logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Sute de copii - în vizită la Senat de 1 Iunie; Cîţu: Copiii trebuie implicaţi mai mult în procesul de decizie (FOTO/VIDEO)

Imagine din galeria Agerpres

Sute de copii, însoţiţi de părinţi, au vizitat miercuri, încă de la primele ore ale dimineţii, curtea Senatului, cu prilejul unui amplu eveniment dedicat celebrării drepturilor şi libertăţilor copiilor şi tinerilor, intitulat "Senatul Copiilor", unde au avut parte de numeroase activităţi şi surprize pregătite de organizatori.

"Mă bucur foarte tare să văd interesul pentru Senatul României şi pentru politică. Se pare că oamenii nu prea apreciază clasa politică, dar, dacă mă uit astăzi aici, se pare că oamenii vor să înţeleagă ce se întâmplă în această clădire. Este o zi specială astăzi - Ziua copilului. (...) Copii din Bucureşti şi din toate zonele ţării, dar şi copii din Ucraina vin astăzi aici pentru a se bucura de ziua lor, dar şi pentru a învăţa din drepturile lor. Copiii reprezintă un sfert din populaţia României şi o cincime din populaţia Uniunii Europene. Ei sunt şi viitorul, dar şi prezentul. Ca parlamentari ne dorim, sper să reuşim de cele mai multe ori, să adoptăm legi bune pentru cetăţeni şi mai ales pentru copii. Este important să le oferim copiilor şansa de a-şi spune părerea, de a fi la masa discuţiilor atunci când deciziile sunt luate în beneficiul lor", a declarat preşedintele Senatului, Florin Cîţu, în conferinţa de presă care a deschis evenimentul.

 



El a anunţat lansarea, de la 1 Iunie, a platformei online senatjunior.ro, un instrument pentru cei mici, care explică într-un limbaj accesibil lor ce este Senatul, cum funcţionează, ce sunt legile şi cum sunt create, dar are şi multe alte informaţii despre procesul legislativ, acesta fiind primul website al unei instituţii din România dedicat copiilor. Prin intermediul platformei, copiii vor avea acces în culisele procedurilor legislative şi ale activităţilor parlamentare în general.

 



De asemenea, pentru a încuraja dialogul dintre factorii de decizie şi copii, Senatul a creat şi un grup de prietenie pentru copii, astfel încât aceştia să fie consultaţi periodic atunci când se iau măsuri legislative care îi privesc, ca o modalitate de a pune pe agenda Parlamentului preocupările copiilor.

"Cred în consultare şi în ideile copiilor, de aceea Senatul României va avea un grup de prietenie pentru copii. (...) Din ce în ce mai mult copiii sunt atenţi la ceea ce se întâmplă pe scena politică şi este bine aşa", a punctat Florin Cîţu.

El a invitat apoi alături de el doi copii - Anda de 17 ani şi Toni de 15 ani - membri ai Boardului Copiilor din România, susţinut de UNICEF, care au vorbit despre importanţa participării copiilor şi a implicării lor în luarea deciziilor, dar şi despre problemele pe care le întâmpină.

"Sărbătorim şi în acest an Ziua internaţională a copilului împreună cu Senatul României, alături de copii, părinţi şi de numeroase organizaţii care le apără drepturile. Este important să îi implicăm mai mult pe copii şi pe tineri în luarea deciziilor, să extindem participarea acestora, astfel încât să creştem bunăstarea copiilor şi incluziunea celor vulnerabili. Ne bucurăm că Senatul încurajează dialogul dintre copii şi decidenţi, inclusiv prin crearea unui grup de prietenie şi invitaţia adresată copiilor să prezinte anual în Senat un raport legat de respectarea şi promovarea drepturilor copilului. (...) Este o zi fantastică!", a declarat Pieter Bult, reprezentantul UNICEF în România.

Senatorul liberal Alina Gorghiu, vicepreşedintele Camerei superioare, i-a îndemnat pe copii să vadă sălile de unde se fac legile şi a anunţat că va milita ca vârsta de vot să scadă până la 16 ani.

