logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Importanţa internshipului pentru tineri şi îmbunătăţirea cadrului legislativ - temă de dezbatere la Senat

Imagine din galeria Agerpres

Oportunităţile oferite de internship, accesibilitatea la acest tip de muncă, actualizarea şi îmbunătăţirea legislaţiei referitoare la internship au constituit principalele teme ale dezbaterii organizate, joi, de Comisia pentru drepturile omului, egalitate de şanse, culte şi minorităţi din Senat.

Moderatorul dezbaterii, preşedintele Comisiei, Anca Dragu, a subliniat că internshipul vine în sprjinul tinerilor pentru a le oferi o experienţă, precum şi o remunerare de care este nevoie. "Remunerarea internshipului este un subiect care nu trebuie ocolit. Între internship şi voluntariat marea diferenţă este partea de remunerare", a adăugat senatoarea USR.

Universitatea Bucureşti este permanent deschisă mediului de afaceri şi de business, în condiţiile în care provocările mediului academic sunt mari, a declarat Mirabela Amarandei, Project Manager la Universitatea Bucureşti, care consideră că ar putea fi îmbunătăţit cadrul legislativ în sensul inserţiei tinerilor pe piaţa muncii.

"N-ar fi rău să deschidem la un moment dat discuţia pe o mai mare flexibilizare. (...) Discutăm de o modernizare a curriculei academice şi de nevoia modernizării curriculei academice, pe de altă parte de un alt tip de pedagogie - pedagogia inovativă - adică o manieră de predare - învăţare mult mai apropiată de specificul tinerelor generaţii care vin cu noi provocări pentru ceea ce înseamnă digitalizare-tehnologizare, şi aşa mai departe. Universitatea Bucureşti este deschisă, ţine permanent dialogul acesta extrem de activ şi foarte prezent, dar nu e capătul de drum, desigur e un pas înainte, pentru că provocările mediului academic sunt foarte mari, ele ţin de nişte restricţii legislative", a subliniat Mirabela Amarandei.

Academia de Studii Economice Bucureşti este în permanent contact cu mediul de business pentru a oferi studenţilor cât mai multe oportunităţi, a declarat rectorul universităţii, prof. univ. dr. Dorel Mihai Paraschiv.

"Legea este un pas înainte, dar mai avem eforturi de făcut pentru a ne alinia şi de a crea aceste competenţe de care este atât de mare nevoie în viaţă. Universităţile sunt deschise, creăm târguri de joburi, aducem companiile să se prezinte pentru a aduce la cunoştinţa studenţilor aceste oportunităţi. Ne-am intensificat şi intensificăm aceste eforturi, invităm partenerii frecvent în ASE la dezbateri, ascultăm ceea ce spun companiile, încercăm să anticipăm nevoile pieţei, astfel încât absolvenţii să fie cât mai integraţi în piaţa muncii. Vrem sa vedem ce spune piaţa muncii, ce spun studenţii, astfel încât la nivelul board-ului universităţii noastre să adaptăm programele de învăţământ, să adaptăm cursurile", a spus prof. Paraschiv.

Programul de internship al Guvernului României, demarat în 2013, este unul de succes, a declarat Manuela Mureşan - Secretariatul General al Guvernului.

"Avem undeva la 55 de instituţii, ministere şi instituţiile administraţiei publice centrale implicate în acest program. Noi plătim acest program, este un program de 45 de zile pe durata verii, este plătit cu salariul minim brut pe economie şi este într-adevăr un program care are succes. Şi ne-ar plăcea să reuşiţi să-l implementaţi pe cel de la Senat. (...) Eu sunt un produs al unui program de internship", a arătat Manuela Mureşan.

Bogdan Dumea, secretar de stat la Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, a atras atenţia asupra facilităţilor fiscale.

"Pentru a creşte numărul de programe de internship, am putea sa ne uitam la beneficiile fiscale pentru firmele care deschid astfel de programe. Dacă putem găsi noi facilităţi pentru aceste firme, cred că este un pas important pe care îl putem face. MCID poate susţine o astfel de iniţiativă de modificare a legii. Din punctul nostru de vedere, componenta privind modificarea legislativă revine în principal Ministerului Muncii", a adăugat el.

