, fiind în colecţie privată, au fost retrase din expoziţie de către proprietar pentru că nu exista o procedură privind statutul operelor din colecţii private", a arătat Turcan.

Ea a adăugat că s-a ajuns la concluzia, împreună cu profesioniştii cu care colaborează la Ministerul Culturii, că, pe viitor, când se mai organizează expoziţii, mai ales cu opere din colecţii private, să existe un ghid de bune practici pe care orice entitate culturală, fie că este vorba despre o instituţie publică sau privată, să-l urmărească şi colecţiile să fie verificate înainte, corect manipulate, cu un regim foarte clar al deţinerii, al momentului retragerii, inclusiv cu privire la promovarea care se face, prin detaliile oferite.

"Expertizarea este, de asemenea, cel mai important punct din acest ghid de bune practici. (...) În colecţia de la MNAR au fost folosite opere aparţinând unui proprietar privat şi, ulterior, foarte multe persoane în spaţiul public au solicitat ca ministerul să angajeze experţi, chiar internaţionali, să verifice autenticitatea acelor tablouri. Împreună cu Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor am agreat, în unanimitate, că nu există temei legal ca ministerul să angajeze bani publici pentru a aduce experţi internaţionali să verifice obiecte dintr-o expoziţie privată care nu se mai află expuse în spaţiul public", a explicat ministrul Culturii.

Raluca Turcan a evidenţiat că şi-ar fi dorit sincer ca toţi experţii care au ieşit în spaţiul public şi au considerat că ar fi tablouri falsificate să se fi adresat Ministerului Culturii şi conducerii muzeului.

"Noi suntem oameni care luptă împotriva traficului ilicit de bunuri culturale, care lucrează la îmbunătăţirea legislaţiei pentru protecţia patrimoniului cultural românesc, suntem oameni care militează pentru aflarea adevărului şi, atunci, am fi avut posiblitatea să chemăm experţi să verifice autenticitatea pieselor respective, atât timp cât se aflau în interiorul muzeului, în expoziţie. Fiind proprietate privată, demersul politizat a fost practic şi inutil pentru o curiozitate pe care cu toţii o avem din perspectiva militantismului şi a deschiderii pentru calitatea patrimoniului cultural expus cu diferite ocazii", a punctat ministrul Culturii.

Directorul MNAR, Călin Stegerean, a transmis că echipa muzeului a fost "extrem de afectată de turnura pe care au luat-o lucrurile la simpla 'denunţare' a unei situaţii pentru care nu s-au prezentat dovezi".

"Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat televiziunile care au transmis într-o manieră lipsită de profesionalism situaţia de la MNAR, desemnând ca falsuri lucrările care, la un moment dat, au fost acuzate în acest sens, dar fără prezentarea unor dovezi şi fără ca lucrurile să rămână într-o ambianţă profesionistă, trecând la atacuri personale care mi-au fost adresate încă de la bun început. (...) Vreau să vă asigur asigur că muzeul a prezentat toate acele elemente care ţineau de faptul că noi am acţionat în cunoştinţă de cauză, bazându-ne pe notorietatea lucrărilor încriminate, ele participând la mai multe expoziţii, fiind prezente într-o bibliografie extinsă. De asemenea, au făcut obiectul unei coliţe de timbre, în anul în care s-a sărbătorit centenarul Victor Brauner. Ca urmare a solicitării doamnei ministru, am făcut o cercetare a tuturor pieselor pe care MNAR le deţine sub semnătura lui Victor Brauner, mai ales că cel care a comunicat existenţa unor falsuri, fără să le numească şi fără să numească colecţiile private respective, a comunicat totuşi că în colecţia MNAR s-ar afla lucrări suspecte", a precizat directorul MNAR.

Potrivit evaluatorului Cristian Gavrilă, autentificarea lucrărilor de artă reprezintă întotdeauna un cumul de argumente. "Situaţia de la MNAR nu este nici pe departe o excepţie şi nu văd de ce ridică atât de mult discurs în spaţiul public. (...) Nu faptul că nişte lucrări care sunt discutabile au fost expuse într-o expoziţie, chiar a MNAR, e problematic, ci modul în care autentificarea operelor şi expertiza, cum o numim aproximativ, este făcută", a arătat Gavrilă.

