logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Parlament/ Alexandru Victor Micula - avizat favorabil de comisii ca ambasador în Ucraina

Imagine din galeria Agerpres

Comisiile reunite pentru politică externă şi Comisiile pentru comunităţile de români din afara ţării de la Senat şi Camera Deputaţilor au avizat favorabil, marţi, numirea lui Alexandru Victor Micula ca ambasador în Ucraina.

Alexandru Victor Micula a afirmat, la audierile din comisii, că mandatul său în Ucraina se va desfăşura "în circumstanţe cu totul şi cu totul deosebite", având în vedere invazia Rusiei pe teritoriul ucrainean.

"Avem de a face cu o invazie a Rusiei pe teritoriul ucrainean, care reprezintă cea mai mare provocare la adresa independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei de la declararea independenţei lor şi, în acelaşi timp, reprezintă un atac la adresa ordinii mondiale care se bazează pe dreptul internaţional", a spus Micula.

El a arătat că, pe plan politic, îşi propune să reitereze sprijinul României faţă de suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei.

"Îmi propun ca, pe dimensiunea politică, să reiterez sprijinul României faţă de suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei, să exprimăm solidaritate cu guvernul democratic ales al Ucrainei, evident, demersurile noastre trebuie să fie coordonate cu statele membre UE şi NATO şi să încercăm să sprijinim, să oferim ajutor umanitar Ucrainei, fie că vorbim despre ajutor umanitar acordat pe teritoriul Ucrainei, fie că vorbim despre sprijinul acordat cetăţenilor ucraineni care caută refugiul pe teritoriul României. Complementar cu sprijinul umanitar, voi continua să promovez o creştere a volumului asistenţei oficiale pentru dezvoltarea acordată de statul român Ucrainei, precum şi o diversificare a proiectelor care se încadrează în domeniul asistenţei pentru dezvoltare astfel încât să putem sprijinim vectorul european şi să creştem rezilienţa societăţii ucrainene", a adăugat Micula.

Este important ca România, a menţionat acesta, să fie implicată în procesul de reconstrucţie a Ucrainei.

"Evident că, în contextul unui proces de reconstrucţie a Ucrainei care ar urma după conflictul de acolo, este important ca România să fie implicată în efortul comunităţii internaţionale de implementare a eventualelor pachete de sprijin. Avem know-how pe zona de reconstrucţii post conflict, avem expertiză în domeniu şi este important ca noi să fim implicaţi în implementarea proiectelor care vor fi finanţate de comunitatea internaţională pe teritoriul ucrainean. Evident că toate aceste proiecte pot fi scoase în evidenţă şi pot fi accelerate în contextul unui program de contacte politice la nivel înalt, pe linie parlamentară şi pe zonă sectorială, pe domenii unde potenţialul de cooperare între cele două ţări este cel mai ridicat", a mai spus diplomatul.

Potrivit lui Micula, una dintre priorităţile mandatului său este protecţia drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române în Ucraina.

"Minorităţile naţionale au potenţialul de a deveni punţi de legătură şi culturală între cele două ţări şi trebuie valorificat acest potenţial. Vom insista mai ales pe zona respectării drepturilor minorităţilor române la educaţie publică în limba maternă, vom promova obiectivul de a consemna recunoaşterea inexistenţei limbii moldoveneşti, vom promova încheierea cu Ucraina a unui acord cuprinzător privind drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, voi căuta să promovez identificarea unei soluţii favorabile comunităţii româneşti din Cernăuţi cu privire la Casa memorială 'Aron Pumnul' şi voi căuta să sprijin reluarea activităţii comisiei interguvernamentale mixte privind protecţia persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale", a subliniat el.

În plan economic, Alexandru Victor Micula a menţionat că va continua colaborarea cu partenerii din România şi Ucraina pentru a limita impactul situaţiei actuale asupra legăturilor economice şi comerciale.

