logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Deputaţii au marcat 34 de ani de la Revoluţia Română din Decembrie 1989

Imagine din galeria Agerpres

Deputaţii s-au reunit, luni, în şedinţă, pentru a marca 34 de ani de la Revoluţia Română din 1989.

Preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, social-democratul Alfred Simonis, a evocat memoria românilor care s-au împotrivit, chiar cu preţul vieţii, sistemului represiv comunist şi au adus libertatea.

"În aceste zile se împlinesc 34 de ani de la Revoluţia Română, evenimentul care avea să schimbe pentru totdeauna istoria ţării noastre. Atunci curajul românilor care s-au împotrivit chiar cu preţul propriei vieţi acelui sistem represiv ne-a adus nouă libertatea. Din 1989, luna decembrie a căpătat un nou sens pentru noi, românii. Nu suntem doar în luna sărbătorilor, ci şi în luna eliberării noastre ca naţiune. Decembrie '89 ne-a adus darul libertăţii, darul credinţei regăsite al speranţei renăscute, al încrederii într-un viitor mai bun, iar preţul plătit pentru toate acestea a fost unul extrem de mare. Peste 1.000 de morţi şi alte mii de răniţi. Românii nu au mai răbdat frigul, foamea şi cenzura şi au ieşit să-şi strige nemulţumirea şi neajunsurile, au făcut-o prima dată la Timişoara", a afirmat Simonis.

El a adăugat că timp de 34 de ani s-a dezvoltat o nouă Românie, iar cetăţenii au beneficiat de "drepturile la care părinţii sau bunicii nici nu aveau curajul să se gândească".

Liderul USR, Cătălin Drulă, a afirmat că la Revoluţie s-a luptat pentru libertate şi împotriva nomenclaturii, iar în zilele de astăzi este "o nouă nomenclatură", "o plagă a specialilor".

"Cred că în fiecare decembrie trebuie să ne gândim la cei care au avut curaj atunci, cărora le datorăm libertatea noastră de astăzi, dar nu doar prin cuvinte, ci şi prin faptele şi acţiunile noastre şi să ne întrebăm: noi, ca oameni politici, dacă îndeplinim şi muncim în fiecare zi pentru acele idealuri. (...) Democraţia este fragilă şi trebuie luptat pentru ea în fiecare zi, iar timpurile pe care le trăim astăzi ne arată că multe din acele lucruri pentru care s-au luptat în 1989, multe din acele valori nu sunt atinse sau sunt într-un regres. (...) Vedem o plagă zilelor noastre, plaga specialilor, această nouă nomenclatură, s-a luptat şi în 1989 împotriva nomenclaturii şi avem datoria să luptăm pentru ceea ce au luptat cu preţul vieţii şi cei din 1989, să o facem în fiecare zi pentru a atinge acele idealuri", a transmis Drulă.

Deputatul PNL Daniel Gheorghe a evidenţiat că Revoluţia din Decembrie 1989 reprezintă "un punct de căpătâi" pentru România de astăzi.

"Toate darurile pe care le avem astăzi, de care ne bucurăm: libertatea expresiei, cuvântului, bunăstare materială, dreptul de a gândi cu mintea noastră, (...) faptul că am reuşit să devenim parte a NATO şi a Uniunii Europene, toate aceste lucruri se datorează jertfei din Decembrie 1989. (...) Cred că nimeni dintre noi nu poate fi vreodată nostalgic după ceea ce a însemnat regimul criminal şi totalitar comunist. Nimeni nu poate regreta pe dictatorul Nicolae Ceauşescu, cel care tuturor ne dăduse, ca principale elemente vizibile la nivelul populaţiei României, frica, frica de securitate, frica de represiune, frica de a vorbi liber, frica de a te închina, frica de a spune ceea ce crezi, frica de a-ţi asuma ceea ce eşti, foamea, în virtutea ideilor neostaliniste specifice regimului comunist din anii '80, frigul", a completat parlamentarul liberal.

Liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond, a afirmat, la rândul său, că la Revoluţia din 1989 românii şi maghiarii s-au situat de aceeaşi parte a baricadei.

"Revoluţia din Decembrie 1989 a fost un eveniment istoric, în care românii şi maghiarii s-au aflat de aceeaşi parte a baricadei. Români şi maghiari au luptat împreună la Timişoara şi în celelalte oraşe ale României pentru abolirea regimului comunist. Şi, în această perspectivă, trebuie să îl menţionez şi pe preotul reformat Tokes Laszlo, care, prin acţiunea lui de la Timişoara, prin acţiunea lui anticomunistă, a contribuit din plin la declanşarea revoluţiei anticomuniste. Regimul lui Ceauşescu a fost un regim neostalinist, naţionalist, etnicist, a fost împotriva drepturilor omului şi a fost împotriva tuturor. A fost împotriva şi a românilor şi a maghiarilor", a arătat deputatul UDMR.

