logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Deputaţii au marcat 34 de ani de la Revoluţia Română din Decembrie 1989

Imagine din galeria Agerpres

Deputaţii s-au reunit, luni, în şedinţă, pentru a marca 34 de ani de la Revoluţia Română din 1989.

Preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, social-democratul Alfred Simonis, a evocat memoria românilor care s-au împotrivit, chiar cu preţul vieţii, sistemului represiv comunist şi au adus libertatea.

"În aceste zile se împlinesc 34 de ani de la Revoluţia Română, evenimentul care avea să schimbe pentru totdeauna istoria ţării noastre. Atunci curajul românilor care s-au împotrivit chiar cu preţul propriei vieţi acelui sistem represiv ne-a adus nouă libertatea. Din 1989, luna decembrie a căpătat un nou sens pentru noi, românii. Nu suntem doar în luna sărbătorilor, ci şi în luna eliberării noastre ca naţiune. Decembrie '89 ne-a adus darul libertăţii, darul credinţei regăsite al speranţei renăscute, al încrederii într-un viitor mai bun, iar preţul plătit pentru toate acestea a fost unul extrem de mare. Peste 1.000 de morţi şi alte mii de răniţi. Românii nu au mai răbdat frigul, foamea şi cenzura şi au ieşit să-şi strige nemulţumirea şi neajunsurile, au făcut-o prima dată la Timişoara", a afirmat Simonis.

El a adăugat că timp de 34 de ani s-a dezvoltat o nouă Românie, iar cetăţenii au beneficiat de "drepturile la care părinţii sau bunicii nici nu aveau curajul să se gândească".

Liderul USR, Cătălin Drulă, a afirmat că la Revoluţie s-a luptat pentru libertate şi împotriva nomenclaturii, iar în zilele de astăzi este "o nouă nomenclatură", "o plagă a specialilor".

"Cred că în fiecare decembrie trebuie să ne gândim la cei care au avut curaj atunci, cărora le datorăm libertatea noastră de astăzi, dar nu doar prin cuvinte, ci şi prin faptele şi acţiunile noastre şi să ne întrebăm: noi, ca oameni politici, dacă îndeplinim şi muncim în fiecare zi pentru acele idealuri. (...) Democraţia este fragilă şi trebuie luptat pentru ea în fiecare zi, iar timpurile pe care le trăim astăzi ne arată că multe din acele lucruri pentru care s-au luptat în 1989, multe din acele valori nu sunt atinse sau sunt într-un regres. (...) Vedem o plagă zilelor noastre, plaga specialilor, această nouă nomenclatură, s-a luptat şi în 1989 împotriva nomenclaturii şi avem datoria să luptăm pentru ceea ce au luptat cu preţul vieţii şi cei din 1989, să o facem în fiecare zi pentru a atinge acele idealuri", a transmis Drulă.

Deputatul PNL Daniel Gheorghe a evidenţiat că Revoluţia din Decembrie 1989 reprezintă "un punct de căpătâi" pentru România de astăzi.

"Toate darurile pe care le avem astăzi, de care ne bucurăm: libertatea expresiei, cuvântului, bunăstare materială, dreptul de a gândi cu mintea noastră, (...) faptul că am reuşit să devenim parte a NATO şi a Uniunii Europene, toate aceste lucruri se datorează jertfei din Decembrie 1989. (...) Cred că nimeni dintre noi nu poate fi vreodată nostalgic după ceea ce a însemnat regimul criminal şi totalitar comunist. Nimeni nu poate regreta pe dictatorul Nicolae Ceauşescu, cel care tuturor ne dăduse, ca principale elemente vizibile la nivelul populaţiei României, frica, frica de securitate, frica de represiune, frica de a vorbi liber, frica de a te închina, frica de a spune ceea ce crezi, frica de a-ţi asuma ceea ce eşti, foamea, în virtutea ideilor neostaliniste specifice regimului comunist din anii '80, frigul", a completat parlamentarul liberal.

Liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond, a afirmat, la rândul său, că la Revoluţia din 1989 românii şi maghiarii s-au situat de aceeaşi parte a baricadei.

"Revoluţia din Decembrie 1989 a fost un eveniment istoric, în care românii şi maghiarii s-au aflat de aceeaşi parte a baricadei. Români şi maghiari au luptat împreună la Timişoara şi în celelalte oraşe ale României pentru abolirea regimului comunist. Şi, în această perspectivă, trebuie să îl menţionez şi pe preotul reformat Tokes Laszlo, care, prin acţiunea lui de la Timişoara, prin acţiunea lui anticomunistă, a contribuit din plin la declanşarea revoluţiei anticomuniste. Regimul lui Ceauşescu a fost un regim neostalinist, naţionalist, etnicist, a fost împotriva drepturilor omului şi a fost împotriva tuturor. A fost împotriva şi a românilor şi a maghiarilor", a arătat deputatul UDMR.

