LIVE UPDATE VIDEO Şedinţă solemnă a Parlamentului dedicată aniversării a 15 ani de la aderarea României la UE

România sărbătoreşte, în 2022, 15 ani de la aderarea la Uniunea Europeană. Cu acest prilej, Senatul şi Camera Deputaţilor s-au reunit, miercuri, într-o şedinţă solemnă, la eveniment fiind prezent şi ministrul pentru Europa şi Afaceri externe al Republicii Franceze, Jean-Yves Le Drian. Franţa a preluat la 1 ianuarie Preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene.
Foto: (c) SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO
UPDATE ORA 21:14 Parlament/ 15 ani de la aderarea României la UE - marcaţi printr-o expoziţie de fotografii şi un panou filatelic aniversar
Expoziţia "15 ani de la aderarea României la UE (2007 - 2022)", care include imagini din Arhiva Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, a fost inaugurată miercuri, la Palatul Parlamentului.
Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
Expoziţia tematică şi un panou filatelic aniversar, al Romfilatelia, marchează împlinirea a 15 ani de la aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană, la 1 ianuarie 2007.
Foto: (c) SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO
UPDATE ORA 20:31 Parlament - şedinţă solemnă/Ovidiu Ganţ: Aderarea României la UE şi NATO - două momente de consens major
Aderarea României la UE şi NATO, cele două mari realizări post-decembriste, au reprezentat două momente de consens politic major, a declarat miercuri deputatul minorităţilor naţionale Ovidiu Ganţ, reprezentant al Forumului Democrat al Germanilor din România.
"Am avut iniţiativa acestei şedinţe festive pentru că acest eveniment reprezintă, în opinia noastră, a deputaţilor din grupul parlamentar al minorităţilor naţionale, un moment crucial în istoria României. El este şansa unică de a reînnoda relaţia noastră de apartenenţă ca naţiune la lumea occidentală, o năzuinţă istorică manifestată permanent începând cu secolul al XIX-lea în Ţările Române. (...) A fost o perioadă întunecată din istoria noastră atunci când am avut parte doar de dictaturi de tip fascist şi comunist, cu tot reculul pe care acestea le-au adus în plan uman, social şi economic", a afirmat Ovidiu Ganţ, la şedinţa solemnă a Parlamentului dedicată aniversării a 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană.
Foto: (c) SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO
UPDATE ORA 20:23 Parlament - şedinţă solemnă/ Alina Gorghiu (PNL): Aderarea la Schengen - un drept al României
Senatorul liberal Alina Gorghiu a declarat, miercuri, că aderarea României la Uniunea Europeană a fost un "moment de excepţie" şi că partenerii europeni ar trebui să ţină cont de faptul că ţara noastră îndeplineşte demult criteriile şi condiţiile tehnice privind aderarea la spaţiul Schengen.
"Nu poţi să fii astăzi european şi a doua zi să îţi dai haina jos, deşi mai vedem lucrul acesta în discursuri din pricina populismului şi atunci, în loc de oameni politici de stat, în loc de oameni politici înţelepţi, vizionari, vezi lideri populişti care se bat cu pumnul în piept, nu doar în România, riscând destrămarea proiectului european. Acum când lumea întreagă se confruntă cu noi şi noi crize de sănătate, economice, ecologice, tensiuni geopolitice, România vă asigur că va contribui din plin la proiectul viitorului Europei. Vom avea o Uniune mai puternică, mai rezilientă, mai convergentă, mai solidară şi când vorbim de viitor trebuie să ştim limpede că avem ca stat european şi obligaţii, dar avem şi drepturi. Sunt speranţe puse în 2007 şi unele dintre ele încă nematerializate. (...) Aderarea la spaţiul Schengen este un drept al României, îndeplinim de mult timp toate criteriile şi condiţiile tehnice şi îi rugăm pe partenerii europeni să ţină cont de acest lucru şi să ne sprijine în acest demers al României. Şi adoptarea monedei euro este un alt proiect pentru care ne pregătim şi probabil că o să ne pregătim mai serios de acum încolo", a afirmat Gorghiu, la şedinţa solemnă a Parlamentului, dedicată împlinirii a 15 ani de la aderarea României la UE.
