LIVE UPDATE VIDEO Parlament: Marţi - plen comun pentru aniversarea a 25 de ani de Parteneriat strategic dintre România şi SUA

Plenul Parlamentului s-a reunit, marţi, de la ora 11,00, într-o şedinţă comună pentru aniversarea a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului strategic dintre România şi SUA. Cu această ocazie, Parlamentul a adoptat, cu majoritate de voturi, o Declaraţie în care se angajează să sprijine măsurile de asigurare a securităţii "în mod unitar şi coerent" pe Flancul Estic al NATO şi în spaţiul euroatlantic şi susţine extinderea colaborării în domenii ca apărare, energie, comunicaţii, noi tehnologii, combatere a ameninţărilor hibride.
UPDATE ORA 14.01 Şoşoacă: Parteneriatul strategic dintre România şi SUA - o mare oportunitate pentru noi
Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
Senatorul neafiliat Diana Iovanovici-Şoşoacă consideră că Parteneriatul strategic dintre România şi SUA, lansat în urmă cu 25 de ani, reprezintă "o mare oportunitate" pentru ţara noastră.
"Când mi s-a spus de această adunare a Parlamentului, sincer, mi-am adus aminte de străbunica mea, Dumnezeu s-o odihnească, care, în anii '80, îmi spunea: 'Doamne, nu mai vin americanii ăştia odată'. Şi a murit aşteptând americanii. Când au venit americanii, m-am dus la mormântul ei şi i-am spus: 'După atâţia zeci de ani, după ce ai murit, ţi s-a îndeplinit dorinţa. Au venit americanii'. A fost o mare oportunitate pentru noi. Din păcate pentru noi, nu am ştiut să învăţăm nimic din democraţia americană, din păcate pentru noi, nu am ştiut să profităm de toate lecţiile pe care ni le-au dat, ni le dau şi ni le vor da americanii", a afirmat Şoşoacă, marţi, în cuvântul rostit la şedinţa comună a Parlamentului, dedicată aniversării a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului strategic dintre România şi SUA.
UPDATE ORA 13.45 Gorghiu: Parteneriatul strategic dintre România şi SUA a fost alegerea corectă
Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
Vicepreşedintele Senatului Alina Gorghiu (PNL) consideră că Parteneriatul strategic dintre România şi SUA a fost "alegerea corectă" în urmă cu 25 de ani, ţara noastră beneficiind, în prezent, de cele mai mari garanţii de securitate din istoria sa.
Gorghiu susţine că acele cuvinte din 11 iulie 1997 ale preşedintelui Bill Clinton "'Stay the course. Stay the course. The future is yours' au definit speranţele noastre de mai bine, (...) au definit un proiect de ţară care a fost asumat de toţi românii în 1997: înscrierea ţării noastre pe calea către integrarea euro-atlantică şi au dat garanţia că acel drum va avea o finalitate".
UPDATE ORA 13.26 George Simion: Avem de 25 de ani acest parteneriat, din păcate trebuie să intrăm în continuare cu viză în SUA
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat, marţi, că, din păcate, deşi România are de 25 de ani un Parteneriat strategic cu Statele Unite, cetăţenii români trebuie să intre în continuare cu viză în SUA.
"Este o zi neagră pentru istoria României. 28 iunie 1940, Raptul Basarabiei. A venit al doilea Război mondial, bunicul meu mi-a povestit cât de mult aşteptau ei să vină americanii. Ţine Doamne partizanii, până vin americanii. Americanii au venit într-un târziu, bine că au venit. Avem de 25 de ani acest parteneriat, din păcate trebuie să intrăm în continuare cu viză în SUA, din păcate, chiar dacă avem acest parteneriat, de un an şi jumătate nu avem ambasador. Nu aş condamna atât de mult partenerii strategici pentru că ei au găsit aici nişte slugi perfecte", a afirmat George Simion, la şedinţa comună a Parlamentului dedicată aniversării a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului strategic dintre România şi SUA.
UPDATE ORA 13.18 Cazanciuc: Partenerii americani doresc sincer să ajute România să devină un pol de stabilitate şi de bunăstare
Senatorul PSD Robert Cazanciuc a afirmat marţi că partenerii americani doresc sincer să ajute România să devină un pol de stabilitate şi de bunăstare, România putând deveni un hub american pentru reconstrucţia Ucrainei.
Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
"În peste 25 de ani de carieră publică, am activat în toate cele trei puteri ale statului: judecătorească, executivă şi legislativă. Am avut ocazia să cunosc şi să lucrez cu mulţi parteneri americani. Am văzut mereu dorinţa sinceră a acestora de a ajuta România să devină un pol de stabilitate, de bunăstare, în această parte a Europei. România a demonstrat în toată această perioadă că cei care au crezut în acest parteneriat nu s-au înşelat", a afirmat Cazanciuc, în cuvântul rostit la şedinţa comună a Parlamentului dedicată aniversării a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului strategic dintre România şi SUA.
UPDATE ORA 13.13 Kelemen Hunor: Parteneriatul Strategic cu Statele Unite - o decizie vitală pe termen lung; trebuie întărit
Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marţi, că semnarea Parteneriatului strategic cu Statele Unite a reprezentat "o decizie vitală pe termen lung", menţionând că acest Parteneriat trebuie întărit şi presupune inclusiv eliminarea vizelor de intrare pentru cetăţenii români în SUA.
"După înlăturarea dictaturii comuniste, România a avut două deziderate, două ţinte strategice fundamentale: intrarea în Alianţa Nord atlantică şi în UE, care s-a completat în 1997 cu a treia decizie şi anume Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii. (...) Astăzi putem spune că a fost o decizie vitală pe termen lung, a fost o încurajare pentru ţara noastră să nu piardă direcţia şi orientarea, să aibă încredere în aceste deziderate fundamentale. Deci trei ţinte strategice, care trebuie să rămână ireversibile, asigurând pentru fiecare cetăţean al ţării perspectivele libertăţii, a bunăstării şi a securităţii, speranţa şi convingerea că generaţiile viitoare vor putea proiecta viaţa într-o lume liberă şi sigură", a afirmat Kelemen Hunor la şedinţa comună a Parlamentului dedicată aniversării a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului strategic dintre România şi SUA.
UPDATE ORA 13.03 Parlament/Orban: Astăzi, fără SUA, fără NATO, România ar fi fost probabil ocupată de trupele ruseşti
Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
România, fără SUA, fără NATO, ar fi fost probabil ocupată din nou de trupele ruseşti, a afirmat deputatul independent Ludovic Orban, la şedinţa comună a Parlamentului dedicată aniversării a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului strategic dintre România şi SUA.
"Eu am rămas în grupul de prietenie cu SUA, chiar dacă m-aţi scos din grup. SUA reprezintă pentru România principalul partener, principala garanţie de securitate şi mai ales principalul garant al evoluţiei normale, democratice a societăţii româneşti. Relaţia României cu SUA are profunde rădăcini istorice, România Mare se datorează în mare parte voinţei poporului român dar şi principiului naţionalităţilor, al determinării", a arătat Orban.
UPDATE ORA 12.48 Parlament/Pambuccian: Parteneriatul strategic România - SUA se bazează pe momentele care au întemeiat cele două naţiuni
Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
Parteneriatul strategic România - SUA se bazează pe momentele care au întemeiat cele două naţiuni, a declarat marţi liderul grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, la şedinţa comună a Parlamentului dedicată aniversării a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului strategic dintre România şi SUA.
"Eu cred că Parteneriatul Strategic, dincolo de conjuncturi, de tot ce ţine, sigur, şi e foarte important, de chestiuni de politică internaţională de politică economică, se bazează pe momentele care au întemeiat cele două naţiuni. Şi dacă vrem să-l înţelegem, la acele momente trebuie să privim. (...) Cu cine să fii partener? Cu cine te potriveşti. Cu inamicul tău n-ai cum să fii partener. Cu cel cu care ai aceiaşi prieteni şi aceiaşi duşmani - şi atunci trebuie să te gândeşti la o componentă de securitate a lui - cu cel cu care gândeşti la fel şi te dezvolţi pe aceleaşi coordonate şi atunci trebuie să te gândeşti la o componentă a şcolii, a cercetări şi a spiritualităţii comune. Sunt extraordinar de multe puncte comune", a arătat deputatul.
UPDATE ORA 12.27 Parlament/Drulă: Parteneriatul Strategic cu SUA a fost o condiţie esenţială pentru întoarcerea noastră în lumea democratică
Parteneriatul Strategic cu SUA a fost o condiţie esenţială pentru întoarcerea noastră în lumea democratică, a declarat marţi preşedintele USR, deputatul Cătălin Drulă, în şedinţa comună a Parlamentului dedicată aniversării a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului strategic dintre România şi SUA.
