logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Canabisul medicinal şi utilitatea sa - tema unei conferinţe internaţionale organizate la Parlament

Image

Legalizarea canabisului în scop medical a constituit principala temă a unei conferinţe internaţionale care a avut loc, marţi, la Palatul Parlamentului, la care au participat invitaţi din Marea Britanie şi Germania, parlamentari membri ai comisiilor de specialitate din Camera Deputaţilor, profesionişti din domeniul medical, academicieni şi farmacişti din România.

Evenimentul, organizat de Comisia de sănătate din Camera Deputaţilor, împreună cu Asociaţia "Victoria Mea", a avut drept scop discutarea beneficiilor canabisului în scop medical şi accesul pacienţilor români la tratament.

Deputata PSD Cristina Dumitrache a amintit, în deschiderea dezbaterilor, că a iniţiat un proiect de lege care a reunit aproape 100 de parlamentari din tot spectrul politic pentru a susţine acest demers provenit din nevoia reală a pacienţilor, pornind de la acţiunile consecvente ale Alexandrei Cârstea, fondatoarea Asociaţiei "Victoria Mea".

"Tema este extrem de sensibilă, o temă care poate, din anumite puncte de vedere, a fost considerată tabu, însă cred că trăim alte vremuri. (...) Cred că avem destule exemple în jurul nostru pentru a putea dezbate în mod constructiv canabisul medicinal şi utilitatea sa. În 2019, am depus un proiect legislativ în acest sens, el a fost deja adoptat de către Senat şi acum se află la Camera Deputaţilor - Camera decizională. Trebuie să mărturisesc că nu a fost un proces uşor, însă în acest demers am avut-o alături de Alexandra Cârstea", a declarat Cristina Dumitrache.

Cunoscută drept "vocea canabisului medical din România", Alexandra Cârstea este cea care, încercând să îşi ajute mama, pacient oncologic, a stabilit legături internaţionale cu reputaţi medici şi cercetători care au îndrumat-o în administrarea canabisului medicinal mamei sale, Victoria, iar asociaţia pe care a înfiinţat-o s-a alăturat şi a devenit membră în alte organizaţii puternice europene de profil din ţări precum Germania, Anglia, Cehia, Italia şi Malta.

"Ceea ce m-a motivat în lupta aceasta este dorinţa reală de a ajuta oamenii. Povestea mamei mele, extraordinar de dureroasă, e mai mult decât o poveste este viaţa însăşi a multor pacienţi din ţara aceasta. (...) Am întâlnit extrem de multă suferinţă, extrem de multe familii care erau nevoite să se transforme în infractori să poată procura un tratament ca să-şi salveze sau ca să ajute suferinţa pacienţilor sau familiilor care îi iubeau. Este un proces destul de lung în conştientizarea unor aspecte importante privind legislaţia, privind implementarea, privind accesul la tratament, dar tocmai de aceea avem nevoie de sprijinul dumneavoastră, de aceea avem nevoie să ne împărtăşiţi ce temeri aţi avea, să ne spuneţi exact cu ce probleme ar putea să se confrunte societatea noastră, dar toate acestea ţinând cont că avem nevoie urgentă de tratament. (...) Vorbim de un demers extrem de important. Aceasta este o problemă reală. (...) Avem alături de noi extrem de mulţi pacienţi în România care îşi doresc acest tratament legal în ţara noastră", a arătat Cârstea.

Ea a făcut un apel pentru o lege corectă, reală şi uşor implementabilă, astfel încât pacienţii să aibă acces la tratament.

În cadrul evenimentului au fost prezentate şi interpretate rezultatele primului chestionar sociologic din România despre canabisul medicinal realizat pe un eşantion reprezentativ de populaţie.

"Studiul sociologic abordează tema canabisului medicinal în câmpul reprezentărilor sociale. Un studiu pe aceasta temă este o premieră în România, dat fiind contextul unei iniţiative legislative al cărui catalizator a fost lupta unei fiice pentru mama sa bolnavă de cancer. O cercetare asupra modului în care populaţia României se poziţionează în raport cu ceea ce la prima vedere ar părea o controversă este necesară pentru a oferi un suport factorilor de decizie politică de a stinge conflictul dintre administraţia statală şi autoritatea civilă, un conflict care se adânceşte până la nivelul absurdului", a precizat sociologul Cristian Coicheci.