 



"Am pregătit, împreună cu toţi partenerii, foarte multe surprize, multă distracţie, prin intermediul ambasadelor veţi cunoaşte cultura din toate colţurile lumii. (...) Vă rog să nu rataţi să vizitaţi sălile frumoase din clădirea Senatului, veţi afla de unde se fac legile, cum se fac legile. (...) Cred că eu, Florin, toţi colegii noştri senatori au misiunea să schimbe lucrurile în bine pentru copii, pentru fiecare cetăţean în parte şi să ne faceţi să cunoaştem drepturile copilului mai bine. La orice vârstă aveţi o voce care trebuie să fie auzită şi ascultată, să beneficiem de un lucru pe care generaţia mea nu l-a avut aşa de bine pus la punct - accesul la informaţie", a spus Alina Gorghiu.

Actriţa Maia Morgenstern, manager al Teatrului Evreiesc de Stat, care a susţinut un spectacol cu acest prilej, a subliniat că doreşte "să aducă un strop de bucurie". "Cu mare mândrie, cu mare bucurie suntem aici. Este o zi importantă, o zi ce trebuie tratată cu seriozitate, cu deferenţă, cu recunoştinţă. (...) E o întâmplare frumoasă, fericită. Ne-am pregătit pentru această zi cu emoţie şi cu teamă. (...) Ne-am pregătit cu o formă de spectacol de poezie, de cântec, de joc, de dans pentru a încerca să aducem şi noi un strop de bucurie copiilor prezenţi aici în număr atât de mare. Ar trebui să rămânem copii toată viaţa. (...) La mulţi ani dragi copii, ne bazăm pe "mâinele" pe care îl reprezentanţi astăzi", a spus actriţa.

 



Consilierul de stat Mădălina Turza a remarcat diversitatea din acest an - semn că România se îndreaptă spre modernitate şi incluziune.

 



"Cred că ceea ce este cel mai important, în acest moment, este faptul că e pentru prima dată când încep să văd diversitate la nivelul evenimentelor publice pe care le organizăm. Da, este diversitate, avem copii de toate felurile, copii extraordinar de inteligenţi, avem copii de mai multe naţionalităţi, avem copii cu dizabilităţi şi copii refugiaţi. Este semnul că România se îndreaptă către modernizare şi incluziune şi mă bucur că sunt parte a acestui proces", a arătat oficialul guvernamental.

Riscul de sărăcie şi excluziune socială a copiilor din România a crescut pentru prima oară după cinci ani, a atras atenţia, la rândul său, Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv al Organizaţiei "Salvaţi Copiii".

 



"E o zi în care sărbătorim copilăria. (...) Mi-aş dori să fie la fel şi pentru mai mulţi copii. (...) Noi, la "Salvaţi Copiii", facem la 1 Iunie un bilanţ, o radiografie a stării copilului din România, şi asta nu înseamnă că nu sărbătorim, dar vrem să ştim ce este de făcut pentru ca fiecare copil, atunci când va avea vârsta noastră, să poată găsi o fotografie dintr-o tabără sau de când se juca. Din păcate, nu asta e situaţia pentru mulţi dintre copiii din România. Riscul de sărăcie şi excluziune socială a copiilor s-a mărit în ultimul an. E pentru prima oară, după cinci ani, când a crescut - a ajuns la un nivel extrem de mare de 41,5%". (...) Este o zi în care reflectăm ce avem de făcut, pentru că preţul cel mai mare din ultimul an a fost plătit de copiii noştri", a subliniat Gabriela Alexandrescu.

Prezent la eveniment, Dan Cîmpean, directorul general al Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică, le-a transmis copiilor să fie atenţi la ameninţările din mediul online - principala sursă de informare a acestora, adăugând că noile tehnologii, respectiv internetul, sunt pozitive şi atractive, oferă multe oportunităţi, dar şi riscuri şi criminalitate.

"Astăzi continuăm pasul cu schimbările tehnologice şi cu riscurile din spaţiul online. E din ce în ce mai greu să fii copil, dar şi părinte. (...) Copiii care nu ştiu să îşi protejeze în spaţiul online identitatea sunt vulnerabili. (...) Nu uitaţi că în spaţiul cibernetic există riscuri, există hackeri, criminalitate. Fiţi atenţi la mesajele primite de la necunoscuţi, nu transmiteţi date, parole (...), nu deschideţi orice ataşament primit", a atras atenţia Dan Cîmpean.