"V-aş invita astăzi la un exerciţiu de imaginaţie - să vă închipuiţi cum ar fi arătat România fără o relaţie solidă cu SUA? Cu ar fi arătat economia noastră, cum ar fi arătat apărarea noastră şi cum ar fi arătat relaţiile noastre internaţionale? Astăzi ne este clar tuturor că Parteneriatul Strategic cu SUA a fost o condiţie esenţială pentru întoarcerea noastră în lumea democratică, a fost începutul drumului nostru către aderarea la NATO şi către siguranţa de care astăzi ne bucurăm", a declarat liderul USR.
UPDATE ORA 12.18 Parlamentul a adoptat Declaraţia cu ocazia aniversării a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic între România şi SUA
Parlamentul a adoptat, marţi, cu majoritate de voturi, o Declaraţie cu ocazia aniversării a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic între România şi Statele Unite ale Americii, în care se angajează să sprijine măsurile de asigurare a securităţii "în mod unitar şi coerent" pe Flancul Estic al NATO şi în spaţiul euroatlantic şi susţine extinderea colaborării în domenii ca apărare, energie, comunicaţii, noi tehnologii, combatere a ameninţărilor hibride.
"La aniversarea a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii, Parlamentul României: reafirmă relevanţa şi validitatea principiilor pe care se bazează Parteneriatului Strategic, respectiv angajamentul comun pentru valorile şi instituţiile democraţiei, statului de drept şi drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, şi recunoaşterea comună a rolului relevant al României în Europa de Sud-Est în promovarea acestor valori şi principii; subliniază angajamentul ferm al Parlamentului României pentru Parteneriatul Strategic România-SUA, care constituie şi va rămâne unul dintre pilonii fundamentali ai politicii externe şi de securitate a statului român; recunoaşte beneficiile rezultate din implementarea cu succes a etapelor convenite de comun acord în cadrul Parteneriatului Strategic", se arată în Declaraţie.
UPDATE ORA 12.04 Ciolacu: România a fost, este şi va fi întotdeauna un partener solid şi de încredere al Statelor Unite
Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO
România a fost, este şi va fi întotdeauna un partener solid şi de încredere al Statelor Unite, a afirmat, marţi, preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PSD Marcel Ciolacu, menţionând că "ultimele luni au demonstrat pe deplin tuturor cât de important" este Parteneriatul cu SUA.
"Astăzi când sărbătorim 25 de ani de la semnarea parteneriatului Strategic cu Statele Unite putem constata cu toţii evidenţa importanţei sale pentru România. Invazia din Ucraina a demonstrat întregii Europe faptul că, din punct de vedere al securităţii, continentul nostru se află în continuare sub umbrela Statelor Unite, iar dacă ne uităm la noua realitate din Marea Neagră, trebuie să conştientizăm faptul că România are nevoie de Statele Unite şi de protecţia pe care aceasta o oferă. Cu alte cuvinte, România la fel ca toate statele de pe Flancul estic, se bazează pe parteneriatul direct pe care îl are cu Statele Unite, iar acest lucru reprezintă cea mai înaltă garanţie de securitate pentru cetăţenii noştri", a afirmat Ciolacu, la şedinţa comună a Parlamentului dedicată aniversării a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului strategic dintre România şi SUA.
UPDATE ORA 11.38 Cîţu: România a arătat că este un partener de nădejde; este momentul să facă parte din Visa Waiver
Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, consideră că România a arătat că este un partener şi aliat de nădejde al SUA în cadrul Parteneriatului strategic cu această ţară şi că este momentul ca ţara noastră să facă parte din programul Visa Waiver.
"România a arătat că este un partener şi aliat de nădejde. Este momentul ca împreună cu partenerii noştri să ducem acest Parteneriat Strategic la momentul următor. Să lucrăm pragmatic şi mai cu spor pentru a include România în programul Visa Waver. Este momentul ca românii şi România să facă parte din acest program. Mulţumesc şi 'La mulţi ani Parteneriatului strategic cu SUA!'", a spus Cîţu, marţi, la şedinţa comună a Parlamentului dedicată aniversării a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului strategic dintre România şi SUA.
UPDATE ORA 11.11 VIDEO Parlament: Plenul comun pentru aniversarea a 25 de ani de Parteneriat strategic dintre România şi SUA a început
Şedinţa comună a Parlamentului dedicată aniversării a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului strategic dintre România şi SUA a început.