El a adăugat că la 34 de ani din 1989 mai persistă anumite lucruri care au existat şi în comunism, menţionând că, potrivit unor sondaje, 48% dintre cetăţenii României spun că a fost mai bine pe vremea comunismului.

Potrivit liderului grupului minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, datoria românilor este să se păstreze liberi, "în afara blocului de granit".

"În 1989 ne-am dezîncremenit. Am reuşit să ieşim cu greu din blocul de granit în care vieţuiam până atunci. Respirând pe cartelă, numai gândul era liber. (...) Spunea cineva că era mai bine înainte de '89, spun statisticile. (...) Îmi dau seama cât de mare dreptate avea Ronald Reagan când spunea: comunismul înseamnă magazinele goale şi închisorile pline. Din asta am ieşit atunci şi datoria noastră este să ne păstrăm liberi şi în afara blocului de granit în care fusesem ţintuiţi şi noi, şi copiii noştri, şi nepoţii noştri, şi toţi cei care se vor aşeza în urma noastră de acum înainte", a afirmat Pambuccian.

Deputatul neafiliat Claudiu Chira a subliniat că datorează foarte mult eroilor Revoluţiei din '89.

"Fără eroii din '89 nu cred că aş fi reuşit să ajung până la această vârstă sau cel mult mi-aş fi petrecut ultimele zile într-o închisoare pe la Piteşti, Sighet, Râmnic sau Jilava datorită firii şi simţirilor mele anticomuniste. (...) După 34 de ani de la evenimentele din '89, aproape jumătate dintre români încă sunt nostalgici şi consideră că era mai bine în comunism. Totodată, în România, avem 44% de analfabeţi funcţional. Nu ştiu dacă este o coincidenţă. Lipsa educaţiei şi lipsa orelor de istorie despre Revoluţia română cred că au adus la acest rezultat", a menţionat el. AGERPRES/(A - autor: Alina Novăceanu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Andreea Lãzãroiu)

 

Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

Afisari: 25

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Viata Parlamentara 17-04-2025 20:52

SOS România anunță o moțiune simplă, la Senat, împotriva ministrului Sănătății

Senatorii SOS România vor depune, săptămâna viitoare, la Parlament, o moțiune simplă prin care cer demisia ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, din cauza 'gestionării iresponsabile a politicii de vaccinare din România', a anunțat joi Ninel Peia, chestor al Senatului din partea acestui partid. Potrivit senatorului

Viata Parlamentara 15-04-2025 17:04

Camera Deputaților/ Moțiunea simplă împotriva ministrului de Externe - restituită inițiatorilor

Biroul permanent al Camerei Deputaților a restituit, marți, inițiatorilor o moțiune simplă depusă împotriva ministrului Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu. Moțiunea simplă inițiată de AUR și POT împotriva ministrului Emil Hurezeanu a fost depusă marți la Camera Deputaților, iar Biroul permanent a decis că textul nu respectă prevede

Viata Parlamentara 15-04-2025 15:55

Cazanciuc, după întâlnirea cu delegația SUA: Am discutat cu harta strategică pe masă rolul și locul României în Europa

Robert Cazanciuc (PSD), vicepreședinte al Senatului, a afirmat marți că a prezentat delegației de congresmeni din SUA prezentă la București o hartă cu rolul și locul României în Europa și că discuțiile au avut loc cu harta strategică pe masă. El a explicat, după întâlnirea de la Parlament cu cei opt membri ai Congresulu

Viata Parlamentara 15-04-2025 15:14

Suciu, după întâlnirea cu delegația SUA: Anularea alegerilor, ca o discuție liberă despre situația politică

Discuțiile senatorilor și deputaților români cu delegații Congresului SUA au vizat aspecte ale diplomației parlamentare, iar tema anulării alegerilor prezidențiale de anul trecut a fost abordată ca 'o discuție liberă despre situația politică din România', a declarat la finalul discuțiilor vicepreședintele Camerei Deputaților, Daniel Suciu.

