Sute de copii - în vizită la Senat de 1 Iunie; Cîţu: Copiii trebuie implicaţi mai mult în procesul de decizie (FOTO/VIDEO)

Sute de copii, însoţiţi de părinţi, au vizitat miercuri, încă de la primele ore ale dimineţii, curtea Senatului, cu prilejul unui amplu eveniment dedicat celebrării drepturilor şi libertăţilor copiilor şi tinerilor, intitulat "Senatul Copiilor", unde au avut parte de numeroase activităţi şi surprize pregătite de organizatori.
"Mă bucur foarte tare să văd interesul pentru Senatul României şi pentru politică. Se pare că oamenii nu prea apreciază clasa politică, dar, dacă mă uit astăzi aici, se pare că oamenii vor să înţeleagă ce se întâmplă în această clădire. Este o zi specială astăzi - Ziua copilului. (...) Copii din Bucureşti şi din toate zonele ţării, dar şi copii din Ucraina vin astăzi aici pentru a se bucura de ziua lor, dar şi pentru a învăţa din drepturile lor. Copiii reprezintă un sfert din populaţia României şi o cincime din populaţia Uniunii Europene. Ei sunt şi viitorul, dar şi prezentul. Ca parlamentari ne dorim, sper să reuşim de cele mai multe ori, să adoptăm legi bune pentru cetăţeni şi mai ales pentru copii. Este important să le oferim copiilor şansa de a-şi spune părerea, de a fi la masa discuţiilor atunci când deciziile sunt luate în beneficiul lor", a declarat preşedintele Senatului, Florin Cîţu, în conferinţa de presă care a deschis evenimentul.
El a anunţat lansarea, de la 1 Iunie, a platformei online senatjunior.ro, un instrument pentru cei mici, care explică într-un limbaj accesibil lor ce este Senatul, cum funcţionează, ce sunt legile şi cum sunt create, dar are şi multe alte informaţii despre procesul legislativ, acesta fiind primul website al unei instituţii din România dedicat copiilor. Prin intermediul platformei, copiii vor avea acces în culisele procedurilor legislative şi ale activităţilor parlamentare în general.
De asemenea, pentru a încuraja dialogul dintre factorii de decizie şi copii, Senatul a creat şi un grup de prietenie pentru copii, astfel încât aceştia să fie consultaţi periodic atunci când se iau măsuri legislative care îi privesc, ca o modalitate de a pune pe agenda Parlamentului preocupările copiilor.
"Cred în consultare şi în ideile copiilor, de aceea Senatul României va avea un grup de prietenie pentru copii. (...) Din ce în ce mai mult copiii sunt atenţi la ceea ce se întâmplă pe scena politică şi este bine aşa", a punctat Florin Cîţu.
El a invitat apoi alături de el doi copii - Anda de 17 ani şi Toni de 15 ani - membri ai Boardului Copiilor din România, susţinut de UNICEF, care au vorbit despre importanţa participării copiilor şi a implicării lor în luarea deciziilor, dar şi despre problemele pe care le întâmpină.
"Sărbătorim şi în acest an Ziua internaţională a copilului împreună cu Senatul României, alături de copii, părinţi şi de numeroase organizaţii care le apără drepturile. Este important să îi implicăm mai mult pe copii şi pe tineri în luarea deciziilor, să extindem participarea acestora, astfel încât să creştem bunăstarea copiilor şi incluziunea celor vulnerabili. Ne bucurăm că Senatul încurajează dialogul dintre copii şi decidenţi, inclusiv prin crearea unui grup de prietenie şi invitaţia adresată copiilor să prezinte anual în Senat un raport legat de respectarea şi promovarea drepturilor copilului. (...) Este o zi fantastică!", a declarat Pieter Bult, reprezentantul UNICEF în România.
Senatorul liberal Alina Gorghiu, vicepreşedintele Camerei superioare, i-a îndemnat pe copii să vadă sălile de unde se fac legile şi a anunţat că va milita ca vârsta de vot să scadă până la 16 ani.