Pe 26 ianuarie, preşedintele Fundaţiei Europene Titulescu (FET), Adrian Năstase, a anunţat că îşi va retrage din expoziţia Victor Brauner de la Muzeul Naţional de Artă al României toate lucrările, nu doar pe cele expuse anterior la Piatra Neamţ, acest lucru fiind comunicat directorului MNAR, Călin Stegerean.

Muzeul Naţional de Artă al României a respins anterior, "cu fermitate", într-un comunicat semnat de directorul general, "insinuările privind complicitatea cu distorsiunile de pe piaţa de artă şi emiterea unor acuzaţii fără dovezi", după ce criticul de artă Pavel Şuşară a acuzat existenţa unor falsuri în cadrul expoziţiei găzduite de MNAR.

Potrivit comunicatului, lucrările din expoziţia "Victor Brauner. Între oniric şi ocult" provenite din colecţia familiei Năstase au fost selectate de curator în baza coroborării unor informaţii rezultate din articole şi semnalarea lor în diverse publicaţii, a unor autentificări realizate de personalităţi din domeniu. Totodată, în selecţie s-a ţinut cont de concordanţa lor cu tematica expoziţiei. AGERPRES/(A, AS - autor: Cătălina Matei, editor: Claudia Stănescu, editor online: Anda Badea)

 

Mai multe fotografii pe AGERPRES FOTO

Afisari: 20

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Viata Parlamentara 17-04-2025 20:52

SOS România anunță o moțiune simplă, la Senat, împotriva ministrului Sănătății

Senatorii SOS România vor depune, săptămâna viitoare, la Parlament, o moțiune simplă prin care cer demisia ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, din cauza 'gestionării iresponsabile a politicii de vaccinare din România', a anunțat joi Ninel Peia, chestor al Senatului din partea acestui partid. Potrivit senatorului

Viata Parlamentara 15-04-2025 17:04

Camera Deputaților/ Moțiunea simplă împotriva ministrului de Externe - restituită inițiatorilor

Biroul permanent al Camerei Deputaților a restituit, marți, inițiatorilor o moțiune simplă depusă împotriva ministrului Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu. Moțiunea simplă inițiată de AUR și POT împotriva ministrului Emil Hurezeanu a fost depusă marți la Camera Deputaților, iar Biroul permanent a decis că textul nu respectă prevede

Viata Parlamentara 15-04-2025 15:55

Cazanciuc, după întâlnirea cu delegația SUA: Am discutat cu harta strategică pe masă rolul și locul României în Europa

Robert Cazanciuc (PSD), vicepreședinte al Senatului, a afirmat marți că a prezentat delegației de congresmeni din SUA prezentă la București o hartă cu rolul și locul României în Europa și că discuțiile au avut loc cu harta strategică pe masă. El a explicat, după întâlnirea de la Parlament cu cei opt membri ai Congresulu

Viata Parlamentara 15-04-2025 15:14

Suciu, după întâlnirea cu delegația SUA: Anularea alegerilor, ca o discuție liberă despre situația politică

Discuțiile senatorilor și deputaților români cu delegații Congresului SUA au vizat aspecte ale diplomației parlamentare, iar tema anulării alegerilor prezidențiale de anul trecut a fost abordată ca 'o discuție liberă despre situația politică din România', a declarat la finalul discuțiilor vicepreședintele Camerei Deputaților, Daniel Suciu.

Viata Parlamentara 15-04-2025 15:08

Cameră/ Comisia pentru cultură: Anul 2027 se instituie ca 'Anul Ion I.C. Brătianu'

Comisia pentru cultură a Camerei Deputaților a dat, marți, cu unanimitate de voturi, raport de adoptare unui proiect de lege care prevede instituirea anului 2027 ca 'Anul Ion I.C. Brătianu'. 'Se instituie anul 2027 ca 'Anul Ion I.C. Brătianu' în România. Cu prilejul sărbătoririi 'Anului Ion I.C. Brătianu'

Viata Parlamentara 14-04-2025 18:58

Senat: Legea privind pedepsirea șoferilor drogați, adoptată

Senatul a adoptat, luni, în plen, propunerea legislativă privind pedepsirea celor care conduc vehicule după ce au consumat droguri sau alte substanțe psihoactive, medicamentele pe baza unei prescripții medicale fiind excluse. Au fost înregistrate 85 de voturi ''pentru'', 3 ''împotrivă''

