VIDEO Asigurarea continuităţii conducerii interimare a SRTV şi SRR, proiect adoptat de Senat

Senatorii au adoptat, miercuri, OUG 89/2021 care are ca obiect de reglementare asigurarea continuităţii conducerii interimare a celor două servicii publice de radio şi de televiziune, în cazul mandatelor stabilite prin hotărârea Birourilor permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.
S-au înregistrat 69 de voturi "pentru" şi 60 "împotrivă".
Proiectul a fost adoptat cu un amendament care prevede că "în cazul în care desemnarea conducerii SRR, respectiv a SRTV nu este realizată până la data la care mandatul directorului general interimar numit în condiţiile prevăzute la alin. (8) încetează ca urmare a ajungerii la termen în timpul vacanţei parlamentare, în lipsa convocării în acest scop a Parlamentului în sesiune extraordinară, mandatul directorului general interimar se prelungeşte de drept până la numirea Consiliului de administraţie în condiţiile legii".
Potrivit expunerii de motive, "luând act de faptul că în prezent nu există un cadru legal primar pentru asigurarea continuităţii conducerii interimare a celor două servicii publice de radio şi televiziune, în cazul încetării mandatelor stabilite prin hotărâre a Birourilor permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, se impune completarea în consecinţă a prevederilor art. 46 din Legea 41/1994, în sensul în care desemnarea conducerii SRR, respectiv a SRTV nu este realizată până la data la care mandatul directorului general interimar numit în condiţiile prevăzute la alin. (8) încetează, ca urmare a ajungerii la termen, mandatul directorului general interimar se prelungeşte pentru maximum două perioade succesive de maximum 45 de zile, până la numirea Consiliului de administraţie, dar fără a depăşi cu mai mult de 30 de zile prima zi a următoarei sesiuni ordinare a Parlamentului".
În cadrul dezbaterilor, Lucian Romaşcanu, liderul grupului social-democrat din Senat, a afirmat că amendamentul admis în cadrul comisiei de specialitate nu dă un termen precis şi este "probabil neconstituţional", menţionând că PSD votează împotrivă.
"A face un amendament care nu dă un termen precis este probabil neconstituţional şi vom analiza contestarea la Curte (n.r. - Curtea Constituţională) a acestei legi de aprobare a ordonanţei. Incompetenţa dusă la extrem a actualului Guvern şi a actualei majorităţi parlamentare n-au fost în stare să ducă la capăt o procedură de numire a conducerilor acestor instituţii, cum este cazul şi Institutului Cultural Român (ICR), care a beneficiat de incompetenţa crasă a ministerelor şi au lăsat în aprilie, fără conducere, ICR. Este un abuz extrem de periculos, analizăm dacă îl vom contesta la Curte (...). Conducerea TVR va putea funcţiona prin Comitetul director, iar ordonator de credite cred că va putea deveni directorul economic", a susţinut Romaşcanu.
El a criticat, totodată, proiectul legislativ care vizează înlocuirea legii privind SRTV şi SRR, ce se află în Camera Deputaţilor, şi care va duce la "creşterea gradului de politizare" a conducerilor celor două instituţii media.
"Ca un mesaj pentru viitor, legea care circulă acum prin Parlament, pentru a o înlocui pe celebra 41, este foarte proastă şi ea. Şi dacă punem peste faptul că nu este bună pe acela de creştere iarăşi a gradului de politizare a conducerii TVR şi Radio, această lege va trebui să fie respinsă în Parlament. Ea a fost modificată, există în Camera Deputaţilor, s-a preferat o altă formulă prin care şi directorii executivi, directorii generali, care se separă de preşedinte ca funcţii, devin titulari de sinecuri politice. În loc de doi oameni numiţi politic vom avea patru. Vom lupta ca acea lege să cadă şi vom vota contra acestui amendament, care este, în viziunea noastră, neconstituţional", a menţionat Romaşcanu.
