logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Proiectul Guvernului privind RCA pentru deţinătorii de trotinete şi biciclete electrice, depus la Senat

Imagine din galeria Agerpres

Primul proiect de lege aflat pe agenda Senatului în acest an este unul de modificare a Legii nr.132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie, adoptat la sfârşitul anului trecut de Guvern şi care prevede ca proprietarii de trotinete şi biciclete electrice să plătească RCA.

Proiectul, care pune în acord legislaţia românească cu cea europeană, defineşte "vehiculul" în sensul în care obligaţia de asigurare se raportează la anumite criterii de natură tehnică, drept urmare intrând sub obligaţia de asigurare şi vehicule ce conform legislaţiei naţionale nu sunt supuse înmatriculării/înregistrării - trotinete electrice, biciclete electrice şi alte vehicule. Totodată, sunt eliminate cazurile în care accidentele sunt produse de situaţii în care vehiculele nu sunt utilizate ca mijloc de transport.

Proiectul stabileşte, totodată, modalitatea de control a asigurării RCA. Astfel, se permite utilizarea unor dispozitive electronice de control a asigurării RCA în trafic, fără oprirea vehiculelor, în măsura în care legislaţia GDPR este respectată. Este introdus şi un tipizat standardizat la nivel european în ceea ce priveşte atestarea istoricului daunelor întâmplate acoperite de RCA ale asiguratului.

Potrivit proiectului, se defineşte ca fiind vehicul orice mijloc de transport pe uscat cu propulsie proprie, dar care nu se deplasează pe şine cu o viteză maximă constructivă mai mare de 25 km/h dau masă proprie mai mare de 25 kg şi o viteză maximă constructivă mai mare de 14 km/h; orice remorcă destinată utilizării cu vehiculul menţionat, indiferent dacă este cuplată sau necuplată; tramvai. Proprietarul sau utilizatorul unui vehicul care staţionează în mod obişnuit în România încheie şi menţine în valabilitate o asigurarea RCA pentru a acoperi riscurile care decurg din utilizarea acestuia în limitele teritoriale de aplicare prevăzute de lege.

Limitele minime de răspundere acoperite prin asigurarea RCA conform reglementărilor Uniunii Europene sunt următoarele: pentru prejudicii materiale produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, limita de despăgubire se stabileşte, pentru accidente, la un nivel de 6.434.740 lei; pentru vătămările corporale şi decese, inclusiv pentru prejudicii fără carcater patrimonial produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, limita de despăgubire se stabileşte la un nivel de 31.926.210 lei.

Autoritatea de Supraveghere Financiară poate revizui prin reglementări proprii limitele prevăzute, în conformitate cu reglementările europene.

Asiguratul poate solicita în scris asigurătorului RCA suspendarea efectelor contractului RCA pe perioada suspendării înmatriculării vehiculului.

Sunt exceptate de la obligativitatea încheierii unui contract RCA persoanele fizice şi juridice care utilizează vehicule exclusiv în cadrul evenimentelor şi activităţilor sportive cu motor, inclusiv al curselor, al competiţiilor, al antrenamentelor, al testărilor şi al demonstraţiilor care se desfăşoară în România într-o zonă cu acces restricţionat şi demarcată, atunci când organizatorul evenimentului sportiv sau o altă parte a încheiat o asigurarea facultativă sau dispune de un instrument de garantare alternativ care acoperă prejudiciile provocate de către vehicule oricărei alte părţi terţe, inclusiv spectatorilor şi altor persoane prezente, dar care nu acoperă neapărat prejudiciile produse conducătorilor auto participanţi şi vehiculele acestora.

Organizatorul evenimentului sportiv este responsabil de acoperirea prejudiciilor produse prin intermediul vehiculelor participante la eveniment atunci când nu s-a asigurat că există încheiată asigurarea facultativă sau instrumentul de garantare alternativ prevăzut în proiect.

Proiectul de lege, al cărui iniţiator este Guvernul, are în vedere transpunerea prevederilor Directivei 2021/2118/CE şi ale hotărârilor Curţii Europene de Justiţie, acte normative de minimă armonizare a legislaţiei statelor membre prin care este reglementată asigurarea RCA la nivelul Uniunii Europene, caz în care revizuirea legislaţiei naţionale a statelor membre nu este un demers singular la nivelul României.