 

 

Pe lângă activităţile care au loc până miercuri după-amiaza în curtea Senatului, copiii participă, în grupuri organizate, în turul spaţiului interior al instituţiei şi pot vizita, pe lângă sala de plen, în premieră, şi biroul preşedintelui Senatului.

 


 

Evenimentul "Senatul Copiilor" a fost organizat în parteneriat cu numeroase instituţii publice şi private din România, printre care: UNICEF, Salvaţi Copiii, Crucea Roşie Română, Adăpostul Speranţa, Ministerul Afacerilor Interne, precum şi Jandarmeria Română, Poliţia de Frontieră, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. Un număr important de ambasade organizează de asemenea o gamă largă de activităţi culturale, educaţionale şi sportive, cu scopul de a valorifica şi încuraja schimbul de expertiză şi viziune, pentru ca vocea şi implicarea tinerilor să devină mult mai vizibile în societate şi în instituţiile statului. AGERPRES/(A - autor: Cătălina Matei, editor: Andreea Rotaru, editor online: Andreea Lăzăroiu)

 

* Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO

 

Citeşte şi:

 

 

 

 

 

 

 

 

** Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

Afisari: 23

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Viata Parlamentara 10-04-2025 14:01

Parlament/ Sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân, obligatorie (proiect)

Sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân, dacă patrupedele nu au acte de pedigree, va fi obligatorie, prevede o propunere legislativă pentru modificarea și completarea OUG nr.155 din 21 noiembrie 2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, depusă la Parlament. 'Este obligatorie sterilizarea câinilo

Viata Parlamentara 08-04-2025 17:14

Diana Buzoianu (USR): Calitatea aerului va fi trecută ca un criteriu specific când se calculează prejudiciile infracțiunilor de mediu

Președintele Comisiei pentru mediu din Camera Deputaților, Diana Buzoianu (USR), a declarat marți că, în sfârșit, calitatea aerului va fi trecută ca un criteriu specific care poate să fie luat în considerare de procurori atunci când calculează prejudiciile infracțiunilor de mediu. 'Eu am atras atenția că, în legea inițială, &i

Viata Parlamentara 08-04-2025 16:50

Proiectul coaliției de guvernare privind pensiile magistraților a fost depus în Parlament

Proiectul cu privire la pensiile magistraților, inițiat de liderii coaliției de guvernare, a fost depus marți la Parlament. Actul normativ propus prevede ca, începând cu data de 1 ianuarie 2026, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituțională, magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție și de la CCR, prec

Viata Parlamentara 08-04-2025 16:30

Fenechiu: Am decis să fiu foarte prudent pe tema pensiilor speciale

Liderul grupului PNL din Senat, Daniel Fenechiu, și-a exprimat rezerva, marți, față de un eventual proiect de eliminare a pensiilor speciale, având în vedere că o astfel de inițiativă trebuie să treacă de controlul Curții Constituționale. Candidatul la Președinție al Alianței 'România, Înainte', Crin Antonescu, a anunțat, luni,

Viata Parlamentara 08-04-2025 15:31

Diana Buzoianu: Iazurile de la Bozânta Mare și Tăuții de Sus - dezastre ecologice; să fie alocate fonduri de ecologizare

Iazurile de decantare de la Bozânta Mare și Tăuții de Sus sunt 'dezastre ecologice' și este nevoie 'urgentă' de alocarea sumelor necesare pentru ecologizare, a declarat, marți, președinta Comisiei pentru mediu din Camera Deputaților, Diana Buzoianu (USR). 'Avem apocalipsa de la Bozânta din județul Maramureș, adică iazul de decan

Viata Parlamentara 08-04-2025 15:21

Camera Deputaților/ Aerul - inclus printre factorii de mediu a căror poluare constituie element de infracțiune

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, marți, un proiect de lege potrivit căruia aerul este inclus printre factorii de mediu a căror poluare constituie infracțiune. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.92/2021, în sensul includerii aerului printre factorii de mediu a căror poluare constituie ele

Viata Parlamentara 08-04-2025 14:52

Participarea cadrelor militare în activități de mercenariat, fără aprobare, se pedepsește cu închisoare de la 5 la 10 ani (proiect)

