VIDEO Asigurarea continuităţii conducerii interimare a SRTV şi SRR, proiect adoptat de Senat

Senatorii au adoptat, miercuri, OUG 89/2021 care are ca obiect de reglementare asigurarea continuităţii conducerii interimare a celor două servicii publice de radio şi de televiziune, în cazul mandatelor stabilite prin hotărârea Birourilor permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.
S-au înregistrat 69 de voturi "pentru" şi 60 "împotrivă".
Proiectul a fost adoptat cu un amendament care prevede că "în cazul în care desemnarea conducerii SRR, respectiv a SRTV nu este realizată până la data la care mandatul directorului general interimar numit în condiţiile prevăzute la alin. (8) încetează ca urmare a ajungerii la termen în timpul vacanţei parlamentare, în lipsa convocării în acest scop a Parlamentului în sesiune extraordinară, mandatul directorului general interimar se prelungeşte de drept până la numirea Consiliului de administraţie în condiţiile legii".
Potrivit expunerii de motive, "luând act de faptul că în prezent nu există un cadru legal primar pentru asigurarea continuităţii conducerii interimare a celor două servicii publice de radio şi televiziune, în cazul încetării mandatelor stabilite prin hotărâre a Birourilor permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, se impune completarea în consecinţă a prevederilor art. 46 din Legea 41/1994, în sensul în care desemnarea conducerii SRR, respectiv a SRTV nu este realizată până la data la care mandatul directorului general interimar numit în condiţiile prevăzute la alin. (8) încetează, ca urmare a ajungerii la termen, mandatul directorului general interimar se prelungeşte pentru maximum două perioade succesive de maximum 45 de zile, până la numirea Consiliului de administraţie, dar fără a depăşi cu mai mult de 30 de zile prima zi a următoarei sesiuni ordinare a Parlamentului".
În cadrul dezbaterilor, Lucian Romaşcanu, liderul grupului social-democrat din Senat, a afirmat că amendamentul admis în cadrul comisiei de specialitate nu dă un termen precis şi este "probabil neconstituţional", menţionând că PSD votează împotrivă.
"A face un amendament care nu dă un termen precis este probabil neconstituţional şi vom analiza contestarea la Curte (n.r. - Curtea Constituţională) a acestei legi de aprobare a ordonanţei. Incompetenţa dusă la extrem a actualului Guvern şi a actualei majorităţi parlamentare n-au fost în stare să ducă la capăt o procedură de numire a conducerilor acestor instituţii, cum este cazul şi Institutului Cultural Român (ICR), care a beneficiat de incompetenţa crasă a ministerelor şi au lăsat în aprilie, fără conducere, ICR. Este un abuz extrem de periculos, analizăm dacă îl vom contesta la Curte (...). Conducerea TVR va putea funcţiona prin Comitetul director, iar ordonator de credite cred că va putea deveni directorul economic", a susţinut Romaşcanu.
El a criticat, totodată, proiectul legislativ care vizează înlocuirea legii privind SRTV şi SRR, ce se află în Camera Deputaţilor, şi care va duce la "creşterea gradului de politizare" a conducerilor celor două instituţii media.
"Ca un mesaj pentru viitor, legea care circulă acum prin Parlament, pentru a o înlocui pe celebra 41, este foarte proastă şi ea. Şi dacă punem peste faptul că nu este bună pe acela de creştere iarăşi a gradului de politizare a conducerii TVR şi Radio, această lege va trebui să fie respinsă în Parlament. Ea a fost modificată, există în Camera Deputaţilor, s-a preferat o altă formulă prin care şi directorii executivi, directorii generali, care se separă de preşedinte ca funcţii, devin titulari de sinecuri politice. În loc de doi oameni numiţi politic vom avea patru. Vom lupta ca acea lege să cadă şi vom vota contra acestui amendament, care este, în viziunea noastră, neconstituţional", a menţionat Romaşcanu.