El a adăugat că la 34 de ani din 1989 mai persistă anumite lucruri care au existat şi în comunism, menţionând că, potrivit unor sondaje, 48% dintre cetăţenii României spun că a fost mai bine pe vremea comunismului.

Potrivit liderului grupului minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, datoria românilor este să se păstreze liberi, "în afara blocului de granit".

"În 1989 ne-am dezîncremenit. Am reuşit să ieşim cu greu din blocul de granit în care vieţuiam până atunci. Respirând pe cartelă, numai gândul era liber. (...) Spunea cineva că era mai bine înainte de '89, spun statisticile. (...) Îmi dau seama cât de mare dreptate avea Ronald Reagan când spunea: comunismul înseamnă magazinele goale şi închisorile pline. Din asta am ieşit atunci şi datoria noastră este să ne păstrăm liberi şi în afara blocului de granit în care fusesem ţintuiţi şi noi, şi copiii noştri, şi nepoţii noştri, şi toţi cei care se vor aşeza în urma noastră de acum înainte", a afirmat Pambuccian.

Deputatul neafiliat Claudiu Chira a subliniat că datorează foarte mult eroilor Revoluţiei din '89.

"Fără eroii din '89 nu cred că aş fi reuşit să ajung până la această vârstă sau cel mult mi-aş fi petrecut ultimele zile într-o închisoare pe la Piteşti, Sighet, Râmnic sau Jilava datorită firii şi simţirilor mele anticomuniste. (...) După 34 de ani de la evenimentele din '89, aproape jumătate dintre români încă sunt nostalgici şi consideră că era mai bine în comunism. Totodată, în România, avem 44% de analfabeţi funcţional. Nu ştiu dacă este o coincidenţă. Lipsa educaţiei şi lipsa orelor de istorie despre Revoluţia română cred că au adus la acest rezultat", a menţionat el. AGERPRES/(A - autor: Alina Novăceanu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Andreea Lãzãroiu)

 

Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

Afisari: 30

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Viata Parlamentara 15-05-2025 15:49

Ionuț Vulpescu: În vremuri de confuzie și diviziune, nu trebuie să ne uităm rădăcinile europene

Rădăcinile europene nu trebuie uitate, a afirmat, joi, deputatul PSD Ionuț Vulpescu, președinte al Adunării Generale a Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei (AIO), care a menționat că proiectul european este tot mai des pus sub semnul întrebării pe întregul continent. Prezent la evenimentul aniversar 'Together for Europe - 75

Viata Parlamentara 15-05-2025 15:43

Parlament/ Se introduc limite clare cu privire la durata mandatelor administratorilor neexecutivi ai societăților (proiect)

Doi senatori AUR, Petrișor Peiu și Niculina Stelea, au depus la Parlament un proiect de lege prin care se introduc limite clare privind durata mandatelor administratorilor neexecutivi ai societăților comerciale. Potrivit expunerii de motive, propunerea legislativă urmărește introducerea unor limite clare privind durata mandatelor administrator

Viata Parlamentara 12-05-2025 18:11

Senat/Abrudean, la întâlnirea cu președinta Parlamentului European: România este guvernată cu responsabilitate, chiar și în această perioadă complicată

Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a evidențiat, luni, la Budapesta, la o discuție cu președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, că 'angajamentul' României pentru stabilitate, reforme și parcurs european rămâne 'la fel de ferm și de actualitate'. 'Discuție cu doamna Roberta Metsola,

Viata Parlamentara 12-05-2025 17:41

Camera Deputaților/Demnitarii să-și poată rezerva posturile didactice din învățământ doar 5 ani - adoptare tacită

Camera Deputaților a adoptat tacit, luni, o propunere legislativă care prevede limitarea la cel mult cinci ani consecutivi a dreptului cadrelor didactice de rezervare a postului sau catedrei pe durata ocupării de către acestea a unor demnități sau funcții publice, termenul de adoptare și vot fiind depășit. Proiectul merge la Senat, care este f

Viata Parlamentara 12-05-2025 16:14

Parlament: 20 mai - ședință solemnă consacrată marcării Zilei Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel

O ședință solemnă a Senatului și Camerei Deputaților consacrată marcării Zilei Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel va avea loc pe 20 mai, au decis, luni, prin aprobarea unui Memorandum intern, Birourile permanente reunite ale celor două Camere. 'În contextul relațiilor privilegiate româno israelien