În replică, senatorul Daniel Fenechiu, liderul grupului parlamentar al PNL, a afirmat că adoptarea acestui proiect legislativ este singura soluţie pentru deblocarea situaţiei în care se află conducerile instituţiilor în cauză.
"Reglementarea este necesară, vreau să-i reamintesc domnului Romaşcanu că, potrivit unui principiu de drept, interimarii nu pot mandata pe nimeni. Această speţă am mai avut-o în urmă cu câţiva ani de zile şi lucrurile au fost blocate. Singura soluţie pentru a debloca această situaţie în care se găsesc TVR-ul şi Radioul este adoptarea acestui proiect de lege", a punctat Fenechiu.
În intervenţia sa, senatorul Turos Lorand, liderul grupului UDMR, a subliniat faptul că responsabilitatea adoptării acestui proiect revine tuturor parlamentarilor.
"Această modificare a ordonanţei prin legea de adoptare este necesară, e o situaţie pe care trebuie să o rezolvăm, practic, de pe o zi pe alta. În ceea ce priveşte responsabilitatea Parlamentului în a rezolva această situaţie, conform legii, prin numirea Consiliului de Administraţie, respectiv, preşedinte - director general, cred că cu toţii avem această responsabilitate, inclusiv colegii din opoziţie. Eu cred că, în loc să găsim probleme politice, să ne aşezăm cu toţii la masă şi, aşa cum aţi propus, domnule Romaşcanu, iniţierea procedurii privind numirea conducerii ICR, putem împreună să declanşăm procedura de numire a membrilor CA din SRR şi SRTV", a arătat senatorul UDMR.
Proiectul iniţiat de Guvern privind aprobarea OUG nr.89/2021 pentru completarea art.46 al Legii 41/94 privind organizarea şi funcţionarea SRTV şi SRR face parte din categoria legilor organice, Senatul fiind for decizional. AGERPRES/(A, AS - autor: Sorinel Peneş, editor: Florin Marin, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Senat: 15 august - Ziua Maramureșului, proiect adoptat
Senatul a adoptat, luni, în plen, propunerea legislativă pentru instituirea zilei de 15 august ca Ziua Maramureșului pentru recunoașterea identității și valorilor acestui ținut. ''Cu prilejul Zilei Maramureșului, autoritățile publice centrale și locale, instituțiile publice de cultură din țară și străinătate, precum și organizați
Senat: Proiectul de ratificare a Acordului cu Republica Moldova privind controlul coordonat în punctul de trecere a frontierei Galați - Giurgiulești, adoptat
Senatul a adoptat, luni, în unanimitate, proiectul de lege de ratificare a Acordului între Guvernele României și Republicii Moldova privind controlul coordonat pe teritoriul României în punctul de trecere a frontierei de stat Galați (România) - Giurgiulești (Republica Moldova) rutier, pe sensul de intrare în țara noastră.
Senat - moțiune/ Plenul a adoptat moțiunea simplă privind sistemul de pensii
Moțiunea simplă privind sistemul de pensii a fost aprobată, luni, de plenul Senatului, cu 61 de voturi ''pentru'' și 59 de voturi ''împotrivă''.
Senat - moțiune/ Fenechiu (PNL): Moțiunea simplă a opoziției privind pensiile este neîntemeiată
PNL consideră că moțiunea simplă a opoziției privind pensiile este neîntemeiată, a declarat, luni, senatorul liberal Daniel Fenechiu, susținând că în anul 2024 pensiile au crescut în medie cu 40%.