UPDATE ORA 20:22 Parlament - şedinţă solemnă/Şoşoacă: După 15 ani în care ni se spune că suntem parteneri egali în UE nu avem acces în Schengen
Senatorul Diana Şoşoacă a declarat miercuri, în plenul Parlamentului, că românii nu au acces în Schengen, după 15 ani de la aderarea la Uniunea Europeană în care li s-a spus că sunt parteneri egali ai statelor membre.
"Poporul român trăieşte într-o lume pe care dumneavoastră nu o vedeţi. UE s-a format şi era bine cum s-a format, pentru a avea o dezvoltare economică bună, să existe bunăstare, pentru a concura Statele Unite ale Americii. Din păcate, după 15 ani în care ni se spune că suntem parteneri egali ai statelor UE, nu avem acces în Schengen. În schimb, avem firme austriece care ne-au preluat cam tot ce înseamnă petrol, gaz, bogăţii, avem firme franceze care ne-au luat alte bogăţii, avem firme italiene care ne-au luat alte bogăţii. Nu e prost cine le ia, e prost cine le dă. Îi toţi aceşti 15 ani, România a pierdut cel mai mult. Într-adevăr, avem posibilitatea să ne plimbăm în afara graniţelor ţării, dar avem peste 10 milioane de români în afara graniţelor ţării. Suntem ţara cu cea mai mare migraţie pe timp de pace", a afirmat Şoşoacă, la şedinţa solemnă a Parlamentului dedicată împlinirii a 15 ani de la aderarea României la UE.
UPDATE ORA 20:15 Parlament - şedinţă solemnă/Vexler: Suntem aici şi vom continua să fim cu aceeaşi demnitate cu care am contribuit la construirea UE
Deputatul Silviu Vexler, reprezentantul comunităţii evreieşti din România, a amintit miercuri, la şedinţa solemnă a Parlamentului dedicată marcării a 15 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, contribuţia acestei comunităţi la construirea şi modernizarea UE.
El şi-a cerut apoi scuze oficialilor prezenţi pentru declaraţiile unui senator AUR, "care, atunci când nu elogiază criminali de război şi nu neagă Holocaustul, încearcă să şteargă din viziunea unei Europe moderne existenţa comunităţilor musulmane şi evreieşti".
UPDATE ORA 20:12 Parlament - şedinţă solemnă/Lavric: AUR este un partid pro-european, un partid devotat valorilor europene
Alianţa pentru Unirea Românilor este un partid pro-european, "în mod răspicat", este un partid devotat valorilor europene, iar pentru AUR progresul în UE înseamnă "să dăm viaţă proiectului şi valorilor pe care le-au avut în minte părinţii fondatori ai Uniunii", a declarat, miercuri, senatorul Sorin Lavric.
"Am să încerc să vă descriu lapidar viziunea partidului AUR în privinţa Uniunii Europene şi a locului României în această Uniune, cu atât mai mult cu cât ştiţi foarte bine că a devenit un laitmotiv ca despre cei de la AUR să se spună că sunt eurosceptici, că sunt anti-occidentali, că ni s-a cuibărit în cap ideea Ro-exitului, că trebuie musai ca România să iasă din UE şi, fireşte, ca tacâmul să fie complet, noi, cei de la AUR, suntem rusofili şi putinişti. Ţin să vă spulber toate aceste temeri şi să vă spun, din capul locului: AUR este un partid pro-european, în mod răspicat, este un partid devotat valorilor europene, nici nu ne trece prin cap să fim adepţii Ro-exitului pe care ni-l imputaţi atâta şi cu atât mai puţin nu putem să fim putinişti, de vreme ce suntem în NATO. Suntem loiali partenerilor noştri, nu se pune problema de a privi cu simpatie tendinţa imperialistă rusească şi nu ne mai bănuiţi că avem în spate cine ştie ce agenţii venite de la Moscova", a susţinut Lavric, în plenul reunit al Parlamentului, la şedinţa solemnă dedicată aniversării a 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană.
Foto: (c) SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO
UPDATE ORA 19:49 Parlament - şedinţă solemnă/Barna: Nu sunt semne că vom scăpa curând de tinicheaua MCV
Vicepreşedintele USR Dan Barna a afirmat, miercuri, în cadrul şedinţei solemne a Parlamentului dedicate împlinirii a 15 ani de la aderarea României la UE, că menţinerea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie nu face decât să prelungească MCV, iar ţara noastră are şanse mici să adere la zona euro în 2029.
