logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPER: Parlamentarii Oana Cambera şi Dragoş Popescu au anunţat lansarea campaniei "Împreuna pentru aer curat"

Image

Parlamentarii neafiliaţi Oana Cambera şi Dragoş Popescu, membri ai REPER, au anunţat, luni, lansarea campaniei "Împreună pentru aer curat', subliniind că poluarea "masivă" a devenit o problemă majoră a României, cu multiple proceduri de infringement nerezolvate, în timp ce Camera Deputaţilor nu a reuşit încă să adopte o iniţiativă legislativă care ar aduce îmbunătăţiri semnificative.

Campania include o petiţie pentru susţinerea unui proiect de lege care aduce măsuri pentru ameliorarea calităţii aerului, înregistrat în Parlament şi care propune o gamă largă de soluţii şi actualizări ale cadrului normativ în domeniu.

Parlamentarii membri ai REPER adresează un apel cetăţenilor, specialiştilor în probleme de mediu şi ONG-urilor în domeniu să se alăture iniţiativei pentru a debloca acest proiect legislativ şi să semneze petiţia la adresa: https://campaniamea.declic.ro/petitions/impreuna-pentru-calitatea-aerului-inconjurator).

"Iniţiem astăzi o petiţie găzduită de platforma Declic, intitulată 'Împreună pentru aer curat', şi invităm pe toţi cetăţenii să o susţină. Cunoaşteţi cu toţii că problema poluării aerului persistă de foarte mulţi ani, iar statul trebuie să conştientizeze faptul că este o problemă de sănătate publică, o problemă care trebuie adresată în mod urgent şi care nu mai poate să sufere amânări şi amânări. Şi, atunci când vorbim de poluarea aerului, am observat că autorităţile statului de cele mai multe ori întorc capul dintr-o parte în alta şi nu găsesc soluţii. Nu avem date suficiente, datele sunt incomplete, nu sunt corelate şi, de aceea, de foarte multe ori, nu se pot lua niciun fel de măsuri, însă noi avem o parte din soluţii aici, în Parlamentul României", a declarat deputata Oana Cambera.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat şi acum se află la Camera Deputaţilor, are avize favorabile în unanimitate şi aşteaptă de peste şase luni un raport de adoptare din partea Comisiei pentru mediu, respectiv să fie pus pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor, a precizat ea.

"Avem nevoie urgent de adoptarea acestor măsuri. Doar în luna ianuarie, doar în judeţul Ilfov, peste 250 de cetăţeni au formulat din nou sesizări către Garda de Mediu cu privire la proasta calitate a aerului. Nu s-au luat niciun fel de măsuri, nu există niciun fel de soluţii. Din acest considerent, solicităm adoptarea de urgenţă a proiectului de lege. (...) 29.000 de oameni mor anual din cauza unor boli asociate poluării. Riscul pentru accidente cerebrale, vasculare, este cu 30% mai mare din cauza unor factori asociaţi poluării, riscul pentru copii să dezvolte boli asociate poluării este de 10 ori mai mare decât la adulţi. În acest moment, în România, ne confruntăm cu o problemă majoră de sănătate publică din cauza poluării", a argumentat Oana Cambera.

Ea a prezentat o serie de măsuri cuprinse în proiectul de lege, între care acordarea de competenţe pentru Garda de Mediu pentru a efectua măsurători, obligarea titularilor de activitate să transmită în mod real datele de monitorizare către Garda de Mediu, crearea unui sistem de senzori pentru monitorizare şi pentru informare şi, de asemenea, crearea unui organism de gestionare şi monitorizare a calităţii aerului din care să facă parte şi mediul academic, care deţine experienţa şi expertiza necesară, şi reprezentanţi ai societăţii civile. "Mai propunem introducerea definiţiei unor poluanţi care în prezent nici nu sunt incluşi în lege", a adăugat Oana Cambera, deputat de Ilfov.

Senatorul Dragoş Popescu a afirmat că, pe de altă parte, există "două proiecte legislative nocive depuse de PNL şi PSD prin care doresc scăparea de răspundere penală a funcţionarilor din Apele Române".

