Cameră/Emilia Şercan, pentru a doua oară în faţa deputaţilor: Aţi eşuat în reformarea instituţiilor statului

Jurnalista Emilia Şercan s-a aflat, marţi, pentru a doua oară în faţa deputaţilor, de această dată la Comisia pentru drepturile omului, după ce pe 6 aprilie a fost audiată de Comisia de cultură pe tema încălcării libertăţii de expresie, a drepturilor la viaţa privată şi altor drepturi.
Alături de jurnalistă, Comisia pentru drepturile omului i-a invitat pe şefii Poliţiei Române şi Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării (DGIA), care n-au fost însă prezenţi la şedinţă, drept pentru care comisia a decis, în unanimitate, la propunerea deputatului Ludovic Orban, să le solicite oficial miniştrilor Apărării şi de Interne să dispună participarea celor doi oficiali la o şedinţă viitoare.
Deputaţii tuturor grupurilor parlamentare s-au arătat solidari cu jurnalista, apreciind că lucrurile semnalate de aceasta nu trebuie să se întâmple cu niciun alt jurnalist sau cetăţean şi şi-au exprimat disponibilitatea ca prin interpelări sau intervenţii să solicite puncte de vedere instituţiilor abilitate.
Deputatul independent Violeta Alexandru a precizat, în deschiderea şedinţei, că membrii comisiei s-au reunit după ce s-au sesizat cu privire la mai multe aspecte relatate în spaţiul public de Emilia Şercan privind încălcarea dreptului de petiţionare, a dreptului la viaţa privată, precum şi la încălcarea reglementărilor europene cu privire la datele cu caracter personal.
"Este înspăimântător într-un stat democratic, civilizat. Adică, te duci la Poliţie să spui ceva şi ce spui acolo apare în spaţiul public. (...) Informaţiile dumneavoastră din spaţiile pe care le-aţi avut depozitate au apărut în diverse alte surse, ceea ce este înfiorător pentru un om care îşi imaginează că trăieşte într-o ţară civilizată. Cum s-a ajuns la acest lucru, care este motivul pentru care s-a ajuns la acest lucru? Aşa cum rezultă, totul a plecat de la investigaţia dumneavoastră cu privire la lucrarea de doctorat a lui Nicolae Ciucă", a declarat Violeta Alexandru.
Jurnalista Emilia Şercan a avut, cu acest prilej, un mesaj pentru întreaga clasă politică: "Doamnelor şi domnilor, aţi eşuat în reformarea instituţiilor statului, aţi eşuat în misiunea de a asigura un control civil asupra instituţiilor de forţă, în a garanta siguranţa cetăţenilor şi în a garanta libertatea presei. Aţi eşuat în misiunea de a asigura promovarea competenţei, profesionalismului şi valorilor în politică şi societate, dar aţi avut un foarte mare succes în promovarea obedienţei, incompetenţei şi servilismului, la fel cum aţi avut un mare succes atunci când aţi ajuns la putere să reprezentaţi interesele de partid, interesele de grup şi interesele personale".
Jurnalista a amintit apoi faptul că a dorit să reclame un furt la Poliţie, după care Poliţia "scurge informaţia care este probă în dosar în presă".
"Mi se pare absolut revoltător faptul că, atunci când m-am dus la Poliţie să reclam şi am înregistrat acea plângere pentru scurgere de informaţii, plângerea mea care a fost depusă în data de 18 februarie la Direcţia de control intern al Inspectoratului General al Poliţiei Române a fost înregistrată la Parchetul de pe lângă Sectorul 4 în data de 2 martie. Cum este posibil ca o plângere să fie înregistrată după 12 zile, deşi se ştie foarte bine că o plângere penală trebuie înregistrată imediat de către procuror, chiar dacă ea este depusă la organul de cercetare penală. Aş mai vrea ca Poliţia Română şi Parchetul să explice de ce în acest caz, în această plângere penală, s-a început urmărirea penală in rem pentru violarea vieţii private şi nu pentru scurgere de informaţii, deşi eu am depus plângere în primul rând pentru scurgere de informaţii. Ce are Poliţia Română de ascuns? (...) Nu voi lăsa povestea aceasta să fie muşamalizată", a explicat jurnalista, care a susţinut că i-au fost încălcate drepturile pe toată linia.
Deputatul independent Ludovic Orban a afirmat că prezenţa unor oficiali guvernamentali la comisiile parlamentare nu este una facultativă, iar absenţa invitaţilor "reprezintă o gravă încălcare a obligaţiilor pe care le au în funcţiile pe care le deţin şi o sustragere de la controlul parlamentar", despre care s-a arătat convins "că a fost realizat cu acordul expres al ministrului de Interne şi al Apărării".