Viata Parlamentara 12-05-2025 14:19

Camera Deputaților/ Ministrul Sănătății nu participă la 'Ora Guvernului'; are alt program

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, nu va fi prezent luni la dezbaterea 'Ora Guvernului' din plenul Camerei Deputaților, deoarece are alt program. Dezbaterea a fost programată săptămâna trecută, la solicitarea grupului parlamentar al USR, tema propusă fiind 'Situația catastrofală din sistemul sanitar cu privire la investiț

Viata Parlamentara 09-05-2025 01:08

Senat/ Moțiunea simplă împotriva lui Rafila - scoasă de pe ordinea de zi a plenului de luni

Moțiunea simplă împotriva ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, inițiată de SOS România, AUR și POT, programată inițial a fi dezbătută și votată luni, a fost scoasă de Biroul permanent de pe ordinea de zi a plenului Senatului. Motivul invocat a fost similar celui de la Camera Deputaților, unde moțiunea simplă împotriva min

Viata Parlamentara 08-05-2025 13:55

Camera Deputaților: Evaluarea judecătorilor de la ICCJ - reintrodusă în legislație (proiect)

Deputatul USR Oana Murariu a depus la Parlament un proiect de lege care are ca principală prevedere reintroducerea evaluării judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Oana Murariu precizează în expunerea de motive a proiectului că reintroducerea evaluării judecătorilor de la ÎCCJ este 'absolut firească'

Viata Parlamentara 07-05-2025 19:40

Senat: Moțiune simplă împotriva ministrului Sănătății, Alexandru Rafila; dezbatere și vot, luni

O moțiune simplă intitulată 'Vaccinuri, minciuni și tăcere. Ministrul Rafila trebuie să plece' a fost depusă, miercuri, în plenul Senatului, de senatorul S.O.S. România Ninel Peia, chestor al Senatului din partea acestui partid. Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, care a condus ședința de plen de miercuri, a anunțat că, î

Viata Parlamentara 07-05-2025 12:49

Camera Deputaților/Ziua națională a gastronomiei și vinului românesc - sărbătorită și în plan internațional, prin evenimente de diplomație

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, un proiect care prevede ca Ziua națională a gastronomiei să fie sărbătorită și în plan internațional, prin misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României, prin organizarea de evenimente de diplomație publică și culturală care să pună în valoare specificul gastronomiei și vinului românesc.

Viata Parlamentara 07-05-2025 12:05

Camera Deputaților: Măsuri mai stricte pentru combaterea spălării banilor și combaterea finanțării terorismului

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul de lege privind modificarea și completarea Legii nr.129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, prin care se instituie măsuri mai stricte pentru combaterea spălării banilor și

Viata Parlamentara 07-05-2025 11:18

Ciubuc: Ne aflăm într-o criză constituțională; avem un președinte interimar care nu poate numi un prim-ministru interimar

Deputatul S.O.S. România Ciprian Ciubuc a declarat miercuri că în România este 'o criză constituțională', deoarece președintele interimar, conform Constituției, nu poate numi un prim-ministru interimar. 'Cu toții sper că ne-am revenit după șocul unora care au primit o lovitură din partea votului românilor și

Viata Parlamentara 07-05-2025 11:12

Camera Deputaților/Maria Cernit: Ziua de 8 mai ar trebui să ne amintească cât de greu se trăiește în lipsa egalității și a corectitudinii

Ziua de 8 mai, în care se marchează egalitatea de șanse între bărbați și femei, ar trebui să ne amintească cât de greu se trăiește în lipsa egalității și a corectitudinii, a afirmat, miercuri, în plen, deputata POT Maria Cernit. 'Pe 8 mai marcăm Ziua egalității de șanse între femei și bărbați, un prilej

Viata Parlamentara 06-05-2025 22:48

Senat - Comisia de cultură: 'De la Podul de flori la Muzeul Presei - pagini de istorie', eveniment de diplomație culturală

Comisia pentru cultură și media a Senatului a organizat marți, la Galeriile Madrigal ale Palatului Parlamentului, un eveniment de diplomație culturală, memorie colectivă și afirmare identitară, intitulat 'De la Podul de Flori la Muzeul Presei - Pagini de Istorie', care marchează 35 de ani de la acel moment emoționant.

Viata Parlamentara 06-05-2025 19:51

Abrudean: 'De la Podul de Flori la Muzeul Presei', eveniment cu multiple semnificații culturale pentru relațiile româno-moldovene

'De la Podul de Flori la Muzeul Presei - Pagini de Istorie' este un eveniment cu multiple semnificații pentru relațiile dintre România și Republica Moldova, un drum al 'recun