logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Proiect: Subvenţiile pentru partide, împărţite şi în funcţie de numărul de femei alese în Parlament şi în autorităţile locale

Imagine din galeria Agerpres

Subvenţiile acordate de la bugetul de stat partidelor ar putea să fie împărţite şi în funcţie de numărul femeilor alese efectiv în Parlament şi în autorităţile locale de fiecare formaţiune, potrivit unui proiect de lege depus în forul Legislativ de senatoarele PNL Alina Gorghiu şi Iulia Scântei.

Proiectul modifică şi completează Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, introducând acest criteriu în privinţa împărţirii subvenţiei de la stat între partide.

Iniţiativa legislativă prevede şi faptul că, în cazul partidelor politice care promovează tineri pe listele electorale, suma alocată de la buget va fi majorată dublu proporţional cu numărul mandatelor obţinute în alegeri de candidaţii tineri.

"Suma alocată anual partidelor politice de la bugetul de stat este de cel puţin 0,01% şi de cel mult 0,04% din produsul intern brut. Pentru partidele politice care promovează femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocată de la bugetul de stat va fi majorată dublu proporţional cu numărul mandatelor obţinute în alegeri de candidaţii femei. Pentru partidele politice care promovează tineri pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocată de la bugetul de stat va fi majorată dublu proporţional cu numărul mandatelor obţinute în alegeri de candidaţii tineri", prevede proiectul.

Potrivit unor noi texte introduse, subvenţia de la bugetul de stat se acordă şi în funcţie de "numărul de femei alese efectiv la alegerile generale pentru Camera Deputaţilor şi Senat" şi "numărul de femei alese efectiv la alegerile generale pentru autorităţile administraţiei publice locale", pe lângă criteriile cuprinse în legea în vigoare privind numărul de voturi primite la alegerile generale pentru Camera Deputaţilor şi Senat, respectiv numărul de voturi primite la alegerile generale pentru autorităţile administraţiei publice locale.

Proiectul mai prevede modificarea articolului 18 din lege, astfel încât "65% din bugetul anual acordat partidelor politice vor fi împărţite partidelor politice, proporţional cu numărul de voturi primite la alegerile parlamentare, respectiv media voturilor valabil exprimate pentru Camera Deputaţilor şi Senat, dacă au realizat pragul electoral, 10% din bugetul anual acordat partidelor politice vor fi împărţite partidelor politice, proporţional cu femeile alese efectiv la alegerile parlamentare, dacă au realizat pragul electoral".

În legea în vigoare, '75% din bugetul anual acordat partidelor politice sunt împărţite partidelor politice, proporţional cu numărul de voturi primite la alegerile parlamentare, respectiv media voturilor valabil exprimate pentru Camera Deputaţilor şi Senat, dacă au realizat pragul electoral'.

Totodată, proiectul modifică şi articolul 20 din lege, în sensul că "20% din bugetul anual acordat partidelor politice vor fi împărţite partidelor politice, proporţional cu numărul de voturi valabil exprimate, primite la alegerile locale pentru alegerea consilierilor judeţeni şi consilierilor din cadrul municipiului Bucureşti, dacă au obţinut cel puţin 50 de mandate de consilier judeţean şi de consilier din cadrul municipiului Bucureşti, iar 5% din bugetul anual acordat partidelor politice vor fi împărţite partidelor politice, proporţional cu femeile alese efectiv la alegerile locale pentru alegerea consilierilor judeţeni şi consilierilor din cadrul municipiului Bucureşti".

În prezent, legea precizează că întreg procentul de 25% din bugetul anual acordat partidelor politice este împărţit partidelor politice, proporţional cu numărul de voturi valabil exprimate, primite la alegerile locale pentru alegerea consilierilor judeţeni şi consilierilor din cadrul municipiului Bucureşti, dacă au obţinut cel puţin 50 de mandate de consilier judeţean şi de consilier din cadrul municipiului Bucureşti.

Proiectul propus menţionează că "20% din valoarea veniturilor care provin din subvenţia anuală primită de la bugetul de stat vor fi utilizate în scopul promovării şi încurajării participării femeilor în procesele politic şi electoral, iar 10% din valoarea subvenţiei anuale primite vor fi utilizate pentru promovarea şi încurajarea tinerilor în procesele politic şi electoral. În cazul partidelor politice în care există organizaţii ale femeilor şi ale tinerilor, aceste fonduri vor fi gestionate de organizaţiile în cauză".

"Asigurarea unei reprezentări echitabile, echilibrate şi juste a genurilor în domeniul puterii politice din România, precum şi îmbunătăţirea participării electorale, în calitate de alegători, dar şi de candidaţi, a femeilor şi a tinerilor reprezintă indicatori importanţi ai unei democraţii funcţionale, fortificate", argumentează iniţiatoarele în expunerea de motive a proiectului.