Senat - moțiune/ Cerva (S.O.S. România), critici la adresa ministrului Muncii
Senatoarea S.O.S. România Nadia-Cosmina Cerva a susținut luni că ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, ''batjocorește pensionarii români'', nevoiți să meargă la ''sute de kilometri'' de casă pentru a obține adeverințe de recalculare a pensiilor, care conțin informații existente deja la dosare. Lun
Senat - moțiune/ Kondor Agota (UDMR): Respingem caracterizarea tendențioasă a guvernării de dispreț față de pensionari
Senatoarea UDMR Kondor Agota a declarat, luni, la dezbaterea asupra moțiunii simple împotriva ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu, că măsurile adoptate de Guvern au obiectivul de a garanta predictibilitatea pensiilor, echitatea între generații, respectarea angajamentelor internaționale, menționând că Uniunea respinge ''caracterizarea t
Senat - moțiune/ Votul împotriva ministrului Muncii - secret cu bile
Plenul Senatului a decis, luni, ca votul asupra moțiunii simple împotriva ministrului Muncii să fie secret cu bile. Înainte de votul asupra moțiunii simple, senatorii au avut o dispută privind procedura de vot, după ce senatoarea S.O.S. România Nadia Cerva a propus ca votul să se facă cu bile și nu electronic, argumentâ
Senat - moțiune/ Stelea: Cei ce au condus destinele României doresc probabil să fim un copac fără rădăcini
Senatoarea AUR Niculina Stelea a declarat luni că pensionarii sunt buni pentru guvernanți atunci când votează, dar sunt și mai buni între ciclurile electorale, 'dacă nu încasează pensia prea mult timp'.
Senat - moțiune/ Vela (POT): Pensii mărite, praf aruncat în ochi
Pensiile nu s-au majorat pentru că puterea de cumpărare a scăzut, iar pensionarii au sărăcit, a afirmat luni liderul grupului senatorilor POT, Gheorghe Vela, în plenul Senatului, la dezbaterea moțiunii simple p
Senat - moțiune/ Păun (USR): Puterea refuză să desființeze pensiile speciale și să facă dreptate
Senatoarea USR Ana-Cynthia-Ioana Păun a declarat, luni, la dezbaterea moțiunii simple împotriva ministrului Muncii, că în Parlament s-au dat legi timp de 35 de ani pentru privilegierea unor pensionari
VIDEO Senat: A început dezbaterea moțiunii simple privind sistemul de pensii
Plenul Senatului a început, luni, dezbaterea moțiunii simple privind sistemul de pensii, la care participă ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu.
Senat/ Comisia de muncă: Raportul pentru proiectul privind pensiile magistraților, amânat două săptămâni
Comisia pentru muncă a amânat, luni, pentru două săptămâni, raportul pentru proiectul privind pensiile magistraților inițiat de liderii coaliției de guvernare. În calitate de for legislativ decizional, Senatul se va pronunța asupra acestui proiect amendat în Camera Deputaților, unde au fost eliminate tabelele prin care se eșalona p&acir
Proiectul privind pensiile magistraților - luni, în plenul Senatului
Plenul Senatului va dezbate, luni, în calitate de for legislativ decizional, proiectul privind pensiile magistraților inițiat de liderii coaliției de guvernare. Raportul Comisiei de muncă, sesizată pe fond, va fi acordat luni dimineață, după ce vineri Comisia juridică a Senatului s-a pronunțat prin aviz asupra proiectului. Camera Deputațil
Senat: Se dezbate moțiunea simplă privind sistemul de pensii semnată de AUR, S.O.S. România și POT
Plenul Senatului va dezbate și vota luni moțiunea simplă privind sistemul de pensii, informează site-ul forului legislativ. Liderul grupului senatorial al AUR, Petrișor Peiu, a depus, săptămâna trecută, în plen, moțiunea simplă intitulată 'Sistemul de pensii - un joc de-a alba-neagra cu viețile părinților și bunicilor noștri', semnată de 45
Camera Deputaților: Reglementări noi în privința cabinetelor medicale
Camera Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 9/2025 care reglementează formele de organizare, înființare, funcționare și control ale cabinetelor medicale. S-au înregistrat 220 de voturi 'pentru', două 'împotrivă' și 75 de abțineri. Cabinetul medical este unitatea,