Viata Parlamentara 14-04-2025 18:18

Centrele de plasament au obligația să instaleze sisteme de supraveghere video - proiect adoptat de Senat

Plenul Senatului a adoptat, luni, un proiect legislativ inițiat de parlamentari de la USR care vizează protecția și promovarea drepturilor copilului, în sensul instituirii în sarcina serviciilor de tip rezidențial și a furnizorilor de servicii sociale a obligației de a instala sisteme de supraveghere video și de menținere a acestora în stare de func

Viata Parlamentara 14-04-2025 17:37

Senat: Emanuel-Gabriel Botnariu, numit președinte al Consiliului de monitorizare a implementării Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități

Plenul Senatului l-a numit, luni, pe Emanuel-Gabriel Botnariu președinte al Consiliului de monitorizare a implementării Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități începând din 27 aprilie, pentru un mandat de patru ani. S-au înregistrat 89 de voturi ''pentru'' și 21 ''împotrivă'

Viata Parlamentara 14-04-2025 16:59

Senat/ Abrudean, în vizită oficială în Azerbaidjan: Țările noastre, unite printr-un Parteneriat strategic

Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a efectuat, în perioada 12-14 aprilie, o vizită oficială în Republica Azerbaidjan, la invitația președintei Sahiba Gafarova a Parlamentului azer (Milli Majlis). Potrivit unui comunicat al Senatului, Abrudean a abordat, în cadrul întrevederii oficiale cu Sahiba Gafaro

Viata Parlamentara 14-04-2025 15:02

Cazanciuc: Vizita congresmenilor americani în România - un mesaj de parteneriat strategic între cele două țări

Vizita în România a unei delegații a Congresului SUA reprezintă un mesaj de ''parteneriat strategic'' între cele două țări, a declarat, luni, vicepreședintele Senatului Robert Cazanciuc, care a susținut că Statele Unite s-au bazat ''întotdeauna'', în Europa, ''pe doi piloni strategici - Polonia și

Viata Parlamentara 14-04-2025 14:13

Ștefan Pălărie: USR solicită reînființarea comisiei parlamentare de anchetă pentru investigarea cazului Nordis

USR propune reînființarea comisiei parlamentare de anchetă care să se ocupe de cazul Nordis, în condițiile în care cea aprobată anul trecut în luna noiembrie nu a lucrat ''nici măcar o dată''. Liderul senatorilor USR, Ștefan Pălărie, a declarat luni, la Palatul Parlamentului, că se vor relua toate proced

Viata Parlamentara 14-04-2025 13:46

Senat/Comisii: Raport de admitere pentru legea privind pedepsirea șoferilor drogați

Comisiile juridică și de sănătate din Senat au acordat, luni, raport de admitere cu amendamente propunerii legislative privind pedepsirea celor care conduc vehicule după ce au consumat droguri sau alte substanțe psihoactive, medicamentele pe baza unei prescripții medicale fiind excluse. Proiectul a fost amânat de două ori în Comisia juridică pentru

Viata Parlamentara 11-04-2025 12:24

Camera Deputaților/ Institutul Național de Formare în Sectorul Public va fi înființat prin comasarea a patru instituții (proiect)

Deputatul PSD Mihai Ghigiu a depus la Parlament un proiect de lege care propune înființarea Institutului Național de Formare în Sectorul Public, prin comasarea a patru instituții publice. ''Se înființează Institutul Național de Formare în Sectorul Public, instituție publică de interes național, cu personalitate

Viata Parlamentara 10-04-2025 14:01

Parlament/ Sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân, obligatorie (proiect)

Sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân, dacă patrupedele nu au acte de pedigree, va fi obligatorie, prevede o propunere legislativă pentru modificarea și completarea OUG nr.155 din 21 noiembrie 2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, depusă la Parlament. 'Este obligatorie sterilizarea câinilo

Viata Parlamentara 08-04-2025 17:14

Diana Buzoianu (USR): Calitatea aerului va fi trecută ca un criteriu specific când se calculează prejudiciile infracțiunilor de mediu

Președintele Comisiei pentru mediu din Camera Deputaților, Diana Buzoianu (USR), a declarat marți că, în sfârșit, calitatea aerului va fi trecută ca un criteriu specific care poate să fie luat în considerare de procurori atunci când calculează prejudiciile infracțiunilor de mediu. 'Eu am atras atenția că, în legea inițială, &i