"În domeniul cultural, una dintre principalele priorităţi ale mandatului se referă la deschiderea Institutului Cultural Român de la Kiev, cu o filială la Cernăuţi, promovarea colaborării în domeniul educaţiei, a unei cooperări tot mai strânse între instituţiile de învăţământ superior, academice şi de cercetare. Îmi propun să promovez deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei, în special cele care au fost modernizate cu fonduri europene la standarde Schengen şi care ar putea fi redeschise, precum şi posibilitatea deschiderii unor puncte de frontieră noi acolo unde studiile de fezabilitate vor justifica o astfel de investiţie. Reprezintă o prioritate şi deschiderea unui birou consular la Ismail, care să fie considerat parte din consulatul general de la Odesa", a propus Micula.

Totodată, Comisiile reunite pentru politică externă şi Comisiile pentru comunităţile de români din afara ţării de la Senat şi Camera Deputaţilor au avizat favorabil şi numirea Iuliei Pataki şi a lui Iulian Buga, propuşi ambasadori în Republica Federală Democrată Etiopia şi, respectiv, în Republica Singapore.

Tot marţi, comisiile au avizat şi numirea lui Cristian-Leon Ţurcanu, propus ambasador în Republica Moldova. AGERPRES/(A, AS - autor: Alina Novăceanu, editor: Florin Marin, editor online: Andreea Lăzăroiu)

Afisari: 29

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Viata Parlamentara 08-04-2025 16:50

Proiectul coaliției de guvernare privind pensiile magistraților a fost depus în Parlament

Proiectul cu privire la pensiile magistraților, inițiat de liderii coaliției de guvernare, a fost depus marți la Parlament. Actul normativ propus prevede ca, începând cu data de 1 ianuarie 2026, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituțională, magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție și de la CCR, prec

Viata Parlamentara 08-04-2025 16:30

Fenechiu: Am decis să fiu foarte prudent pe tema pensiilor speciale

Liderul grupului PNL din Senat, Daniel Fenechiu, și-a exprimat rezerva, marți, față de un eventual proiect de eliminare a pensiilor speciale, având în vedere că o astfel de inițiativă trebuie să treacă de controlul Curții Constituționale. Candidatul la Președinție al Alianței 'România, Înainte', Crin Antonescu, a anunțat, luni,

Viata Parlamentara 08-04-2025 15:31

Diana Buzoianu: Iazurile de la Bozânta Mare și Tăuții de Sus - dezastre ecologice; să fie alocate fonduri de ecologizare

Iazurile de decantare de la Bozânta Mare și Tăuții de Sus sunt 'dezastre ecologice' și este nevoie 'urgentă' de alocarea sumelor necesare pentru ecologizare, a declarat, marți, președinta Comisiei pentru mediu din Camera Deputaților, Diana Buzoianu (USR). 'Avem apocalipsa de la Bozânta din județul Maramureș, adică iazul de decan

Viata Parlamentara 08-04-2025 15:21

Camera Deputaților/ Aerul - inclus printre factorii de mediu a căror poluare constituie element de infracțiune

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, marți, un proiect de lege potrivit căruia aerul este inclus printre factorii de mediu a căror poluare constituie infracțiune. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.92/2021, în sensul includerii aerului printre factorii de mediu a căror poluare constituie ele

Viata Parlamentara 08-04-2025 14:52

Participarea cadrelor militare în activități de mercenariat, fără aprobare, se pedepsește cu închisoare de la 5 la 10 ani (proiect)

Deputatul USR Bogdan Rodeanu a inițiat un proiect de lege care prevede că participarea cadrelor militare în activitate, a soldaților și gradaților profesioniști în activitate și a polițiștilor din penitenciare în activități de mercenariat sau la activități de pază și protecție personală, fără aprobarea autorităților române, se pedepsește cu înch

Viata Parlamentara 08-04-2025 14:10

Senat: Dezvoltatorii imobiliari care folosesc banii cumpărătorilor în alte scopuri, sancționați cu 1% din cifra de afaceri

Dezvoltatorii imobiliari care folosesc banii cumpărătorilor de imobile în alte scopuri riscă să fie sancționați cu 1% din cifra de afaceri, conform unui amendament admis, marți, la propunerea legislativă pentru completarea articolului 22 din Legea nr.10/1995 privind calitatea în construcții. Membrii Comisiilor juridică și pentru administrație din S