"Noi nu i-am chemat aici ca să ne dea nişte informaţii pe care le cunoşteam şi care nu reprezintă decât praf în ochi. Pe şeful Inspectoratului de Poliţie l-am chemat să-i punem câteva întrebări care sunt în afara adresei la mişto pe care a trimis-o comisiei. De ce s-a pensionat şeful Poliţiei Bucureşti? De ce a încercat să o inducă în eroare pe doamna Şercan cu privire la scurgerea de informaţii care a fost făcută de Poliţie? (...) Cei doi oficiali consideră că Parlamentul este o instituţie pe care ei nu dau două parale, fie ei, fie şefii lor. Aici nu e vorba de un caz oarecare. Doamna Şercan a prezentat public, pe 18 ianuarie, elemente care indică faptul că e posibil ca Nicolae Ciucă, premierul României, să fi obţinut titlul de doctor prin furt, prin plagiat. Ceea ce a păţit doamna Şercan după trebuie coroborat cu tot ceea ce s-a întâmplat în speţa dovedirii plagiatului", a susţinut Orban.
El a atras atenţia asupra faptului că Parchetul General s-a autosesizat, ceea ce nu s-a întâmplat în alte cazuri precum cel al lui Victor Ponta sau altele.
"Aparent, Parchetul îşi face datoria. În realitate, scopul acestei auto-sesizări este cu totul altul - să confişte teza de doctorat şi celelalte documente care sunt necesare ca nu cumva să ajungă la CNATDCU, ca să se poată pronunţa asupra plagiatului. Al doilea obiectiv este de a linişti opinia publică că există instituţii ale statului care lucrează, deşi n-are la ce să lucreze. (...) Doamna Şercan a emis această apreciere bazată pe un studiu care a fost făcut pe foarte multe documente şi care un suport extrem de credibil, că domnul Ciucă a plagiat. Ce treabă are Parchetul General cu asta?", a adăugat deputatul.
În opinia deputatului AUR Dan Tănasă "este evident să se doreşte intimidarea" Emiliei Şercan, iar "modul de acţiune este specific clanurilor mafiote".
"Iar atitudinea autorităţilor de a nu da ochii cu Parlamentul României este o sfidare la adresa Parlamentului. Aveţi tot sprijinul nostru, din poziţia pe care o ocupăm, vom lansa interpelări şi întrebări. (...) Este inacceptabil, pentru că vorbim de încălcarea dreptului la viaţa privată şi alte drepturi fundamentale. (...) Vorbim de o poziţie de premier al unei ţări membre UE, nu vorbim de un paznic de noapte la o întreprindere", a spus Tănasă.
Deputatul PSD Romulus Damian a susţinut că "audierea s-a transformat într-un război şi într-o ceartă împotriva lui Nicolae Ciucă", apreciind totodată că jurnalista a suferit un "abuz" asupra căruia se vor pronunţa instituţiile abilitate.
"Domnul Ludovic Orban a fost chiar coleg cu dânsul. (...) Nu e normal ca, după ce nu mai sunteţi la guvernare, să săriţi împotriva domnului Ciucă", a spus deputatul. AGERPRES/(A-autor: Cătălina Matei, editor: Mihai Simionescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Diana Buzoianu (USR): Calitatea aerului va fi trecută ca un criteriu specific când se calculează prejudiciile infracțiunilor de mediu
Președintele Comisiei pentru mediu din Camera Deputaților, Diana Buzoianu (USR), a declarat marți că, în sfârșit, calitatea aerului va fi trecută ca un criteriu specific care poate să fie luat în considerare de procurori atunci când calculează prejudiciile infracțiunilor de mediu. 'Eu am atras atenția că, în legea inițială, &i
Proiectul coaliției de guvernare privind pensiile magistraților a fost depus în Parlament
Proiectul cu privire la pensiile magistraților, inițiat de liderii coaliției de guvernare, a fost depus marți la Parlament. Actul normativ propus prevede ca, începând cu data de 1 ianuarie 2026, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituțională, magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție și de la CCR, prec
Fenechiu: Am decis să fiu foarte prudent pe tema pensiilor speciale
Liderul grupului PNL din Senat, Daniel Fenechiu, și-a exprimat rezerva, marți, față de un eventual proiect de eliminare a pensiilor speciale, având în vedere că o astfel de inițiativă trebuie să treacă de controlul Curții Constituționale. Candidatul la Președinție al Alianței 'România, Înainte', Crin Antonescu, a anunțat, luni,
Diana Buzoianu: Iazurile de la Bozânta Mare și Tăuții de Sus - dezastre ecologice; să fie alocate fonduri de ecologizare
Iazurile de decantare de la Bozânta Mare și Tăuții de Sus sunt 'dezastre ecologice' și este nevoie 'urgentă' de alocarea sumelor necesare pentru ecologizare, a declarat, marți, președinta Comisiei pentru mediu din Camera Deputaților, Diana Buzoianu (USR). 'Avem apocalipsa de la Bozânta din județul Maramureș, adică iazul de decan
Camera Deputaților/ Aerul - inclus printre factorii de mediu a căror poluare constituie element de infracțiune
