logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

Pauliuc: Înfiinţarea Agenţiei pentru Operaţiuni Compensatorii, printre modificările la Legea offset-ului

Imagine din galeria Agerpres

Nicoleta Pauliuc, preşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senat, a prezentat, joi, în cadrul unei dezbateri, principalele modificări aduse la Legea offset-ului, una dintre acestea fiind înfiinţarea Agenţiei pentru Operaţiuni Compensatorii (AOC), care va încheia şi va derula contractele pentru compensare şi pre-compensare, accesorii contractelor de achiziţii publice de interes esenţial, instituţie care va fi coordonată direct de şeful Executivului şi se va afla sub control parlamentar.

"Se înfiinţează o agenţie nou-nouţă, Agenţia pentru Operaţiuni Compensatorii, care va încheia şi va derula contractele pentru compensare şi pre-compensare, accesorii contractelor de achiziţii publice de interes esenţial. Instituţia se află direct în coordonarea premierului României. Agenţia se va afla sub control parlamentar, în sensul în care instituţia prezintă spre dezbatere şi adoptare raportul anual pentru anul anterior, până la data de 28 februarie a anului următor, care cuprinde stadiul de derulare a contractelor de compensare şi a contractelor de pre-compensare, într-o şedinţă comună a celor două comisii, Cameră şi Senat", a precizat Pauliuc la dezbaterea "Legea offset-ului - sprijin important pentru creşterea rezilienţei României", eveniment la care participă operatori din industria de apărare.

Ea a adăugat că la nivelul autorităţii de offset va fi instituit un comitet de coordonare cu atribuţii de evaluare a contractului de achiziţie.

"Am instituit la nivelul autorităţii de offset un comitet de coordonare, pentru că trebuie să avem în vedere şi directivele europene pentru a nu intra în infringement. Acest comitet are atribuţii de evaluare a contractului de offset, a contractului de achiziţie (...)", a arătat Pauliuc.

 


Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO

 

Extinderea ariei de aplicare a clauzei de compensare în atribuirea contractelor de achiziţii publice de interes esenţial, la toate instituţiile din sistemul naţional de apărare, este o altă modificare la care Pauliuc a făcut referire.

"Până acum, legea stabilea ca numai Ministerul Apărării să facă aceste contracte de offset, cu toate că în sistemul naţional de apărare toate aceste instituţii făceau achiziţii. Or, noi avem instituţii publice care intră sub umbrela Legii securităţii naţionale şi care au bugete consistente, care achiziţionează tehnică militară modernă şi care nu puteau legal să impună în sistem contracte tip offset, nefiind acoperite de legislaţia specifică", a explicat Pauliuc.

Potrivit acesteia, noua lege privind înzestrarea armatei prevede obligativitatea contractelor de tip offset, inclusiv la achiziţiile derulate "Guvern la Guvern", durata contractului de compensare se reduce la şapte ani, de la 10 ani, în prezent, contractul de achiziţie publică de interes esenţial cu clauză de compensare se semnează concomitent cu contractul de compensare şi se introduc sancţiuni pentru firmele care nu îşi îndeplinesc obligaţiile din contractele de compensare.

"Vor fi obligatorii contracte de tip offset, inclusiv la achiziţiile derulate 'Guvern la Guvern' (...). Contractul de achiziţie publică de interes esenţial cu clauză de compensare se semnează concomitent cu contractul de compensare, reducerea duratei contractului de compensare la maximum şapte ani, faţă de 10 ani, în prezent. Suntem în situaţia, de multe ori, ca elementul principal de achiziţie să fie derulat în bune condiţii, într-un timp scurt şi contractul de compensare să fie total eludat (...). Introducem sancţiuni concrete firmelor care nu îşi îndeplinesc obligaţiile din contractele de compensare. Astfel, contractantul care execută mai puţin de 70% din valoarea obligaţiei de compensare, la data expirării duratei contractului de compensare, este exclus de la atribuirea oricărui contract de achiziţie publică pe o perioadă de cinci ani, calculată de la data expirării duratei contractului de compensare. Mai mult, Agenţia pentru Plăţi Compensatorii va deduce valoarea penalităţilor din valoarea scrisorii de garanţie bancară de bună execuţie a contractului de compensare. În situaţia executării parţiale, contractantul care execută minimum 70% din valoarea obligaţiei de compensare, la data expirării duratei, plăteşte agenţiei penalităţi egale cu valoarea obligaţiei de compensare rămasă de executat", a subliniat preşedintele Comisiei pentru apărare.