"Există 760 de poduri realizate în numai doi ani fără a avea la bază avizul de gospodărire a apelor şi autorizaţia de gospodărire a apelor, precum şi orice fel de act de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului. Ceea ce se încearcă acum este scăparea de răspundere a reprezentanţilor Apelor Române care aveau în atribuţii de control şi de stopare a acestui tip de activităţi, precum şi a reprezentanţilor comunităţilor locale, cele care au construit aceste lucrări", a susţinut parlamentarul.

Potrivit acestuia, cele mai multe dintre aceste lucrări se află pe domeniul public al statului şi nu ar fi trebuit construite acolo, iar "ca răspuns PSD şi PNL încearcă să scape de răspundere penală". "Mai mult, astăzi am primit un amendament, cele două proiecte se află la raport în Comisia de ape şi păduri din Senat, şi astăzi am primit nişte amendamente din partea PSD prin care vor să crească veniturile funcţionarilor din Apele Române prin tot felul de sporuri", a adăugat Dragoş Popescu. AGERPRES/(A - autor: Cătălina Matei, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 5

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Viata Parlamentara 14-01-2025 18:04

AUR solicită convocarea de urgență a Parlamentului în sesiune extraordinară

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) solicită convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului în perioada 20 - 24 ianuarie, pentru 'a cere socoteală' Guvernului, care 's-a dovedit o simplă mascaradă a aceleiași guvernări nefaste PSD - PNL care a prăbușit România', dar și pentru a putea începe procedura de suspendare a pr

Viata Parlamentara 10-01-2025 14:29

Deputatul Mihai Weber va iniția un proiect de modificare a Legii privind materialele explozive: Siguranța cetățenilor - o prioritate

Președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților, social-democratul Mihai Weber, anunță că va iniția o propunere legislativă pentru modificarea Legii privind regimul materiilor explozive, în contextul numărului tot mai mare de incidente grave provocate de utilizarea necorespunzătoare a materialelor pirotehnice,

Viata Parlamentara 23-12-2024 20:05

Parlament - învestitură/ Guvernul a primit votul de încredere al Parlamentului

Senatorii şi deputaţii au acordat, luni, în şedinţă comună, votul de încredere Guvernului condus de Marcel Ciolacu. S-au înregistrat 240 de voturi "pentru" şi 143 de voturi "împotrivă", a anunţat deputatul PSD Daniel Suciu, care a prezentat procesul verbal referitor la rezultatul votului.

Viata Parlamentara 23-12-2024 19:47

Parlament - învestitură Guvern/ S-a încheiat votul pe învestirea Guvernului propus de Marcel Ciolacu

Votul parlamentarilor asupra învestirii Guvernului propus de Marcel Ciolacu s-a încheiat. Votul a fost secret, exprimat cu bile. Conform Constituţiei, Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, fiind nevoie de voturile favorabile a 233 de parlamentari. AGERPRES/(AS

Viata Parlamentara 23-12-2024 19:24

Parlament - învestitură Guvern/Pambuccian: Drumul spre un stat puternic nu este cel al xenofobiei şi antisemitismului

Grupul minorităţilor naţionale din Parlament doreşte ca "România să fie iarăşi un stat puternic şi drumul către un stat puternic este privind spre Vest", a declarat luni, în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului, liderul grupului, deputatul Varujan Pambuccian. "Ideologiile pentru România au însemnat

Viata Parlamentara 23-12-2024 19:14

Parlament - învestitură Guvern/Romaşcanu: Lecţii primim doar de la poporul român; ne-a dat o lecţie şi am înţeles-o

Senatorul PSD Lucian Romaşcanu a declarat luni că partidele coaliţiei de guvernare nu primesc lecţii de la alte formaţiuni, ci doar de la poporul român, care le-a dat o lecţie cu puţină vreme în urmă şi au înţeles-o. "Nu primim lecţii nici de la domnii de aici şi, cu respect, nici de la dumneavoastră (adresându-se

Viata Parlamentara 23-12-2024 19:04

Parlament - învestitură Guvern/ A început votul privind învestirea Guvernului propus de Marcel Ciolacu