Potrivit studiului, 70% dintre respondenţi se exprimă în favoarea canabisului în scop medicinal.

"Aceştia au o părere bună, sunt interesaţi de temă, se informează, au cunoştinţe despre utilizările medicamentului, sunt deschişi şi disponibili să se exprime în mod public, deci şi în mod favorabil, ar accepta un astfel de tratament la sugestia medicilor. (...) Este de remarcat că segmente din rândurile celor 70% respondenţi, care au bifat o părere bună despre canabis, inclusiv a acelora care sunt de acord şi cu legalizarea, se asociază foarte bine cu opţiunile favorabile în funcţie de criteriile de vârstă şi mai ales în funcţie de statutul medical al subiecţilor. În ansamblu, analizele statistice ne determină să concluzionăm că societatea, în cea mai mare parte - 70 %, este pregătită să valorifice din plin ceea ce statul condamnă cu atâta exces de zel", a afirmat Cristian Coicheci.

Printre invitaţii la eveniment s-au aflat Hannah Deacon, expert în canabis medical, profesorul Michael Barnes - neurolog şi expert în canabis medicinal de peste 20 de ani, care este şi fondatorul şi preşedintele Consiliului industriei canabisului, Sita Schubert - secretar general şi cofondator European Medicinal Cannabis Association. AGERPRES/(A - autor: Cătălina Matei, editor: Claudia Stănescu, editor online: Anda Badea)

Afisari: 23

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Viata Parlamentara 21-05-2025 17:35

Parlamentarii demisionari din POT o acuză pe Gavrilă de 'sete de putere': Idealurile, înlocuite de poziționări extremiste

Parlamentarii demisionari din POT o acuză pe lidera formațiunii, Anamaria Gavrilă, de 'sete de putere', susținând, totodată, că idealurile lor au fost înlocuite de 'poziționări extremiste, rigide' și chiar 'isterice'. 'Mulți dintre noi, cei pe care ne-ați trimis în Parlament să vă reprezentăm, am făcut astăzi un pa

Viata Parlamentara 21-05-2025 15:31

AUR: Niciun parlamentar sau lider de filială nu va părăsi rândurile

Parlamentarii sau liderii de filială AUR nu vor părăsi partidul, ei vor rămâne 'uniți, determinați și neînfricați în fața oricăror presiuni sau tentative de destabilizare', transmite AUR, miercuri, la încheierea Consiliului Național de Conducere (CNC) al partidului. 'Rămânem uniți și luptăm în continuare pentru d

Viata Parlamentara 21-05-2025 15:31

Camera Deputaților - Comisia juridică/Misiunile diplomatice pot îndeplini activități notariale cu plata prealabilă a taxelor aferente

Misiunile diplomatice și oficiile consulare pot îndeplini activități notariale cu plata prealabilă a taxelor aferente, prevede un proiect de lege adoptat miercuri de Comisia juridică a Camerei Deputaților. Deputații juriști au dat astfel un vot favorabil proiectului de lege pentru modificarea art.18 alin.(4) din Legea notarilor publici și a activității n

Viata Parlamentara 20-05-2025 05:10

Parlament: Ședință solemnă consacrată marcării Zilei Solidarității și Prieteniei dintre România și Israel

Senatul și Camera Deputaților marchează marți, printr-o ședință solemnă, Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel. 'În contextul relațiilor privilegiate româno-israeliene, prin Legea 86/2024 a fost instituită data de 14 mai ca Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel.

Viata Parlamentara 15-05-2025 15:49

Ionuț Vulpescu: În vremuri de confuzie și diviziune, nu trebuie să ne uităm rădăcinile europene

Rădăcinile europene nu trebuie uitate, a afirmat, joi, deputatul PSD Ionuț Vulpescu, președinte al Adunării Generale a Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei (AIO), care a menționat că proiectul european este tot mai des pus sub semnul întrebării pe întregul continent. Prezent la evenimentul aniversar 'Together for Europe - 75

Viata Parlamentara 15-05-2025 15:43

Parlament/ Se introduc limite clare cu privire la durata mandatelor administratorilor neexecutivi ai societăților (proiect)