"Proiectul de act normativ are ca beneficiu asigurarea protecţiei persoanelor prejudiciate RCA, a asiguratului şi respectarea obligaţiilor legale ce sunt în legătură cu încheierea contractelor RCA în baza cărora se acordă despăgubiri în cazul accidentelor de vehicule. (...) Neadoptarea proiectului de act normativ poate avea drept consecinţe declanşarea de către Uniunea Europeană a procedurii de infringement pentru nerespectarea obligaţiilor de transpunere a legislaţiei europene, obligaţii ce revin României în calitate de stat membru", se precizează în expunerea de motive.

Senatul este prima Cameră legislativă sesizată, Camera Deputaţilor fiind for decizional în cazul acestui proiect. AGERPRES/(AS - autor: Cătălina Matei, editor: Claudia Stănescu, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 19

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Viata Parlamentara 01-04-2025 17:55

Mircea Abrudean: Educația profesională trebuie să devină o prioritate

Educația profesională trebuie să devină o prioritate, pentru că investind în formare sunt oferite șanse reale pentru viitorul tinerilor, a evidențiat, marți, președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, la o întâlnire avută la Ambasada României din Franța cu echipa țării noastre care a participat la World Butchers Challenge.

Viata Parlamentara 01-04-2025 16:12

Oana Țoiu (USR): Simona Bucura Oprescu, chemată să dea explicații la Parlament pe tema siguranței copiilor

Grupul parlamentar al USR o cheamă pe Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, la 'Ora Guvernului', pe 7 aprilie, pentru a prezenta planul de măsuri pe care ministerul l-a luat pentru a asigura protecția și siguranța copiilor și adulților cu dizabilități din centrele rezidențiale, a anunțat deputata Oana Țoiu. 'A fost semnalat rece

Viata Parlamentara 31-03-2025 20:24

Senat/Moțiunea simplă/Pălărie: Dincolo de moțiune, domnul Burduja are niște probleme grave pe domeniul energiei

Liderul grupului senatorilor USR, Ștefan Pălărie, consideră că este atributul opoziției să semnalizeze și să depuncteze 'orice decizie greșită sau comportament greșit' al celor din Guvern și afirmă că ministrul Energiei, Sebastian Burduja, are 'niște probleme grave' în modul în care a condus lucrurile pe acest domeniu.

Viata Parlamentara 31-03-2025 17:23

Mihail Neamțu: Nu știu de ce să-mi dau demisia; am propus o analogie și o echivalență între calomnie și prostituție morală

Președintele Comisiei de cultură din Camera Deputaților, Mihail Neamțu, a declarat, luni, că nu are de ce să demisioneze din funcție, așa cum au solicitat parlamentarii USR, el susținând că a reacționat la o serie de calomnii, iar despre președinta Comisiei Europene a făcut o glumă. 'Nu știu de ce să-mi dau demisia. (...) Nu este com

Viata Parlamentara 31-03-2025 16:24

Coarnă și-a dat demisia din grupul S.O.S. România din cauza blestemelor Dianei Șoșoacă

Liderul deputaților S.O.S. România, Dumitru Coarnă, a anunțat luni că își dă demisia din grupul parlamentar 'din cauza injuriilor, blestemelor' pe care președintele S.O.S. România, Diana Șoșoacă, le-a adresat electoratului suveranist. 'O să fac un anunț care o să facă într-un fel sau altul deliciul sălii. Vr

Viata Parlamentara 31-03-2025 16:21

Senat: A început dezbaterea moțiunii simple împotriva ministrului Energiei

Plenul Senatului a început, luni, dezbaterea moțiunii simple împotriva ministrului Energiei, Sebastian Burduja, prin care se cere demisia acestuia. Moțiunea intitulată 'Ministrul Energiei - un lider fără direcție, între promisiuni verzi și realități gri' a fost depusă săptămâna trecută de liderul senatorilor AUR

Viata Parlamentara 31-03-2025 15:29

Camera Deputaților/Președintele Comisiei de turism: În stațiunile de pe litoral trebuie doar construcții pentru turiști