Acestea arată că "din perspectiva asigurării egalităţii de gen, respectiv că oportunităţile, drepturile şi responsabilităţile sunt aceleaşi pentru femei şi bărbaţi, propunerea legislativă este o garanţie a respectării cerinţelor constituţionale, conferind efectivitate art. 16, alin. 3 din Constituţie".

"Iniţiativa este oportună şi în contextul în care Legea fundamentală prevede la art. 49, alin. (5) că autorităţile publice au obligaţia să contribuie la asigurarea condiţiilor pentru participarea liberă a tinerilor la viaţa publică, socială, economică, cultural şi sportivă a ţării", mai adăugă iniţiatoarele.

Ele precizează că "un avantaj important al acestor soluţii legislative propuse este reprezentat de faptul că, în felul acesta, mecanismul de finanţare a activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale este utilizat în mai mare măsură în interesul dezvoltării şi adâncirii democraţiei româneşti, pentru a asigura o reprezentare politică echilibrată a grupurilor din societate şi pentru a stimula partidele politice să facă eforturi mai mari pentru a se reforma ele însele, pentru a atrage în dezbaterea politică categorii de cetăţeni care până acum au fost reprezentaţi într-o mai redusă măsură şi de a le deschide acestora drumul către locuri eligibile pe listele electorale".

"Soluţia propusă nu constituie un act de discriminare, din moment ce propunerea legislativă nu impune un număr de mandate predefinit alocat pentru femei şi tineri", mai menţionează iniţiatoarele proiectului.

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, Camera Deputaţilor este for decizional.

În 8 martie, 59 de parlamentari din PNL, PSD, UDMR şi USR au depus un proiect de lege prin care pe listele de candidaţi pentru Camera Deputaţilor şi Senatului trebuie să fie 33% femei. AGERPRES/(AS - autor: Alina Novăceanu, editor: Florin Marin, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 12

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Viata Parlamentara 08-04-2025 17:14

Diana Buzoianu (USR): Calitatea aerului va fi trecută ca un criteriu specific când se calculează prejudiciile infracțiunilor de mediu

Președintele Comisiei pentru mediu din Camera Deputaților, Diana Buzoianu (USR), a declarat marți că, în sfârșit, calitatea aerului va fi trecută ca un criteriu specific care poate să fie luat în considerare de procurori atunci când calculează prejudiciile infracțiunilor de mediu. 'Eu am atras atenția că, în legea inițială, &i

Viata Parlamentara 08-04-2025 16:50

Proiectul coaliției de guvernare privind pensiile magistraților a fost depus în Parlament

Proiectul cu privire la pensiile magistraților, inițiat de liderii coaliției de guvernare, a fost depus marți la Parlament. Actul normativ propus prevede ca, începând cu data de 1 ianuarie 2026, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituțională, magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție și de la CCR, prec

Viata Parlamentara 08-04-2025 16:30

Fenechiu: Am decis să fiu foarte prudent pe tema pensiilor speciale

Liderul grupului PNL din Senat, Daniel Fenechiu, și-a exprimat rezerva, marți, față de un eventual proiect de eliminare a pensiilor speciale, având în vedere că o astfel de inițiativă trebuie să treacă de controlul Curții Constituționale. Candidatul la Președinție al Alianței 'România, Înainte', Crin Antonescu, a anunțat, luni,

Viata Parlamentara 08-04-2025 15:31

Diana Buzoianu: Iazurile de la Bozânta Mare și Tăuții de Sus - dezastre ecologice; să fie alocate fonduri de ecologizare

Iazurile de decantare de la Bozânta Mare și Tăuții de Sus sunt 'dezastre ecologice' și este nevoie 'urgentă' de alocarea sumelor necesare pentru ecologizare, a declarat, marți, președinta Comisiei pentru mediu din Camera Deputaților, Diana Buzoianu (USR). 'Avem apocalipsa de la Bozânta din județul Maramureș, adică iazul de decan

Viata Parlamentara 08-04-2025 15:21

Camera Deputaților/ Aerul - inclus printre factorii de mediu a căror poluare constituie element de infracțiune

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, marți, un proiect de lege potrivit căruia aerul este inclus printre factorii de mediu a căror poluare constituie infracțiune. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.92/2021, în sensul includerii aerului printre factorii de mediu a căror poluare constituie ele

Viata Parlamentara 08-04-2025 14:52

Participarea cadrelor militare în activități de mercenariat, fără aprobare, se pedepsește cu închisoare de la 5 la 10 ani (proiect)