"Am pregătit, împreună cu toţi partenerii, foarte multe surprize, multă distracţie, prin intermediul ambasadelor veţi cunoaşte cultura din toate colţurile lumii. (...) Vă rog să nu rataţi să vizitaţi sălile frumoase din clădirea Senatului, veţi afla de unde se fac legile, cum se fac legile. (...) Cred că eu, Florin, toţi colegii noştri senatori au misiunea să schimbe lucrurile în bine pentru copii, pentru fiecare cetăţean în parte şi să ne faceţi să cunoaştem drepturile copilului mai bine. La orice vârstă aveţi o voce care trebuie să fie auzită şi ascultată, să beneficiem de un lucru pe care generaţia mea nu l-a avut aşa de bine pus la punct - accesul la informaţie", a spus Alina Gorghiu.
Actriţa Maia Morgenstern, manager al Teatrului Evreiesc de Stat, care a susţinut un spectacol cu acest prilej, a subliniat că doreşte "să aducă un strop de bucurie". "Cu mare mândrie, cu mare bucurie suntem aici. Este o zi importantă, o zi ce trebuie tratată cu seriozitate, cu deferenţă, cu recunoştinţă. (...) E o întâmplare frumoasă, fericită. Ne-am pregătit pentru această zi cu emoţie şi cu teamă. (...) Ne-am pregătit cu o formă de spectacol de poezie, de cântec, de joc, de dans pentru a încerca să aducem şi noi un strop de bucurie copiilor prezenţi aici în număr atât de mare. Ar trebui să rămânem copii toată viaţa. (...) La mulţi ani dragi copii, ne bazăm pe "mâinele" pe care îl reprezentanţi astăzi", a spus actriţa.
Consilierul de stat Mădălina Turza a remarcat diversitatea din acest an - semn că România se îndreaptă spre modernitate şi incluziune.
"Cred că ceea ce este cel mai important, în acest moment, este faptul că e pentru prima dată când încep să văd diversitate la nivelul evenimentelor publice pe care le organizăm. Da, este diversitate, avem copii de toate felurile, copii extraordinar de inteligenţi, avem copii de mai multe naţionalităţi, avem copii cu dizabilităţi şi copii refugiaţi. Este semnul că România se îndreaptă către modernizare şi incluziune şi mă bucur că sunt parte a acestui proces", a arătat oficialul guvernamental.
Riscul de sărăcie şi excluziune socială a copiilor din România a crescut pentru prima oară după cinci ani, a atras atenţia, la rândul său, Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv al Organizaţiei "Salvaţi Copiii".
"E o zi în care sărbătorim copilăria. (...) Mi-aş dori să fie la fel şi pentru mai mulţi copii. (...) Noi, la "Salvaţi Copiii", facem la 1 Iunie un bilanţ, o radiografie a stării copilului din România, şi asta nu înseamnă că nu sărbătorim, dar vrem să ştim ce este de făcut pentru ca fiecare copil, atunci când va avea vârsta noastră, să poată găsi o fotografie dintr-o tabără sau de când se juca. Din păcate, nu asta e situaţia pentru mulţi dintre copiii din România. Riscul de sărăcie şi excluziune socială a copiilor s-a mărit în ultimul an. E pentru prima oară, după cinci ani, când a crescut - a ajuns la un nivel extrem de mare de 41,5%". (...) Este o zi în care reflectăm ce avem de făcut, pentru că preţul cel mai mare din ultimul an a fost plătit de copiii noştri", a subliniat Gabriela Alexandrescu.
Prezent la eveniment, Dan Cîmpean, directorul general al Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică, le-a transmis copiilor să fie atenţi la ameninţările din mediul online - principala sursă de informare a acestora, adăugând că noile tehnologii, respectiv internetul, sunt pozitive şi atractive, oferă multe oportunităţi, dar şi riscuri şi criminalitate.
