Ungureanu (USR) îl acuză pe Rafila că MS plăteşte OMS un milion de euro pentru consultanţă privind o ordonanţă de urgenţă

Deputatul USR Emanuel Ungureanu îl acuză, sâmbătă, pe ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, că în contractul încheiat de Ministerul Sănătăţii (MS) cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) este alocat un buget de 1 milion de euro pentru consultanţă referitoare la revizuirea legislaţiei din domeniu printr-o ordonanţă de urgenţă.
"Iată ce scrie în contractul de consultanţă între Rafila şi OMS! Rezultat 3.1 - 'Revizuirea legislaţiei privind cadrul strategic pentru reforma managementului serviciilor de sănătate şi al resurselor umane'. Sună pompos nu?
Buget alocat: 998.550 euro - încă 1 milion de euro către OMS dat de Rafila. Ce credeţi că va face OMS pentru aceşti bani? Vă ţineţi bine? Va elabora un 'text de lege' pentru modificarea Legii 95/2006 prin ordonanţă de urgenţă şi va face criterii de competenţă, pentru ocuparea funcţiilor de conducere din sănătate (pe care oricum Rafila le numeşte politic, ca la Spitalul Judeţean Timişoara) precum şi criterii de calitate pentru formare în managementul serviciilor de sănătate (pentru care avem o altă instituţie care se numeşte Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare)", afirmă deputatul Ungureanu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Parlamentarul USR subliniază că ministrul Rafila este şi deputat şi membru al Comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor, fiind deja plătit de statul român să iniţieze legi cu privire la domeniul sanitar.
"Aşadar, Rafila, deputat, membru al comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor, plătit de statul român să iniţieze legi şi să îmbunătăţească cadrul legislativ în domeniul sanitar, aruncă 1 milion de euro, pe consultanţă, către unii care nu ştiu mai nimic despre legea 95/2006 şi problemele reale ale sistemului nostru medical. 1 milion de euro pentru 15-20 pagini scrise frumos la calculator pentru o ordonanţă de urgenţă (a câta oare în sistemul sanitar) care va fi modificată oricum de Parlament. 50.000 euro/pagină scrisă", mai afirmă Emanuel Ungureanu.
Deputatul USR a anunţat, miercuri, că va sesiza Agenţia Naţională de Integritate şi DNA, considerând că ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, se află într-un "grav conflict de interese" prin semnarea unui contract pentru consultanţă cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Conform unui comunicat al USR, Alexandru Rafila a semnat un contract pentru consultanţă, în valoare de 21 de milioane de euro, cu OMS, organizaţie din al cărei Consiliu Executiv a făcut parte până în anul 2021.
"În luna mai, pe şest, ca hoţul, cel care se visează preşedintele României, fost şef la OMS, a înaintat un memorandum către Guvernul României prin care a cerut ca OMS să facă consultanţă, inclusiv pentru partea de digitalizare din atât de hulitul de către PSD program pe Sănătate numit PNRR. Memorandumul cu OMS a fost semnat, în mare secret, de Guvernul României în luna iunie! Unde este problema? Suma uriaşă: 21 de milioane de euro. Bani direcţionaţi discreţionar, pentru asistenţă tehnică (consultanţă), către organizaţia unde Alexandru Rafila a avut rol executiv până în anul 2021! Voi face sesizare la Agenţia Naţională de Integritate şi la DNA cu privire la acest grav conflict de interese în care se află actualul ministru PSD al Sănătăţii", a precizat deputatul USR Emanuel Ungureanu.
Ministerul Sănătăţii a transmis, miercuri, că utilizarea asistenţei tehnice furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Banca Europeană pentru Investiţii şi Banca Mondială este recomandată pentru îndeplinirea reformelor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
"În cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (Componentele C12 - Sănătate şi C7.I3 - Digitalizare), aprobat prin Decizia de punere în aplicare a Consiliului Uniunii Europene din 3 noiembrie 2021, coordonatorii de reforme şi investiţii sunt responsabili de îndeplinirea ţintelor şi jaloanelor aferente, fiind recomandată utilizarea asistenţei tehnice furnizate de organizaţii şi instituţii internaţionale, respectiv Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Banca Europeană pentru Investiţii şi Banca Mondială", conform unui comunicat de presă al ministerului.
MS adaugă că, potrivit anexelor de cost aprobate în cadrul PNRR, pentru componenta de asistenţă tehnică s-a prevăzut un buget total general de aproximativ 50 milioane de euro, aceste resurse financiare făcând parte din categoria "granturi nerambursabile", acordate României de Uniunea Europeană.