"Am aderat cu tinicheaua MCV de coadă, pentru că reprezentanţii statului român nu au fost în stare să dea garanţii că România va avea cu adevărat un stat de drept funcţional. Astăzi, 15 ani mai târziu, încă suportăm această ruşine şi, mai grav, dacă ne uităm la acţiunile Guvernului nostru, vedem că nu sunt semne că vom scăpa prea curând de această tinichea şi nici de perspectiva de a intra în Schengen nu ne îngrijorăm", a susţinut el.
UPDATE ORA 19:36 Parlament - şedinţă solemnă/Csoma Botond (UDMR): Aderarea la UE - un pas important pentru România pe drumul dezvoltării durabile
Aderarea la Uniunea Europeană a însemnat pentru România un pas important pe drumul unei dezvoltări durabile şi deschiderea spre un nou model social, spre noi perspective în beneficiul tuturor cetăţenilor acestei ţări, a declarat miercuri liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond.
"S-au împlinit 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană. După 1990, intrarea în Alianţa Nord-Atlantică şi aderarea la Uniunea Europeană au fost obiectivele esenţiale ale ţării noastre. (...) Au trecut 15 ani în care am fost martorii unor transformări majore. Au fost 15 ani de dezvoltare şi de consolidare a democraţiei, dar au existat şi puncte nevralgice. Şi aici mă refer în primul rând la anumite aspecte privind drepturile minorităţilor din această ţară", a afirmat deputatul UDMR, la şedinţa solemnă a Parlamentului dedicată aniversării a 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană.
UPDATE ORA 19:24 Parlament - şedinţă solemnă/Stroe (PNL): Progresul României în cei 15 ani de UE e evident; mai sunt lucruri de făcut
Deputatul liberal Ionuţ Stroe a declarat, miercuri, că în cei 15 ani de la aderarea la Uniunea Europeană progresul României este evident, însă mai sunt foarte multe lucruri de făcut.
"România este Uniunea Europeană. Este o afirmaţie atât de simplă, dar care, după 15 ani, vedem şi simţim în viaţa de zi cu zi că înseamnă mult mai mult decât ne-am fi putut imagina atunci. Europa a fost acasă pentru noi românii întotdeauna, chiar dacă aspiraţiile noastre europene s-au împlinit abia în anul 2007. Tocmai de aceea, în astfel de momente, precum cel al integrării, deciziile au venit normal, natural, pentru că sunt lucruri care ne definesc ca naţie, pentru că sunt lucruri care ne aparţin, pentru că sunt lucruri pe care cu toţii ni le-am dorit. Europa este aici, iar progresul României este, în aceşti 15 ani, evident, chiar dacă sunt, şi trebuie să o spunem şi să o recunoaştem, încă foarte multe lucruri de făcut", a afirmat Stroe, la şedinţa solemnă a Parlamentului, dedicată împlinirii a 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană.
UPDATE ORA 19:13 Parlament - şedinţă solemnă/Tîlvăr (PSD): Aderarea României la UE - un obiectiv asumat de întreaga clasă politică
Aderarea României la Uniunea Europeană a fost un obiectiv asumat de întreaga clasă politică, a fost o dovadă a responsabilităţii, a capacităţii de a coopera şi de a acţiona unitar în vederea atingerii unui obiectiv de interes naţional, a afirmat miercuri senatorul PSD Angel Tîlvăr.
"Aderarea a fost un pas important. El a însemnat implementarea de reforme necesare ţării noastre, dar, cred eu, important este procesul continuu al integrării, al recuperării decalajului de dezvoltare, al racordării complete a României la spaţiul european. În aceşti 15 ani, România a făcut paşi evidenţi în această direcţie. Poate viteza nu a fost cea dorită, ne-am mai poticnit, am mai greşit, dar paşii înainte sunt evidenţi", a declarat senatorul social-democrat, la şedinţa solemnă a Parlamentului, dedicată aniversării a 15 ani de la aderarea României la UE.
UPDATE ORA 19:09 Parlament - şedinţă solemnă/Ciucă: Cei 15 ani de la aderarea României la UE - transformări semnificative în beneficiul cetăţenilor
Foto: (c) SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO
Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, miercuri, că anii trecuţi de la aderarea României la Uniunea Europeană au echivalat cu transformări semnificative în beneficiul cetăţenilor români.