Doi senatori AUR, Petrișor Peiu și Niculina Stelea, au depus la Parlament un proiect de lege prin care se introduc limite clare privind durata mandatelor administratorilor neexecutivi ai societăților comerciale. Potrivit expunerii de motive, propunerea legislativă urmărește introducerea unor limite clare privind durata mandatelor administrator

Viata Parlamentara 12-05-2025 18:11

Senat/Abrudean, la întâlnirea cu președinta Parlamentului European: România este guvernată cu responsabilitate, chiar și în această perioadă complicată

Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a evidențiat, luni, la Budapesta, la o discuție cu președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, că 'angajamentul' României pentru stabilitate, reforme și parcurs european rămâne 'la fel de ferm și de actualitate'. 'Discuție cu doamna Roberta Metsola,

Viata Parlamentara 12-05-2025 17:41

Camera Deputaților/Demnitarii să-și poată rezerva posturile didactice din învățământ doar 5 ani - adoptare tacită

Camera Deputaților a adoptat tacit, luni, o propunere legislativă care prevede limitarea la cel mult cinci ani consecutivi a dreptului cadrelor didactice de rezervare a postului sau catedrei pe durata ocupării de către acestea a unor demnități sau funcții publice, termenul de adoptare și vot fiind depășit. Proiectul merge la Senat, care este f

Viata Parlamentara 12-05-2025 16:14

Parlament: 20 mai - ședință solemnă consacrată marcării Zilei Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel

O ședință solemnă a Senatului și Camerei Deputaților consacrată marcării Zilei Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel va avea loc pe 20 mai, au decis, luni, prin aprobarea unui Memorandum intern, Birourile permanente reunite ale celor două Camere. 'În contextul relațiilor privilegiate româno israelien

Viata Parlamentara 12-05-2025 14:19

Camera Deputaților/ Ministrul Sănătății nu participă la 'Ora Guvernului'; are alt program

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, nu va fi prezent luni la dezbaterea 'Ora Guvernului' din plenul Camerei Deputaților, deoarece are alt program. Dezbaterea a fost programată săptămâna trecută, la solicitarea grupului parlamentar al USR, tema propusă fiind 'Situația catastrofală din sistemul sanitar cu privire la investiț

Viata Parlamentara 09-05-2025 01:08

Senat/ Moțiunea simplă împotriva lui Rafila - scoasă de pe ordinea de zi a plenului de luni

Moțiunea simplă împotriva ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, inițiată de SOS România, AUR și POT, programată inițial a fi dezbătută și votată luni, a fost scoasă de Biroul permanent de pe ordinea de zi a plenului Senatului. Motivul invocat a fost similar celui de la Camera Deputaților, unde moțiunea simplă împotriva min

Viata Parlamentara 08-05-2025 13:55

Camera Deputaților: Evaluarea judecătorilor de la ICCJ - reintrodusă în legislație (proiect)

Deputatul USR Oana Murariu a depus la Parlament un proiect de lege care are ca principală prevedere reintroducerea evaluării judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Oana Murariu precizează în expunerea de motive a proiectului că reintroducerea evaluării judecătorilor de la ÎCCJ este 'absolut firească'

Viata Parlamentara 07-05-2025 19:40

Senat: Moțiune simplă împotriva ministrului Sănătății, Alexandru Rafila; dezbatere și vot, luni

O moțiune simplă intitulată 'Vaccinuri, minciuni și tăcere. Ministrul Rafila trebuie să plece' a fost depusă, miercuri, în plenul Senatului, de senatorul S.O.S. România Ninel Peia, chestor al Senatului din partea acestui partid. Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, care a condus ședința de plen de miercuri, a anunțat că, î

Viata Parlamentara 07-05-2025 12:49

Camera Deputaților/Ziua națională a gastronomiei și vinului românesc - sărbătorită și în plan internațional, prin evenimente de diplomație

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, un proiect care prevede ca Ziua națională a gastronomiei să fie sărbătorită și în plan internațional, prin misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României, prin organizarea de evenimente de diplomație publică și culturală care să pună în valoare specificul gastronomiei și vinului românesc.

Viata Parlamentara 07-05-2025 12:05

Camera Deputaților: Măsuri mai stricte pentru combaterea spălării banilor și combaterea finanțării terorismului

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul de lege privind modificarea și completarea Legii nr.129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, prin care se instituie măsuri mai stricte pentru combaterea spălării banilor și