Plenul Camerei Deputaților a adoptat, marți, un proiect de lege potrivit căruia aerul este inclus printre factorii de mediu a căror poluare constituie infracțiune. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.92/2021, în sensul includerii aerului printre factorii de mediu a căror poluare constituie ele
Participarea cadrelor militare în activități de mercenariat, fără aprobare, se pedepsește cu închisoare de la 5 la 10 ani (proiect)
Deputatul USR Bogdan Rodeanu a inițiat un proiect de lege care prevede că participarea cadrelor militare în activitate, a soldaților și gradaților profesioniști în activitate și a polițiștilor din penitenciare în activități de mercenariat sau la activități de pază și protecție personală, fără aprobarea autorităților române, se pedepsește cu înch
Senat: Dezvoltatorii imobiliari care folosesc banii cumpărătorilor în alte scopuri, sancționați cu 1% din cifra de afaceri
Dezvoltatorii imobiliari care folosesc banii cumpărătorilor de imobile în alte scopuri riscă să fie sancționați cu 1% din cifra de afaceri, conform unui amendament admis, marți, la propunerea legislativă pentru completarea articolului 22 din Legea nr.10/1995 privind calitatea în construcții. Membrii Comisiilor juridică și pentru administrație din S
Camera Deputaților/ Nicolae Păun, de Ziua Romilor: Este nevoie de dezvoltare
Reprezentantul minorității romilor în Parlament, deputatul Nicolae Păun, a declarat, marți, în plenul Camerei Deputaților, că este nevoie de dezvoltarea comunităților, apreciind că, deși s-au cheltuit bani de către statul român, el nu vede acest aspect. El a mulțumit Parlamentului că în anul 2006 a adoptat o lege prin c
Cameră: Codul de procedură civilă - modificat; prag valoric majorat pentru procedura cererilor de valoare redusă
Camera Deputaților a adoptat, marți, proiectul de lege care prevede majorarea de la 10.000 lei la 50.000 lei a pragului valoric pentru procedura specială a cererilor de valoare redusă la procesele civile. S-au înregistrat 256 voturi ''pentru'', 21 ''contra'' și 20 abțineri. Propunerea legisl
Camera Deputaților/ Ziua Banatului Montan - instituită anual la data de 15 iunie
Camera Deputaților a adoptat, marți, un proiect de lege care prevede instituirea la data de 15 iunie, în fiecare an, a Zilei Banatului Montan. S-au înregistrat 240 voturi ''pentru'', 5 ''contra'', 45 abțineri. Potrivit proiectului, se instituie ziua de 15 iunie ca Ziua Banatului Montan
Abrudean: Dragoș Sprînceană nu este emisarul statului român; este un membru al diasporei românești în SUA
Omul de afaceri Dragoș Sprînceană nu este emisarul statului român, este un membru al diasporei românești din SUA, a încercat să facă lobby pentru România prin canalele pe care le are la dispoziție, dar 'în niciun caz' nu reprezintă poziția oficială a statului român, care face politica externă prin instituțiile abilita
Camera Deputaților/ Ministrul Muncii - chemat la ''Ora Guvernului'' pe 7 aprilie
Biroul permanent al Camerei Deputaților a aprobat, miercuri, o solicitare a parlamentarilor USR privind chemarea ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu, în vederea susținerii dezbaterii politice organizate la ''Ora Guvernului'' din data de 7 aprilie 2025, în legătură cu prezentarea în fața Parlamentului a unor teme de interes majo
Moțiune simplă/ Silviu Vexler: Călin Georgescu a fost ridicat și susținut de simpatizanții mișcărilor neo-legionare din România
Candidatul independent la președinția României Călin Georgescu a fost ridicat și susținut de simpatizanții mișcărilor neo-legionare din România, a afirmat miercuri reprezentantul comunității evreiești din România în Parlament, deputatul Silviu Vexler, la dezbaterea moțiunii simple depusă de AUR împotriva ministrului de Interne.
Moțiune simplă - dezbateri/ Porumboiu (POT): Susținătorii lui Georgescu - persecutați cu armele acestui sistem politic mafiot
Deputata POT Gabriela Porumboiu a afirmat, miercuri, că susținătorii lui Călin Georgescu sunt ''persecutați'' în fiecare zi de ''sistemul politic mafiot'' și i-a cerut ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, să își scrie demisia. ''După cum vedeți, nu arăt nici fascistă, nici legionară și nu
Moțiune simplă - dezbateri/ Moșteanu: USR votează pentru demiterea lui Cătălin Predoiu
USR votează pentru demiterea ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, și pentru aprobarea moțiunii simple împotriva acestuia, a declarat miercuri liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu. ''Problema este că sub mandatele domnului ministru Predoiu nu rămâne nimic solid în urmă. Și de asta noi, USR, vom vota pentru demit