"Astăzi continuăm pasul cu schimbările tehnologice şi cu riscurile din spaţiul online. E din ce în ce mai greu să fii copil, dar şi părinte. (...) Copiii care nu ştiu să îşi protejeze în spaţiul online identitatea sunt vulnerabili. (...) Nu uitaţi că în spaţiul cibernetic există riscuri, există hackeri, criminalitate. Fiţi atenţi la mesajele primite de la necunoscuţi, nu transmiteţi date, parole (...), nu deschideţi orice ataşament primit", a atras atenţia Dan Cîmpean.
Pe lângă activităţile care au loc până miercuri după-amiaza în curtea Senatului, copiii participă, în grupuri organizate, în turul spaţiului interior al instituţiei şi pot vizita, pe lângă sala de plen, în premieră, şi biroul preşedintelui Senatului.
Evenimentul "Senatul Copiilor" a fost organizat în parteneriat cu numeroase instituţii publice şi private din România, printre care: UNICEF, Salvaţi Copiii, Crucea Roşie Română, Adăpostul Speranţa, Ministerul Afacerilor Interne, precum şi Jandarmeria Română, Poliţia de Frontieră, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. Un număr important de ambasade organizează de asemenea o gamă largă de activităţi culturale, educaţionale şi sportive, cu scopul de a valorifica şi încuraja schimbul de expertiză şi viziune, pentru ca vocea şi implicarea tinerilor să devină mult mai vizibile în societate şi în instituţiile statului. AGERPRES/(A - autor: Cătălina Matei, editor: Andreea Rotaru, editor online: Andreea Lăzăroiu)
* Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
Citeşte şi:
** Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ionuț Vulpescu: În vremuri de confuzie și diviziune, nu trebuie să ne uităm rădăcinile europene
Rădăcinile europene nu trebuie uitate, a afirmat, joi, deputatul PSD Ionuț Vulpescu, președinte al Adunării Generale a Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei (AIO), care a menționat că proiectul european este tot mai des pus sub semnul întrebării pe întregul continent. Prezent la evenimentul aniversar 'Together for Europe - 75
Parlament/ Se introduc limite clare cu privire la durata mandatelor administratorilor neexecutivi ai societăților (proiect)
Doi senatori AUR, Petrișor Peiu și Niculina Stelea, au depus la Parlament un proiect de lege prin care se introduc limite clare privind durata mandatelor administratorilor neexecutivi ai societăților comerciale. Potrivit expunerii de motive, propunerea legislativă urmărește introducerea unor limite clare privind durata mandatelor administrator
Senat/Abrudean, la întâlnirea cu președinta Parlamentului European: România este guvernată cu responsabilitate, chiar și în această perioadă complicată
Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a evidențiat, luni, la Budapesta, la o discuție cu președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, că 'angajamentul' României pentru stabilitate, reforme și parcurs european rămâne 'la fel de ferm și de actualitate'. 'Discuție cu doamna Roberta Metsola,
Camera Deputaților/Demnitarii să-și poată rezerva posturile didactice din învățământ doar 5 ani - adoptare tacită
Camera Deputaților a adoptat tacit, luni, o propunere legislativă care prevede limitarea la cel mult cinci ani consecutivi a dreptului cadrelor didactice de rezervare a postului sau catedrei pe durata ocupării de către acestea a unor demnități sau funcții publice, termenul de adoptare și vot fiind depășit. Proiectul merge la Senat, care este f
Parlament: 20 mai - ședință solemnă consacrată marcării Zilei Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel
O ședință solemnă a Senatului și Camerei Deputaților consacrată marcării Zilei Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel va avea loc pe 20 mai, au decis, luni, prin aprobarea unui Memorandum intern, Birourile permanente reunite ale celor două Camere. 'În contextul relațiilor privilegiate româno israelien
Camera Deputaților/ Ministrul Sănătății nu participă la 'Ora Guvernului'; are alt program