Deputatul USR Bogdan Rodeanu a inițiat un proiect de lege care prevede că participarea cadrelor militare în activitate, a soldaților și gradaților profesioniști în activitate și a polițiștilor din penitenciare în activități de mercenariat sau la activități de pază și protecție personală, fără aprobarea autorităților române, se pedepsește cu înch

Viata Parlamentara 08-04-2025 14:10

Senat: Dezvoltatorii imobiliari care folosesc banii cumpărătorilor în alte scopuri, sancționați cu 1% din cifra de afaceri

Dezvoltatorii imobiliari care folosesc banii cumpărătorilor de imobile în alte scopuri riscă să fie sancționați cu 1% din cifra de afaceri, conform unui amendament admis, marți, la propunerea legislativă pentru completarea articolului 22 din Legea nr.10/1995 privind calitatea în construcții. Membrii Comisiilor juridică și pentru administrație din S

Viata Parlamentara 08-04-2025 13:42

Camera Deputaților/ Nicolae Păun, de Ziua Romilor: Este nevoie de dezvoltare

Reprezentantul minorității romilor în Parlament, deputatul Nicolae Păun, a declarat, marți, în plenul Camerei Deputaților, că este nevoie de dezvoltarea comunităților, apreciind că, deși s-au cheltuit bani de către statul român, el nu vede acest aspect. El a mulțumit Parlamentului că în anul 2006 a adoptat o lege prin c

Viata Parlamentara 08-04-2025 13:32

Cameră: Codul de procedură civilă - modificat; prag valoric majorat pentru procedura cererilor de valoare redusă

Camera Deputaților a adoptat, marți, proiectul de lege care prevede majorarea de la 10.000 lei la 50.000 lei a pragului valoric pentru procedura specială a cererilor de valoare redusă la procesele civile. S-au înregistrat 256 voturi ''pentru'', 21 ''contra'' și 20 abțineri. Propunerea legisl

Viata Parlamentara 08-04-2025 12:15

Camera Deputaților/ Ziua Banatului Montan - instituită anual la data de 15 iunie

Camera Deputaților a adoptat, marți, un proiect de lege care prevede instituirea la data de 15 iunie, în fiecare an, a Zilei Banatului Montan. S-au înregistrat 240 voturi ''pentru'', 5 ''contra'', 45 abțineri. Potrivit proiectului, se instituie ziua de 15 iunie ca Ziua Banatului Montan

Viata Parlamentara 07-04-2025 14:47

Abrudean: Dragoș Sprînceană nu este emisarul statului român; este un membru al diasporei românești în SUA

Omul de afaceri Dragoș Sprînceană nu este emisarul statului român, este un membru al diasporei românești din SUA, a încercat să facă lobby pentru România prin canalele pe care le are la dispoziție, dar 'în niciun caz' nu reprezintă poziția oficială a statului român, care face politica externă prin instituțiile abilita

Viata Parlamentara 02-04-2025 15:50

Camera Deputaților/ Ministrul Muncii - chemat la ''Ora Guvernului'' pe 7 aprilie

Biroul permanent al Camerei Deputaților a aprobat, miercuri, o solicitare a parlamentarilor USR privind chemarea ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu, în vederea susținerii dezbaterii politice organizate la ''Ora Guvernului'' din data de 7 aprilie 2025, în legătură cu prezentarea în fața Parlamentului a unor teme de interes majo

Viata Parlamentara 02-04-2025 15:08

Moțiune simplă/ Silviu Vexler: Călin Georgescu a fost ridicat și susținut de simpatizanții mișcărilor neo-legionare din România

Candidatul independent la președinția României Călin Georgescu a fost ridicat și susținut de simpatizanții mișcărilor neo-legionare din România, a afirmat miercuri reprezentantul comunității evreiești din România în Parlament, deputatul Silviu Vexler, la dezbaterea moțiunii simple depusă de AUR împotriva ministrului de Interne.

Viata Parlamentara 02-04-2025 15:02

Moțiune simplă - dezbateri/ Porumboiu (POT): Susținătorii lui Georgescu - persecutați cu armele acestui sistem politic mafiot

Deputata POT Gabriela Porumboiu a afirmat, miercuri, că susținătorii lui Călin Georgescu sunt ''persecutați'' în fiecare zi de ''sistemul politic mafiot'' și i-a cerut ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, să își scrie demisia. ''După cum vedeți, nu arăt nici fascistă, nici legionară și nu