Sunt prezenţi la şedinţă membri ai Guvernului, şefii misiunilor diplomatice şi reprezentanţi ai mediului de afaceri.
După alocuţiunile din plen, va fi prezentată şi votată o Declaraţie politică a Parlamentului României care să marcheze această aniversare.
ORA 6.00 Parlament: Marţi - plen comun pentru aniversarea a 25 de ani de Parteneriat strategic dintre România şi SUA
Plenul Parlamentului se reuneşte, marţi, de la ora 11,00, într-o şedinţă comună pentru aniversarea a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului strategic dintre România şi SUA.
Sunt invitaţi la şedinţa solemnă premierul Nicolae Ciucă şi alţi membri ai Guvernului, şefii misiunilor diplomatice şi reprezentanţi ai mediului de afaceri.
* Bazele unei noi colaborări româno-americane şi ale unui Parteneriat strategic au fost puse la 11 iulie 1997, cu prilejul scurtei vizite oficiale a preşedintelui SUA, Bill Clinton, la Bucureşti.
Parteneriatul viza consolidarea relaţiilor bilaterale, susţinerea procesului de reformă şi a demersurilor de integrare euro-atlantică ale ţării noastre, promovarea rolului României de factor de stabilitate şi securitate în Europa de sud-est.
De la momentul lansării, Parteneriatul strategic a reprezentat un reper esenţial al relaţiilor dintre cele două state, precum şi un instrument eficient de sprijinire a eforturilor interne în domeniul reformei politice, economice, militare, administrative, conform mae.ro.
La 13 septembrie 2011, la Washington, a fost adoptată Declaraţia Comună privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii, document important pentru relaţia bilaterală a celor două state, ce confirma buna cooperare la nivelul Parteneriatului şi stabilea pilonii relaţiei România - SUA: dialog politic, securitate, economie, contacte interumane, ştiinţă şi tehnologie, cercetare, educaţie, cultură. AGERPRES/(AS - autor: Livia Popescu, editor: Florin Marin, editor online: Adrian Dãdârlat)
LIVE UPDATE-ul este realizat în baza ştirilor AGERPRES, orele indicate reprezentând momentul difuzării ştirilor pe fluxul agenţiei.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Proiect: Mesaje de informare și avertizare privind traficul de persoane - disponibile în hoteluri, aeroporturi, la frontieră
Mesaje de informare și avertizare asupra pericolului traficului de persoane vor fi disponibile în unități de cazare, aeroporturi, agenții de plasare a forței de muncă, la punctele de frontieră terestre, în transportul rutier interjudețean, național și internațional și în agențiile de turism, potrivit unui proiect depus de parlamentarii USR la Parlam
Președintele Camerei, Ciprian Șerban: Conferința AUR după turul doi a fost în exteriorul Palatului Parlamentului
Președintele Camerei Deputaților, social-democratul Ciprian Șerban, a precizat joi că AUR a organizat conferința de presă după al doilea tur al alegerilor prezidențiale în exteriorul Palatului Parlamentului, afirmație făcută în contextul în care președintele interimar Ilie Bolojan a opinat că instituțiile publice nu ar trebui să găzduiască astfel de
Parlamentarii demisionari din POT o acuză pe Gavrilă de 'sete de putere': Idealurile, înlocuite de poziționări extremiste
Parlamentarii demisionari din POT o acuză pe lidera formațiunii, Anamaria Gavrilă, de 'sete de putere', susținând, totodată, că idealurile lor au fost înlocuite de 'poziționări extremiste, rigide' și chiar 'isterice'. 'Mulți dintre noi, cei pe care ne-ați trimis în Parlament să vă reprezentăm, am făcut astăzi un pa
AUR: Niciun parlamentar sau lider de filială nu va părăsi rândurile
Parlamentarii sau liderii de filială AUR nu vor părăsi partidul, ei vor rămâne 'uniți, determinați și neînfricați în fața oricăror presiuni sau tentative de destabilizare', transmite AUR, miercuri, la încheierea Consiliului Național de Conducere (CNC) al partidului. 'Rămânem uniți și luptăm în continuare pentru d
Camera Deputaților - Comisia juridică/Misiunile diplomatice pot îndeplini activități notariale cu plata prealabilă a taxelor aferente
Misiunile diplomatice și oficiile consulare pot îndeplini activități notariale cu plata prealabilă a taxelor aferente, prevede un proiect de lege adoptat miercuri de Comisia juridică a Camerei Deputaților. Deputații juriști au dat astfel un vot favorabil proiectului de lege pentru modificarea art.18 alin.(4) din Legea notarilor publici și a activității n
Parlament: Ședință solemnă consacrată marcării Zilei Solidarității și Prieteniei dintre România și Israel
Senatul și Camera Deputaților marchează marți, printr-o ședință solemnă, Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel. 'În contextul relațiilor privilegiate româno-israeliene, prin Legea 86/2024 a fost instituită data de 14 mai ca Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel.