În stațiunile de pe litoralul românesc trebuie să existe construcții care se adresează doar turiștilor, a declarat luni președintele Comisiei de antreprenoriat și turism din Camera Deputaților, Mohammad Murad, care a anunțat o propunere legislativă în acest sens. 'Este e nevoie de un semnal care mi se pare și mă doare foa

Viata Parlamentara 27-03-2025 16:24

Parlament/ Anul 2026 - instituit ca 'Anul Nadia Comăneci' (proiect)

București, 27 mar /Agerpres/ - Anul 2026 ar putea fi instituit ca 'Anul Nadia Comăneci', în cazul în care va fi adoptat de Parlament un proiect inițiat de deputatul PSD Elisabeta Lipă. Majoritatea parlamentarilor PSD și câțiva de la USR, PNL, AUR și S.O.S. au semnat proiectul de lege inițiat de Elisabeta Lipă, care propune instituirea

Viata Parlamentara 27-03-2025 15:35

Camera Deputaților/ Primarii își pot delega atribuțiile și funcționarilor de la serviciile publice de interes local (proiect)

Primarul își poate delega atribuțiile și funcționarilor din cadrul instituțiilor și serviciilor publice de interes local și angajații compartimentelor de evidență a populației preiau atribuții de ofițeri de stare civilă - sunt reglementările pe care le propun trei deputați liberali într-un proiect de lege aflat în dezbatere publică la Camera Deputaților.

Viata Parlamentara 26-03-2025 12:35

Senat: Moțiune simplă a AUR împotriva ministrului Energiei, depusă în plen; dezbaterea - pe 31 martie

Liderul grupului senatorilor AUR, Petrișor Peiu, a depus, miercuri, în plen, o moțiune simplă împotriva ministrului Energiei, Sebastian Burduja. El a precizat că moțiunea este semnată de 45 de senatori, iar președintele de ședință, Laurențiu Plăeșu (AUR), a constatat legalitatea demersului și a anunțat că moțiunea va fi dezbătută l

Viata Parlamentara 26-03-2025 12:28

Deputatul PSD Florin Manole - numit chestor al Camerei Deputaților

Plenul Camerei Deputaților a aprobat, miercuri, numirea în funcția de chestor al forului legislativ a social-democratului Florin Manole. În urmă cu câteva zile, Costel Neculai Dunava și-a dat demisia din funcția de chestor, urmând să fie numit președinte al Comisiei pentru politică economică în locul lui Victor Po

Viata Parlamentara 26-03-2025 12:07

Csoma Botond nu exclude discuții în coaliție despre atitudinea ministrului de Externe în contextul suspendării Visa Waiver

Liderul deputaților UDMR, Csoma Botond, nu exclude discuții în coaliție despre atitudinea ministrului de Externe în contextul suspendării Programului Visa Waiver, în opinia sa fiind nevoie 'de o altă abordare în diplomația românească'. 'Eu am un respect deosebit pentru domnul Hurezeanu, dar, în a

Viata Parlamentara 26-03-2025 11:19

Senat: A început dezbaterea 'Ora Guvernului'; invitat ministrul Economiei

Ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan, participă, miercuri, în plenul Senatului, la dezbaterea 'Ora Guvernului', la invitația grupului USR. Inițial, invitația adresată de USR pentru a cere explicații ministrului Economiei referitor la industria românească de apărare era pentru 12

Viata Parlamentara 25-03-2025 13:31

Cristina Prună (USR): Penalizarea parlamentarilor pentru absențele de la ședințe - un lucru cât se poate de normal

Deputatul USR Cristina Prună a declarat marți că absențele parlamentarilor de la muncă trebuie penalizate, dar proiectul care prevede înăsprirea sancțiunilor pentru chiul nu este suficient. 'Într-adevăr, prea multă dezbatere pentru un lucru extrem de banal. De fapt, proiectul pe care îl avem astăzi în față noastră s

Viata Parlamentara 24-03-2025 13:52

Petrișor Peiu (AUR): Vom depune o moțiune simplă, la Senat, pentru demiterea ministrului Energiei

Alianța pentru Unirea Românilor va depune, la Senat, o moțiune simplă împotriva ministrului Energiei, Sebastian Burduja, din cauza continuării politicii sale 'incompetente, lipsite de viziune, care a lipsit țara de o producție suficientă a energiei electrice', a declarat luni liderul grupului parlamentar AUR din Camera superioară a Parlamentului,