Viata Parlamentara 15-04-2025 15:08

Cameră/ Comisia pentru cultură: Anul 2027 se instituie ca 'Anul Ion I.C. Brătianu'

Comisia pentru cultură a Camerei Deputaților a dat, marți, cu unanimitate de voturi, raport de adoptare unui proiect de lege care prevede instituirea anului 2027 ca 'Anul Ion I.C. Brătianu'. 'Se instituie anul 2027 ca 'Anul Ion I.C. Brătianu' în România. Cu prilejul sărbătoririi 'Anului Ion I.C. Brătianu'

Viata Parlamentara 14-04-2025 18:58

Senat: Legea privind pedepsirea șoferilor drogați, adoptată

Senatul a adoptat, luni, în plen, propunerea legislativă privind pedepsirea celor care conduc vehicule după ce au consumat droguri sau alte substanțe psihoactive, medicamentele pe baza unei prescripții medicale fiind excluse. Au fost înregistrate 85 de voturi ''pentru'', 3 ''împotrivă''

Viata Parlamentara 14-04-2025 18:18

Centrele de plasament au obligația să instaleze sisteme de supraveghere video - proiect adoptat de Senat

Plenul Senatului a adoptat, luni, un proiect legislativ inițiat de parlamentari de la USR care vizează protecția și promovarea drepturilor copilului, în sensul instituirii în sarcina serviciilor de tip rezidențial și a furnizorilor de servicii sociale a obligației de a instala sisteme de supraveghere video și de menținere a acestora în stare de func

Viata Parlamentara 14-04-2025 17:37

Senat: Emanuel-Gabriel Botnariu, numit președinte al Consiliului de monitorizare a implementării Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități

Plenul Senatului l-a numit, luni, pe Emanuel-Gabriel Botnariu președinte al Consiliului de monitorizare a implementării Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități începând din 27 aprilie, pentru un mandat de patru ani. S-au înregistrat 89 de voturi ''pentru'' și 21 ''împotrivă'

Viata Parlamentara 14-04-2025 16:59

Senat/ Abrudean, în vizită oficială în Azerbaidjan: Țările noastre, unite printr-un Parteneriat strategic

Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a efectuat, în perioada 12-14 aprilie, o vizită oficială în Republica Azerbaidjan, la invitația președintei Sahiba Gafarova a Parlamentului azer (Milli Majlis). Potrivit unui comunicat al Senatului, Abrudean a abordat, în cadrul întrevederii oficiale cu Sahiba Gafaro

Viata Parlamentara 14-04-2025 15:02

Cazanciuc: Vizita congresmenilor americani în România - un mesaj de parteneriat strategic între cele două țări

Vizita în România a unei delegații a Congresului SUA reprezintă un mesaj de ''parteneriat strategic'' între cele două țări, a declarat, luni, vicepreședintele Senatului Robert Cazanciuc, care a susținut că Statele Unite s-au bazat ''întotdeauna'', în Europa, ''pe doi piloni strategici - Polonia și

Viata Parlamentara 14-04-2025 14:13

Ștefan Pălărie: USR solicită reînființarea comisiei parlamentare de anchetă pentru investigarea cazului Nordis

USR propune reînființarea comisiei parlamentare de anchetă care să se ocupe de cazul Nordis, în condițiile în care cea aprobată anul trecut în luna noiembrie nu a lucrat ''nici măcar o dată''. Liderul senatorilor USR, Ștefan Pălărie, a declarat luni, la Palatul Parlamentului, că se vor relua toate proced

Viata Parlamentara 14-04-2025 13:46

Senat/Comisii: Raport de admitere pentru legea privind pedepsirea șoferilor drogați

Comisiile juridică și de sănătate din Senat au acordat, luni, raport de admitere cu amendamente propunerii legislative privind pedepsirea celor care conduc vehicule după ce au consumat droguri sau alte substanțe psihoactive, medicamentele pe baza unei prescripții medicale fiind excluse. Proiectul a fost amânat de două ori în Comisia juridică pentru

Viata Parlamentara 11-04-2025 12:24

Camera Deputaților/ Institutul Național de Formare în Sectorul Public va fi înființat prin comasarea a patru instituții (proiect)

Deputatul PSD Mihai Ghigiu a depus la Parlament un proiect de lege care propune înființarea Institutului Național de Formare în Sectorul Public, prin comasarea a patru instituții publice. ''Se înființează Institutul Național de Formare în Sectorul Public, instituție publică de interes național, cu personalitate

Viata Parlamentara 10-04-2025 14:01

Parlament/ Sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân, obligatorie (proiect)

Sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân, dacă patrupedele nu au acte de pedigree, va fi obligatorie, prevede o propunere legislativă pentru modificarea și completarea OUG nr.155 din 21 noiembrie 2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, depusă la Parlament. 'Este obligatorie sterilizarea câinilo

Viata Parlamentara 08-04-2025 17:14

Diana Buzoianu (USR): Calitatea aerului va fi trecută ca un criteriu specific când se calculează prejudiciile infracțiunilor de mediu

Președintele Comisiei pentru mediu din Camera Deputaților, Diana Buzoianu (USR), a declarat marți că, în sfârșit, calitatea aerului va fi trecută ca un criteriu specific care poate să fie luat în considerare de procurori atunci când calculează prejudiciile infracțiunilor de mediu. 'Eu am atras atenția că, în legea inițială, &i