În replică, senatorul Daniel Fenechiu, liderul grupului parlamentar al PNL, a afirmat că adoptarea acestui proiect legislativ este singura soluţie pentru deblocarea situaţiei în care se află conducerile instituţiilor în cauză.
"Reglementarea este necesară, vreau să-i reamintesc domnului Romaşcanu că, potrivit unui principiu de drept, interimarii nu pot mandata pe nimeni. Această speţă am mai avut-o în urmă cu câţiva ani de zile şi lucrurile au fost blocate. Singura soluţie pentru a debloca această situaţie în care se găsesc TVR-ul şi Radioul este adoptarea acestui proiect de lege", a punctat Fenechiu.
În intervenţia sa, senatorul Turos Lorand, liderul grupului UDMR, a subliniat faptul că responsabilitatea adoptării acestui proiect revine tuturor parlamentarilor.
"Această modificare a ordonanţei prin legea de adoptare este necesară, e o situaţie pe care trebuie să o rezolvăm, practic, de pe o zi pe alta. În ceea ce priveşte responsabilitatea Parlamentului în a rezolva această situaţie, conform legii, prin numirea Consiliului de Administraţie, respectiv, preşedinte - director general, cred că cu toţii avem această responsabilitate, inclusiv colegii din opoziţie. Eu cred că, în loc să găsim probleme politice, să ne aşezăm cu toţii la masă şi, aşa cum aţi propus, domnule Romaşcanu, iniţierea procedurii privind numirea conducerii ICR, putem împreună să declanşăm procedura de numire a membrilor CA din SRR şi SRTV", a arătat senatorul UDMR.
Proiectul iniţiat de Guvern privind aprobarea OUG nr.89/2021 pentru completarea art.46 al Legii 41/94 privind organizarea şi funcţionarea SRTV şi SRR face parte din categoria legilor organice, Senatul fiind for decizional. AGERPRES/(A, AS - autor: Sorinel Peneş, editor: Florin Marin, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Camera Deputaților/ Ministrul Muncii - chemat la ''Ora Guvernului'' pe 7 aprilie
Biroul permanent al Camerei Deputaților a aprobat, miercuri, o solicitare a parlamentarilor USR privind chemarea ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu, în vederea susținerii dezbaterii politice organizate la ''Ora Guvernului'' din data de 7 aprilie 2025, în legătură cu prezentarea în fața Parlamentului a unor teme de interes majo
Moțiune simplă/ Silviu Vexler: Călin Georgescu a fost ridicat și susținut de simpatizanții mișcărilor neo-legionare din România
Candidatul independent la președinția României Călin Georgescu a fost ridicat și susținut de simpatizanții mișcărilor neo-legionare din România, a afirmat miercuri reprezentantul comunității evreiești din România în Parlament, deputatul Silviu Vexler, la dezbaterea moțiunii simple depusă de AUR împotriva ministrului de Interne.