Deputatul USR Bogdan Rodeanu a inițiat un proiect de lege care prevede că participarea cadrelor militare în activitate, a soldaților și gradaților profesioniști în activitate și a polițiștilor din penitenciare în activități de mercenariat sau la activități de pază și protecție personală, fără aprobarea autorităților române, se pedepsește cu înch

Viata Parlamentara 08-04-2025 14:10

Senat: Dezvoltatorii imobiliari care folosesc banii cumpărătorilor în alte scopuri, sancționați cu 1% din cifra de afaceri

Dezvoltatorii imobiliari care folosesc banii cumpărătorilor de imobile în alte scopuri riscă să fie sancționați cu 1% din cifra de afaceri, conform unui amendament admis, marți, la propunerea legislativă pentru completarea articolului 22 din Legea nr.10/1995 privind calitatea în construcții. Membrii Comisiilor juridică și pentru administrație din S

Viata Parlamentara 08-04-2025 13:42

Camera Deputaților/ Nicolae Păun, de Ziua Romilor: Este nevoie de dezvoltare

Reprezentantul minorității romilor în Parlament, deputatul Nicolae Păun, a declarat, marți, în plenul Camerei Deputaților, că este nevoie de dezvoltarea comunităților, apreciind că, deși s-au cheltuit bani de către statul român, el nu vede acest aspect. El a mulțumit Parlamentului că în anul 2006 a adoptat o lege prin c

Viata Parlamentara 08-04-2025 13:32

Cameră: Codul de procedură civilă - modificat; prag valoric majorat pentru procedura cererilor de valoare redusă

Camera Deputaților a adoptat, marți, proiectul de lege care prevede majorarea de la 10.000 lei la 50.000 lei a pragului valoric pentru procedura specială a cererilor de valoare redusă la procesele civile. S-au înregistrat 256 voturi ''pentru'', 21 ''contra'' și 20 abțineri. Propunerea legisl

Viata Parlamentara 08-04-2025 12:15

Camera Deputaților/ Ziua Banatului Montan - instituită anual la data de 15 iunie

Camera Deputaților a adoptat, marți, un proiect de lege care prevede instituirea la data de 15 iunie, în fiecare an, a Zilei Banatului Montan. S-au înregistrat 240 voturi ''pentru'', 5 ''contra'', 45 abțineri. Potrivit proiectului, se instituie ziua de 15 iunie ca Ziua Banatului Montan

Viata Parlamentara 07-04-2025 14:47

Abrudean: Dragoș Sprînceană nu este emisarul statului român; este un membru al diasporei românești în SUA

Omul de afaceri Dragoș Sprînceană nu este emisarul statului român, este un membru al diasporei românești din SUA, a încercat să facă lobby pentru România prin canalele pe care le are la dispoziție, dar 'în niciun caz' nu reprezintă poziția oficială a statului român, care face politica externă prin instituțiile abilita

Viata Parlamentara 02-04-2025 15:50

Camera Deputaților/ Ministrul Muncii - chemat la ''Ora Guvernului'' pe 7 aprilie

Biroul permanent al Camerei Deputaților a aprobat, miercuri, o solicitare a parlamentarilor USR privind chemarea ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu, în vederea susținerii dezbaterii politice organizate la ''Ora Guvernului'' din data de 7 aprilie 2025, în legătură cu prezentarea în fața Parlamentului a unor teme de interes majo

Viata Parlamentara 02-04-2025 15:08

Moțiune simplă/ Silviu Vexler: Călin Georgescu a fost ridicat și susținut de simpatizanții mișcărilor neo-legionare din România

Candidatul independent la președinția României Călin Georgescu a fost ridicat și susținut de simpatizanții mișcărilor neo-legionare din România, a afirmat miercuri reprezentantul comunității evreiești din România în Parlament, deputatul Silviu Vexler, la dezbaterea moțiunii simple depusă de AUR împotriva ministrului de Interne.

Viata Parlamentara 02-04-2025 15:02

Moțiune simplă - dezbateri/ Porumboiu (POT): Susținătorii lui Georgescu - persecutați cu armele acestui sistem politic mafiot

Deputata POT Gabriela Porumboiu a afirmat, miercuri, că susținătorii lui Călin Georgescu sunt ''persecutați'' în fiecare zi de ''sistemul politic mafiot'' și i-a cerut ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, să își scrie demisia. ''După cum vedeți, nu arăt nici fascistă, nici legionară și nu

Viata Parlamentara 02-04-2025 14:55

Moțiune simplă - dezbateri/ Moșteanu: USR votează pentru demiterea lui Cătălin Predoiu

USR votează pentru demiterea ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, și pentru aprobarea moțiunii simple împotriva acestuia, a declarat miercuri liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu. ''Problema este că sub mandatele domnului ministru Predoiu nu rămâne nimic solid în urmă. Și de asta noi, USR, vom vota pentru demit