"Cei 15 ani de la aderarea României au echivalat cu transformări semnificative în beneficiul cetăţenilor noştri. De asemenea, a fost o perioadă în care am înţeles importanţa şi am susţinut o Uniune Europeană puternică, solidară, coezivă. România şi-a dorit să intre în Uniune şi a fost primită ca urmare a voinţei românilor, care şi-au dorit democraţie, libertate, economie de piaţă, atunci când au ieşit în stradă pentru a răsturna regimul totalitar comunist", a declarat Ciucă, la şedinţa solemnă a Senatului şi Camerei Deputaţilor, dedicată aniversării a 15 ani de la aderarea României la UE.
UPDATE ORA 18:55 Parlament - şedinţă solemnă/Ciolacu: La 15 ani de la aderarea la UE, România are nevoie de un nou pact politic
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a afirmat, miercuri, la şedinţa solemnă a Parlamentului, că la 15 ani de la aderarea la Uniunea Europeană este nevoie de un nou pact politic, precum momentul Snagov, care să dea direcţie României în UE în perioada următoare.
"Încă de la apariţia statului român modern, poporul român a îmbrăţişat cu entuziasm şi pasiune cultura occidentală şi, în special, pe cea franceză. Perioada paşoptiştilor, cea a regalităţii, în timpul şi între cele două războaie mondiale, alegerea românilor a fost mereu Europa. După o îndepărtare forţată în anii comunismului, anul 1989 a însemnat reafirmarea cu toată puterea şi determinarea unui popor dornic de libertate a apartenenţei la proiectul european. A urmat un drum lung marcat de numeroase decizii şi reforme dificile, dar care a culminat în anul 2007 cu unul dintre cele mai semnificative momente ale istoriei noastre recente - aderarea la Uniunea Europeană. Acel moment a fost o mare victorie a României, dar în egală măsură şi o victorie Europei", a transmis Ciolacu, la şedinţa la care participă şi ministrul francez al Afacerilor Externe, Jean-Yves Le Drian.
UPDATE ORA 18:42 Parlament - şedinţă solemnă/Cîţu: Intrarea în UE - benefică şi necesară, chiar dacă unii dintre noi au alte opinii
Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a declarat, miercuri, că intrarea României în Uniunea Europeană este "benefică" şi "necesară", chiar dacă există şi alte opinii.
"Intrarea în UE este benefică pentru toţi românii, dar, în acelaşi timp, necesară, chiar dacă unii dintre noi au alte opinii. Poate prea des în ultimii ani unii politicieni au folosit sau au promovat negativ aderarea României la UE. Totuşi, este o realitate de necontestat că aderarea la UE a adus bunăstare, libertate, securitate României (...) şi românilor, indiferent de forma ei definită de Constituţie: alimentară, financiară, socială sau sanitară. Cele mai mari câştiguri pentru România şi români sunt cele trei mari libertăţi care nu au existat înainte de aderare: libera circulaţie a persoanelor, a mărfurilor şi a capitalurilor", a subliniat preşedintele Senatului, la şedinţa solemnă a Parlamentului dedicată aniversării a 15 ani de la aderarea României la UE.
UPDATE ORA 18.40 Parlament-şedinţă solemnă/Le Drian: Prin aderarea la UE, România şi-a recâştigat locul cuvenit în inima Europei
Foto: (c) SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO
Prin aderarea la Uniunea Europeană, România şi-a câştigat locul în "inima" Europei, a afirmat, miercuri, ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian.
Prezent la şedinţa solemnă a Parlamentului de la Bucureşti, dedicată celebrării a 15 ani de la aderarea României la UE, oficialul francez a evocat în discursul său personalităţi precum Ionesco, Cioran, Brâncuşi sau Alexandru Ioan Cuza.
"Prin aderarea la Uniune, în 2007, România şi-a recâştigat locul cuvenit în inima Europei noastre. A fost încă un pas pe drumul care v-a permis să încheiaţi un capitol de câteva decenii de dictatură, lipsuri şi nedreptăţi", a spus el.
UPDATE ORA 18:31 Parlament/Jean-Yves Le Drian: Provocarea unei generaţii - restabilirea unei relaţii de stabilitate şi predictibilitate cu Rusia
Ministrul francez al Afacerilor Externe, Jean-Yves Le Drian, a afirmat, miercuri, la Bucureşti, că una dintre cele mai mari provocări este "restabilirea unei relaţii de stabilitate şi predictibilitate cu Rusia".
Oficialul francez a fost prezent la şedinţa solemnă a Parlamentului României, dedicată împlinirii a 15 ani de la aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană.