"În perioada decembrie 2021 - februarie 2022, Ministerul Sănătăţii a efectuat consultări cu organizaţiile şi instituţiile internaţionale incluse în PNRR, respectiv Banca Mondială, Banca Europeană pentru Investiţii şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii. OMS şi-a asumat integral furnizarea de asistenţă tehnică pentru implementarea jaloanelor aferente Reformei 1, Reformei 3 şi Componentei 7. I3 din cadrul PNRR. În urma acestor consultări, în vederea îndeplinirii jaloanelor specifice reformelor de sănătate publică, Ministerul Sănătăţii a înaintat Guvernului României Memorandumul privind Aprobarea negocierii şi semnării contractului pentru asistenţă tehnică dintre Ministerul Sănătăţii şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care a fost aprobat în data de 24 mai 2022", se arată în comunicat.
În baza mandatului acordat de Guvern, Ministerul Sănătăţii a purtat negocieri cu reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, bugetul alocat asistenţei tehnice de specialitate pentru Reforma 1, Reforma 3 şi C7.I3 - Digitalizare fiind în cuantum de 21,25 milioane de euro pentru perioada 2022-2026, reprezentând 42% din bugetul total disponibil pentru asistenţă tehnică.
De asemenea, Ministerul Sănătăţii menţionează că, în vederea îndeplinirii tuturor jaloanelor specifice investiţiilor în infrastructura de sănătate (ex: Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii Spitaliceşti - ANDIS), va purta negocieri suplimentare cu organizaţiile internaţionale de profil (Banca Mondială şi Banca Europeană de Investiţii).
"Pentru coordonarea investiţiilor în infrastructura de sănătate, Ministerul Sănătăţii utilizează în prezent asistenţă tehnică internaţională oferită de Banca Europeană de Investiţii prin intermediul acordului BEI-PASSA", mai arată MS.
O replică a venit şi de la PSD, care susţine că USR "îşi contestă propriile măsuri" şi s-a "supărat" pentru că Ministerul Sănătăţii foloseşte doar 42% din bugetul alocat de Cristian Ghinea asistenţei tehnice din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pe reforma sistemului sanitar. AGERPRES / (AS - editor: Marius Frăţilă, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Mircea Abrudean: Educația profesională trebuie să devină o prioritate
Educația profesională trebuie să devină o prioritate, pentru că investind în formare sunt oferite șanse reale pentru viitorul tinerilor, a evidențiat, marți, președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, la o întâlnire avută la Ambasada României din Franța cu echipa țării noastre care a participat la World Butchers Challenge.
Oana Țoiu (USR): Simona Bucura Oprescu, chemată să dea explicații la Parlament pe tema siguranței copiilor
Grupul parlamentar al USR o cheamă pe Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, la 'Ora Guvernului', pe 7 aprilie, pentru a prezenta planul de măsuri pe care ministerul l-a luat pentru a asigura protecția și siguranța copiilor și adulților cu dizabilități din centrele rezidențiale, a anunțat deputata Oana Țoiu. 'A fost semnalat rece
Senat/Moțiunea simplă/Pălărie: Dincolo de moțiune, domnul Burduja are niște probleme grave pe domeniul energiei
Liderul grupului senatorilor USR, Ștefan Pălărie, consideră că este atributul opoziției să semnalizeze și să depuncteze 'orice decizie greșită sau comportament greșit' al celor din Guvern și afirmă că ministrul Energiei, Sebastian Burduja, are 'niște probleme grave' în modul în care a condus lucrurile pe acest domeniu.
