logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Cameră/Introducerea disciplinei ''Religie'' ca materie opţională la Bacalaureat - temă de discuţii la Comisia de învăţământ

Imagine din galeria Agerpres

Introducerea disciplinei "Religie" ca materie opţională la Bacalaureat a constituit tema unor dezbateri care au avut loc, miercuri, la Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor, în prezenţa reprezentanţilor cultelor religioase din România.

Dezbaterea, care a avut loc în prezenţa ministrului Educaţiei, Ligia Deca, s-a referit la cele două proiecte de lege a educaţiei care urmează să intre în dezbatere parlamentară, cu amendamente.

Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, a declarat că de fiecare dată cultele au avut solicitări comune, şi de aceea în ultimele etape ale dezbaterilor cultele au trimis celor responsabili două adrese în legătură cu observaţiile adunate şi care doresc ca ele să apară în textul celor două legi.

"La ultima variantă s-au asociat 13 culte religioase din România, inclusiv cultul musulman. Acest text comun conţine 14 doleanţele ale Bisericilor din România. (...) Am arătat care sunt argumentele acestei solicitări şi cât de important este acest acord al cultului în legătură cu fiecare cadru didactic implicat în parte. A doua problemă cu privire la învăţământul superior este menţinerea în lege a dublei subordonări a învăţământului teologic faţă de Ministerul Educaţiei şi faţă de cultul în cadrul căruia funcţionează instituţia respectivă de învăţământ. Ne-a surprins faptul că în noul proiect pentru învăţământul preuniversitar apare obligativitatea părinţilor de a înscrie copilul la ora de religie la începutul fiecărui ciclu, iar în legea încă în vigoare set prevăzută o singură înscriere", a spus oficialul BOR.

Paul Negruţ, reprezentantul Cultului Baptist din România, a susţinut, în şedinţă, solicitarea ca religia să fie o disciplină opţională pentru acei copii care vor să studieze în viitor şi să aibă această posibilitate de a opta pentru această disciplină.

"Din partea învăţământului confesional şi particular am vrea să vă asigurăm că această formă de învăţământ este parte a soluţiei, nu a problemei. În şcolile noastre violenţa este mult diminuată sub orice formă, inclusiv verbală, abandonul şcolar este diminuat, consumul de droguri nu există, în aceste şcoli standardele de calitate sunt respectate. (...) Şcolile noastre demonstrează că avem un învăţământ de calitate şi, de aceea, solicităm astăzi un cadru legislativ care să ne permită să dezvoltăm această formă de învăţământ în aşa fel încât copiii României să aibă şi valori spirituale, credinţă în Dumnezeu, să-şi iubească ţara şi să nu ia drumul pribegiei, să aibă un loc de muncă în România şi să ne putem asigura patrimoniul genetic al ţării noastre", a argumentat Paul Negruţ.

Corina Dumitrescu, preşedinte al Asociaţiei Universităţilor Particulare, a amintit că a fondat o universitate creştină - Universitatea Dimitrie Cantemir, tocmai pentru că studenţii clamau un set de valori - valori spirituale, valori morale, la care să se raporteze într-o existenţă într-un stat român aflat într-o perioadă de tranziţie.

"Nu am avut probleme cu violenţa, nu am avut în 33 de ani probleme cu drogurile. Faptul că promovăm valorile creştine în rândul studenţilor a fost benefic pentru aceştia. (...) Dacă religia n-ar fi rămas în şcoli, stau şi mă întreb cum ar fi arătat şcoala românească care chiar şi aşa trăieşte momente dramatice, ruşinoase, momente care n-ar fi trebuit să existe într-un stat creştin, momente şi episoade care arată deriva copiilor. Copiii n-au nici o vină, dar lor trebuie să li se ofere şi repere morale. (...) Este un moment de cotitură. (...) Lăsăm şcoala să se scufunde?", a spus Corina Dumitrescu.

Deputatul UDMR Szabo Odon a spus că o parte dintre aceste sugestii cu siguranţă vor primi susţinerea Comisiei de învăţământ.

"Drepturile care le au astăzi cultele prin lege trebuie să se regăsească şi în noua lege şi acesta a fost un principiu pe care l-am prezentat constant. (...) Nu ar trebui să facem paşi înapoi în ceea ce priveşte învăţământul confesional, pentru că tocmai această zonă putem să spunem aşa este bine reglementată, bine ancorată şi destul susţinută, inclusiv prin performanţele elevilor din acest tip de învăţământ", a arătat deputatul UDMR.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a precizat că o parte dintre modificările solicitate de reprezentanţii cultelor pe text nu ar fi fost cel mai probabil necesare pe textul care a intrat în avizare inter-ministerială, dar a existat şi un proces de ajustare din punct de vedere legislativ şi tehnic în cadrul Guvernului.