Pauliuc a adăugat că aplicarea acestei legi înseamnă 15 miliarde de euro pentru economia României, în următorii opt ani.

"Motivele pentru care avem nevoie de o lege nou-nouţă şi integratoare sunt cât se poate de solide, nu mai putem funcţiona cu un cadru vechi, caduc, depăşit şi dovedit ineficient. Aplicarea acesteia înseamnă 15 miliarde de euro întorşi în următorii opt ani în economia României. Aş spune eu, peste 20.000 de locuri de muncă, întărirea securităţii naţionale şi a rezilienţei în faţa unei ameninţări externe, competiţie economică reală pe o piaţă deschisă. Noua lege schimbă radical logica achiziţiilor publice în domeniul apărării şi securităţii şi poate să tranforme România într-un hub al industriei de apărare europene. În această perioadă complicată, consider că sprijinirea producţiei autohtone de apărare este un imperativ strategic al României", a susţinut Pauliuc. AGERPRES/(A - autor: Sorinel Peneş, editor: Florin Marin, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 20

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Viata Parlamentara 11-04-2025 12:24

Camera Deputaților/ Institutul Național de Formare în Sectorul Public va fi înființat prin comasarea a patru instituții (proiect)

Deputatul PSD Mihai Ghigiu a depus la Parlament un proiect de lege care propune înființarea Institutului Național de Formare în Sectorul Public, prin comasarea a patru instituții publice. ''Se înființează Institutul Național de Formare în Sectorul Public, instituție publică de interes național, cu personalitate

Viata Parlamentara 10-04-2025 14:01

Parlament/ Sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân, obligatorie (proiect)

Sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân, dacă patrupedele nu au acte de pedigree, va fi obligatorie, prevede o propunere legislativă pentru modificarea și completarea OUG nr.155 din 21 noiembrie 2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, depusă la Parlament. 'Este obligatorie sterilizarea câinilo

Viata Parlamentara 08-04-2025 17:14

Diana Buzoianu (USR): Calitatea aerului va fi trecută ca un criteriu specific când se calculează prejudiciile infracțiunilor de mediu

Președintele Comisiei pentru mediu din Camera Deputaților, Diana Buzoianu (USR), a declarat marți că, în sfârșit, calitatea aerului va fi trecută ca un criteriu specific care poate să fie luat în considerare de procurori atunci când calculează prejudiciile infracțiunilor de mediu. 'Eu am atras atenția că, în legea inițială, &i

Viata Parlamentara 08-04-2025 16:50

Proiectul coaliției de guvernare privind pensiile magistraților a fost depus în Parlament

Proiectul cu privire la pensiile magistraților, inițiat de liderii coaliției de guvernare, a fost depus marți la Parlament. Actul normativ propus prevede ca, începând cu data de 1 ianuarie 2026, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituțională, magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție și de la CCR, prec

Viata Parlamentara 08-04-2025 16:30

Fenechiu: Am decis să fiu foarte prudent pe tema pensiilor speciale

Liderul grupului PNL din Senat, Daniel Fenechiu, și-a exprimat rezerva, marți, față de un eventual proiect de eliminare a pensiilor speciale, având în vedere că o astfel de inițiativă trebuie să treacă de controlul Curții Constituționale. Candidatul la Președinție al Alianței 'România, Înainte', Crin Antonescu, a anunțat, luni,

Viata Parlamentara 08-04-2025 15:31

Diana Buzoianu: Iazurile de la Bozânta Mare și Tăuții de Sus - dezastre ecologice; să fie alocate fonduri de ecologizare

Iazurile de decantare de la Bozânta Mare și Tăuții de Sus sunt 'dezastre ecologice' și este nevoie 'urgentă' de alocarea sumelor necesare pentru ecologizare, a declarat, marți, președinta Comisiei pentru mediu din Camera Deputaților, Diana Buzoianu (USR). 'Avem apocalipsa de la Bozânta din județul Maramureș, adică iazul de decan

Viata Parlamentara 08-04-2025 15:21

Camera Deputaților/ Aerul - inclus printre factorii de mediu a căror poluare constituie element de infracțiune