Mihail Neamțu: Nu știu de ce să-mi dau demisia; am propus o analogie și o echivalență între calomnie și prostituție morală
Președintele Comisiei de cultură din Camera Deputaților, Mihail Neamțu, a declarat, luni, că nu are de ce să demisioneze din funcție, așa cum au solicitat parlamentarii USR, el susținând că a reacționat la o serie de calomnii, iar despre președinta Comisiei Europene a făcut o glumă. 'Nu știu de ce să-mi dau demisia. (...) Nu este com
Coarnă și-a dat demisia din grupul S.O.S. România din cauza blestemelor Dianei Șoșoacă
Liderul deputaților S.O.S. România, Dumitru Coarnă, a anunțat luni că își dă demisia din grupul parlamentar 'din cauza injuriilor, blestemelor' pe care președintele S.O.S. România, Diana Șoșoacă, le-a adresat electoratului suveranist. 'O să fac un anunț care o să facă într-un fel sau altul deliciul sălii. Vr
Senat: A început dezbaterea moțiunii simple împotriva ministrului Energiei
Plenul Senatului a început, luni, dezbaterea moțiunii simple împotriva ministrului Energiei, Sebastian Burduja, prin care se cere demisia acestuia. Moțiunea intitulată 'Ministrul Energiei - un lider fără direcție, între promisiuni verzi și realități gri' a fost depusă săptămâna trecută de liderul senatorilor AUR
Camera Deputaților/Președintele Comisiei de turism: În stațiunile de pe litoral trebuie doar construcții pentru turiști
În stațiunile de pe litoralul românesc trebuie să existe construcții care se adresează doar turiștilor, a declarat luni președintele Comisiei de antreprenoriat și turism din Camera Deputaților, Mohammad Murad, care a anunțat o propunere legislativă în acest sens. 'Este e nevoie de un semnal care mi se pare și mă doare foa
Parlament/ Anul 2026 - instituit ca 'Anul Nadia Comăneci' (proiect)
București, 27 mar /Agerpres/ - Anul 2026 ar putea fi instituit ca 'Anul Nadia Comăneci', în cazul în care va fi adoptat de Parlament un proiect inițiat de deputatul PSD Elisabeta Lipă. Majoritatea parlamentarilor PSD și câțiva de la USR, PNL, AUR și S.O.S. au semnat proiectul de lege inițiat de Elisabeta Lipă, care propune instituirea
Camera Deputaților/ Primarii își pot delega atribuțiile și funcționarilor de la serviciile publice de interes local (proiect)
Primarul își poate delega atribuțiile și funcționarilor din cadrul instituțiilor și serviciilor publice de interes local și angajații compartimentelor de evidență a populației preiau atribuții de ofițeri de stare civilă - sunt reglementările pe care le propun trei deputați liberali într-un proiect de lege aflat în dezbatere publică la Camera Deputaților.
Senat: Moțiune simplă a AUR împotriva ministrului Energiei, depusă în plen; dezbaterea - pe 31 martie
Liderul grupului senatorilor AUR, Petrișor Peiu, a depus, miercuri, în plen, o moțiune simplă împotriva ministrului Energiei, Sebastian Burduja. El a precizat că moțiunea este semnată de 45 de senatori, iar președintele de ședință, Laurențiu Plăeșu (AUR), a constatat legalitatea demersului și a anunțat că moțiunea va fi dezbătută l
Deputatul PSD Florin Manole - numit chestor al Camerei Deputaților
Plenul Camerei Deputaților a aprobat, miercuri, numirea în funcția de chestor al forului legislativ a social-democratului Florin Manole. În urmă cu câteva zile, Costel Neculai Dunava și-a dat demisia din funcția de chestor, urmând să fie numit președinte al Comisiei pentru politică economică în locul lui Victor Po
Csoma Botond nu exclude discuții în coaliție despre atitudinea ministrului de Externe în contextul suspendării Visa Waiver
Liderul deputaților UDMR, Csoma Botond, nu exclude discuții în coaliție despre atitudinea ministrului de Externe în contextul suspendării Programului Visa Waiver, în opinia sa fiind nevoie 'de o altă abordare în diplomația românească'. 'Eu am un respect deosebit pentru domnul Hurezeanu, dar, în a
Senat: A început dezbaterea 'Ora Guvernului'; invitat ministrul Economiei
Ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan, participă, miercuri, în plenul Senatului, la dezbaterea 'Ora Guvernului', la invitația grupului USR. Inițial, invitația adresată de USR pentru a cere explicații ministrului Economiei referitor la industria românească de apărare era pentru 12
Cristina Prună (USR): Penalizarea parlamentarilor pentru absențele de la ședințe - un lucru cât se poate de normal
Deputatul USR Cristina Prună a declarat marți că absențele parlamentarilor de la muncă trebuie penalizate, dar proiectul care prevede înăsprirea sancțiunilor pentru chiul nu este suficient. 'Într-adevăr, prea multă dezbatere pentru un lucru extrem de banal. De fapt, proiectul pe care îl avem astăzi în față noastră s
Petrișor Peiu (AUR): Vom depune o moțiune simplă, la Senat, pentru demiterea ministrului Energiei
Alianța pentru Unirea Românilor va depune, la Senat, o moțiune simplă împotriva ministrului Energiei, Sebastian Burduja, din cauza continuării politicii sale 'incompetente, lipsite de viziune, care a lipsit țara de o producție suficientă a energiei electrice', a declarat luni liderul grupului parlamentar AUR din Camera superioară a Parlamentului,