VIDEO Cameră: Omagiu în memoria lui Aurel Vainer, preşedintele de onoare al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România

Un omagiu a fost adus, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, de reprezentanţii grupurilor parlamentare, preşedintelui de onoare al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, dr. Aurel Vainer, la începutul şedinţei fiind ţinut un moment de reculegere la solicitarea reprezentantului minorităţii evreieşti, deputatul Silviu Vexler, preşedinte al FCER.
"Zilele trecute l-am pierdut dintre noi pe cel care a fost domnul doctor Aurel Vainer, preşedinte al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România în perioada 2005 - 2020 şi deputat în trei legislaturi în Parlamentul României, 2004 - 2016. A fost un om care şi-a dedicat întreaga viaţă acestei ţări şi comunităţilor evreieşti pe care le-a reprezentat atât în cadrul Parlamentului, cât şi în afara lui. A fost un om care a crezut cu tărie în democraţie, în rolul democraţiei şi în importanţa Parlamentului României pentru consolidarea şi păstrarea democraţiei pentru viitor. Dar, mai mult decât atât, a fost un om al dialogului, care obişnuia să spună că are cel mult oponenţi politici, şi în niciun caz nu are duşmani A fost un om care a căutat să transmită nevoia de consens şi mai ales nevoia de dialog în cadrul Parlamentului, dar ai ales în cadrul societăţii în ansamblul său, fiind un om care nu cred că, de-a lungul a trei mandate, a reuşit să supere sau să deranjeze pe cineva cu nimic", a amintit Silviu Vexler.
El a adăugat că Aurel Vainer a evitat întotdeauna conflictele din Parlament şi a făcut mereu un apel la toleranţă şi consens, la respectul care trebuie acordat femeilor.
"Poate că asta a fost cea mai arzătoare dorinţă a domnului doctor Aurel Vainer în politică - să se menţină calmul, să se menţină dialogul şi, atât cât este posibil, o prietenie care să fie transpartinică, nu legată de partid. Până în ultima clipă a repetat cât de important este Parlamentul României pentru întreaga ţară", a punctat deputatul.
Dispariţia lui Aurel Vainer este 'o pierdere pentru întreaga societate', a subliniat deputatul PNL Iulian Muraru.
"Aurel Vainer a fost un supravieţuitor al dramelor poporului său, care a căutat toleranţa şi convieţuirea paşnică. Trecerea la cele veşnice a domnului Aurel Vainer este o pierdere pentru întreaga societate românească. (....) Mereu a căutat iertarea, nu răzbunarea; armonia, nu discordia; iubirea, şi nu ura. Tocmai de aceea cu toţii l-am iubit şi l-am apreciat, a fost o pildă vie a toleranţei, a respectului pentru demnitatea persoanei şi un simbol al generozităţii şi al curajului. A fost ultimul preşedinte al Comunităţii Evreieşti supravieţuitor al Holocaustului. Are şi meritul de a fi unul dintre cei care au contribuit esenţial la introducerea pe agenda publică românească a memoriei Holocaustului. (...) În numele grupului parlamentar al PNL, spun că astăzi spaţiul politic şi cultural al României este mai sărac fără domnul Aurel Vainer", a afirmat liberalul Iulian Muraru.
Deputatul AUR Mircia Chelaru i-a adus la rândul său un omagiu lui Aurel Vainer, despre care a spus că "l-a făcut să iubească etnia evreiască".
"Prin el, mai bine de 25 de ani de viaţă, am înţeles cum trebuie practicată adevărata bunătate şi cum trebuie înţeleasă - şi aici este foarte important - apărarea adevărului. (...) Aurel Vainer a făcut această mărturisire extraordinară pe care o redau şi care merită să fie luată în seamă de cei care îi urmează: "Dragă generale, mai întâi de toate sunt un cetăţean român înainte de a fi un evreu bun". (...) Profilul său a fost un făuritor de unitate, de înţelegere, eu am spus mereu de cuminţenie civică. N-a tolerat niciodată provocările, nici de o parte, nici de alta, ceea ce m-a făcut şi o declar, în numele Alianţei, că scopul suprem al unei societăţi civilizate este armonia prin acceptare, nu ura prin dezbinare. Cred că este un moment cât se poate de potrivit ca, dincolo de ceea ce ne desparte, să căutăm ceea ce ne uneşte. (...) Iată că, plecând, sufăr după unul dintre cei mai buni cetăţeni români, care m-a făcut să iubesc şi să întregesc respectul meu faţă de etnia evreiească", a arătat Mircia Chelaru.