Ministerul Muncii a avut proiecte mari, cu finanţare europeană, prin care a susţinut derularea programelor de ucenicie şi de stagiu pentru absolvenţii de învăţământ superior, a precizat Corina Scarlat, reprezentant al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

"Din 2018 până în prezent au fost înregistrate 5.676 de contracte (de internship - n.r.). În prezent sunt 125 de contracte active. În ceea ce priveşte prima de promovare, pe care ANOFM o poate acorda angajatorilor care încheie un contract de muncă, în termen de 60 de zile de la terminarea contractului de internship, prima se poate solicita de către angajator în termen de 6 luni de la încheierea contractului de muncă. Prima este de 4.586 de lei, primă care se poate indexa anual cu rata inflaţiei, dar aceste solicitări au fost foarte puţine din partea angajatorilor - în număr de 7. (...) Foarte multe contracte de internship au fost în domeniul IT-ul, dezvoltării de soft, şi chiar în HORECA. Tinerii trebuie în primul rând să se adreseze instituţiei noastre pentru a le acorda toate măsurile şi beneficiile prevăzute de legislaţie şi nu sunt puţine măsurile de stimulare a ocupării forţei de muncă", a subliniat Corina Scarlat.

Preşedintele Comisiei pentru învăţământ din Senat, Monica Anisie, consideră că actualizarea legii internshipului vizează trei mari aspecte: liberalizare, debirocratizare şi incluziune şi afirmă că parlamentarii ar trebui să se concentreze asupra unei legi suple, care sa deservească necesităţile pieţei.

"Dar trebuie să ne concentrăm şi asupra internshipului care vizează legătura dintre angajator şi tânăra generaţie şi să ne concentrăm şi pe mediul privat. (...) Considerăm că este momentul să actualizăm acest cadru legislativ, astfel încât acesta să corespundă mediului de afaceri. Printr-o actualizare a cadrului legislativ putem crea instrumentele concrete pentru a face aceste programe de internship cu adevărat atractive pentru mediul de afaceri, antreprenori", a spus senatoarea PNL.

În opinia deputatei Violeta Alexandru, fost ministru al Muncii, "lucrurile s-au acumulat în timp" şi chiar "s-au amestecat".

"Dacă este o extensie a componentei teoretice educaţionale, atunci poate că trebuie să ne uităm la un rol mai activ din partea instituţiei de învăţământ. (...) E interesant cum n-a prea funcţionat în zona locală. Atractivitatea e mare în central, mai puţin pentru componenta practică la firul ierbii în administraţia locală. Noi am încercat să stimulăm autorităţile locale să fie mai deschise în această privinţă", a arătat Violeta Alexandru, care a mai atras atenţia şi asupra unui coordonator instituţional fără de care internshipul nu funcţionează.

Legea internshipului este foarte importantă pentru elevi, dar la fel de importantă este "o fişă a postului", spune Rareş Cotoi, secretar executiv al Consiliului Naţional al Elevilor.

"Pentru noi, legea internshipului este ceva care ne aduce experienţă în plus. (...) Căutăm oportunităţi extraşcolare, oportunităţi care caută să ne ofere o experienţă în plus şi atunci găsim aceste internshipuri. (...) Legea totuşi are mai mult puncte slabe. De foarte multe ori, elevii care aleg să practice internshipul se lovesc de problema abilităţilor reduse pe care le au. La 15 ani un internship în domeniul informaticii este greu de aplicat. Ajungem să facem sarcini în domeniul privat care nu ne oferă competenţe reale. Pentru noi este foarte importantă această fişă a postului pe care orice salariat o primeşte", a arătat el.

Principala provocare din punct de vedere al internshipului este problema accesibilităţii, a arătat Alex Alexandrescu, reprezentant al Uniunii Studenţilor din România.

"Oferta de internship nu este prezentă la nivel unitar pe tot teritoriul ţării. Bucureştiul este principalul motor economic al ţării şi cele mai multe oferte de internship sunt în Bucureşti, însă există 15 centre universitare în România. O altă problemă este cea a remunerării, deoarece există o barieră financiară, cei din mediul rural nu pot beneficia de cazare pe perioada verii şi din remuneraţie trebuie să-şi asigure un trai decent. (...) Există studenţi cu dizabilităţi care sunt discriminaţi datorită pieţei şi mecanismelor acestea de a participa la stagiile de internship", a explicat Alexandrescu, care consideră că o modificare a legislaţiei poate consta în locuri garantate de internship oferit de instituţiile publice.

George Butunoiu, consilier de recrutare, i-a îndemnat pe tineri să caute ofertele de internship ale companiilor.