"În opinia mea, una dintre cele mai mari provocări cu care trebuie să ne confruntăm împreună este restabilirea unei relaţii de stabilitate şi predictibilitate cu Rusia. Aceasta este, fără îndoială, provocarea unei generaţii. Dar este, în acelaşi timp, o provocare urgentă. Pentru că este din ce în ce mai clar, de câţiva ani şi astăzi şi mai mult, că vecinul nostru rus a ales să se comporte ca o putere a dezechilibrului", a declarat şeful diplomaţiei franceze.
ORA 17:44 A început şedinţa solemnă a Parlamentului dedicată aniversării a 15 ani de la aderarea României la UE
Senatul şi Camera Deputaţilor s-au reunit, miercuri, într-o şedinţă solemnă, dedicată aniversării a 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, la eveniment fiind prezent şi ministrul pentru Europa şi Afaceri externe al Republicii Franceze, Jean-Yves Le Drian.
La şedinţa plenului reunit al Parlamentului este prezent şi premierul Nicolae Ciucă.
La începutul şedinţei au fost intonate Imnul Naţional al României şi Imnul Uniunii Europene.
Foto: (c) SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO
În cadrul şedinţei solemne vor susţine alocuţiuni oficialul francez, preşedinţii Camerelor Parlamentului de la Bucureşti, Florin Cîţu şi Marcel Ciolacu, premierul Nicolae Ciucă şi reprezentanţi ai grupurilor parlamentare.
La finalul reuniunii, va avea loc inaugurarea unei expoziţii tematice, prezentarea şi semnarea panoului filatelic aniversar de către preşedinţii celor două Camere şi ministrul francez pentru Europa şi afaceri externe.
Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
Jean-Yves Le Drian se află, miercuri şi joi, în vizită oficială în România.
Foto: (c) SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO
Franţa a preluat la 1 ianuarie Preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene.
România a devenit stat membru al Uniunii Europene la data de 1 ianuarie 2007. AGERPRES
* LIVE UPDATE-ul este realizat în baza ştirilor AGERPRES, orele indicate reprezentând momentul difuzarii ştirilor pe fluxul agenţiei.
Citiţi şi:
UE 15 ANI: România şi Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Proiect: Mesaje de informare și avertizare privind traficul de persoane - disponibile în hoteluri, aeroporturi, la frontieră
Mesaje de informare și avertizare asupra pericolului traficului de persoane vor fi disponibile în unități de cazare, aeroporturi, agenții de plasare a forței de muncă, la punctele de frontieră terestre, în transportul rutier interjudețean, național și internațional și în agențiile de turism, potrivit unui proiect depus de parlamentarii USR la Parlam
Președintele Camerei, Ciprian Șerban: Conferința AUR după turul doi a fost în exteriorul Palatului Parlamentului
Președintele Camerei Deputaților, social-democratul Ciprian Șerban, a precizat joi că AUR a organizat conferința de presă după al doilea tur al alegerilor prezidențiale în exteriorul Palatului Parlamentului, afirmație făcută în contextul în care președintele interimar Ilie Bolojan a opinat că instituțiile publice nu ar trebui să găzduiască astfel de
Parlamentarii demisionari din POT o acuză pe Gavrilă de 'sete de putere': Idealurile, înlocuite de poziționări extremiste
Parlamentarii demisionari din POT o acuză pe lidera formațiunii, Anamaria Gavrilă, de 'sete de putere', susținând, totodată, că idealurile lor au fost înlocuite de 'poziționări extremiste, rigide' și chiar 'isterice'. 'Mulți dintre noi, cei pe care ne-ați trimis în Parlament să vă reprezentăm, am făcut astăzi un pa
AUR: Niciun parlamentar sau lider de filială nu va părăsi rândurile
Parlamentarii sau liderii de filială AUR nu vor părăsi partidul, ei vor rămâne 'uniți, determinați și neînfricați în fața oricăror presiuni sau tentative de destabilizare', transmite AUR, miercuri, la încheierea Consiliului Național de Conducere (CNC) al partidului. 'Rămânem uniți și luptăm în continuare pentru d
Camera Deputaților - Comisia juridică/Misiunile diplomatice pot îndeplini activități notariale cu plata prealabilă a taxelor aferente
Misiunile diplomatice și oficiile consulare pot îndeplini activități notariale cu plata prealabilă a taxelor aferente, prevede un proiect de lege adoptat miercuri de Comisia juridică a Camerei Deputaților. Deputații juriști au dat astfel un vot favorabil proiectului de lege pentru modificarea art.18 alin.(4) din Legea notarilor publici și a activității n
Parlament: Ședință solemnă consacrată marcării Zilei Solidarității și Prieteniei dintre România și Israel
Senatul și Camera Deputaților marchează marți, printr-o ședință solemnă, Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel. 'În contextul relațiilor privilegiate româno-israeliene, prin Legea 86/2024 a fost instituită data de 14 mai ca Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel.