Viata Parlamentara 08-04-2025 13:42

Camera Deputaților/ Nicolae Păun, de Ziua Romilor: Este nevoie de dezvoltare

Reprezentantul minorității romilor în Parlament, deputatul Nicolae Păun, a declarat, marți, în plenul Camerei Deputaților, că este nevoie de dezvoltarea comunităților, apreciind că, deși s-au cheltuit bani de către statul român, el nu vede acest aspect. El a mulțumit Parlamentului că în anul 2006 a adoptat o lege prin c

Viata Parlamentara 08-04-2025 13:32

Cameră: Codul de procedură civilă - modificat; prag valoric majorat pentru procedura cererilor de valoare redusă

Camera Deputaților a adoptat, marți, proiectul de lege care prevede majorarea de la 10.000 lei la 50.000 lei a pragului valoric pentru procedura specială a cererilor de valoare redusă la procesele civile. S-au înregistrat 256 voturi ''pentru'', 21 ''contra'' și 20 abțineri. Propunerea legisl

Viata Parlamentara 08-04-2025 12:15

Camera Deputaților/ Ziua Banatului Montan - instituită anual la data de 15 iunie

Camera Deputaților a adoptat, marți, un proiect de lege care prevede instituirea la data de 15 iunie, în fiecare an, a Zilei Banatului Montan. S-au înregistrat 240 voturi ''pentru'', 5 ''contra'', 45 abțineri. Potrivit proiectului, se instituie ziua de 15 iunie ca Ziua Banatului Montan

Viata Parlamentara 07-04-2025 14:47

Abrudean: Dragoș Sprînceană nu este emisarul statului român; este un membru al diasporei românești în SUA

Omul de afaceri Dragoș Sprînceană nu este emisarul statului român, este un membru al diasporei românești din SUA, a încercat să facă lobby pentru România prin canalele pe care le are la dispoziție, dar 'în niciun caz' nu reprezintă poziția oficială a statului român, care face politica externă prin instituțiile abilita

Viata Parlamentara 02-04-2025 15:50

Camera Deputaților/ Ministrul Muncii - chemat la ''Ora Guvernului'' pe 7 aprilie

Biroul permanent al Camerei Deputaților a aprobat, miercuri, o solicitare a parlamentarilor USR privind chemarea ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu, în vederea susținerii dezbaterii politice organizate la ''Ora Guvernului'' din data de 7 aprilie 2025, în legătură cu prezentarea în fața Parlamentului a unor teme de interes majo

Viata Parlamentara 02-04-2025 15:08

Moțiune simplă/ Silviu Vexler: Călin Georgescu a fost ridicat și susținut de simpatizanții mișcărilor neo-legionare din România

Candidatul independent la președinția României Călin Georgescu a fost ridicat și susținut de simpatizanții mișcărilor neo-legionare din România, a afirmat miercuri reprezentantul comunității evreiești din România în Parlament, deputatul Silviu Vexler, la dezbaterea moțiunii simple depusă de AUR împotriva ministrului de Interne.

Viata Parlamentara 02-04-2025 15:02

Moțiune simplă - dezbateri/ Porumboiu (POT): Susținătorii lui Georgescu - persecutați cu armele acestui sistem politic mafiot

Deputata POT Gabriela Porumboiu a afirmat, miercuri, că susținătorii lui Călin Georgescu sunt ''persecutați'' în fiecare zi de ''sistemul politic mafiot'' și i-a cerut ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, să își scrie demisia. ''După cum vedeți, nu arăt nici fascistă, nici legionară și nu

Viata Parlamentara 02-04-2025 14:55

Moțiune simplă - dezbateri/ Moșteanu: USR votează pentru demiterea lui Cătălin Predoiu

USR votează pentru demiterea ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, și pentru aprobarea moțiunii simple împotriva acestuia, a declarat miercuri liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu. ''Problema este că sub mandatele domnului ministru Predoiu nu rămâne nimic solid în urmă. Și de asta noi, USR, vom vota pentru demit

Viata Parlamentara 02-04-2025 13:29

Camera Deputaților/ Moțiunea simplă împotriva lui Cătălin Predoiu - respinsă în plen

Moțiunea simplă depusă de grupul parlamentar al AUR împotriva ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, a fost respinsă miercuri, în plenul Camerei Deputaților. Au votat 'p