"Ofertele de internship nu sunt treaba angajatorilor. Este treaba voastră să le căutaţi, să trimiteţi CV-uri, să contactaţi toate companiile şi să le propuneţi, să îi convingeţi pe angajatori să deschidă nişte posturi de internship şi să vă accepte acolo. (...) Peste 80% dintre angajările care se fac de tineri absolvenţi se fac pe joburi care nu existau în momentul în care noul angajat a contactat firma respectivă. Sunt joburi create pentru ei, pentru că le-a plăcut de absolventul respectiv şi au creat un job. Să nu vă aşteptaţi să fie create joburi dinainte şi voi să staţi să le căutaţi de pe internet - "ăsta îmi place", "ăsta nu-mi place". Problema e a voastră, nu a companiilor", a spus Butunoiu.

Forma în care este redactată legea internshipului presupune o relaţie bilaterală, respectiv doar între două părţi, a afirmat Narcis Bucilă, reprezentant al Asociaţiei Furnizorilor de Servicii de Resurse Umane.

"Din acest motiv, practic munca temporara este exclusă din aplicarea acestei legi. Propunerile asociaţiilor noastre sunt de amendare a acestei legi în sensul acordării posibilităţii agenţilor de muncă temporară de a recruta şi angaja pe bază de contract de internship intern şi de a-i pune la dispoziţia unor utilizatori. Da, munca temporară ar putea fi o soluţie", a argumentat acesta.

Denisa Bratu, reprezentant al Camerei Franceze de Comerţ şi Industrie (CCIFER), consideră că una dintre îmbunătăţirile legislative s-ar putea referi la crearea unui cadru mai solid şi mai stabil pentru a facilita inserţia profesională.

"Menţiunea noastră este zona de facilităţi fiscale. Mediul de afaceri susţine remunerarea chiar 100% din salariul brut pe economie. (...) Interesul trebuie să vina şi din partea tinerilor, nu doar din partea companiilor", a afirmat Bratu. AGERPRES/(A-autor: Cătălina Matei, editor: Mihai Simionescu, editor online: Anda Badea)

Afisari: 28

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Viata Parlamentara 23-05-2025 11:57

Proiect: Mesaje de informare și avertizare privind traficul de persoane - disponibile în hoteluri, aeroporturi, la frontieră

Mesaje de informare și avertizare asupra pericolului traficului de persoane vor fi disponibile în unități de cazare, aeroporturi, agenții de plasare a forței de muncă, la punctele de frontieră terestre, în transportul rutier interjudețean, național și internațional și în agențiile de turism, potrivit unui proiect depus de parlamentarii USR la Parlam

Viata Parlamentara 22-05-2025 12:17

Președintele Camerei, Ciprian Șerban: Conferința AUR după turul doi a fost în exteriorul Palatului Parlamentului

Președintele Camerei Deputaților, social-democratul Ciprian Șerban, a precizat joi că AUR a organizat conferința de presă după al doilea tur al alegerilor prezidențiale în exteriorul Palatului Parlamentului, afirmație făcută în contextul în care președintele interimar Ilie Bolojan a opinat că instituțiile publice nu ar trebui să găzduiască astfel de

Viata Parlamentara 21-05-2025 17:35

Parlamentarii demisionari din POT o acuză pe Gavrilă de 'sete de putere': Idealurile, înlocuite de poziționări extremiste

Parlamentarii demisionari din POT o acuză pe lidera formațiunii, Anamaria Gavrilă, de 'sete de putere', susținând, totodată, că idealurile lor au fost înlocuite de 'poziționări extremiste, rigide' și chiar 'isterice'. 'Mulți dintre noi, cei pe care ne-ați trimis în Parlament să vă reprezentăm, am făcut astăzi un pa

Viata Parlamentara 21-05-2025 15:31

AUR: Niciun parlamentar sau lider de filială nu va părăsi rândurile

Parlamentarii sau liderii de filială AUR nu vor părăsi partidul, ei vor rămâne 'uniți, determinați și neînfricați în fața oricăror presiuni sau tentative de destabilizare', transmite AUR, miercuri, la încheierea Consiliului Național de Conducere (CNC) al partidului. 'Rămânem uniți și luptăm în continuare pentru d

Viata Parlamentara 21-05-2025 15:31

Camera Deputaților - Comisia juridică/Misiunile diplomatice pot îndeplini activități notariale cu plata prealabilă a taxelor aferente

Misiunile diplomatice și oficiile consulare pot îndeplini activități notariale cu plata prealabilă a taxelor aferente, prevede un proiect de lege adoptat miercuri de Comisia juridică a Camerei Deputaților. Deputații juriști au dat astfel un vot favorabil proiectului de lege pentru modificarea art.18 alin.(4) din Legea notarilor publici și a activității n

Viata Parlamentara 20-05-2025 05:10

Parlament: Ședință solemnă consacrată marcării Zilei Solidarității și Prieteniei dintre România și Israel

Senatul și Camera Deputaților marchează marți, printr-o ședință solemnă, Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel. 'În contextul relațiilor privilegiate româno-israeliene, prin Legea 86/2024 a fost instituită data de 14 mai ca Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel.