Parlamentarii au început, luni, votul asupra învestirii Guvernului propus de Marcel Ciolacu. Votul este secret cu bile. Conform Constituţiei, Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, fiind nevoie de voturile favorabile a 233 de parlamentari. AGERPRES/(AS - autor:

Viata Parlamentara 23-12-2024 18:29

Parlament - învestitură Guvern/ Bolojan: Executivul pe care ne propunem să îl învestim este o necesitate pentru România

Preşedintele Senatului, liberalul Ilie Bolojan, a declarat, luni, că Guvernul propus pentru învestire este "o necesitate pentru România", menţionând că "aici nu mai e vorba de simpatii sau antipatii sau de animozităţi care ţin de trecutul apropiat, aici este vorba de responsabilitate pentru ţară". "Gu

Viata Parlamentara 23-12-2024 17:18

Parlament: A început şedinţa pentru învestirea Guvernului propus de Marcel Ciolacu

Senatul şi Camera Deputaţilor s-au reunit în şedinţă comună, luni, pentru dezbaterea şi votul asupra învestirii Guvernului propus de candidatul desemnat la funcţia de prim-ministru Marcel Ciolacu. Şedinţa a început cu intonarea Imnului Naţional. Lucrările sunt conduse de preşedintele Senatului, Ilie Bolojan, ca

Viata Parlamentara 23-12-2024 13:10

LIVE UPDATE Parlament: Miniştrii propuşi în noul Guvern, audiaţi în comisii de la ora 13,00; plen reunit - ora 17,00

Miniştrii propuşi în noul Guvern Ciolacu au fost audiaţi luni în comisiile de specialitate ale Parlamentului. Toţi cei 16 membri propuşi să facă parte din noul Guvern au primit luni aviz favorabil după audierile din comisiile de specialitate ale Parlamentului. În noul Guvern vor fi 16 ministere - 8 cu miniştri PSD, 6 - PNL şi 2 - UDMR.

Viata Parlamentara 23-12-2024 12:12

Hotărârile privind alegerea preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, publicate în Monitorul Oficial

Hotărârile privind alegerea preşedintelui Senatului şi, respectiv, alegerea preşedintelui Camerei Deputaţilor au fost publicate luni în Monitorul Oficial. Preşedinte al Senatului a fost ales, luni dimineaţă, liderul interimar al PNL,

Viata Parlamentara 23-12-2024 11:55

Moşteanu: USR nu va vota Cabinetul Ciolacu

USR nu va vota Cabinetul Ciolacu şi în acest moment nu există o şansă să-l susţină pe

Viata Parlamentara 23-12-2024 11:50

Senatorul AUR Mircia Chelaru a cerut ca Ilie Bolojan să preia interimar funcţia de preşedinte al României

Senatorul AUR Mircia Chelaru a cerut, luni, să se constate funcţia vacantă de preşedinte al României, iar noul preşedinte al Senatului, Ilie Bolojan, să preia interimar această funcţie. "Nu aş vrea să fac din asta o dispută cu dumneavoastră, însă vreau să supun atenţiei dumneavoastră să se constate, la ora actuală, funcţia vacantă de preşedint

Viata Parlamentara 23-12-2024 11:43

Şerban: În cazul agresării jurnaliştilor, vom aplica Regulamentul aşa cum se cuvine

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ciprian Şerban, a declarat luni că va fi aplicat 'aşa cum se cuvine' Regulamentul în cazul în care se vor repeta incidentele care au avut loc în prima zi a noului Parlament, atunci când Diana Şoşoacă a agresat verbal o ziaristă. Şerban a fost întrebat, la Palatul Parlamentului, de ce nu s-

Viata Parlamentara 23-12-2024 11:40

Moşteanu: 20 de voturi pentru Ciprian Şerban de la deputaţi AUR, SOS, POT; probabil vor trece la PSD

Liderul deputaţilor USR, Ionuţ Moşteanu, a declarat, luni, că preşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Ciprian Şerban, a fost ales în funcţie şi cu voturi de la partidele "izolaţioniste" AUR, SOS şi POT,