"Apropo de disciplina "Religie" şi statutul său la examenul de Bacalaureat, de principiu este o discuţie pe care o putem purta, am avut o serie de dezbateri cu actorii din sistemul educaţional şi cred că trebuie găsită o soluţie, pentru că nu cred că putem adăuga încă o probă suplimentară. Deja avem posibilitatea susţinerii disciplinelor din aria teologică pentru liceele vocaţionale teologice, dar pentru alte profiluri trebuie să vedem. Ce facem? Eliminăm o probă existentă, adăugăm alta în plus? Este o discuţie de ordin tehnic pe care noi suntem extrem de dispuşi să o purtăm", a afirmat Ligia Deca.

Referitor la avizele cadrelor didactice, Ligia Deca a arătat că există învăţământ vocaţional, liceal teologic.

"Înţelegem nevoia avizului. Problemele apar atunci când fie avem profiluri de tip mozaic, unde sunt incluse şi clase de tip teoretic şi clase de tip tehnologic, în cadrul aceluiaşi liceu, care nu pregătesc în mod evident pentru nevoia cultului şi acolo unde licee vocaţionale înfiinţează unităţi de învăţământ de tip gimnazial, primar sau preşcolar. Nu ne dorim să stricăm ceea ce merge deja. (...) Însă pentru noi entităţi considerăm că ar fi oportun ca avizul cultului să se refere la acele specializări care se circumscriu acestui domeniu profesional, nu să le extindem şi pe alte zone care deservesc o nevoie socială mai largă", a explicat ministrul Educaţiei.

Preşedintele Comisiei pentru învăţământ, Natalia Intotero, a anunţat că pentru disciplina "Religie" membrii comisiei au gândit un amendament.

"Noi am gândit un amendament, am gândit o soluţie, o vom discuta fără a exista vreo discriminare între un elev şi alt elev şi cred că va fi o soluţie agreată. Vizavi de avizul cultului, cred că acesta ar trebui extins nu doar la cadrele didactice, ci şi la studenţi, de exemplu. (...) Vom prezenta observaţiile dumneavoastră sub formă de amendamente. (...) Începând de săptămâna viitoare, până în 18, putem să primim aceste observaţii pentru amendamente. Din data de 19 vom intra pe dezbaterea fiecărui proiect legislativ, fiecărui articol, deci avem timp suficient. Biroul permanent a decis ca în data de 26 să fie votul în plenul Camerei Deputaţilor, dar, dacă va fi cazul, vom face solicitare şi vom lăsa şi cealaltă săptămână în integralitate, pentru că s-au primit până în momentul de faţă foarte multe amendamente", a spus Natalia Intotero.

Dezbaterile au continuat în prezenţa reprezentanţilor profesorilor. AGERPRES/(A-autor: Cătălina Matei, editor: Mihai Simionescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

 

Citeşte şi:

 

 

 

Afisari: 36

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Viata Parlamentara 15-05-2025 15:49

Ionuț Vulpescu: În vremuri de confuzie și diviziune, nu trebuie să ne uităm rădăcinile europene

Rădăcinile europene nu trebuie uitate, a afirmat, joi, deputatul PSD Ionuț Vulpescu, președinte al Adunării Generale a Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei (AIO), care a menționat că proiectul european este tot mai des pus sub semnul întrebării pe întregul continent. Prezent la evenimentul aniversar 'Together for Europe - 75

Viata Parlamentara 15-05-2025 15:43

Parlament/ Se introduc limite clare cu privire la durata mandatelor administratorilor neexecutivi ai societăților (proiect)

Doi senatori AUR, Petrișor Peiu și Niculina Stelea, au depus la Parlament un proiect de lege prin care se introduc limite clare privind durata mandatelor administratorilor neexecutivi ai societăților comerciale. Potrivit expunerii de motive, propunerea legislativă urmărește introducerea unor limite clare privind durata mandatelor administrator

Viata Parlamentara 12-05-2025 18:11

Senat/Abrudean, la întâlnirea cu președinta Parlamentului European: România este guvernată cu responsabilitate, chiar și în această perioadă complicată

Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a evidențiat, luni, la Budapesta, la o discuție cu președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, că 'angajamentul' României pentru stabilitate, reforme și parcurs european rămâne 'la fel de ferm și de actualitate'. 'Discuție cu doamna Roberta Metsola,

Viata Parlamentara 12-05-2025 17:41

Camera Deputaților/Demnitarii să-și poată rezerva posturile didactice din învățământ doar 5 ani - adoptare tacită

Camera Deputaților a adoptat tacit, luni, o propunere legislativă care prevede limitarea la cel mult cinci ani consecutivi a dreptului cadrelor didactice de rezervare a postului sau catedrei pe durata ocupării de către acestea a unor demnități sau funcții publice, termenul de adoptare și vot fiind depășit. Proiectul merge la Senat, care este f

Viata Parlamentara 12-05-2025 16:14

Parlament: 20 mai - ședință solemnă consacrată marcării Zilei Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel

O ședință solemnă a Senatului și Camerei Deputaților consacrată marcării Zilei Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel va avea loc pe 20 mai, au decis, luni, prin aprobarea unui Memorandum intern, Birourile permanente reunite ale celor două Camere. 'În contextul relațiilor privilegiate româno israelien

Viata Parlamentara 12-05-2025 14:19

Camera Deputaților/ Ministrul Sănătății nu participă la 'Ora Guvernului'; are alt program

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, nu va fi prezent luni la dezbaterea 'Ora Guvernului' din plenul Camerei Deputaților, deoarece are alt program. Dezbaterea a fost programată săptămâna trecută, la solicitarea grupului parlamentar al USR, tema propusă fiind 'Situația catastrofală din sistemul sanitar cu privire la investiț

Viata Parlamentara 09-05-2025 01:08

Senat/ Moțiunea simplă împotriva lui Rafila - scoasă de pe ordinea de zi a plenului de luni

Moțiunea simplă împotriva ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, inițiată de SOS România, AUR și POT, programată inițial a fi dezbătută și votată luni, a fost scoasă de Biroul permanent de pe ordinea de zi a plenului Senatului. Motivul invocat a fost similar celui de la Camera Deputaților, unde moțiunea simplă împotriva min

Viata Parlamentara 08-05-2025 13:55

Camera Deputaților: Evaluarea judecătorilor de la ICCJ - reintrodusă în legislație (proiect)

Deputatul USR Oana Murariu a depus la Parlament un proiect de lege care are ca principală prevedere reintroducerea evaluării judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Oana Murariu precizează în expunerea de motive a proiectului că reintroducerea evaluării judecătorilor de la ÎCCJ este 'absolut firească'

Viata Parlamentara 07-05-2025 19:40

Senat: Moțiune simplă împotriva ministrului Sănătății, Alexandru Rafila; dezbatere și vot, luni

O moțiune simplă intitulată 'Vaccinuri, minciuni și tăcere. Ministrul Rafila trebuie să plece' a fost depusă, miercuri, în plenul Senatului, de senatorul S.O.S. România Ninel Peia, chestor al Senatului din partea acestui partid. Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, care a condus ședința de plen de miercuri, a anunțat că, î

Viata Parlamentara 07-05-2025 12:49

Camera Deputaților/Ziua națională a gastronomiei și vinului românesc - sărbătorită și în plan internațional, prin evenimente de diplomație

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, un proiect care prevede ca Ziua națională a gastronomiei să fie sărbătorită și în plan internațional, prin misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României, prin organizarea de evenimente de diplomație publică și culturală care să pună în valoare specificul gastronomiei și vinului românesc.

Viata Parlamentara 07-05-2025 12:05

Camera Deputaților: Măsuri mai stricte pentru combaterea spălării banilor și combaterea finanțării terorismului

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul de lege privind modificarea și completarea Legii nr.129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, prin care se instituie măsuri mai stricte pentru combaterea spălării banilor și

Viata Parlamentara 07-05-2025 11:18

Ciubuc: Ne aflăm într-o criză constituțională; avem un președinte interimar care nu poate numi un prim-ministru interimar

Deputatul S.O.S. România Ciprian Ciubuc a declarat miercuri că în România este 'o criză constituțională', deoarece președintele interimar, conform Constituției, nu poate numi un prim-ministru interimar. 'Cu toții sper că ne-am revenit după șocul unora care au primit o lovitură din partea votului românilor și

Viata Parlamentara 07-05-2025 11:12

Camera Deputaților/Maria Cernit: Ziua de 8 mai ar trebui să ne amintească cât de greu se trăiește în lipsa egalității și a corectitudinii

Ziua de 8 mai, în care se marchează egalitatea de șanse între bărbați și femei, ar trebui să ne amintească cât de greu se trăiește în lipsa egalității și a corectitudinii, a afirmat, miercuri, în plen, deputata POT Maria Cernit. 'Pe 8 mai marcăm Ziua egalității de șanse între femei și bărbați, un prilej

Viata Parlamentara 06-05-2025 22:48

Senat - Comisia de cultură: 'De la Podul de flori la Muzeul Presei - pagini de istorie', eveniment de diplomație culturală

Comisia pentru cultură și media a Senatului a organizat marți, la Galeriile Madrigal ale Palatului Parlamentului, un eveniment de diplomație culturală, memorie colectivă și afirmare identitară, intitulat 'De la Podul de Flori la Muzeul Presei - Pagini de Istorie', care marchează 35 de ani de la acel moment emoționant.

Viata Parlamentara 06-05-2025 19:51

Abrudean: 'De la Podul de Flori la Muzeul Presei', eveniment cu multiple semnificații culturale pentru relațiile româno-moldovene

'De la Podul de Flori la Muzeul Presei - Pagini de Istorie' este un eveniment cu multiple semnificații pentru relațiile dintre România și Republica Moldova, un drum al 'recun