Viata Parlamentara 15-05-2025 15:49

Ionuț Vulpescu: În vremuri de confuzie și diviziune, nu trebuie să ne uităm rădăcinile europene

Rădăcinile europene nu trebuie uitate, a afirmat, joi, deputatul PSD Ionuț Vulpescu, președinte al Adunării Generale a Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei (AIO), care a menționat că proiectul european este tot mai des pus sub semnul întrebării pe întregul continent. Prezent la evenimentul aniversar 'Together for Europe - 75

Viata Parlamentara 15-05-2025 15:43

Parlament/ Se introduc limite clare cu privire la durata mandatelor administratorilor neexecutivi ai societăților (proiect)

Doi senatori AUR, Petrișor Peiu și Niculina Stelea, au depus la Parlament un proiect de lege prin care se introduc limite clare privind durata mandatelor administratorilor neexecutivi ai societăților comerciale. Potrivit expunerii de motive, propunerea legislativă urmărește introducerea unor limite clare privind durata mandatelor administrator

Viata Parlamentara 12-05-2025 18:11

Senat/Abrudean, la întâlnirea cu președinta Parlamentului European: România este guvernată cu responsabilitate, chiar și în această perioadă complicată

Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a evidențiat, luni, la Budapesta, la o discuție cu președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, că 'angajamentul' României pentru stabilitate, reforme și parcurs european rămâne 'la fel de ferm și de actualitate'. 'Discuție cu doamna Roberta Metsola,

Viata Parlamentara 12-05-2025 17:41

Camera Deputaților/Demnitarii să-și poată rezerva posturile didactice din învățământ doar 5 ani - adoptare tacită

Camera Deputaților a adoptat tacit, luni, o propunere legislativă care prevede limitarea la cel mult cinci ani consecutivi a dreptului cadrelor didactice de rezervare a postului sau catedrei pe durata ocupării de către acestea a unor demnități sau funcții publice, termenul de adoptare și vot fiind depășit. Proiectul merge la Senat, care este f

Viata Parlamentara 12-05-2025 16:14

Parlament: 20 mai - ședință solemnă consacrată marcării Zilei Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel

O ședință solemnă a Senatului și Camerei Deputaților consacrată marcării Zilei Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel va avea loc pe 20 mai, au decis, luni, prin aprobarea unui Memorandum intern, Birourile permanente reunite ale celor două Camere. 'În contextul relațiilor privilegiate româno israelien

Viata Parlamentara 12-05-2025 14:19

Camera Deputaților/ Ministrul Sănătății nu participă la 'Ora Guvernului'; are alt program

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, nu va fi prezent luni la dezbaterea 'Ora Guvernului' din plenul Camerei Deputaților, deoarece are alt program. Dezbaterea a fost programată săptămâna trecută, la solicitarea grupului parlamentar al USR, tema propusă fiind 'Situația catastrofală din sistemul sanitar cu privire la investiț

Viata Parlamentara 09-05-2025 01:08

Senat/ Moțiunea simplă împotriva lui Rafila - scoasă de pe ordinea de zi a plenului de luni

Moțiunea simplă împotriva ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, inițiată de SOS România, AUR și POT, programată inițial a fi dezbătută și votată luni, a fost scoasă de Biroul permanent de pe ordinea de zi a plenului Senatului. Motivul invocat a fost similar celui de la Camera Deputaților, unde moțiunea simplă împotriva min

Viata Parlamentara 08-05-2025 13:55

Camera Deputaților: Evaluarea judecătorilor de la ICCJ - reintrodusă în legislație (proiect)

Deputatul USR Oana Murariu a depus la Parlament un proiect de lege care are ca principală prevedere reintroducerea evaluării judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Oana Murariu precizează în expunerea de motive a proiectului că reintroducerea evaluării judecătorilor de la ÎCCJ este 'absolut firească'

Viata Parlamentara 07-05-2025 19:40

Senat: Moțiune simplă împotriva ministrului Sănătății, Alexandru Rafila; dezbatere și vot, luni

O moțiune simplă intitulată 'Vaccinuri, minciuni și tăcere. Ministrul Rafila trebuie să plece' a fost depusă, miercuri, în plenul Senatului, de senatorul S.O.S. România Ninel Peia, chestor al Senatului din partea acestui partid. Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, care a condus ședința de plen de miercuri, a anunțat că, î