Deputatul PSD Adrian Solomon a spus că Aurel Vainer trebuie onorat pentru tot ceea ce realizat în Parlament şi pentru ţara noastră.
"Astăzi ne-am luat rămas bun de la fostul nostru coleg, dr. Aurel Vainer, cel care în 2008, când am depus jurământul în faţa Parlamentului şi a ţării, era decan de vârstă, conducând şedinţa Parlamentului. Era şi cel mai înţelept poate dintre noi, pentru că a reuşit nouă, celor mai tineri, să ne tempereze de multe ori elanul revoluţionar. Fiind în opoziţie, am avut destul de multe lucruri de învăţat de la domnia sa. (...) Trebuie să-l onorăm încă o dată pentru tot ceea ce a făcut în Parlamentul României, pentru tot ceea ce a făcut pentru ţara noastră. (...) A lăsat în urma sa un om vrednic, pe Silviu Vexler, pe care îl asigurăm de tot sprijinul nostru şi de faptul că suntem alături de el şi de familia îndurerată şi de toată comunitatea care l-a plâns astăzi", a fost mesajul transmis de Solomon.
Liderul grupului minorităţilor naţionale din Parlament, Varujan Pambuccian, a arătat cu emoţie că Aurel Vainer i-a fost un bun prieten, de care nu-ţi aminteşte altfel decât zâmbind cu "un zâmbet inconfundabil".
Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO
"A fost unul dintre cei mai apropiaţi de definiţia cuvântului "om, oameni" pe care i-am cunoscut în viaţa mea. Un om de o umanitate extraordinară, de o bunătate ieşită din comun, dublată de o putere interioară care făcea ca această bunătate să nu poată fi confundată niciodată cu prostia. Era ca o stâncă ce ştie să zâmbească şi lucrul ăsta întotdeauna m-a făcut să mă simt foarte în largul meu şi foarte în siguranţă alături de el. A fost unul dintre cei mai înţelepţi oameni (...) şi popoarele trăitoare în România, cele care formează naţiunea română, a ştiut să le iubească şi să le respecte şi numai Dumnezeu ştie de câte ori, mai ales în plan internaţional, intervenţiile sale au fost salutare pentru situaţii mai mult sau mai puţin complicate în care ne-am aflat în drumul sinuos pe care l-am făcut de la Revoluţie încoace. Era un om care radia iubire şi prietenie", a evidenţiat Varujan Pambuccian.
Aurel Vainer, fostul preşedinte de onoare al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România - Cultul Mozaic, a fost înmormântat marţi cu onoruri militare la Cimitirul Evreiesc Filantropia din Capitală. AGERPRES/(A - autor: Cătălina Matei, editor: Florin Marin, editor online: Adrian Dãdârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
SOS România anunță o moțiune simplă, la Senat, împotriva ministrului Sănătății
Senatorii SOS România vor depune, săptămâna viitoare, la Parlament, o moțiune simplă prin care cer demisia ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, din cauza 'gestionării iresponsabile a politicii de vaccinare din România', a anunțat joi Ninel Peia, chestor al Senatului din partea acestui partid. Potrivit senatorului
Camera Deputaților/ Moțiunea simplă împotriva ministrului de Externe - restituită inițiatorilor
Biroul permanent al Camerei Deputaților a restituit, marți, inițiatorilor o moțiune simplă depusă împotriva ministrului Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu. Moțiunea simplă inițiată de AUR și POT împotriva ministrului Emil Hurezeanu a fost depusă marți la Camera Deputaților, iar Biroul permanent a decis că textul nu respectă prevede
Cazanciuc, după întâlnirea cu delegația SUA: Am discutat cu harta strategică pe masă rolul și locul României în Europa
Robert Cazanciuc (PSD), vicepreședinte al Senatului, a afirmat marți că a prezentat delegației de congresmeni din SUA prezentă la București o hartă cu rolul și locul României în Europa și că discuțiile au avut loc cu harta strategică pe masă. El a explicat, după întâlnirea de la Parlament cu cei opt membri ai Congresulu
Suciu, după întâlnirea cu delegația SUA: Anularea alegerilor, ca o discuție liberă despre situația politică
Discuțiile senatorilor și deputaților români cu delegații Congresului SUA au vizat aspecte ale diplomației parlamentare, iar tema anulării alegerilor prezidențiale de anul trecut a fost abordată ca 'o discuție liberă despre situația politică din România', a declarat la finalul discuțiilor vicepreședintele Camerei Deputaților, Daniel Suciu.