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, marți, un proiect de lege potrivit căruia aerul este inclus printre factorii de mediu a căror poluare constituie infracțiune. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.92/2021, în sensul includerii aerului printre factorii de mediu a căror poluare constituie ele

Viata Parlamentara 08-04-2025 14:52

Participarea cadrelor militare în activități de mercenariat, fără aprobare, se pedepsește cu închisoare de la 5 la 10 ani (proiect)

Deputatul USR Bogdan Rodeanu a inițiat un proiect de lege care prevede că participarea cadrelor militare în activitate, a soldaților și gradaților profesioniști în activitate și a polițiștilor din penitenciare în activități de mercenariat sau la activități de pază și protecție personală, fără aprobarea autorităților române, se pedepsește cu înch

Viata Parlamentara 08-04-2025 14:10

Senat: Dezvoltatorii imobiliari care folosesc banii cumpărătorilor în alte scopuri, sancționați cu 1% din cifra de afaceri

Dezvoltatorii imobiliari care folosesc banii cumpărătorilor de imobile în alte scopuri riscă să fie sancționați cu 1% din cifra de afaceri, conform unui amendament admis, marți, la propunerea legislativă pentru completarea articolului 22 din Legea nr.10/1995 privind calitatea în construcții. Membrii Comisiilor juridică și pentru administrație din S

Viata Parlamentara 08-04-2025 13:42

Camera Deputaților/ Nicolae Păun, de Ziua Romilor: Este nevoie de dezvoltare

Reprezentantul minorității romilor în Parlament, deputatul Nicolae Păun, a declarat, marți, în plenul Camerei Deputaților, că este nevoie de dezvoltarea comunităților, apreciind că, deși s-au cheltuit bani de către statul român, el nu vede acest aspect. El a mulțumit Parlamentului că în anul 2006 a adoptat o lege prin c

Viata Parlamentara 08-04-2025 13:32

Cameră: Codul de procedură civilă - modificat; prag valoric majorat pentru procedura cererilor de valoare redusă

Camera Deputaților a adoptat, marți, proiectul de lege care prevede majorarea de la 10.000 lei la 50.000 lei a pragului valoric pentru procedura specială a cererilor de valoare redusă la procesele civile. S-au înregistrat 256 voturi ''pentru'', 21 ''contra'' și 20 abțineri. Propunerea legisl

Viata Parlamentara 08-04-2025 12:15

Camera Deputaților/ Ziua Banatului Montan - instituită anual la data de 15 iunie

Camera Deputaților a adoptat, marți, un proiect de lege care prevede instituirea la data de 15 iunie, în fiecare an, a Zilei Banatului Montan. S-au înregistrat 240 voturi ''pentru'', 5 ''contra'', 45 abțineri. Potrivit proiectului, se instituie ziua de 15 iunie ca Ziua Banatului Montan

Viata Parlamentara 07-04-2025 14:47

Abrudean: Dragoș Sprînceană nu este emisarul statului român; este un membru al diasporei românești în SUA

Omul de afaceri Dragoș Sprînceană nu este emisarul statului român, este un membru al diasporei românești din SUA, a încercat să facă lobby pentru România prin canalele pe care le are la dispoziție, dar 'în niciun caz' nu reprezintă poziția oficială a statului român, care face politica externă prin instituțiile abilita

Viata Parlamentara 02-04-2025 15:50

Camera Deputaților/ Ministrul Muncii - chemat la ''Ora Guvernului'' pe 7 aprilie

Biroul permanent al Camerei Deputaților a aprobat, miercuri, o solicitare a parlamentarilor USR privind chemarea ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu, în vederea susținerii dezbaterii politice organizate la ''Ora Guvernului'' din data de 7 aprilie 2025, în legătură cu prezentarea în fața Parlamentului a unor teme de interes majo

Viata Parlamentara 02-04-2025 15:08

Moțiune simplă/ Silviu Vexler: Călin Georgescu a fost ridicat și susținut de simpatizanții mișcărilor neo-legionare din România

Candidatul independent la președinția României Călin Georgescu a fost ridicat și susținut de simpatizanții mișcărilor neo-legionare din România, a afirmat miercuri reprezentantul comunității evreiești din România în Parlament, deputatul Silviu Vexler, la dezbaterea moțiunii simple depusă de AUR împotriva ministrului de Interne.