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, nu va fi prezent luni la dezbaterea 'Ora Guvernului' din plenul Camerei Deputaților, deoarece are alt program. Dezbaterea a fost programată săptămâna trecută, la solicitarea grupului parlamentar al USR, tema propusă fiind 'Situația catastrofală din sistemul sanitar cu privire la investiț
Senat/ Moțiunea simplă împotriva lui Rafila - scoasă de pe ordinea de zi a plenului de luni
Moțiunea simplă împotriva ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, inițiată de SOS România, AUR și POT, programată inițial a fi dezbătută și votată luni, a fost scoasă de Biroul permanent de pe ordinea de zi a plenului Senatului. Motivul invocat a fost similar celui de la Camera Deputaților, unde moțiunea simplă împotriva min
Camera Deputaților: Evaluarea judecătorilor de la ICCJ - reintrodusă în legislație (proiect)
Deputatul USR Oana Murariu a depus la Parlament un proiect de lege care are ca principală prevedere reintroducerea evaluării judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Oana Murariu precizează în expunerea de motive a proiectului că reintroducerea evaluării judecătorilor de la ÎCCJ este 'absolut firească'
Senat: Moțiune simplă împotriva ministrului Sănătății, Alexandru Rafila; dezbatere și vot, luni
O moțiune simplă intitulată 'Vaccinuri, minciuni și tăcere. Ministrul Rafila trebuie să plece' a fost depusă, miercuri, în plenul Senatului, de senatorul S.O.S. România Ninel Peia, chestor al Senatului din partea acestui partid. Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, care a condus ședința de plen de miercuri, a anunțat că, î
Camera Deputaților/Ziua națională a gastronomiei și vinului românesc - sărbătorită și în plan internațional, prin evenimente de diplomație
Camera Deputaților a adoptat, miercuri, un proiect care prevede ca Ziua națională a gastronomiei să fie sărbătorită și în plan internațional, prin misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României, prin organizarea de evenimente de diplomație publică și culturală care să pună în valoare specificul gastronomiei și vinului românesc.
Camera Deputaților: Măsuri mai stricte pentru combaterea spălării banilor și combaterea finanțării terorismului
Camera Deputaților a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul de lege privind modificarea și completarea Legii nr.129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, prin care se instituie măsuri mai stricte pentru combaterea spălării banilor și
Ciubuc: Ne aflăm într-o criză constituțională; avem un președinte interimar care nu poate numi un prim-ministru interimar
Deputatul S.O.S. România Ciprian Ciubuc a declarat miercuri că în România este 'o criză constituțională', deoarece președintele interimar, conform Constituției, nu poate numi un prim-ministru interimar. 'Cu toții sper că ne-am revenit după șocul unora care au primit o lovitură din partea votului românilor și
Camera Deputaților/Maria Cernit: Ziua de 8 mai ar trebui să ne amintească cât de greu se trăiește în lipsa egalității și a corectitudinii
Ziua de 8 mai, în care se marchează egalitatea de șanse între bărbați și femei, ar trebui să ne amintească cât de greu se trăiește în lipsa egalității și a corectitudinii, a afirmat, miercuri, în plen, deputata POT Maria Cernit. 'Pe 8 mai marcăm Ziua egalității de șanse între femei și bărbați, un prilej
Senat - Comisia de cultură: 'De la Podul de flori la Muzeul Presei - pagini de istorie', eveniment de diplomație culturală
Comisia pentru cultură și media a Senatului a organizat marți, la Galeriile Madrigal ale Palatului Parlamentului, un eveniment de diplomație culturală, memorie colectivă și afirmare identitară, intitulat 'De la Podul de Flori la Muzeul Presei - Pagini de Istorie', care marchează 35 de ani de la acel moment emoționant.
Abrudean: 'De la Podul de Flori la Muzeul Presei', eveniment cu multiple semnificații culturale pentru relațiile româno-moldovene
'De la Podul de Flori la Muzeul Presei - Pagini de Istorie' este un eveniment cu multiple semnificații pentru relațiile dintre România și Republica Moldova, un drum al 'recun