Ionuț Vulpescu: În vremuri de confuzie și diviziune, nu trebuie să ne uităm rădăcinile europene
Rădăcinile europene nu trebuie uitate, a afirmat, joi, deputatul PSD Ionuț Vulpescu, președinte al Adunării Generale a Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei (AIO), care a menționat că proiectul european este tot mai des pus sub semnul întrebării pe întregul continent. Prezent la evenimentul aniversar 'Together for Europe - 75
Parlament/ Se introduc limite clare cu privire la durata mandatelor administratorilor neexecutivi ai societăților (proiect)
Doi senatori AUR, Petrișor Peiu și Niculina Stelea, au depus la Parlament un proiect de lege prin care se introduc limite clare privind durata mandatelor administratorilor neexecutivi ai societăților comerciale. Potrivit expunerii de motive, propunerea legislativă urmărește introducerea unor limite clare privind durata mandatelor administrator
Senat/Abrudean, la întâlnirea cu președinta Parlamentului European: România este guvernată cu responsabilitate, chiar și în această perioadă complicată
Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a evidențiat, luni, la Budapesta, la o discuție cu președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, că 'angajamentul' României pentru stabilitate, reforme și parcurs european rămâne 'la fel de ferm și de actualitate'. 'Discuție cu doamna Roberta Metsola,
Camera Deputaților/Demnitarii să-și poată rezerva posturile didactice din învățământ doar 5 ani - adoptare tacită
Camera Deputaților a adoptat tacit, luni, o propunere legislativă care prevede limitarea la cel mult cinci ani consecutivi a dreptului cadrelor didactice de rezervare a postului sau catedrei pe durata ocupării de către acestea a unor demnități sau funcții publice, termenul de adoptare și vot fiind depășit. Proiectul merge la Senat, care este f
Parlament: 20 mai - ședință solemnă consacrată marcării Zilei Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel
O ședință solemnă a Senatului și Camerei Deputaților consacrată marcării Zilei Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel va avea loc pe 20 mai, au decis, luni, prin aprobarea unui Memorandum intern, Birourile permanente reunite ale celor două Camere. 'În contextul relațiilor privilegiate româno israelien
Camera Deputaților/ Ministrul Sănătății nu participă la 'Ora Guvernului'; are alt program
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, nu va fi prezent luni la dezbaterea 'Ora Guvernului' din plenul Camerei Deputaților, deoarece are alt program. Dezbaterea a fost programată săptămâna trecută, la solicitarea grupului parlamentar al USR, tema propusă fiind 'Situația catastrofală din sistemul sanitar cu privire la investiț
Senat/ Moțiunea simplă împotriva lui Rafila - scoasă de pe ordinea de zi a plenului de luni
Moțiunea simplă împotriva ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, inițiată de SOS România, AUR și POT, programată inițial a fi dezbătută și votată luni, a fost scoasă de Biroul permanent de pe ordinea de zi a plenului Senatului. Motivul invocat a fost similar celui de la Camera Deputaților, unde moțiunea simplă împotriva min
Camera Deputaților: Evaluarea judecătorilor de la ICCJ - reintrodusă în legislație (proiect)
Deputatul USR Oana Murariu a depus la Parlament un proiect de lege care are ca principală prevedere reintroducerea evaluării judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Oana Murariu precizează în expunerea de motive a proiectului că reintroducerea evaluării judecătorilor de la ÎCCJ este 'absolut firească'
Senat: Moțiune simplă împotriva ministrului Sănătății, Alexandru Rafila; dezbatere și vot, luni
O moțiune simplă intitulată 'Vaccinuri, minciuni și tăcere. Ministrul Rafila trebuie să plece' a fost depusă, miercuri, în plenul Senatului, de senatorul S.O.S. România Ninel Peia, chestor al Senatului din partea acestui partid. Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, care a condus ședința de plen de miercuri, a anunțat că, î