Moțiune simplă - dezbateri/ Porumboiu (POT): Susținătorii lui Georgescu - persecutați cu armele acestui sistem politic mafiot
Deputata POT Gabriela Porumboiu a afirmat, miercuri, că susținătorii lui Călin Georgescu sunt ''persecutați'' în fiecare zi de ''sistemul politic mafiot'' și i-a cerut ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, să își scrie demisia. ''După cum vedeți, nu arăt nici fascistă, nici legionară și nu
Moțiune simplă - dezbateri/ Moșteanu: USR votează pentru demiterea lui Cătălin Predoiu
USR votează pentru demiterea ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, și pentru aprobarea moțiunii simple împotriva acestuia, a declarat miercuri liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu. ''Problema este că sub mandatele domnului ministru Predoiu nu rămâne nimic solid în urmă. Și de asta noi, USR, vom vota pentru demit
Camera Deputaților/ Moțiunea simplă împotriva lui Cătălin Predoiu - respinsă în plen
Moțiunea simplă depusă de grupul parlamentar al AUR împotriva ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, a fost respinsă miercuri, în plenul Camerei Deputaților. Au votat 'p
Legea privind înăsprirea sancționării parlamentarilor care lipsesc nemotivat de la ședințe, promulgată
Președintele interimar Ilie Bolojan a promulgat, miercuri, legea privind modificarea și completarea Statutului senatorilor și deputaților, astfel încât parlamentarii care lipsesc nemotivat de la ședințe vor fi sancționați cu reținerea a 5% din indemnizație pentru fiecare zi în care absentează. 'Neparticiparea la cel puțin o activitate par
Moțiune simplă - dezbateri/Goidescu (S.O.S.): Dacă s-ar înființa 'Ministerul mamelor lăuze', Predoiu l-ar ocupa
Liderul deputaților S.O.S. România, Ionel Goidescu, a remarcat, miercuri, la dezbaterea moțiunii împotriva ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, că acesta a deținut portofolii în ci
Moțiune simplă - dezbateri/ Predoiu: Acuzațiile la adresa mea sunt stupide și absurde
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat miercuri, la Parlament, că acuzațiile aduse de parlamentarii AUR în textul moțiunii de cenzură sunt 'stupide' și 'absurde' și i-a trimis pe deputații POT să studieze mai bine legile de organizare a Poliției Române.
Moțiune simplă - dezbateri/ Dan Tanasă (AUR): De luni de zile, România se află în derivă democratică
România se află, de luni de zile, în derivă iar democrație nu mai există, a afirmat deputatul AUR Dan Tanasă, miercuri, la dezbaterea moțiunii simple împotriva ministrului de Interne, Cătă
Moțiune simplă - dezbateri/ Manole: PSD va vota împotrivă; e o compunere de câteva pagini cu care nu treci în a cincea
Deputatul PSD Florin Manole a declarat, miercuri, că parlamentarii social-democrați vor vota împotriva moțiunii simple la adresa ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, și a precizat că textul este 'o compunere de câteva pagini cu care nu treci dintr-a patra în a cincea'.
Moțiune simplă - dezbateri/ Președintele Camerei i-a retras cuvântul deputatei Anamaria Gavrilă
Președintele Camerei Deputaților, Ciprian Șerban, i-a retras cuvântul din plen deputatei POT Anamaria Gavrilă, pentru că a tulburat dezbaterile la moțiunea simplă împotriva ministrului de Intern
Parlament/Comisia SIE: Activități privind analiza interferențelor în procesele electorale
Comisia parlamentară specială pentru controlul activității SIE a avut, în primele cinci săptămâni de mandat, o serie de întâlniri și a desfășurat acțiuni de control privind 'interferența rusă asupra României, a proceselor electorale, acțiunile ostile ale Federației Ruse îndreptate împotriva Occidentului', a informat, miercuri
Ziua Internațională a Conștientizării Autismului/ Fațada principală a Palatului Parlamentului, dinspre Piața Constituției, iluminată în albastru
Fațada principală a Palatului Parlamentului, dinspre Piața Constituției, va fi iluminată în albastru, miercuri seară, pentru a marca Ziua Internațională a Conștientizării Autismului. Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, clădirea va fi iluminată începând cu ora 20:00. Camera Deputaților se alătură, astfel, demersurilor car
VIDEO Camera Deputaților - Dezbateri la moțiunea simplă împotriva ministrului Predoiu
Deputații dezbat, miercuri, moțiunea simplă depusă de grupul parlamentar al AUR împotriva ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, prin care cer demiterea din funcție a acestuia, precum și analiza în vederea inițierii urmăririi penale 'pentru faptele săvârșite în exercitarea funcției'.
Predoiu, despre moțiunea simplă: Am emoții pozitive; mi se pare un demers firesc într-o democrație
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat miercuri că are emoții pozitive cu privire la moțiunea simplă împotriva sa care urmează să fie dezbătută și votată în plenul Camerei Deputaților.