Ionuț Vulpescu: În vremuri de confuzie și diviziune, nu trebuie să ne uităm rădăcinile europene
Rădăcinile europene nu trebuie uitate, a afirmat, joi, deputatul PSD Ionuț Vulpescu, președinte al Adunării Generale a Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei (AIO), care a menționat că proiectul european este tot mai des pus sub semnul întrebării pe întregul continent. Prezent la evenimentul aniversar 'Together for Europe - 75
Parlament/ Se introduc limite clare cu privire la durata mandatelor administratorilor neexecutivi ai societăților (proiect)
Doi senatori AUR, Petrișor Peiu și Niculina Stelea, au depus la Parlament un proiect de lege prin care se introduc limite clare privind durata mandatelor administratorilor neexecutivi ai societăților comerciale. Potrivit expunerii de motive, propunerea legislativă urmărește introducerea unor limite clare privind durata mandatelor administrator
Senat/Abrudean, la întâlnirea cu președinta Parlamentului European: România este guvernată cu responsabilitate, chiar și în această perioadă complicată
Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a evidențiat, luni, la Budapesta, la o discuție cu președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, că 'angajamentul' României pentru stabilitate, reforme și parcurs european rămâne 'la fel de ferm și de actualitate'. 'Discuție cu doamna Roberta Metsola,
Camera Deputaților/Demnitarii să-și poată rezerva posturile didactice din învățământ doar 5 ani - adoptare tacită
Camera Deputaților a adoptat tacit, luni, o propunere legislativă care prevede limitarea la cel mult cinci ani consecutivi a dreptului cadrelor didactice de rezervare a postului sau catedrei pe durata ocupării de către acestea a unor demnități sau funcții publice, termenul de adoptare și vot fiind depășit. Proiectul merge la Senat, care este f
Parlament: 20 mai - ședință solemnă consacrată marcării Zilei Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel
O ședință solemnă a Senatului și Camerei Deputaților consacrată marcării Zilei Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel va avea loc pe 20 mai, au decis, luni, prin aprobarea unui Memorandum intern, Birourile permanente reunite ale celor două Camere. 'În contextul relațiilor privilegiate româno israelien
Camera Deputaților/ Ministrul Sănătății nu participă la 'Ora Guvernului'; are alt program
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, nu va fi prezent luni la dezbaterea 'Ora Guvernului' din plenul Camerei Deputaților, deoarece are alt program. Dezbaterea a fost programată săptămâna trecută, la solicitarea grupului parlamentar al USR, tema propusă fiind 'Situația catastrofală din sistemul sanitar cu privire la investiț
Senat/ Moțiunea simplă împotriva lui Rafila - scoasă de pe ordinea de zi a plenului de luni
Moțiunea simplă împotriva ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, inițiată de SOS România, AUR și POT, programată inițial a fi dezbătută și votată luni, a fost scoasă de Biroul permanent de pe ordinea de zi a plenului Senatului. Motivul invocat a fost similar celui de la Camera Deputaților, unde moțiunea simplă împotriva min
Camera Deputaților: Evaluarea judecătorilor de la ICCJ - reintrodusă în legislație (proiect)
Deputatul USR Oana Murariu a depus la Parlament un proiect de lege care are ca principală prevedere reintroducerea evaluării judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Oana Murariu precizează în expunerea de motive a proiectului că reintroducerea evaluării judecătorilor de la ÎCCJ este 'absolut firească'
Senat: Moțiune simplă împotriva ministrului Sănătății, Alexandru Rafila; dezbatere și vot, luni
O moțiune simplă intitulată 'Vaccinuri, minciuni și tăcere. Ministrul Rafila trebuie să plece' a fost depusă, miercuri, în plenul Senatului, de senatorul S.O.S. România Ninel Peia, chestor al Senatului din partea acestui partid. Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, care a condus ședința de plen de miercuri, a anunțat că, î