Cameră/ Comisia pentru cultură: Anul 2027 se instituie ca 'Anul Ion I.C. Brătianu'
Comisia pentru cultură a Camerei Deputaților a dat, marți, cu unanimitate de voturi, raport de adoptare unui proiect de lege care prevede instituirea anului 2027 ca 'Anul Ion I.C. Brătianu'. 'Se instituie anul 2027 ca 'Anul Ion I.C. Brătianu' în România. Cu prilejul sărbătoririi 'Anului Ion I.C. Brătianu'
Senat: Legea privind pedepsirea șoferilor drogați, adoptată
Senatul a adoptat, luni, în plen, propunerea legislativă privind pedepsirea celor care conduc vehicule după ce au consumat droguri sau alte substanțe psihoactive, medicamentele pe baza unei prescripții medicale fiind excluse. Au fost înregistrate 85 de voturi ''pentru'', 3 ''împotrivă''
Centrele de plasament au obligația să instaleze sisteme de supraveghere video - proiect adoptat de Senat
Plenul Senatului a adoptat, luni, un proiect legislativ inițiat de parlamentari de la USR care vizează protecția și promovarea drepturilor copilului, în sensul instituirii în sarcina serviciilor de tip rezidențial și a furnizorilor de servicii sociale a obligației de a instala sisteme de supraveghere video și de menținere a acestora în stare de func
Senat: Emanuel-Gabriel Botnariu, numit președinte al Consiliului de monitorizare a implementării Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități
Plenul Senatului l-a numit, luni, pe Emanuel-Gabriel Botnariu președinte al Consiliului de monitorizare a implementării Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități începând din 27 aprilie, pentru un mandat de patru ani. S-au înregistrat 89 de voturi ''pentru'' și 21 ''împotrivă'
Senat/ Abrudean, în vizită oficială în Azerbaidjan: Țările noastre, unite printr-un Parteneriat strategic
Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a efectuat, în perioada 12-14 aprilie, o vizită oficială în Republica Azerbaidjan, la invitația președintei Sahiba Gafarova a Parlamentului azer (Milli Majlis). Potrivit unui comunicat al Senatului, Abrudean a abordat, în cadrul întrevederii oficiale cu Sahiba Gafaro
Cazanciuc: Vizita congresmenilor americani în România - un mesaj de parteneriat strategic între cele două țări
Vizita în România a unei delegații a Congresului SUA reprezintă un mesaj de ''parteneriat strategic'' între cele două țări, a declarat, luni, vicepreședintele Senatului Robert Cazanciuc, care a susținut că Statele Unite s-au bazat ''întotdeauna'', în Europa, ''pe doi piloni strategici - Polonia și
Ștefan Pălărie: USR solicită reînființarea comisiei parlamentare de anchetă pentru investigarea cazului Nordis
USR propune reînființarea comisiei parlamentare de anchetă care să se ocupe de cazul Nordis, în condițiile în care cea aprobată anul trecut în luna noiembrie nu a lucrat ''nici măcar o dată''. Liderul senatorilor USR, Ștefan Pălărie, a declarat luni, la Palatul Parlamentului, că se vor relua toate proced
Senat/Comisii: Raport de admitere pentru legea privind pedepsirea șoferilor drogați
Comisiile juridică și de sănătate din Senat au acordat, luni, raport de admitere cu amendamente propunerii legislative privind pedepsirea celor care conduc vehicule după ce au consumat droguri sau alte substanțe psihoactive, medicamentele pe baza unei prescripții medicale fiind excluse. Proiectul a fost amânat de două ori în Comisia juridică pentru
Camera Deputaților/ Institutul Național de Formare în Sectorul Public va fi înființat prin comasarea a patru instituții (proiect)
Deputatul PSD Mihai Ghigiu a depus la Parlament un proiect de lege care propune înființarea Institutului Național de Formare în Sectorul Public, prin comasarea a patru instituții publice. ''Se înființează Institutul Național de Formare în Sectorul Public, instituție publică de interes național, cu personalitate
Parlament/ Sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân, obligatorie (proiect)
Sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân, dacă patrupedele nu au acte de pedigree, va fi obligatorie, prevede o propunere legislativă pentru modificarea și completarea OUG nr.155 din 21 noiembrie 2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, depusă la Parlament. 'Este obligatorie sterilizarea câinilo
Diana Buzoianu (USR): Calitatea aerului va fi trecută ca un criteriu specific când se calculează prejudiciile infracțiunilor de mediu
Președintele Comisiei pentru mediu din Camera Deputaților, Diana Buzoianu (USR), a declarat marți că, în sfârșit, calitatea aerului va fi trecută ca un criteriu specific care poate să fie luat în considerare de procurori atunci când calculează prejudiciile infracțiunilor de mediu. 'Eu am atras atenția că, în legea inițială, &i